Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Grip aşısı için uygun zaman

@hmet

UZAKLARDAN
Local time
09:12
Katılım
23 Eylül 2006
Mesajlar
9,165
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Grip aşısı için uygun zaman

Mevsim nedeniyle artış gösteren gripten korunmanın en etkili yollarından biri de aşı olmak. Aşının erken dönemde yaptırılması bağışıklığın güçlendirilmesi açısından önemli.

gripasi.widec.jpg





ntvmsnbc
Güncelleme: 11:59 TSİ 18 Ekim. 2012 Perşembe

İSTANBUL - Hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya yayılan damlacıklarla ve doğrudan temasla bulaşan grip, kapı kolları, bilgisayar klavyeleri, telefonlar gibi ortak kullanılabilecek eşyalar da bulaşabiliyor.

Grip, bir virüs hastalığı, antibiyotik tedavisine yanıt vermiyor.”Hastalara bol sıvı almaları, yatak istirahati ve belirtilere yönelik ilaçlar önerilir” diyen Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, virüse yönelik ilaçların erken dönemde faydalı olduğunu söyledi.
Gripten korunmak için gripli kişilerle temastan kaçınmak, elleri sık sık yıkamak, kapalı, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve aşı yaptırmak etkili oluyor. Grip virüsü sürekli tip değiştirdiği için Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl, sık görülen virüs tiplerini belirlediğini ve aşının buna göre hazırlandığını belirten Dr. Karagözoğlu, grip ve grip aşısı hakkında şu bilgileri verdi: “ Aşı, 3 tip ölü virüs içerir. Uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkması 10-15 gün kadar bir süre alır. Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması önerilir. Tüm kış boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur, erken yapılmasının nedeni, bağışıklığın bir an önce başlamasının sağlanmasıdır. Bu arada, çoğunlukla koruyucu olsa da grip aşısı yapılması, kişinin o yıl asla grip olmayacağı anlamına gelmez. Aşının koruyuculuğu, yüzde 60-80 arasında değişmektedir.”




GRİP AŞISI YAPTIRMASI GEREKEN RİSK GRUPLARI

• 65 yaşın üzerindekiler,

• Bazı akciğer hastalığı olanlar (astım, kronik bronşit gibi),
• Kronik kalp ve damar hastaları,
• Şeker hastaları,
• Kan hastalığı olanlar,
• Bağışıklığı baskılanmış kişiler (uzun süreli kortizon kullanımı, AIDS, kanser tedavisi görenler gibi),
• Bakım/huzur evlerinde kalanlar ve burada çalışan personel,
• Sağlık personeli,
• Hamileler kendi doktorları önerirse gebeliğin 2. veya 3. haftası yaptırabilir.

YUMURTA ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT

Nadiren de olsa özellikle yumurta alerjisi olanlarda, grip aşısının ciddi alerjik reaksiyon riski taşıdığını belirten Karagözoğlu, “Aşının içeriğine alerjisi bulunanlar, “Guillain-Barré Sendromu” adı verilen nörolojik bir hastalığı olanlar ve aşı yapılacağı zaman ateşli bir hastalık geçirmekte olanların da, rahatsızlıkları düzelene kadar aşıyı ertelemesi önerilmektedir” dedi.


GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ NELER?

Dr. Karagözoğlu’na göre, grip aşısı canlı olmayan virüs içerdiğinden aşıya bağlı olarak grip geçirmek mümkün değil. Aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık ya da şişme, kas ağrıları, kırgınlık hissi, hafif ateş, aşının yan etkileri arasında sayılıyor
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst