F
fiesta73
Guest
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU
Futbol Disiplin Talimatı
OCAK 2005
Futbol Disiplin Talimatı
OCAK 2005
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU FUTBOL DİSİPLİN TALİMATI
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
AMAÇ :
Madde 1 – Bu Talimat, spor ahlâkına, disiplinine sahip sağlıklı nesillerin yetişmesine yardımcı olmak, amatör ve profesyonel futbol faaliyetlerinde disiplini sağlamak, Disiplin Kurullarının teşkili, milletlerarası esaslara ve teamüllere uygun olarak disiplin suçu teşkil eden fiiller ile müeyyidelerinin belirlenmesi amacı ile düzenlenmiştir.
KAPSAM :
Madde 2 – Bu Talimat, amatör ve profesyonel futbol faaliyetlerinde bulunan kuruluşları, amatör ve profesyonel futbolcuları, hakemleri, antrenörleri, yöneticileri, futbolcu temsilcileri ve futbolda görevli diğer kişileri kapsar.
DAYANAK :
Madde 3 – Bu Talimat, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve Ana statünün verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır.
TANIMLAR :
Madde 4 – Bu Talimatta;
a) Federasyon: Türkiye Futbol Federasyonu'nu,
b) Kuruluş: Türkiye Futbol Federasyonunda tescilli amatör ve profesyonel spor kulüplerini,
c) Futbolcu: Kuruluşlarda tescilli olarak spor yapan kişileri,
d) Yönetici: Amatör ve profesyonel futbol faaliyetlerinde görevli idari ve teknik elemanları, amatör ve profesyonel futbol kuruluşlarının yönetiminde görev alanları, Türkiye Futbol Federasyonunda tescilli görevli hakem ve hakem adayları ile gözlemci, temsilci ve saha komiserlerini,
e) Teşkilat: Türkiye Futbol Federasyonu Merkez ve yurtiçi ve yurtdışı birimlerini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
DİSİPLİN KURULUNUN KURULUŞ VE GÖREVLERİ İLE
ÇALIŞMA USULÜ
DİSİPLİN KURULUNUN KURULUŞU :
Madde 5 – Disiplin Kurulu, Amatör Futbol Disiplin Kurulu ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu olmak üzere iki bölümden oluşur.
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları, Federasyon Yönetim Kurulu'nun onayı ile Federasyon Başkanı tarafından dört yıl görev yapmak üzere atanacak birer başkan ve altışar asil üyeden kurulur. Kurullara aynı usulle üçer yedek üye atanır.
Atanacak asil ve yedek üyelerin fakülte veya yüksek okul mezunu olmaları gerekir. Ancak başkan, başkan vekili ve raportör olarak görev yapacak olanların Hukuk Fakültesi mezunu olmaları şarttır. Diğer üyelerin faal olmayan antrenör, hakem ve futbolcular arasından atanmasına özen gösterilir.
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ilk toplantılarında bir başkan vekili ve bir raportör seçerler. Seçim gizli oyla yapılır.
Ölüm, istifa ve başka nedenlerle oluşan boşalmalarda, boşalan görev için aynı usulle onbeş gün içinde atama yapılır. Boşalan asil üyelik ise, atama yapılıncaya kadar, o göreve, atama kararındaki sıra takip edilerek yedek üye çağrılır. Çağrı Federasyon Başkanı tarafından yapılır.
Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurullarında görevlendirilebilmek için Federasyon Yönetim Kurulu, Tahkim Kurulu, Denetleme Kurulu ve yan kurullar üyesi olmamak ve hakkında işbu Disiplin Talimatı gereğince ceza verilmemiş olmak şarttır.
DİSİPLİN KURULUNUN GÖREVLERİ :
Madde 6 – A – Amatör Futbol Disiplin Kurulunun Görevleri :
Amatör Futbol Disiplin Kurulu;
Türkiye birinciliğine varan futbol müsabakalarına katılan amatör takımlar ile bu takımlarda görevli futbolcu, antrenör, yönetici ve diğer kişilere ilişkin olay ve fiillerden doğan disiplin işleri ile aynı müsabakalarda görev yapan hakem ve diğer görevlilerin disiplin işlerine birinci derecede bakar.
Bu Talimatın 9. maddesine göre İl Disiplin Kurulları tarafından verilen ve Talimatın 74. maddesi ile belirlenen sınırları aşan cezalara, ilgili kuruluş ve kişilerce yapılan itirazları, itiraz mercii sıfatıyla inceler ve karara bağlar.
B – Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun Görevleri :
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu; profesyonel futbol faaliyetlerinde bulunan kuruluş, futbolcu, hakem, antrenör, yönetici ve profesyonel futbolda görevli diğer kişilerle ilgili olay ve fiillere ilişkin disiplin işlerine bakar.
C – Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları görevlerinde ve verdikleri kararlarda bağımsızdırlar.
DİSİPLİN KURULUNUN TOPLANTI VE ÇALIŞMA USULÜ :
Madde 7 – Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları, kendi görev alanlarını ilgilendiren işleri görüşüp karara bağlamak üzere haftanın belirli günlerinde ayrı ayrı toplanırlar. Toplantı, ilgili kurul başkanının çağrısı üzerine ve en az üç üyenin katılması ile yapılır. Toplantı gündemi başkan tarafından düzenlenir. Kararlar hazır bulunanların salt çoğunluğu ile verilir.
Başkan ve başkan vekilinin bulunmaması halinde, o kurula en yaşlı üye başkanlık yapar.
Aralıksız üç toplantıya izinsiz ve mazeretsiz katılmayan üye istifa etmiş sayılır.
Başkan bütün iş günlerinde görevlidir.
Amatör ve Profesyonel Futbol disiplin Kurulu başkan ve üyelerine Federasyon Yönetim Kurulunca tesbit olunacak miktarda huzur hakkı ödenir. Kurul başkanlarına, toplantı dışında görev ifa ettikleri her gün için yarım huzur hakkı verilir.
Her iki kurulun büro işleri, ayrı personel tarafından aralıksız sürdürülür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İL DİSİPLİN KURULLARI
İL DİSİPLİN KURULLARININ KURULUŞU :
Madde 8 – Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında 3813 sayılı Kanunun 17. maddesinin 2. fıkrası (j) bendi uyarınca, alt yan kuruluş olarak görev yapmak üzere, İl merkezlerinde İl Disiplin Kurulları oluşturulur.
Her İl'de görev yapacak disiplin kurullarının sayısı, Amatör İşler Kurulu'nun teklifi ile Yönetim Kurulu'nun onayı alınarak Federasyon Başkanı tarafından belirlenir.
İl Disiplin Kurulları, Amatör İşler Kurulu'nun teklif edeceği kişiler arasından, Yönetim Kurulu'nun onayı alınmak suretiyle Federasyon Başkanı tarafından dört yıl için atanacak bir başkan ve dörder asil üyeden kurulur. Kurullara aynı usulle ikişer yedek üye atanır.
İl Disiplin Kurullarına atanacak asil ve yedek üyelerin fakülte veya yüksek okul mezunu olmalarına özen gösterilir. Fakülte ve yüksek okul mezunu bulunmaması halinde lise ve dengi okul mezunları arasından atanabilir. Ancak, İl Disiplin Kurulu başkanları ile başkan vekillerinin Hukuk Fakültesi mezunu olmaları şarttır. Diğer üyeler faal olmayan ve herhangi bir kulüpte görevi bulunmayan antrenör, hakem ve futbolcular arasından atanabilir.
İl Disiplin Kurulları ilk toplantılarında bir başkan vekili ve bir raportör seçerler.
İl Disiplin Kurullarında görevlendirilebilmek için, Federasyon Merkez ve Taşra Teşkilâtında başkaca bir görevi olmamak ve hakkında işbu Disiplin Talimatı gereğince ceza verilmemiş olmak şarttır.
5. maddenin 5. fıkrası hükmü İl Disiplin Kurullarında da uygulanır. Ancak bu kurullarda yedek üyenin göreve çağrılması Kurul Başkanınca yapılır.
İL DİSİPLİN KURULLARININ GÖREVLERİ :
Madde 9 – İl Disiplin Kurulları, o ile bağlı kuruluş ve kişilerin amatör futbol müsabakaları ile ilgili olay ve fiillerinden doğan disiplin işlerine birinci derecede bakmak ve bu Talimat hükümleri çerçevesinde gerekli kararları vermekle görevlidir.
İl Disiplin Kurulları arasındaki görev ve yetki uyuşmazlıkları, Amatör Futbol Disiplin Kurulunca incelenip kesin çözüme bağlanır.
İl Disiplin Kurulları görevlerinde ve verdikleri kararlarda bağımsızdırlar.
İL DİSİPLİN KURULLARININ TOPLANTI VE ÇALIŞMA USULÜ :
Madde 10 – İl Disiplin Kurulları haftanın belli günlerinde toplanarak gündemlerindeki konuları görüşüp karara bağlarlar. Toplantı çağrısı ve gündem kurul başkanları tarafından yapılır.
Başkan ve başkan vekilinin toplantıya katılmamaları halinde, en yaşlı üye kurula başkanlık eder.
Kararlar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile verilir.
Aralıksız üç toplantıya izinsiz ve mazeretsiz katılmayan üyeler istifa etmiş sayılır.
Kurul Başkanları bütün iş günlerinde görevli sayılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
CEZALAR
CEZALAR :
Madde 11 – Bu Talimata göre belirlenen disiplin suçlarına uygulanacak disiplin cezaları; ihtar, müsabakadan (yarışmadan) men, hak mahrumiyeti, müsabakayı seyircisiz oynatma, saha kapatma, para cezası, tescil iptali, puan indirme ve küme düşürme cezalarıdır. Bu cezalardan ihtar cezası Disiplin Kurullarının takdirine göre her suç ve ceza tipine, ayrıca belirtilmesine gerek olmaksızın uygulanabilir.
İHTAR CEZASI :
Madde 12 – İhtar Cezası ilgililerin dikkatinin çekilmesidir.
MÜSABAKADAN MEN CEZASI :
Madde 13 – Kuruluşun ve futbolcunun müsabakalara katılmaktan men edilmesidir.
HAK MAHRUMİYETİ CEZASI :
Madde 14 – Kişinin her türlü amatör ve profesyonel futbol müsabakalarına iştirak etmekten; hakemlik, temsilcilik, gözlemcilik, saha komiserliği yapmaktan; Federasyon veya kuruluş yöneticisi, idari ve teknik görevlisi olarak müsabakalarda görev almaktan; kuruluş mensubu olarak Federasyonla resmi ilişkide bulunmak ve yarışmaktan men edilmesidir.
MÜSABAKAYI SEYİRCİSİZ OYNATMA CEZASI :
Madde 15 – Seyircilerin tutum ve davranışlarından doğan saha olayları ve tecavüzler nedeniyle (veya genel güvenliğin zorunlu kıldığı hallerde) kuruluşların, seyircisiz oynatmaya elverişli mutad sahadaki resmi müsabakalarının seyircisiz oynatılmasıdır.
Bu halde kulüp, stad kapasitesi üzerinden ve bir önceki müsabaka için belirlenmiş bilet ücretleri esas alınmak sureti ile hesaplanacak Federasyon payını öder.
SAHA KAPATMA CEZASI :
Madde 16 – Seyircilerin, kulüp mensuplarının, sporcuların, tecavüzleri ve olaylara sebebiyet vermeleri nedeni ile, müsabaka yeri güvenliğinin ihlâlinden sorumlu spor kulüplerinin resmi müsabakalarının mutad sahalarında yapılmasının yasaklanarak başka sahalarda yaptırılmasıdır.
PARA CEZASI :
Madde 17 – Profesyonel futbol ile ilgili olarak, asgari ve azami hadleri disiplin suçu teşkil eden fiiller bölümünde gösterilen ve gerektiğinde her yıl Federasyon Yönetim Kurulunca tespit olunan meblağın gelir olarak Futbol Federasyonu hesabına ödenmesidir. Amatör futbol müsabakalarına ilişkin olay ve eylemlerden dolayı ve amatör futbolla ilgili diğer konularda para cezasına hükmedilmez.
PUAN İNDİRME CEZASI :
Madde 18 – Bir takımın puanlarından, her müsabaka için galibiyet halinde verilen puan miktarı kadar puanın düşürülmesidir.
Puan indirme cezası Federasyon Yönetim Kurulunca verilir.
ALT LİGE İNDİRME CEZASI :
Madde 19 – Bir takımın bir alt lige indirilmesidir.
Küme düşürme cezası, Federasyon Yönetim Kurulunca verilir.
TESCİL İPTALİ CEZASI :
Madde 20 – Teşekkülün Futbol Federasyonundaki sicil kaydının silinmesi ve futbol faaliyetlerinin dışında bırakılmasıdır.
Tescil iptali cezası yalnızca Federasyon Yönetim Kurulunca verilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
DİSİPLİN SUÇU TEŞKİL EDEN FİİLLER
KASITSIZ FİİLLER :
Madde 21 – A) Türkiye Futbol Federasyonuna karşı yapmakla yükümlü olduğu işlemi kasıtsız yerine getirmeyen veya eksik veya yanlış yerine getirenler,
B) Türkiye Futbol Federasyonu yetkili merciileri tarafından sorulan hususlara, istenilen izahata kasıtsız olarak süresinde cevap vermeyen veya eksik veya yanlış cevap verenler,
C) Türkiye Futbol Federasyonu yetkili makam ve merciilerine karşı yerine getirdikleri görevlerinden dolayı müstehzi veya nazik olmayan şekilde hareket edenler;
İHTAR CEZASI ile cezalandırılır.
CENTİLMENLİĞE AYKIRI HAREKET :
Madde 22 – Onur kırıcı ve spor ahlâkına ve centilmenliğe aykırı harekette bulunan kişiler, bu hususta ayrı ceza hükmü bulunmadığı takdirde, bir yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Tüm müsabaka görevlilerinin raporlarının incelenmesi neticesi kuruluşların seyircilerince Futbol Müsabaka Talimatı’nın 29. maddesinde öngörülen eylemlerin gerçekleştiğinin sabit olması halinde ilgili kuruluşa, durumun vahametine uygun olarak 250.000.000.000.-TL.na kadar para cezası verilir.
TALİMATLARA AYKIRI HAREKET :
Madde 23 – Türkiye Futbol Federasyonu Yasa ve Talimatlarına aykırı harekette bulunan kişi ve/veya kuruluşlar, bu hususta ayrı ceza hükmü bulunmadığı takdirde en az ihtar olmak üzere iki yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Ve/veya ilgili kişi ya da kuruluşa ihlalin ağırlığına uygun olarak 500.000.000.000.-Türk Lirası’na kadar para cezası verilir.
HAKARET :
Madde 24 – Türkiye Futbol Federasyonu Çalışma Usul ve Esaslarına ait Ana Statüde açıklanan Merkez ve Taşra Teşkilâtına veya bu teşkilâtın bir mensubuna ve sporculara huzurunda veya gıyabında; yazılı, sözlü, fiilen veya yayın yolu ile veya maddei mahsusa tayini suretiyle yaptığı görevden dolayı veya görevi sırasında hakaret eden kimse müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
Hakaret Fiili;
Türkiye Futbol Federasyonu Teşkilâtına ve mensubuna karşı vuku bulduğunda 3 aydan 1 yıla; teşekkül yöneticilerine karşı vuku bulduğunda 1 aydan 6 aya; hakem, gözlemci, temsilci, saha komiserlerine karşı vuku bulduğunda 1 aydan 1 yıla; sporculara karşı vuku bulduğunda 1 aydan 6 aya; hakem, gözlemci, temsilci ve saha komiserleri tarafından yapıldığı takdirde 1 aydan 1 yıla kadar, resmi yarışmalardan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.
MÜESSİR FİİL :
Madde 25 – Türkiye Futbol Federasyonu Çalışma Usul ve Esaslarına ait Ana Statüde açıklanan Merkez ve Taşra Teşkilâtının mensuplarına ve diğer tüm ilgililere görevlerini yaparken veya yaptıkları görevden dolayı cismen eza verecek müessir fiil işlendiği takdirde yarışmalardan men, süreli veya sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
Müessir Fiil;
Teşkilât mensuplarına karşı işlendiğinde sürekli hak mahrumiyeti, kuruluş yöneticilerine karşı işlendiğinde 6 aydan 1 yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süreli hak mahrumiyeti; hakem, gözlemci, temsilci, saha komiserlerine karşı işlendiğinde en az 1 yıldan 3 yıla kadar süre ile hak mahrumiyeti; sporculara karşı işlendiğinde 6 aydan 2 yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süreli hak mahrumiyeti; hakem, gözlemci, temsilci, saha komiserleri tarafından işlenirse 1 yıldan 3 yıla kadar süreli hak mahrumiyeti cezası verilir.
Müessir fiil ile tecavüz birden fazla kişi tarafından birlikte işlenirse her birine verilecek ceza bir misli arttırılır.
SAHTE LİSANS KULLANIMI, SAHTECİLİK VE TEŞKİLATI KANDIRMAK :
Madde 26 – Lisans veya herhangi bir belge üzerinde değişiklik veya sahtecilik yapan veya hak sahibi olmadığı lisansı kullanmak sureti ile teşkilâtı kandıran veya gerçek olmayan evrak düzenleyen ve bunları bilerek kullanan ve/veya kullandıranlar bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Vahim hallerde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir. Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
Futbol müsabakalarında stada giren seyirci sayısında gerçeğe aykırı belge düzenleyen veya beyanda bulunan veya bilet yerine geçerli sayılan her türlü belge ile seyirciyi stada sokan veya bilet fiyatlarında rakip kulüp seyircisine farklı fiyat uygulayan veya benzeri fiillerle menfaat sağlayan kulüpler hakkında Yönetim Kurulu kararıyla sağladıkları menfaat kadar para cezası verilir. Bu cezanın Federasyonun belirlediği süre içinde ödenmemesi halinde ceza iki katı uygulanır.
KURULUŞUN SAHTECİLİK VE TEŞKİLATI KANDIRMA SUÇLARINA KATILMASI :
Madde 27 – Yirmialtıncı maddede yazılı suçların sübutu halinde, ilgili kuruluş bir aya kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılır.
CEZA SÜRESİNİ BEKLEMEMEK :
Madde 28 – Tek müsabakadan men cezasına rağmen oynayan, beklemesi gereken cezalı süreyi doldurmadan ve/veya idari tedbirin tebliğine rağmen bu tedbir kaldırılmadan müsabakalara katılanlar veya bunu temin edenler, hak mahrumiyeti cezası bulunduğu halde veya idari tedbir ile müsabakaya katılmaktan veya yönetmekten men edilmiş olmasına rağmen müsabakaya katılanlar veya yöneticilik yapanlar 3 aydan 1 yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
İZİNSİZ DIŞ GÖREV :
Madde 29 – Yabancı bir memleketin milli veya temsili takımında, Türkiye Futbol Federasyonundan izin almaksızın görev kabul eden veya müsabakaya katılan kişiler 3 aydan 6 aya kadar süreli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
İZİNSİZ VE MAZERETSİZ MÜSABAKA :
Madde 30 – Yetkili makamlardan izin alınarak yapılması gereken müsabakayı izinsiz yapanlar veya yaptıranlar veya böyle bir müsabakayı yönetenler bir aydan üç aya kadar müsabakalardan men veya altı aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Teşkilâtın tertiplediği müsabakalara katılması gerektiği halde, mazeretsiz katılmayan kişiler üç aydan altı aya kadar müsabakalardan men, teşekküller ise bir yıla kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılırlar.
TEMSİLİ VE MİLLİ MÜSABAKAYA KATILMAMAK :
Madde 31 – Yayın yolu ile veya yazılı tebligata rağmen mazeretsiz olarak temsili veya milli müsabakalara veya hazırlık çalışmalarına katılmayan veya geç katılan veya çalışma ve müsabaka yerini terk eden futbolcu üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılır.
Olayın mahiyetine göre ilgili kuruluş altı aya kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılabilir.
MİLLİ ŞEREFİ İHLAL :
Madde 32 – Yurt içinde veya yurt dışında, her ne suretle olursa olsun, Türklüğün veya yabancı bir milletin onurunu kırıcı hareketlerde bulunanlar bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Ağır hallerde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
SAHA OLAYLARI :
Madde 33 – Spor çalışma ve müsabakalarının yapıldığı saha ve tesislerde güvenliği bozan, olay çıkaran, yaralamak, yakıp yıkmak, tahrip etmek gibi münferit veya toplu tecavüzlerde bulunan kişiler, üç aydan üç yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Seyircisi, mensupları, sporcuları nedeni ile olaylardan sorumlu teşekküller, bir veya birden fazla olmak üzere, saha kapatma cezası veya resmi müsabakayı seyircisiz oynama cezası veya resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılır. Profesyonel futbol faaliyetlerine ilişkin saha olaylarında, sorumlu teşekkül hakkında, bu cezalar ile birlikte ayrıca 500.000.000.000.-TL’na kadar para cezasına hükmedilir. Disiplin Kurulu, olayına göre, sorumlu profesyonel teşekkül hakkında yalnızca para cezası vermekle yetinebilir.
Zarar ve hasar sorumlulara tazmin ettirilir.
“Futbol müsabakalarının yapıldığı saha ve tesislerde, disiplini veya düzeni veya güveni bozucu veya tehlikeye düşürücü biçimde olmamakla birlikte müsabaka öncesi veya devamında veya sonrasında seyircilerin sahaya veya görevlilere veya tribünden birbirlerine yanıcı ve patlayıcı veya yaralayıcı maddeleri atmaları halinde seyircilerin bu fiillerinden ötürü taraftarı oldukları kulüp/kulüpler sorumlu tutulur ve fiillerinin ve olayların vahametine göre kulüp/kulüpler 250.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile cezalandırılır.”
Seyircilerin çirkin, taşkın ve edebe aykırı söz ve hareketleri sebebi ile, Futbol Müsabaka Talimatı’nın 30. maddesi gereğince müsabakanın hakem tarafından tatil edilmesi halinde, seyircilerin bu fiillerinden ötürü taraftarı oldukları kulüp/kulüplere müsabakalardan men cezası verilir.
Müsabaka öncesi ve/veya devamında her ne şekilde olursa olsun yabancı cisimlerin yoğun surette ve sahaya atılması nedeni ile müsabakanın başlamasına ve/veya devamına engel olunması halinde bu fiil nedeni ile olaya sebebiyet veren seyircilerin taraftarı oldukları kulübe/kulüplere müsabakadan men cezası verilir.
SUÇA TEŞVİK :
Madde 34 – Futbol müsabakası sırasında veya dışında sporcu veya seyircileri rakip sporcular, yöneticiler veya müsabakayı yönetenler aleyhine suça teşvik eden kişi üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
FUTBOL MÜSABAKASININ DEVAMINA ENGEL OLMAK :
Madde 35 – Futbol müsabakasının her ne suretle olursa olsun, iyi bir şekilde başlamasına veya devamına veya tamamlanmasına engel olanlar üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar. Teşekküller ise, bir aydan üç aya kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılır.
TANIKLIKTAN KAÇINMAK :
Madde 36 – Soruşturma sırasında tebligata rağmen, mazeretsiz olarak tanık sıfatı ile yazılı beyanda bulunmayan veya tanıklıktan kaçınan veya bildiklerini saklayan veya yalan tanıklık eden veya ceza karşılığı olan hareketleri bir ay içinde merciine duyurmayanlar üç aydan bir yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
HİLELİ VE DANIŞIKLI FUTBOL MÜSABAKASI :
Madde 37 – Hileli ve danışıklı futbol müsabakası yapan, yaptıran kişiler ve aracıları en az bir yıl müsabakadan men cezası veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti ve teşekküller Futbol Federasyonunca küme düşürme cezası ile cezalandırılır.
DOPİNG :
Madde 38 – İlaç bildirim listelerinin müsabaka gözlemcisine veya Federasyona gönderilmemesi, İlaç Bildirim Listelerinin usulüne uygun doldurulmaması, yapılan tedavilerin yazılmaması yada yapılmayan tedavilerin yazılması durumunda kulübe 10.000.000.000.-TL’na kadar para cezası uygulanır. Bu durumun tekrarlanması halinde verilecek para cezası en yüksek had üzerinden 4 katına kadar arttırılarak uygulanır.
Futbolcunun kullanımı kısıtlı bir maddeyi kullanması ve bunun “İlaç Bildirim Listesinde” bildirilmemesi durumunda futbolcu bir aydan altı aya kadar müsabakadan men ve 5.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile futbolcunun kulübü ve kulüp doktoru ise 25.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile cezalandırılır. Tekrarı halinde verilecek para cezası 4 katına kadar arttırılır.
Futbolcunun doping kontrolüne gitmeyi reddetmesi, doping kontrol işlemine uygun olmayan davranışlarda bulunması, hile yapması veya hile yapmaya teşebbüs etmesi, müsabakadan önce veya müsabaka sırasında doping maddelerini kullanması yada futbolcunun yasaklı bir yöntemi kullandığının tespit edilmesi, futbolcunun alınan A örneğinde yasaklı bir maddenin tespit edilmesine rağmen sonuca 48 saat içinde itiraz edilmemesi, B örneğinin analizinde de yasaklı bir maddenin saptanması, futbolcunun doping yaptığını gösteren delillerin bulunması durumunda futbolcu ilk defada en az 2 yıl müsabakadan men cezası, bir ve daha fazla tekrarlanması durumunda ise ömür boyu müsabakadan men cezası ile cezalandırılır.
Doping Kontrol örneğinde Efedrin, pseudoefednin, fenilprofanolamin, kafein, striknin maddelerinin tesbit edilmesi durumunda futbolcu ilk defada altı aya kadar, ikinci defada iki yıla kadar, ikinci ve daha fazla tekrar halinde ise, ömürboyu müsabakadan men cezası ile cezalandırılır.
Doping kontrolü yapıldıktan sonra herhangi bir sağlık kurumundan alınacak rapor yada komisyona yapılacak başvuru cezai işlem sırasında dikkate alınmaz.
Bir kulübün bir sezonda bir oyuncusundan pozitif sonuç alınması durumunda kulüp 25.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile cezalandırılır. Bu para cezası, kulübün bir sezonda iki oyuncusundan da pozitif sonuç alınması durumunda beş kat, üç ve daha fazla oyuncusundan da pozitif sonuç alınması durumunda on kat arttırılır. Ayrıca üç ve daha fazla oyuncudan pozitif sonuç alınması durumunda takımın üç puan tenzil edilir. Puan silinme cezası sezonun sona ermesi durumunda bile doping kontrolü yapılan sezon için uygulanır.
Kupa karşılaşmalarında bir takımın iki oyuncusunda da pozitif sonuç alınması durumunda kulüp bir sonraki sene kupa karşılaşmalarına katılamaz.
Doping Kontrolü sırasında talimatlara aykırı davranışlarda bulunan, dopingli futbolcunun müsabakaya katılmasını sağlayan, dopingli olduğunu bildiği halde müsabakaya katılmasını önlemeyen, doping uygulamalarına karıştığı, katıldığı, önerdiği, zorladığı, yardım ettiği, uyguladığı saptanan yönetici, antrenör, doktor, masör ve diğer ilgililer bir yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti ve 15.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile cezalandırılırlar. Bu durumda ilgililer hakkında verilen para cezaları kulübünden tahsil edilir.
Doping yaptığı sabit olduğu takdirde Federasyonca bu doping kontrolü için yapılan masrafların 10 katı tutarı, o futbolcunun kulübünden tahsil olunur.
SAİR HALLERDE MENFAAT :
Madde 39 – Bir futbol müsabakasının neticesinden faydalanması mümkün olan teşekkül ve kişilerden maddi menfaat temini suretiyle yarışanlar, bu suretle yarışanlara maddi menfaat adayanlar veya temin veya ita edenler, altı aydan iki yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar. Bu fiili işleyen profesyonel futbol takım yöneticisine ve sporcularına ayrıca 500.000.000.000.-TL’na kadar para cezası verilir.
MÜSABAKAYA KATILMAMAK :
Madde 40 – Kuruluşun veya diğer kuruluşun oyuncusunun menfaat temini veya sair suretlerle müsabakalara katılmasına engel olan ve müsabaka hazırlığına veya müsabakaya katılmayanlar üç aydan bir yıla kadar müsabakadan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
GÖREV SUÇU :
Madde 41 – Kuruluşlarda kabul edilen herhangi bir görevin ifasında şeref ve haysiyete, spor terbiye ve disiplinine veya mevzuata veya yazılı tebligata aykırı hareket edenler üç aydan bir yıla kadar müsabakadan men veya üç aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
EMİRLERE UYMAMAK :
Madde 42 – Müsabaka hazırlıklarında, müsabakalarda ve spor seyahatlerinde yöneticilerin emirlerine uymayan alaylı, kaba ve müstehzi hareketlerde bulunanlar 20 günden iki aya kadar müsabakadan men veya bir aydan altı aya kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
HUZURSUZLUK ÇIKARMAK :
Madde 43 – Spor seyahatlerinde disipline aykırı hareketlerde bulunan ve kafilenin huzurunu bozanlar bir aydan üç aya kadar müsabakalardan men veya iki aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
KABA, MÜSTEHZİ VE KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ HAREKETLER :
Madde 44 – Futbol müsabakasından önce, müsabaka sırasında ve müsabakadan sonra görevli hakemlere ve teşkilât mensuplarına ve sporculara, kuruluş yöneticilerine, seyircilere kaba, müstehzi ve küçük düşürücü söz sarf eden veya bu kabil hareketlerde bulunanlar üç aya kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
TEKME VURMAK :
Madde 45 – Müsabakadan önce, sonra ve müsabaka sırasında, diğer bir futbolcuya kasten tekme vuranlar 1 aydan 1 yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
VÜCUT, KAFA, KOL İLE VURMAK VE TECAVÜZ :
Madde 46 – Müsabakadan önce, sonra ve müsabaka sırasında diğer bir futbolcuya, dövmek hariç, vücut, kol, kafa ve sair suretlerden biri ile tecavüz edenler otuz günden altı aya kadar müsabakalardan men cezası veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
RAKİBİ OYUN DIŞI ETMEK :
Madde 47 – Müsabakadan evvel veya müsabaka sırasında, müsabakanın kazanılmaması amacıyla rakibi her ne suretle olursa olsun müsabaka dışı kalmaya zorlayan ve müsabaka dışı bırakanlar bir yıldan aşağı olmamak üzere müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
TEK TARAFLI YÖNETİM :
Madde 48 – Müsabakaları kuruluş veya kişi lehine veya aleyhine hileli ve danışıklı yöneten hakemler bir yıldan beş yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ilc cezalandırılırlar.
MENFAAT İLE YÖNETİM :
Madde 49 – Kırksekizinci maddedeki yönetim maddi veya manevi menfaat karşılığında yapıldığı takdirde hakemler sürekli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
RAPOR VERMEMEK VEYA GERÇEĞE AYKIRI RAPOR VERMEK :
Madde 50 – Müsabakaya ait raporu kasten vermeyen veya gerçeğe aykırı rapor düzenleyen görevliler bir yıldan beş yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
GÖREVİ İHMAL VE SUİSTİMAL :
Madde 51 – Müsabaka yerine mazeretsiz olarak gelmeyen veya müsabakayı geç başlatan veya müsabakayı yönetmeyen veya talimatlara aykırı yöneten veya tatil eden hakemler ile her ne suretle olursa olsun görevlerini ihmal veya suistimal edenler, altı aydan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
HÜKÜMLÜLÜK :
Madde 52 – Kaçakçılık veya yüz kızartıcı suçlar veya adabı umumiye aleyhinde işlenen suçlardan mahkûm olanlarla, genel olarak ağır hapis veya kasıtsız suçlar dışında bir yıldan fazla hapis cezası ile hükümlü olanlar sürekli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
İlgilinin müracaatı üzerine cezanın kaldırılmasına veya kısaltılmasına Yönetim Kurulunca karar verilir.
ALTINCI BÖLÜM
USUL HÜKÜMLERİ BİRİNCİ KISIM İDARİ TEDBİRLER
İDARİ TEDBİRLER :
Madde 53 – İdari tedbir, kesin bir ceza hükmü bulunmadığı durumda, kuruluşu resmi futbol müsabakalarında seyircisiz oynatmak, kuruluşun sahasını kapatmak, kişiye hak mahrumiyeti vermek veya kişiyi her türlü müsabakalardan ve müsabakaları yönetmekten yasaklamaktır.
İDARİ TEDBİR YETKİLİLERİ :
Madde 54 – Bu Talimat hükümleri ile ilgili olarak;
a) Federasyon Başkanı veya Başkanın görevlendireceği kişiler; futbolcular, müsabakalardaki görevliler, kuruluşlar ve kuruluş yöneticileri hakkında,
b) Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurulları, görevlerine giren hususlarda, soruşturma sonuna kadar her zaman kuruluş ve kişiler hakkında,
c) Tahkim Kurulu, Federasyona bağlı tüm kuruluşlar ve kişiler hakkında,
İdari tedbir koymaya yetkilidir.
İDARİ TEDBİRİN BAŞLAMASI :
Madde 55 – İdari Tedbir;
a) Bu Talimatta yazılı disiplin suçunu teşkil eden fiili nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarılan futbolcu için müsabakadan çıkarıldığı anda,
b) Olayın önemine göre yetkili mercilerce soruşturma evrakının tekemmülü sırasında ve olayı takiben karar alınması anında,
c) Tahkim Kurulunca karar alınması anında
Yürürlüğe girer.
Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurulları, görevlerine giren konulardaki soruşturmanın sonuna kadar, idari tedbirin kapsamını yeniden tesbit edebilir veya idari tedbiri kaldırabilir.
İDARİ TEDBİRİN TEBLİĞİ :
Madde 56 – Tebliği gereken idari tedbirler yıldırım telgraf, telefaks veya ilan tahtasına asılmak suretiyle ilgililere Federasyonca tebliğ edilir.
İKİNCİ KISIM
CEZAYI AZALTAN VE ÇOĞALTAN SEBEPLER
TEŞEBBÜS :
Madde 57 – Fiilin teşebbüs derecesinde kaldığı hallerde tayin olunan cezanın yarısına kadar indirilir.
TAHRİK :
Madde 58 – Fiilin tahrik sonucu işlendiği anlaşıldığı hallerde tayin olunan cezalar yarısından üçte ikisine kadar indirilir.
Tahrik sonucu işlenen fiillere ait sürekli hak mahrumiyeti cezaları üç yıla çevrilir.
TAKDİRÎ AZALTICI SEBEP :
Madde 59 – Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurullarınca, tahrik sebebiyle azaltmadan ayrı olarak, kuruluş ile kişi lehine cezayı azaltacak takdiri sebepler kabul edilirse, cezanın yarısına kadar indirilir.
TEKERRÜR :
Madde 60 – Cezasına ait infazın tamamlandığı faal sezon içinde, cezayı veren kurulun görevine dahil suç işleyen kişi hakkında tayin edilecek ceza yarısına kadar arttırılır.
İhtar cezası ile tek müsabakadan men cezası tekerrüre esas olmaz.
CEZADA İÇTİMA :
Madde 61 – Aynı zamanda işlenen ve birden çok cezayı gerektiren fiiller, ayrı ayrı cezalandırılıp hükme bağlanır.
YABANCI MEMLEKETLERDE SPORLA İLGİLİ SUÇ İŞLEMEK :
Madde 62 – Bu Talimata göre müsabakalardan men ve hak mahrumiyeti cezasını gerektiren suçlar, yabancı memleketlerde işlendiği takdirde tayin edilecek cezalar bir misline kadar arttırılabilir.
ÜÇÜNCÜ KISIM
SORUŞTURMA
SORUŞTURMANIN AÇILMASI :
Madde 63 – a) Profesyonel müsabakalara ve Türkiye birinciliğine varan amatör müsabakalara ait sevk işlemleri Federasyonca, diğer amatör müsabakalara ait sevk işlemleri İl Müdürlüklerince yapılır.
b) Hakemlerin fiilleri önce Merkez Hakem Kurulunca incelenir ve düzenlenen rapor Federasyon Yönetim Kurulunda görüşülür. Türkiye birinciliğine varan amatör futbol müsabakaları dışında kalan amatör müsabakalarda görevli hakemler hakkındaki sevk işlemleri, ilgili İl Hakem Kurulunun önerisi üzerine Merkez Hakem Kurulunca yapılır.
c) Profesyonel futbol müsabakaları ile Türkiye birinciliğine varan amatör futbol müsabakalarında görevli hakem, gözlemci ve saha komiserleri ile temsilciler raporlarını Federasyona, diğer müsabakalardaki bu görevliler raporlarını ilgili İl Müdürlüğüne bir gün içinde vermek zorundadırlar.
d) Disiplin kurullarına sevk yazılarında olayın özeti, tarihi, müsabakanın çeşidi, cezalandırılması istenen kişi ve kuruluşların isimleri belirtilir.
SAVUNMA :
Madde 64 – Savunma alınmadan ceza verilmez. Savunmayı, Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarının görevine giren işlerde Federasyon veya görevli Disiplin Kurulu, diğer işlerde görevli İl Disiplin Kurulu ister.
Yazılı savunma görevli disiplin kuruluna verilir. Kurul gerek görürse sözlü savunmayı tespit etmek için bir üyesini görevlendirebilir.
Kuruluşlar, başkanı veya başkanın görevlendireceği kuruluş yetkilileri tarafından savunulur.
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarının görevlerine giren işlerden savunma istemi yıldırım telgraf veya telefaxla yapılır. Telgrafın veya telefaxın kişiye veya kuruluşa ulaştığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. İvedi durumlarda, savunma isteme tebligatı Federasyon personeli veya Bölge Müdürlükleri aracılığıyla ve görevli eliyle yapılabilir. Tebligatı almamakta kötü niyet gösteren kuruluşlara karşı bu yönde tutulan bir tutanak tebliğ evrakı yerine geçer.
İl Disiplin Kurullarının görevine giren işlerde savunma isteminin nasıl yapılacağı Federasyon tarafından ayrıca belirlenir.
Tebligatı müteakip üç gün içinde savunma vermeyen kişi ve kuruluş savunmasından vazgeçmiş sayılır.
Üçüncü günün mesai saati bitimine kadar savunmaların Federasyona veya görevli Disiplin kuruluna ulaştırılması şarttır.
Ceza karşılığı olan bir fiili nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarılan futbolcular ile yarım kalan müsabakalarda her iki kuruluş, ayrıca tebligat yapılmaksızın, olay tarihinden itibaren üç gün içinde savunma vermedikleri takdirde, savunmadan vazgeçmiş sayılır.
SORUŞTURMA :
Madde 65 – Sevk yazısına bağlı soruşturma evrakının görevli disiplin kuruluna sunulması üzerine soruşturma başlar.
Kurul, önce idari tedbir ve savunma hususlarını inceler. Kurul, soruşturması başlatılan işlemleri takip eder ve eksik kalan kısımları tamamlar. Savunma gerektiriyorsa, rapor düzenleyenlerin yazılı ve sözlü beyanlarını tespit edebilir, diğer görevli ve yetkililerin tanık sıfatıyla yazılı, sözlü beyanlarını alabilir.
Disiplin kurulları kararı verirken hakemlerin, yan hakemlerin, saha komiserlerinin, gözlemci ve temsilcilerin raporlarını esas alırlar. Bu raporlara ek yardımcı unsur olarak televizyon ve video kayıtlarından yararlanılabilir. Bunlar yalnızca olayın disiplin yönüyle ilgili kanıt olarak kullanılabilinir.
Tanıklar, tebligatı izleyen beş gün içinde yazılı beyanda bulunmak zorundadırlar.
İncelenen olaydaki sevk edilmeyen diğer sorumlular hakkında disiplin kurulları doğrudan soruşturma yapabilir.
Disiplin Kurullarının dış yazışmalarını Kurul Başkanı veya vekili yürütür.
KARAR :
Madde 66 – Disiplin Kurulları, soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren üç gün içinde karar verir. Futbol müsabaka mevsiminin bitiminden sonra oynanan özel müsabakalarda meydana gelen olaylar ve işlenen fiillerle ilgili kararlar için bu süre uygulanmayabilir. Kurul, soruşturmanın tamamlanması şartıyla, bu müsabakalar için kararını, o kategorideki müsabakaların başlama tarihine kadar verebilir. Kurulların bu konuda toplanması, soruşturma yapması ve karar vermesi yönünden, verilebilecek cezaların infazının yeni sezonun ilk müsabakasında yapılabilmesi hususu göz önünde bulundurulur.
Disiplin Kurulları, delilleri, soruşturma ve incelemeden edineceği kanaata göre takdir eder.
Kararlar; cezalandırmaya veya ceza tayinine yer olmadığına ve soruşturmanın ertelenmesine veya düşürülmesine dair olur.
Ceza kararlarında, cezaların gerekçesi, mahiyeti ve infaz usulleri gösterilir.
Ceza kararlarına 74. maddedeki usule göre itiraz edilebilir. Ancak itiraz infazı durdurmaz.
DÖRDÜNCÜ KISIM
SORUŞTURMANIN VE CEZANIN DÜŞMESİ
SORUŞTURMA ZAMANAŞIMI :
Madde 67 – a) Futbol faaliyetlerinden aralıksız bir yıl ayrılmış kişiler hakkında soruşturmaya başlanmaz.
b) İhtar cezasını gerektiren hallerde üç ayın, müsabakadan men ve süreli hak mahrumiyeti cezalarını gerektiren fiillerde bir yılın, sürekli hak mahrumiyeti cezasını gerektiren fiillerde üç yılın geçmesi ile soruşturma ortadan kalkar. Soruşturma zamanaşımının başlangıcı olay günüdür.
CEZA ZAMANAŞIMI :
Madde 68 – İhtar cezası altı ay, yarışmadan men ve süreli hak mahrumiyeti cezaları üç yıl infaz edilemezse, ortadan kalkar.
Ceza kararlarında zamanaşımı, kararın kesinleştiği veya ceza infazının herhangi bir suretle durduğu günden işlemeye başlar.
SORUŞTURMA VE CEZA ZAMANAŞIMININ KESİLMESİ :
Madde 69 – Disiplin Kurulunun soruşturma ile ilgili işlemleri ve ceza kararı verilmesi SORUŞTURMA ZAMANAŞIMINI, kararın infazına dair her işlem CEZA ZAMANAŞIMINI keser. Zamanaşımı kesilme gününden itibaren yeniden işlemeye başlar. Ancak kesilme sebepleri, zamanaşımı süresini 65 ve 66 ncı maddelerde ayrı ayrı belirtilen sürelerin bir mislinin katılması ile olacak süreden fazla uzatamaz.
Gerek soruşturma zamanaşımı, gerekse ceza zamanaşımı doğrudan uygulanır.
BEŞİNCİ KISIM
TEBLİGAT VE İNFAZ
KARARLARIN TEBLİĞ VE İNFAZI :
Madde 70 – Tebliğ ve infaza esas olmak üzere; Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarınca verilen kararların hüküm fıkrası ilgili kişi ve kuruluşlara yıldırım telgraf veya telefaxla, İl Disiplin Kurullarınca verilen kararların hüküm fıkrası İl Müdürlüklerindeki ilan tahtasına asılmak suretiyle tebliğ edilir. Gerekçeli kararlar iadeli taahhütlü olarak ayrıca gönderilir.
Tebligat, hüküm fıkrasının kişi veya kuruluşa telgraf veya telefaxla bildirildiği tarihte, İl Disiplin Kurulu kararları yönünden ise hüküm fıkrasının askıya çıkarıldığı gün yapılmış sayılır.
İNFAZIN ÖZEL HÜKÜMLERİ :
Madde 71 – a) Resmi müsabaka cezası, sadece o kategori resmi müsabakaları sayılarak men suretiyle infaz edilir.
Ancak, Profesyonel takım futbolcusu yönünden profesyonel lig ile Türkiye Kupası müsabakaları ve amatör futbolcular yönünden amatör lig ile genç takımlar ligi müsabakaları infaz hesabında aynı kategori sayılır.
İnfaz tamamlanıncaya kadar bütün kategorilerdeki müsabakalarda oynayamaz.
b) Futbol müsabaka mevsimi Federasyonca belirlenip ilan edilen dönemdir.
c) Futbol müsaabaka mevsiminde tamamlanmayan resmi müsabaka adedi ile men cezasının infazı sonraki müsabaka mevsimine intikal eder ve mevsimin ilk resmi müsabakasından başlanarak aralıksız uygulanır.
d) İki futbol müsabaka mevsimi arasında cezalı futbolcu özel müsabakalarda oynayabilir.
e) Tek müsabakadan men cezasının uygulanmasından önce futbolcu özel müsabakada oynayabilir.
f) Okullararası futbol müsabakası nedeniyle idari tedbiri veya cezası infaz edilmekte olan öğrenci futbolcu, lisanslı olduğu spor kulübünün müsabakasına katılabilir.
Federasyon tarafından izin verilen özel müsabakalarda, müsabakadan men cezası ile cezalandırılan futbolcular hakkında, bu ceza, resmi müsabakalarda verilen aynı nitelikteki ceza gibi infaz edilir.
Oyun kurallarını ihlal etmekten ötürü özel bir müsabakada oyundan çıkarılan futbolcular, aynı olayda ayrıca cezalandırılmamışsa, bir sonraki özel veya resmi müsabakada oynayabilirler.
CEZA KARARLARININ GENEL NİTELİĞİ VE MİLLİ MÜSABAKA İZNİ :
Madde 72 – Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurullarınca verilen kesinleşmiş cezalar bu talimatta öngörülen durumlar dışında hiç bir makam ve kişi tarafından af edilemez ve değiştirilemez. Cezalı süre aralıksız işler.
Milletlerarası teşekküller tarafından düzenlenen müsabakalar ile milli ve temsili müsabakalarda, cezalı veya idari tedbirli futbolcuların müsabakaya katılmalarına Federasyon Başkanı izin verebilir. İzinli süreyi müteakip ceza ve idari tedbir infazı derhal başlar.
İNFAZ EVRAKI :
Madde 73 – İnfazı müteakip, ilgililerce resmi müsabakaların tarihlerini, infazın başladığı ve sona erdiği günleri kapsayan bir tutanak düzenlenerek, hemen ceza kararını veren disiplin kuruluna gönderilir.
ALTINCI KISIM
DİSİPLİN KURULU KARARLARINA İTİRAZ İTİRAZ MERCİLERİ VE İTİRAZ USULÜ İLE İTİRAZIN İNCELENMESİ
İTİRAZ VE İTİRAZ MERCİLERİ :
Madde 74 – a) İl Disiplin Kurulu kararlarına itiraz :
İl Disiplin Kurullarının, görev alanlarına giren olay ve fiillerden dolayı verdikleri ihtar, dört veya daha az resmi müsabakadan men cezası ile bir aya kadar (bir ay dahil) hak mahrumiyeti cezası ve kuruluşlar hakkında verdikleri üç müsabaka için saha kapatma veya seyircisiz oynatma veya resmi müsabakadan men cezası altındaki cezalar kesin olup, bu cezalara itiraz olunamaz.
Yukarıdaki ceza miktarlarını aşan İl Disiplin Kurulu kararlarına, tebliğ tarihlerinden itibaren yedi gün içinde Amatör Futbol Disiplin Kuruluna itiraz edilebilir.
Sürekli hak mahrumiyeti cezaları, itiraz konusu yapılmasa dahi, doğrudan Amatör Futbol Disiplin Kurulunca incelenir.
b) Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu kararlarına itiraz:
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarınca verilen her türlü kararlara karşı, tebliğlerinden itibaren on gün içinde, Federasyon Tahkim Kurulu nezdinde itiraz edilebilir.
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunca verilen sürekli hak mahrumiyeti cezaları, itiraz konusu olmasa dahi, Tahkim Kurulunca doğrudan incelenir.
İTİRAZ USULÜ, İTİRAZIN İNCELENMESİ VE KARAR :
Madde 75 – A – İtiraz usulü :
İl Disilin Kurullarının itiraza tabi kararları ile Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarının kararlarına, cezalandırılan kişi veya bağlı olduğu kuruluş itiraz edebilir. Karar kuruluş hakkında verilmiş ise, itiraz, kuruluş başkanı veya görevlendireceği kuruluş yetkilisi tarafından yapılır.
İl Disiplin Kurulu kararlarına itiraz, Federasyon Başkanlığına verilecek dilekçe ile yapılır.
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarının kararlarına yönelik itirazlarda Tahkim Kurulu Talimatında gösterilen usul uygulanır.
İl Disiplin Kurulu kararları ile Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu kararlarına itiraz cezanın infazını durdurmaz. Ancak, ilgililer itiraz merciinden uygulamanın (infazın) durdurulmasını isteyebilirler.
B – Amatör Futbol Disiplin Kurulunca itirazın incelenmesi :
İtiraz incelemesi evrak üzerinde yapılır. Amatör Futbol Disiplin Kurulu, önce, itirazın usulüne uygun ve süresinde olup olmadığı ile Türkiye Futbol Federasyonu hesabına itiraz bedelinin yatırılıp yatırılmadığını inceler. Usulüne uygun olmayan dilekçeler, üç gün içinde yeniden düzenlenip verilmek üzere, geri gönderilir. Dilekçenin süresinde, usulüne uygun şekilde yenilenmemesi halinde, itiraz yapılmamış sayılır. İtiraz süresinin geçirildiği veya itiraz için gerekli bedelin depo edilmediği tespit edildiğinde, itirazın esası incelenmez ve dilekçe bu gerekçe ile reddedilir.
Usulüne uygun ve süresi içinde yapıldığı anlaşılan itirazlar, varsa, öncelikle uygulamanın durdurulması isteği yönünden incelenip karara bağlanır. İvedi olarak verilecek bu konudaki kararlar 70. maddedeki usule göre ilgilelere tebliğ edilir.
İtirazın incelenmesinde taraf teşekkül ettirilmez. İtiraz dilekçesi ve ekleri ile itiraz konusu kararı veren disiplin kurulundan gelen veya getirtilen dosya esas alınarak, dosyanın tekemmülünden itibaren en geç üç gün içinde gerekli karar verilir. Amatör Futbol Disiplin Kurulu gerek görürse, soruşturmanın genişletilmesine karar verebilir.
İtiraz incelemesinde İl Disiplin Kurulu kararında konu edilmeyerek ceza verilmeyen başka bir disiplin suçunun varlığı tesbit edilirse; gereği yapılmak üzere dosya Türkiye Futbol Federasyonuna gönderilir.
C – Karar :
Amatör Futbol Disiplin Kurulu, itiraz konusu İl Disiplin Kurulu kararının aynen veya ceza indirilerek onanmasına yahut bozulmasına karar verebilir. Kararlar gerekçeli olarak yazılır ve 70. maddedeki usule göre taraflara tebliğ edilir.
YEDİNCİ KISIM
SORUŞTURMANIN İADESİ
SORUŞTURMANIN İADESİ VE USULÜ :
Madde 76 – Kesinleşen bir kararda dayanılan delillerin gerçeğe aykırı oldukları veya kararın verilmesinde esaslı bir hataya düşüldüğü veya kararı etkileyecek yeni bir delilin meydana çıktığı veya kararın yerine getirilmesi tamamlanmadan önce mevzuatta ilgililer lehine bir değişiklik yapıldığı takdirde; Federasyon Başkanı, kesinleşen kararı veren ilgili disiplin kurulundan bu işin yeniden incelenmesini veya karar ceza verilmesine ilişkin ise, cezanın yerine getirilmesinin inceleme sonuna kadar geri bırakılmasını isteyebilir. Bu istek üzerine ilgili disiplin kurulu, cezanın yerine getirilmesinin geri bırakılıp bırakılmayacağını takdir ettikten sonra ve inceleme sonucuna göre, önceki kararın değiştirilmesine yer olmadığına karar verebileceği gibi yeni bir karar da verebilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
DİSİPLİN TALİMATININ BÜTÜNLÜĞÜ :
Madde 77 – Diğer talimatlara, bu Talimattaki görev ve yetkileri kısıtlayan hükümler konulamaz. Bu kabil hükümler geçerli olmaz.
FARKLI HÜKÜM HALİNDE UYGULAMA :
Madde 78 – Fiilin işlendiği zamanın Talimatı ile sonradan yayınlanan Talimatın hükümleri birbirinden farklı ise, kuruluş ve kişinin lehine olan hüküm uygulanır.
MÜSABAKADAN MEN CEZASININ UYGULANMASI :
Madde 79 – Müsabakadan men cezası üçe ayrılır;
1. Tek müsabakadan men,
2. Süreli müsabakadan men,
3. Temsili, Milli ve Milletlerarası müsabakalardan men.
1. Tek Müsabakadan Men Cezası;
Kuruluşların ve futbolcuların bir resmi müsabakadan men edilmeleridir.
a) Resmi müsabakalarda, oyun disiplini veya cezai nitelikteki fiili nedeniyle, oyundan çıkarılan sporcu, o yarışmayı takip eden ilk resmi müsabakaya katılamaz.
b) Aynı sezonda, aynı kategorideki (Profesyonel Futbol Ligleri ile Türkiye Kupası ayrı kategoridir) Müsabakalarda üst üste veya aralıklı dahi olsa ihraca dönüşmeyen ihtarlık hareketleri nedeniyle toplam 4 sarı kart gören futbolcular aynı kategorideki ilk resmi müsabakada oynatılamaz. (Amatör Liglerde sarı kart uygulaması yapılmaz.)
2. Süreli Müsabakadan Men Cezası :
Kuruluşların ve sporcuların yirmi günden az, üç yıldan çok olmamak üzere müsabakadan men edilmeleridir.
Resmi Müsabaka Adedi ile Men Cezası :
Üç ay ve daha az süreli müsabakalardan men cezalarının, resmi yarışma adedi ile ifade edilmesinden ibarettir.
Onbeş güne kadar (1-14) yarışmadan men yerine (Bir) Yirmibir güne kadar (1-20) " " " (İki) Yirmisekiz güne kadar (1-27) " " " (Üç) Otuzbeş güne kadar (1-34) " " " (Dört) Kırkaltı güne kadar (1-45) " " " (Beş) Altmışbir güne kadar (1-60) " " " (Altı) Yetmişaltı güne kadar (1-75) " " " (Yedi) Doksanbir güne kadar (1-90) " " " (Sekiz)
resmi müsabakadan men cezası verilir. Verilen bu cezalar para cezasına çevrilemez.
3. Temsili ve Milli ve Milletlerarası Müsabakalardan Men;
Temsili, Milli ve Milletlerarası müsabakalardan çıkarılma halinde, milletlerarası teşekküllerin kendi kuralları uygulanır. Ayrıca gerek görülürse Türkiye Futbol Federasyonu çıkarma nedeni olan suçun mahiyetine göre evrakı yetkili disiplin kuruluna sevkedebilir.
HAK MAHRUMİYETİ CEZASININ ÇEŞİTLERİ :
Madde 80 – Hak mahrumiyeti cezası iki türlüdür:
a) Süreli hak mahrumiyeti:
Bir aydan az, beş yıldan fazla olamaz.
b) Sürekli hak mahrumiyeti:
Kişilerin, Bakanlık, Genel Müdürlük, Federasyon ve Spor Teşkilâtı faaliyetlerinden sürekli olarak çıkarılmasıdır.
CEZA SÜRELERİNE AİT ESASLAR :
Madde 81 – Süreli müsabakadan men ve süreli hak mahrumiyeti cezaları gün, ay ve yıl hesabı ile uygulanır. Bir gün 24 saat, bir ay 30 gündür. Yıl resmi takvime göre hesap edilir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
SON HÜKÜMLER
YÜRÜRLÜK :
Madde 82 – 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ve Ana Statü’ye göre Federasyon Yönetim Kurulunca hazırlanan bu Talimat Resmi Gazete'de ilanı tarihinde yürürlüğe girer.
YÜRÜTME :
Madde 83 – Bu Talimatı Türkiye Futbol Federasyonu yürütür.
GEÇİCİ MADDE 1 – Bu Talimatın Resmi Gazete’de ilanı ile 1 Kasım 1992 tarih ve 21392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Talimat ve eklerinin yürürlüğü sona erer.
Bu Talimat 04.08.2002 tarih ve 24836 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Talimatın 23ncü maddesi’ne bir fıkra eklenmiş olup 22.07.2003 tarih ve 25156 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Talimatın 16, 22, 23, 28, 33, 38 ve 39. maddeleri değiştirilmiş olup 06.08.2004 tarih ve 25545 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu talimatın 11. maddesi değiştirilmiş olup, 25.9.2004 tarih ve 25594 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu talimatın 23. maddesi değiştirilmiş olup, 30.11.204 tarih ve 25656 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.