Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Dikkat! Menüde domuz eti olabilir

lececafe

Co Admin
Local time
16:27
Katılım
23 Aralık 2005
Mesajlar
5,460
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Yaş
49
istanbul'daki Kitchenette Restoranı'nda hiçbir uyarı yapılmadan domuz eti içeren pizza satılması büyük tepkiyle karşılandı.

Bir müşteri sipariş verirken 'proscuitto' isimli pizzanın içeriğini garsona sorunca İtalyanca 'domuz' olduğunu öğrenmişti.

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, gıda maddelerin içeriğinin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi açıkça yazılmasını istiyor. Bingöl, "Restoranların menülerinde yemeklerin adı ve fiyatı kadar içeriğine dair bilgilerin de bulunması gerekiyor. Domuz eti kullanılıyor, et şaraba yatırılıyor ya da tatlılarda likör kullanılıyor. Fakat hiçbir açıklama yapılmıyor." diyerek müşteriye bilgi verilmemesine tepki gösteriyor.

Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir de menülerde bu tür açıklamaların zorunlu hale getirilmesini istiyor. Özdemir, "Yemek hazırlanırken ne yapılmış, et alkole mi yatırılmış, kuzu mu domuz mu kullanılmış yazılmalı. Bu konuda tüketici dernekleri ve sivil toplum örgütleri devlete öncülük etmeli." diyor. Menüde kullanılan etin gramajına kadar her türlü açıklamanın yazılması gerektiğini kaydeden Özdemir, şunları söylüyor: "Özellikle bizim gibi Müslüman ülkelerde domuz eti yemeyen insanlar var. Vejetaryenler için sebze yemeğinde et suyu bile kullanılmışsa yazılmalı.

Eski Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, tüketicinin satın aldığı mal ve hizmete dair bilgi sahibi olma hakkına dikkat çekerek, menülerde gerekli bilgilerin yer almasını savunuyor. Bu konuda zorlayıcı bir hukuki düzenleme olmadığını belirten Deniz, üreticilerin hukuki zorunluluğa gerek kalmadan açıklamalı menü hazırlamasını istiyor.

Amerika'da baharatlar bile yazılıyor
Kitchenette Restoranları Genel Koordinatörü Reha Arslan ise şimdiye kadar bu şekilde bir şikâyet almadıklarını iddia ediyor. Arslan, daha önce şikâyet almaları halinde bunları değerlendireceklerini savunarak şunları söylüyor: "Çünkü bu ulusal bir sorun. Evet, alkol kullanılıyorsa menüde yazılmalıdır. Fakat daha önce böyle bir talep gelmedi. Müşterilerimizin bu yönde bir talebi olursa tabii ki değerlendireceğiz." Gelişmiş ülkelerde restoranlar menülerinde yemeğin içeriğine dair bilgilere yer vererek tüketiciyi mağdur etmiyor. Amerika'da, domuz eti tüketmeyen Yahudi müşterileri için restoranlar menülerde yemeğin içeriğine dair ayrıntılı bilgilere yer veriyor. Yemekte kullanılan baharatlar, katkı maddeleri, kullanılan sebzeler bile yazılıyor.


alıntıdır...
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst