Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Hangi ülkede benzin ne kadar

@hmet

UZAKLARDAN
Local time
10:38
Katılım
23 Eylül 2006
Mesajlar
9,165
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Hangi ülkede benzin ne kadar

petrol_kullanimini_azaltmanin_10_yolu.jpg

En pahalı benzini Türkiye kullanıyor

Artan petrol fiyatları gerekçe gösterilerek akaryakıt fiyatlarına yine zam yapıldı.



Dünya piyasalarını "Petrol 10 dolar artarsa dünya ekonomisi yüzde 1 küçülür" formülünün gerçekleşme korkusu sardı. Petrol fiyatları son iki haftada tam 10 dolar arttı. Türkiye'de de akaryakıt şirketleri zam açıkladı.

Korkutan kritik sınır
Petrol fiyatlarında talebin beklenmedik biçimde artması gösterge kontratları 26 ayın zirvesine çıkardı. Varil başına 90 doların üzerine çıkan ham petrol kontratları ile ilgili şimdi gözler Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’nin (OPEC) alacağı kararda. Birlik ülkelerinin üretimi arttırma kararı alabileceği konuşulurken, ekonomistler böyle bir kararın alınmaması durumunda kontratların 100 dolar kritik sınıra ulaşabileceğine dikkat çekiyorlar.

İki kurum da ters köşe
Piyasalarda petrol fiyatları 90 dolarla son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ani artış Türkiye’ye etkisini de hemen gösterdi. Akaryakıta iki haftada ikinci kez zam yapıldı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde, zayıf dolar kurunun yanı sıra Avrupa’daki soğuk hava koşulları ile ABD’de artan petrol talebi etkili oldu.

Öngörüler tutmadı
Fiyatlar, son iki hafta içinde 10 dolardan fazla artış gösterdi. Oysa OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) petrol talebinin düşeceğini öngördüklerini dile getirmişlerdi. OPEC bu nedenle 14 Ekim 2010’daki toplantısında ‘üretimi arttırmama’ kararı alarak ‘fiyat makul’ sinyali vermişti. IEA de petrol talebinin bu yıl hafifçe yükseleceğini ancak beklentilerden düşük gerçekleşeceğini öngörmüştü. Ancak her iki kurumun da öngörüleri gerçekleşmedi ve petrol talebi hızlı artışa geçti.
Fiyat artışının 5 etkisi
1
Petrol ithal eden ülkelerin ödemeler dengesinde sıkıntılar yaratır.
2
Petrol ithalatçısı konumundaki ülkelerde enflasyon ve girdi maliyetleri artar.
3
Ekonomistlerin genel formülüne göre petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış, dünya ekonomisinin büyüme hızını yaklaşık % 1 düşürür.
4
Petrol ithalatçısı ülkelerin uluslararası rezerv gereksinimleri artar.
5
Varil başına petrol fiyatlarındaki 1 dolarlık artış, petrol ihraç eden ülkelerin milli gelirlerinin 5 milyar dolar artmasına neden olmaktadır.
OPEC’te Arap ülkeleri baskın
OPEC, S. Arabistan, Cezayir, BAE, Kuveyt ve Katar’dan oluşan Arap ülkeleri ile İran, Ekvator, Venezuella ve Angola’dan oluşuyor.

Akaryakıt 4 TL’yi geçti
Yüksek petrol fiyatları Türkiye’ye akaryakıt zammı olarak yansıdı. Son artışla birlikte 97 oktan benzinin fiyatı 4.01 liraya kadar çıktı.

En pahalı benzin bizde
1 varil ham petrol 150 dolarken bile 1 litre benzin 3.34 TL’ye satılıyordu. Petrolün varili 40 dolarlara kadar düştü ancak benzin Türkiye’de ucuzlamadı. Aradaki fark vergi artışı ile kapatıldı. 1 varil petrol 80 dolardan 88 dolara çıkınca benzine son 1 haftada ikinci zam geldi. Türkiye’de vatandaşın satın alma gücü hepsinden az olmasına rağmen Avrupa’nın açık ara en pahalı benzinini kullanıyor.

İnşallah fiyatlar geri çekilir
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarında 4 lira sınırının aşılmasına ilişkin olarak, “Tamamen ithalata dayalı bir kaynaktan bahsediyoruz. O yüzden şu an yurtdışındaki ham petrolün varilinin 90 doları aşıyor olmasının uluslararası piyasalardaki bir kısım ham maddeleri tahrik ve tetiklediğini görüyoruz. Bizim bu fiyata herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. İnşallah ümit ediyorum ki fiyatlar uluslararası arenada 75- 80 dolar bandına iner ve fiyatlar geri çekilir” dedi.

Satış fiyatında açık ara lideriz, sebebi aşırı vergiler

1 LİTRE BENZİNİN SATIŞ FİYATI 1 LİTRE BENZİN ÜZERİNDEKİ VERGİ VERGİNİN SATIŞ FİYATINA ORANI
Türkiye 1.96 1.29 %65
Hollanda 1.55 0.96 %61
Norveç 1.52 0.88 %57
Yunanistan 1.50 0.97 %64
Danimarka 1.44 0.86 %59
Fransa 1.41 0.83 %58
Almanya 1.41 0.88 %62
İtalya 1.36 0.79 %58
İngiltere 1.37 0.84 %61
İspanya 1.15 0.63 %54
*Fiyatlar euro/cent
 

lececafe

Co Admin
Local time
12:38
Katılım
23 Aralık 2005
Mesajlar
5,461
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Yaş
48
Vergi adaleti ve dürüstlüğü sağlanmadığı müddetçe daha çok pahalıya benzin kullanırız.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst