Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Konumuz Futbol ! Öyleyse kuralları bilelim ve ona göre yorum yapalım...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
F

fiesta73

Guest
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU

Futbol Disiplin Talimatı

OCAK 2005

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU FUTBOL DİSİPLİN TALİMATI


BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

AMAÇ :

Madde 1 – Bu Talimat, spor ahlâkına, disiplinine sahip sağlıklı nesillerin yetişmesine yardımcı olmak, amatör ve profesyonel futbol faaliyetlerinde disiplini sağlamak, Disiplin Kurullarının teşkili, milletlerarası esaslara ve teamüllere uygun olarak disiplin suçu teşkil eden fiiller ile müeyyidelerinin belirlenmesi amacı ile düzenlenmiştir.

KAPSAM :
Madde 2 – Bu Talimat, amatör ve profesyonel futbol faaliyetlerinde bulunan kuruluşları, amatör ve profesyonel futbolcuları, hakemleri, antrenörleri, yöneticileri, futbolcu temsilcileri ve futbolda görevli diğer kişileri kapsar.

DAYANAK :
Madde 3 – Bu Talimat, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve Ana statünün verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır.

TANIMLAR :
Madde 4 – Bu Talimatta;
a) Federasyon: Türkiye Futbol Federasyonu'nu,
b) Kuruluş: Türkiye Futbol Federasyonunda tescilli amatör ve profesyonel spor kulüplerini,
c) Futbolcu: Kuruluşlarda tescilli olarak spor yapan kişileri,
d) Yönetici: Amatör ve profesyonel futbol faaliyetlerinde görevli idari ve teknik elemanları, amatör ve profesyonel futbol kuruluşlarının yönetiminde görev alanları, Türkiye Futbol Federasyonunda tescilli görevli hakem ve hakem adayları ile gözlemci, temsilci ve saha komiserlerini,
e) Teşkilat: Türkiye Futbol Federasyonu Merkez ve yurtiçi ve yurtdışı birimlerini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

DİSİPLİN KURULUNUN KURULUŞ VE GÖREVLERİ İLE

ÇALIŞMA USULÜ

DİSİPLİN KURULUNUN KURULUŞU :

Madde 5 – Disiplin Kurulu, Amatör Futbol Disiplin Kurulu ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu olmak üzere iki bölümden oluşur.
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları, Federasyon Yönetim Kurulu'nun onayı ile Federasyon Başkanı tarafından dört yıl görev yapmak üzere atanacak birer başkan ve altışar asil üyeden kurulur. Kurullara aynı usulle üçer yedek üye atanır.
Atanacak asil ve yedek üyelerin fakülte veya yüksek okul mezunu olmaları gerekir. Ancak başkan, başkan vekili ve raportör olarak görev yapacak olanların Hukuk Fakültesi mezunu olmaları şarttır. Diğer üyelerin faal olmayan antrenör, hakem ve futbolcular arasından atanmasına özen gösterilir.
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ilk toplantılarında bir başkan vekili ve bir raportör seçerler. Seçim gizli oyla yapılır.
Ölüm, istifa ve başka nedenlerle oluşan boşalmalarda, boşalan görev için aynı usulle onbeş gün içinde atama yapılır. Boşalan asil üyelik ise, atama yapılıncaya kadar, o göreve, atama kararındaki sıra takip edilerek yedek üye çağrılır. Çağrı Federasyon Başkanı tarafından yapılır.
Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurullarında görevlendirilebilmek için Federasyon Yönetim Kurulu, Tahkim Kurulu, Denetleme Kurulu ve yan kurullar üyesi olmamak ve hakkında işbu Disiplin Talimatı gereğince ceza verilmemiş olmak şarttır.

DİSİPLİN KURULUNUN GÖREVLERİ :

Madde 6 – A – Amatör Futbol Disiplin Kurulunun Görevleri :
Amatör Futbol Disiplin Kurulu;
Türkiye birinciliğine varan futbol müsabakalarına katılan amatör takımlar ile bu takımlarda görevli futbolcu, antrenör, yönetici ve diğer kişilere ilişkin olay ve fiillerden doğan disiplin işleri ile aynı müsabakalarda görev yapan hakem ve diğer görevlilerin disiplin işlerine birinci derecede bakar.
Bu Talimatın 9. maddesine göre İl Disiplin Kurulları tarafından verilen ve Talimatın 74. maddesi ile belirlenen sınırları aşan cezalara, ilgili kuruluş ve kişilerce yapılan itirazları, itiraz mercii sıfatıyla inceler ve karara bağlar.
B – Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun Görevleri :
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu; profesyonel futbol faaliyetlerinde bulunan kuruluş, futbolcu, hakem, antrenör, yönetici ve profesyonel futbolda görevli diğer kişilerle ilgili olay ve fiillere ilişkin disiplin işlerine bakar.
C – Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları görevlerinde ve verdikleri kararlarda bağımsızdırlar.

DİSİPLİN KURULUNUN TOPLANTI VE ÇALIŞMA USULÜ :

Madde 7 – Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları, kendi görev alanlarını ilgilendiren işleri görüşüp karara bağlamak üzere haftanın belirli günlerinde ayrı ayrı toplanırlar. Toplantı, ilgili kurul başkanının çağrısı üzerine ve en az üç üyenin katılması ile yapılır. Toplantı gündemi başkan tarafından düzenlenir. Kararlar hazır bulunanların salt çoğunluğu ile verilir.
Başkan ve başkan vekilinin bulunmaması halinde, o kurula en yaşlı üye başkanlık yapar.
Aralıksız üç toplantıya izinsiz ve mazeretsiz katılmayan üye istifa etmiş sayılır.
Başkan bütün iş günlerinde görevlidir.
Amatör ve Profesyonel Futbol disiplin Kurulu başkan ve üyelerine Federasyon Yönetim Kurulunca tesbit olunacak miktarda huzur hakkı ödenir. Kurul başkanlarına, toplantı dışında görev ifa ettikleri her gün için yarım huzur hakkı verilir.
Her iki kurulun büro işleri, ayrı personel tarafından aralıksız sürdürülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İL DİSİPLİN KURULLARI

İL DİSİPLİN KURULLARININ KURULUŞU :

Madde 8 – Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında 3813 sayılı Kanunun 17. maddesinin 2. fıkrası (j) bendi uyarınca, alt yan kuruluş olarak görev yapmak üzere, İl merkezlerinde İl Disiplin Kurulları oluşturulur.
Her İl'de görev yapacak disiplin kurullarının sayısı, Amatör İşler Kurulu'nun teklifi ile Yönetim Kurulu'nun onayı alınarak Federasyon Başkanı tarafından belirlenir.
İl Disiplin Kurulları, Amatör İşler Kurulu'nun teklif edeceği kişiler arasından, Yönetim Kurulu'nun onayı alınmak suretiyle Federasyon Başkanı tarafından dört yıl için atanacak bir başkan ve dörder asil üyeden kurulur. Kurullara aynı usulle ikişer yedek üye atanır.
İl Disiplin Kurullarına atanacak asil ve yedek üyelerin fakülte veya yüksek okul mezunu olmalarına özen gösterilir. Fakülte ve yüksek okul mezunu bulunmaması halinde lise ve dengi okul mezunları arasından atanabilir. Ancak, İl Disiplin Kurulu başkanları ile başkan vekillerinin Hukuk Fakültesi mezunu olmaları şarttır. Diğer üyeler faal olmayan ve herhangi bir kulüpte görevi bulunmayan antrenör, hakem ve futbolcular arasından atanabilir.
İl Disiplin Kurulları ilk toplantılarında bir başkan vekili ve bir raportör seçerler.
İl Disiplin Kurullarında görevlendirilebilmek için, Federasyon Merkez ve Taşra Teşkilâtında başkaca bir görevi olmamak ve hakkında işbu Disiplin Talimatı gereğince ceza verilmemiş olmak şarttır.
5. maddenin 5. fıkrası hükmü İl Disiplin Kurullarında da uygulanır. Ancak bu kurullarda yedek üyenin göreve çağrılması Kurul Başkanınca yapılır.


İL DİSİPLİN KURULLARININ GÖREVLERİ :

Madde 9 – İl Disiplin Kurulları, o ile bağlı kuruluş ve kişilerin amatör futbol müsabakaları ile ilgili olay ve fiillerinden doğan disiplin işlerine birinci derecede bakmak ve bu Talimat hükümleri çerçevesinde gerekli kararları vermekle görevlidir.
İl Disiplin Kurulları arasındaki görev ve yetki uyuşmazlıkları, Amatör Futbol Disiplin Kurulunca incelenip kesin çözüme bağlanır.
İl Disiplin Kurulları görevlerinde ve verdikleri kararlarda bağımsızdırlar.


İL DİSİPLİN KURULLARININ TOPLANTI VE ÇALIŞMA USULÜ :

Madde 10 – İl Disiplin Kurulları haftanın belli günlerinde toplanarak gündemlerindeki konuları görüşüp karara bağlarlar. Toplantı çağrısı ve gündem kurul başkanları tarafından yapılır.
Başkan ve başkan vekilinin toplantıya katılmamaları halinde, en yaşlı üye kurula başkanlık eder.
Kararlar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile verilir.
Aralıksız üç toplantıya izinsiz ve mazeretsiz katılmayan üyeler istifa etmiş sayılır.
Kurul Başkanları bütün iş günlerinde görevli sayılır.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

CEZALAR

CEZALAR :

Madde 11 – Bu Talimata göre belirlenen disiplin suçlarına uygulanacak disiplin cezaları; ihtar, müsabakadan (yarışmadan) men, hak mahrumiyeti, müsabakayı seyircisiz oynatma, saha kapatma, para cezası, tescil iptali, puan indirme ve küme düşürme cezalarıdır. Bu cezalardan ihtar cezası Disiplin Kurullarının takdirine göre her suç ve ceza tipine, ayrıca belirtilmesine gerek olmaksızın uygulanabilir.

İHTAR CEZASI :
Madde 12 – İhtar Cezası ilgililerin dikkatinin çekilmesidir.

MÜSABAKADAN MEN CEZASI :
Madde 13 – Kuruluşun ve futbolcunun müsabakalara katılmaktan men edilmesidir.

HAK MAHRUMİYETİ CEZASI :
Madde 14 – Kişinin her türlü amatör ve profesyonel futbol müsabakalarına iştirak etmekten; hakemlik, temsilcilik, gözlemcilik, saha komiserliği yapmaktan; Federasyon veya kuruluş yöneticisi, idari ve teknik görevlisi olarak müsabakalarda görev almaktan; kuruluş mensubu olarak Federasyonla resmi ilişkide bulunmak ve yarışmaktan men edilmesidir.

MÜSABAKAYI SEYİRCİSİZ OYNATMA CEZASI :

Madde 15 – Seyircilerin tutum ve davranışlarından doğan saha olayları ve tecavüzler nedeniyle (veya genel güvenliğin zorunlu kıldığı hallerde) kuruluşların, seyircisiz oynatmaya elverişli mutad sahadaki resmi müsabakalarının seyircisiz oynatılmasıdır.
Bu halde kulüp, stad kapasitesi üzerinden ve bir önceki müsabaka için belirlenmiş bilet ücretleri esas alınmak sureti ile hesaplanacak Federasyon payını öder.

SAHA KAPATMA CEZASI :

Madde 16 – Seyircilerin, kulüp mensuplarının, sporcuların, tecavüzleri ve olaylara sebebiyet vermeleri nedeni ile, müsabaka yeri güvenliğinin ihlâlinden sorumlu spor kulüplerinin resmi müsabakalarının mutad sahalarında yapılmasının yasaklanarak başka sahalarda yaptırılmasıdır.

PARA CEZASI :

Madde 17 – Profesyonel futbol ile ilgili olarak, asgari ve azami hadleri disiplin suçu teşkil eden fiiller bölümünde gösterilen ve gerektiğinde her yıl Federasyon Yönetim Kurulunca tespit olunan meblağın gelir olarak Futbol Federasyonu hesabına ödenmesidir. Amatör futbol müsabakalarına ilişkin olay ve eylemlerden dolayı ve amatör futbolla ilgili diğer konularda para cezasına hükmedilmez.

PUAN İNDİRME CEZASI :

Madde 18 – Bir takımın puanlarından, her müsabaka için galibiyet halinde verilen puan miktarı kadar puanın düşürülmesidir.
Puan indirme cezası Federasyon Yönetim Kurulunca verilir.

ALT LİGE İNDİRME CEZASI :

Madde 19 – Bir takımın bir alt lige indirilmesidir.
Küme düşürme cezası, Federasyon Yönetim Kurulunca verilir.

TESCİL İPTALİ CEZASI :

Madde 20 – Teşekkülün Futbol Federasyonundaki sicil kaydının silinmesi ve futbol faaliyetlerinin dışında bırakılmasıdır.
Tescil iptali cezası yalnızca Federasyon Yönetim Kurulunca verilir.


BEŞİNCİ BÖLÜM

DİSİPLİN SUÇU TEŞKİL EDEN FİİLLER

KASITSIZ FİİLLER :

Madde 21 – A) Türkiye Futbol Federasyonuna karşı yapmakla yükümlü olduğu işlemi kasıtsız yerine getirmeyen veya eksik veya yanlış yerine getirenler,
B) Türkiye Futbol Federasyonu yetkili merciileri tarafından sorulan hususlara, istenilen izahata kasıtsız olarak süresinde cevap vermeyen veya eksik veya yanlış cevap verenler,
C) Türkiye Futbol Federasyonu yetkili makam ve merciilerine karşı yerine getirdikleri görevlerinden dolayı müstehzi veya nazik olmayan şekilde hareket edenler;
İHTAR CEZASI ile cezalandırılır.

CENTİLMENLİĞE AYKIRI HAREKET :

Madde 22 – Onur kırıcı ve spor ahlâkına ve centilmenliğe aykırı harekette bulunan kişiler, bu hususta ayrı ceza hükmü bulunmadığı takdirde, bir yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Tüm müsabaka görevlilerinin raporlarının incelenmesi neticesi kuruluşların seyircilerince Futbol Müsabaka Talimatı’nın 29. maddesinde öngörülen eylemlerin gerçekleştiğinin sabit olması halinde ilgili kuruluşa, durumun vahametine uygun olarak 250.000.000.000.-TL.na kadar para cezası verilir.

TALİMATLARA AYKIRI HAREKET :

Madde 23 – Türkiye Futbol Federasyonu Yasa ve Talimatlarına aykırı harekette bulunan kişi ve/veya kuruluşlar, bu hususta ayrı ceza hükmü bulunmadığı takdirde en az ihtar olmak üzere iki yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Ve/veya ilgili kişi ya da kuruluşa ihlalin ağırlığına uygun olarak 500.000.000.000.-Türk Lirası’na kadar para cezası verilir.

HAKARET :

Madde 24 – Türkiye Futbol Federasyonu Çalışma Usul ve Esaslarına ait Ana Statüde açıklanan Merkez ve Taşra Teşkilâtına veya bu teşkilâtın bir mensubuna ve sporculara huzurunda veya gıyabında; yazılı, sözlü, fiilen veya yayın yolu ile veya maddei mahsusa tayini suretiyle yaptığı görevden dolayı veya görevi sırasında hakaret eden kimse müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
Hakaret Fiili;
Türkiye Futbol Federasyonu Teşkilâtına ve mensubuna karşı vuku bulduğunda 3 aydan 1 yıla; teşekkül yöneticilerine karşı vuku bulduğunda 1 aydan 6 aya; hakem, gözlemci, temsilci, saha komiserlerine karşı vuku bulduğunda 1 aydan 1 yıla; sporculara karşı vuku bulduğunda 1 aydan 6 aya; hakem, gözlemci, temsilci ve saha komiserleri tarafından yapıldığı takdirde 1 aydan 1 yıla kadar, resmi yarışmalardan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.

MÜESSİR FİİL :

Madde 25 – Türkiye Futbol Federasyonu Çalışma Usul ve Esaslarına ait Ana Statüde açıklanan Merkez ve Taşra Teşkilâtının mensuplarına ve diğer tüm ilgililere görevlerini yaparken veya yaptıkları görevden dolayı cismen eza verecek müessir fiil işlendiği takdirde yarışmalardan men, süreli veya sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
Müessir Fiil;
Teşkilât mensuplarına karşı işlendiğinde sürekli hak mahrumiyeti, kuruluş yöneticilerine karşı işlendiğinde 6 aydan 1 yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süreli hak mahrumiyeti; hakem, gözlemci, temsilci, saha komiserlerine karşı işlendiğinde en az 1 yıldan 3 yıla kadar süre ile hak mahrumiyeti; sporculara karşı işlendiğinde 6 aydan 2 yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süreli hak mahrumiyeti; hakem, gözlemci, temsilci, saha komiserleri tarafından işlenirse 1 yıldan 3 yıla kadar süreli hak mahrumiyeti cezası verilir.
Müessir fiil ile tecavüz birden fazla kişi tarafından birlikte işlenirse her birine verilecek ceza bir misli arttırılır.

SAHTE LİSANS KULLANIMI, SAHTECİLİK VE TEŞKİLATI KANDIRMAK :
Madde 26 – Lisans veya herhangi bir belge üzerinde değişiklik veya sahtecilik yapan veya hak sahibi olmadığı lisansı kullanmak sureti ile teşkilâtı kandıran veya gerçek olmayan evrak düzenleyen ve bunları bilerek kullanan ve/veya kullandıranlar bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Vahim hallerde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir. Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
Futbol müsabakalarında stada giren seyirci sayısında gerçeğe aykırı belge düzenleyen veya beyanda bulunan veya bilet yerine geçerli sayılan her türlü belge ile seyirciyi stada sokan veya bilet fiyatlarında rakip kulüp seyircisine farklı fiyat uygulayan veya benzeri fiillerle menfaat sağlayan kulüpler hakkında Yönetim Kurulu kararıyla sağladıkları menfaat kadar para cezası verilir. Bu cezanın Federasyonun belirlediği süre içinde ödenmemesi halinde ceza iki katı uygulanır.

KURULUŞUN SAHTECİLİK VE TEŞKİLATI KANDIRMA SUÇLARINA KATILMASI :

Madde 27 – Yirmialtıncı maddede yazılı suçların sübutu halinde, ilgili kuruluş bir aya kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılır.

CEZA SÜRESİNİ BEKLEMEMEK :

Madde 28 – Tek müsabakadan men cezasına rağmen oynayan, beklemesi gereken cezalı süreyi doldurmadan ve/veya idari tedbirin tebliğine rağmen bu tedbir kaldırılmadan müsabakalara katılanlar veya bunu temin edenler, hak mahrumiyeti cezası bulunduğu halde veya idari tedbir ile müsabakaya katılmaktan veya yönetmekten men edilmiş olmasına rağmen müsabakaya katılanlar veya yöneticilik yapanlar 3 aydan 1 yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

İZİNSİZ DIŞ GÖREV :

Madde 29 – Yabancı bir memleketin milli veya temsili takımında, Türkiye Futbol Federasyonundan izin almaksızın görev kabul eden veya müsabakaya katılan kişiler 3 aydan 6 aya kadar süreli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

İZİNSİZ VE MAZERETSİZ MÜSABAKA :

Madde 30 – Yetkili makamlardan izin alınarak yapılması gereken müsabakayı izinsiz yapanlar veya yaptıranlar veya böyle bir müsabakayı yönetenler bir aydan üç aya kadar müsabakalardan men veya altı aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Teşkilâtın tertiplediği müsabakalara katılması gerektiği halde, mazeretsiz katılmayan kişiler üç aydan altı aya kadar müsabakalardan men, teşekküller ise bir yıla kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılırlar.

TEMSİLİ VE MİLLİ MÜSABAKAYA KATILMAMAK :

Madde 31 – Yayın yolu ile veya yazılı tebligata rağmen mazeretsiz olarak temsili veya milli müsabakalara veya hazırlık çalışmalarına katılmayan veya geç katılan veya çalışma ve müsabaka yerini terk eden futbolcu üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılır.
Olayın mahiyetine göre ilgili kuruluş altı aya kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılabilir.

MİLLİ ŞEREFİ İHLAL :

Madde 32 – Yurt içinde veya yurt dışında, her ne suretle olursa olsun, Türklüğün veya yabancı bir milletin onurunu kırıcı hareketlerde bulunanlar bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Ağır hallerde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

SAHA OLAYLARI :

Madde 33 – Spor çalışma ve müsabakalarının yapıldığı saha ve tesislerde güvenliği bozan, olay çıkaran, yaralamak, yakıp yıkmak, tahrip etmek gibi münferit veya toplu tecavüzlerde bulunan kişiler, üç aydan üç yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Seyircisi, mensupları, sporcuları nedeni ile olaylardan sorumlu teşekküller, bir veya birden fazla olmak üzere, saha kapatma cezası veya resmi müsabakayı seyircisiz oynama cezası veya resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılır. Profesyonel futbol faaliyetlerine ilişkin saha olaylarında, sorumlu teşekkül hakkında, bu cezalar ile birlikte ayrıca 500.000.000.000.-TL’na kadar para cezasına hükmedilir. Disiplin Kurulu, olayına göre, sorumlu profesyonel teşekkül hakkında yalnızca para cezası vermekle yetinebilir.
Zarar ve hasar sorumlulara tazmin ettirilir.
“Futbol müsabakalarının yapıldığı saha ve tesislerde, disiplini veya düzeni veya güveni bozucu veya tehlikeye düşürücü biçimde olmamakla birlikte müsabaka öncesi veya devamında veya sonrasında seyircilerin sahaya veya görevlilere veya tribünden birbirlerine yanıcı ve patlayıcı veya yaralayıcı maddeleri atmaları halinde seyircilerin bu fiillerinden ötürü taraftarı oldukları kulüp/kulüpler sorumlu tutulur ve fiillerinin ve olayların vahametine göre kulüp/kulüpler 250.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile cezalandırılır.”
Seyircilerin çirkin, taşkın ve edebe aykırı söz ve hareketleri sebebi ile, Futbol Müsabaka Talimatı’nın 30. maddesi gereğince müsabakanın hakem tarafından tatil edilmesi halinde, seyircilerin bu fiillerinden ötürü taraftarı oldukları kulüp/kulüplere müsabakalardan men cezası verilir.
Müsabaka öncesi ve/veya devamında her ne şekilde olursa olsun yabancı cisimlerin yoğun surette ve sahaya atılması nedeni ile müsabakanın başlamasına ve/veya devamına engel olunması halinde bu fiil nedeni ile olaya sebebiyet veren seyircilerin taraftarı oldukları kulübe/kulüplere müsabakadan men cezası verilir.

SUÇA TEŞVİK :

Madde 34 – Futbol müsabakası sırasında veya dışında sporcu veya seyircileri rakip sporcular, yöneticiler veya müsabakayı yönetenler aleyhine suça teşvik eden kişi üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

FUTBOL MÜSABAKASININ DEVAMINA ENGEL OLMAK :

Madde 35 – Futbol müsabakasının her ne suretle olursa olsun, iyi bir şekilde başlamasına veya devamına veya tamamlanmasına engel olanlar üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar. Teşekküller ise, bir aydan üç aya kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılır.

TANIKLIKTAN KAÇINMAK :

Madde 36 – Soruşturma sırasında tebligata rağmen, mazeretsiz olarak tanık sıfatı ile yazılı beyanda bulunmayan veya tanıklıktan kaçınan veya bildiklerini saklayan veya yalan tanıklık eden veya ceza karşılığı olan hareketleri bir ay içinde merciine duyurmayanlar üç aydan bir yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

HİLELİ VE DANIŞIKLI FUTBOL MÜSABAKASI :

Madde 37 – Hileli ve danışıklı futbol müsabakası yapan, yaptıran kişiler ve aracıları en az bir yıl müsabakadan men cezası veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti ve teşekküller Futbol Federasyonunca küme düşürme cezası ile cezalandırılır.

DOPİNG :

Madde 38 – İlaç bildirim listelerinin müsabaka gözlemcisine veya Federasyona gönderilmemesi, İlaç Bildirim Listelerinin usulüne uygun doldurulmaması, yapılan tedavilerin yazılmaması yada yapılmayan tedavilerin yazılması durumunda kulübe 10.000.000.000.-TL’na kadar para cezası uygulanır. Bu durumun tekrarlanması halinde verilecek para cezası en yüksek had üzerinden 4 katına kadar arttırılarak uygulanır.
Futbolcunun kullanımı kısıtlı bir maddeyi kullanması ve bunun “İlaç Bildirim Listesinde” bildirilmemesi durumunda futbolcu bir aydan altı aya kadar müsabakadan men ve 5.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile futbolcunun kulübü ve kulüp doktoru ise 25.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile cezalandırılır. Tekrarı halinde verilecek para cezası 4 katına kadar arttırılır.
Futbolcunun doping kontrolüne gitmeyi reddetmesi, doping kontrol işlemine uygun olmayan davranışlarda bulunması, hile yapması veya hile yapmaya teşebbüs etmesi, müsabakadan önce veya müsabaka sırasında doping maddelerini kullanması yada futbolcunun yasaklı bir yöntemi kullandığının tespit edilmesi, futbolcunun alınan A örneğinde yasaklı bir maddenin tespit edilmesine rağmen sonuca 48 saat içinde itiraz edilmemesi, B örneğinin analizinde de yasaklı bir maddenin saptanması, futbolcunun doping yaptığını gösteren delillerin bulunması durumunda futbolcu ilk defada en az 2 yıl müsabakadan men cezası, bir ve daha fazla tekrarlanması durumunda ise ömür boyu müsabakadan men cezası ile cezalandırılır.
Doping Kontrol örneğinde Efedrin, pseudoefednin, fenilprofanolamin, kafein, striknin maddelerinin tesbit edilmesi durumunda futbolcu ilk defada altı aya kadar, ikinci defada iki yıla kadar, ikinci ve daha fazla tekrar halinde ise, ömürboyu müsabakadan men cezası ile cezalandırılır.
Doping kontrolü yapıldıktan sonra herhangi bir sağlık kurumundan alınacak rapor yada komisyona yapılacak başvuru cezai işlem sırasında dikkate alınmaz.
Bir kulübün bir sezonda bir oyuncusundan pozitif sonuç alınması durumunda kulüp 25.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile cezalandırılır. Bu para cezası, kulübün bir sezonda iki oyuncusundan da pozitif sonuç alınması durumunda beş kat, üç ve daha fazla oyuncusundan da pozitif sonuç alınması durumunda on kat arttırılır. Ayrıca üç ve daha fazla oyuncudan pozitif sonuç alınması durumunda takımın üç puan tenzil edilir. Puan silinme cezası sezonun sona ermesi durumunda bile doping kontrolü yapılan sezon için uygulanır.
Kupa karşılaşmalarında bir takımın iki oyuncusunda da pozitif sonuç alınması durumunda kulüp bir sonraki sene kupa karşılaşmalarına katılamaz.
Doping Kontrolü sırasında talimatlara aykırı davranışlarda bulunan, dopingli futbolcunun müsabakaya katılmasını sağlayan, dopingli olduğunu bildiği halde müsabakaya katılmasını önlemeyen, doping uygulamalarına karıştığı, katıldığı, önerdiği, zorladığı, yardım ettiği, uyguladığı saptanan yönetici, antrenör, doktor, masör ve diğer ilgililer bir yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti ve 15.000.000.000.-TL’na kadar para cezası ile cezalandırılırlar. Bu durumda ilgililer hakkında verilen para cezaları kulübünden tahsil edilir.
Doping yaptığı sabit olduğu takdirde Federasyonca bu doping kontrolü için yapılan masrafların 10 katı tutarı, o futbolcunun kulübünden tahsil olunur.

SAİR HALLERDE MENFAAT :

Madde 39 – Bir futbol müsabakasının neticesinden faydalanması mümkün olan teşekkül ve kişilerden maddi menfaat temini suretiyle yarışanlar, bu suretle yarışanlara maddi menfaat adayanlar veya temin veya ita edenler, altı aydan iki yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar. Bu fiili işleyen profesyonel futbol takım yöneticisine ve sporcularına ayrıca 500.000.000.000.-TL’na kadar para cezası verilir.

MÜSABAKAYA KATILMAMAK :

Madde 40 – Kuruluşun veya diğer kuruluşun oyuncusunun menfaat temini veya sair suretlerle müsabakalara katılmasına engel olan ve müsabaka hazırlığına veya müsabakaya katılmayanlar üç aydan bir yıla kadar müsabakadan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

GÖREV SUÇU :

Madde 41 – Kuruluşlarda kabul edilen herhangi bir görevin ifasında şeref ve haysiyete, spor terbiye ve disiplinine veya mevzuata veya yazılı tebligata aykırı hareket edenler üç aydan bir yıla kadar müsabakadan men veya üç aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

EMİRLERE UYMAMAK :

Madde 42 – Müsabaka hazırlıklarında, müsabakalarda ve spor seyahatlerinde yöneticilerin emirlerine uymayan alaylı, kaba ve müstehzi hareketlerde bulunanlar 20 günden iki aya kadar müsabakadan men veya bir aydan altı aya kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

HUZURSUZLUK ÇIKARMAK :

Madde 43 – Spor seyahatlerinde disipline aykırı hareketlerde bulunan ve kafilenin huzurunu bozanlar bir aydan üç aya kadar müsabakalardan men veya iki aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

KABA, MÜSTEHZİ VE KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ HAREKETLER :

Madde 44 – Futbol müsabakasından önce, müsabaka sırasında ve müsabakadan sonra görevli hakemlere ve teşkilât mensuplarına ve sporculara, kuruluş yöneticilerine, seyircilere kaba, müstehzi ve küçük düşürücü söz sarf eden veya bu kabil hareketlerde bulunanlar üç aya kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

TEKME VURMAK :

Madde 45 – Müsabakadan önce, sonra ve müsabaka sırasında, diğer bir futbolcuya kasten tekme vuranlar 1 aydan 1 yıla kadar müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

VÜCUT, KAFA, KOL İLE VURMAK VE TECAVÜZ :

Madde 46 – Müsabakadan önce, sonra ve müsabaka sırasında diğer bir futbolcuya, dövmek hariç, vücut, kol, kafa ve sair suretlerden biri ile tecavüz edenler otuz günden altı aya kadar müsabakalardan men cezası veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

RAKİBİ OYUN DIŞI ETMEK :

Madde 47 – Müsabakadan evvel veya müsabaka sırasında, müsabakanın kazanılmaması amacıyla rakibi her ne suretle olursa olsun müsabaka dışı kalmaya zorlayan ve müsabaka dışı bırakanlar bir yıldan aşağı olmamak üzere müsabakalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

TEK TARAFLI YÖNETİM :

Madde 48 – Müsabakaları kuruluş veya kişi lehine veya aleyhine hileli ve danışıklı yöneten hakemler bir yıldan beş yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ilc cezalandırılırlar.

MENFAAT İLE YÖNETİM :

Madde 49 – Kırksekizinci maddedeki yönetim maddi veya manevi menfaat karşılığında yapıldığı takdirde hakemler sürekli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

RAPOR VERMEMEK VEYA GERÇEĞE AYKIRI RAPOR VERMEK :
Madde 50 – Müsabakaya ait raporu kasten vermeyen veya gerçeğe aykırı rapor düzenleyen görevliler bir yıldan beş yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

GÖREVİ İHMAL VE SUİSTİMAL :

Madde 51 – Müsabaka yerine mazeretsiz olarak gelmeyen veya müsabakayı geç başlatan veya müsabakayı yönetmeyen veya talimatlara aykırı yöneten veya tatil eden hakemler ile her ne suretle olursa olsun görevlerini ihmal veya suistimal edenler, altı aydan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.

HÜKÜMLÜLÜK :

Madde 52 – Kaçakçılık veya yüz kızartıcı suçlar veya adabı umumiye aleyhinde işlenen suçlardan mahkûm olanlarla, genel olarak ağır hapis veya kasıtsız suçlar dışında bir yıldan fazla hapis cezası ile hükümlü olanlar sürekli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
İlgilinin müracaatı üzerine cezanın kaldırılmasına veya kısaltılmasına Yönetim Kurulunca karar verilir.



ALTINCI BÖLÜM

USUL HÜKÜMLERİ BİRİNCİ KISIM İDARİ TEDBİRLER

İDARİ TEDBİRLER
:

Madde 53 – İdari tedbir, kesin bir ceza hükmü bulunmadığı durumda, kuruluşu resmi futbol müsabakalarında seyircisiz oynatmak, kuruluşun sahasını kapatmak, kişiye hak mahrumiyeti vermek veya kişiyi her türlü müsabakalardan ve müsabakaları yönetmekten yasaklamaktır.

İDARİ TEDBİR YETKİLİLERİ :

Madde 54 – Bu Talimat hükümleri ile ilgili olarak;
a) Federasyon Başkanı veya Başkanın görevlendireceği kişiler; futbolcular, müsabakalardaki görevliler, kuruluşlar ve kuruluş yöneticileri hakkında,
b) Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurulları, görevlerine giren hususlarda, soruşturma sonuna kadar her zaman kuruluş ve kişiler hakkında,
c) Tahkim Kurulu, Federasyona bağlı tüm kuruluşlar ve kişiler hakkında,
İdari tedbir koymaya yetkilidir.

İDARİ TEDBİRİN BAŞLAMASI :

Madde 55 – İdari Tedbir;
a) Bu Talimatta yazılı disiplin suçunu teşkil eden fiili nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarılan futbolcu için müsabakadan çıkarıldığı anda,
b) Olayın önemine göre yetkili mercilerce soruşturma evrakının tekemmülü sırasında ve olayı takiben karar alınması anında,
c) Tahkim Kurulunca karar alınması anında
Yürürlüğe girer.
Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurulları, görevlerine giren konulardaki soruşturmanın sonuna kadar, idari tedbirin kapsamını yeniden tesbit edebilir veya idari tedbiri kaldırabilir.

İDARİ TEDBİRİN TEBLİĞİ :

Madde 56 – Tebliği gereken idari tedbirler yıldırım telgraf, telefaks veya ilan tahtasına asılmak suretiyle ilgililere Federasyonca tebliğ edilir.


İKİNCİ KISIM

CEZAYI AZALTAN VE ÇOĞALTAN SEBEPLER

TEŞEBBÜS :

Madde 57 – Fiilin teşebbüs derecesinde kaldığı hallerde tayin olunan cezanın yarısına kadar indirilir.
TAHRİK :
Madde 58 – Fiilin tahrik sonucu işlendiği anlaşıldığı hallerde tayin olunan cezalar yarısından üçte ikisine kadar indirilir.
Tahrik sonucu işlenen fiillere ait sürekli hak mahrumiyeti cezaları üç yıla çevrilir.

TAKDİRÎ AZALTICI SEBEP :

Madde 59 – Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurullarınca, tahrik sebebiyle azaltmadan ayrı olarak, kuruluş ile kişi lehine cezayı azaltacak takdiri sebepler kabul edilirse, cezanın yarısına kadar indirilir.

TEKERRÜR :

Madde 60 – Cezasına ait infazın tamamlandığı faal sezon içinde, cezayı veren kurulun görevine dahil suç işleyen kişi hakkında tayin edilecek ceza yarısına kadar arttırılır.
İhtar cezası ile tek müsabakadan men cezası tekerrüre esas olmaz.

CEZADA İÇTİMA :

Madde 61 – Aynı zamanda işlenen ve birden çok cezayı gerektiren fiiller, ayrı ayrı cezalandırılıp hükme bağlanır.

YABANCI MEMLEKETLERDE SPORLA İLGİLİ SUÇ İŞLEMEK :

Madde 62 – Bu Talimata göre müsabakalardan men ve hak mahrumiyeti cezasını gerektiren suçlar, yabancı memleketlerde işlendiği takdirde tayin edilecek cezalar bir misline kadar arttırılabilir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

SORUŞTURMA

SORUŞTURMANIN AÇILMASI :

Madde 63 – a) Profesyonel müsabakalara ve Türkiye birinciliğine varan amatör müsabakalara ait sevk işlemleri Federasyonca, diğer amatör müsabakalara ait sevk işlemleri İl Müdürlüklerince yapılır.
b) Hakemlerin fiilleri önce Merkez Hakem Kurulunca incelenir ve düzenlenen rapor Federasyon Yönetim Kurulunda görüşülür. Türkiye birinciliğine varan amatör futbol müsabakaları dışında kalan amatör müsabakalarda görevli hakemler hakkındaki sevk işlemleri, ilgili İl Hakem Kurulunun önerisi üzerine Merkez Hakem Kurulunca yapılır.
c) Profesyonel futbol müsabakaları ile Türkiye birinciliğine varan amatör futbol müsabakalarında görevli hakem, gözlemci ve saha komiserleri ile temsilciler raporlarını Federasyona, diğer müsabakalardaki bu görevliler raporlarını ilgili İl Müdürlüğüne bir gün içinde vermek zorundadırlar.
d) Disiplin kurullarına sevk yazılarında olayın özeti, tarihi, müsabakanın çeşidi, cezalandırılması istenen kişi ve kuruluşların isimleri belirtilir.

SAVUNMA :

Madde 64 – Savunma alınmadan ceza verilmez. Savunmayı, Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarının görevine giren işlerde Federasyon veya görevli Disiplin Kurulu, diğer işlerde görevli İl Disiplin Kurulu ister.
Yazılı savunma görevli disiplin kuruluna verilir. Kurul gerek görürse sözlü savunmayı tespit etmek için bir üyesini görevlendirebilir.
Kuruluşlar, başkanı veya başkanın görevlendireceği kuruluş yetkilileri tarafından savunulur.
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarının görevlerine giren işlerden savunma istemi yıldırım telgraf veya telefaxla yapılır. Telgrafın veya telefaxın kişiye veya kuruluşa ulaştığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. İvedi durumlarda, savunma isteme tebligatı Federasyon personeli veya Bölge Müdürlükleri aracılığıyla ve görevli eliyle yapılabilir. Tebligatı almamakta kötü niyet gösteren kuruluşlara karşı bu yönde tutulan bir tutanak tebliğ evrakı yerine geçer.
İl Disiplin Kurullarının görevine giren işlerde savunma isteminin nasıl yapılacağı Federasyon tarafından ayrıca belirlenir.
Tebligatı müteakip üç gün içinde savunma vermeyen kişi ve kuruluş savunmasından vazgeçmiş sayılır.
Üçüncü günün mesai saati bitimine kadar savunmaların Federasyona veya görevli Disiplin kuruluna ulaştırılması şarttır.
Ceza karşılığı olan bir fiili nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarılan futbolcular ile yarım kalan müsabakalarda her iki kuruluş, ayrıca tebligat yapılmaksızın, olay tarihinden itibaren üç gün içinde savunma vermedikleri takdirde, savunmadan vazgeçmiş sayılır.

SORUŞTURMA :

Madde 65 – Sevk yazısına bağlı soruşturma evrakının görevli disiplin kuruluna sunulması üzerine soruşturma başlar.
Kurul, önce idari tedbir ve savunma hususlarını inceler. Kurul, soruşturması başlatılan işlemleri takip eder ve eksik kalan kısımları tamamlar. Savunma gerektiriyorsa, rapor düzenleyenlerin yazılı ve sözlü beyanlarını tespit edebilir, diğer görevli ve yetkililerin tanık sıfatıyla yazılı, sözlü beyanlarını alabilir.
Disiplin kurulları kararı verirken hakemlerin, yan hakemlerin, saha komiserlerinin, gözlemci ve temsilcilerin raporlarını esas alırlar. Bu raporlara ek yardımcı unsur olarak televizyon ve video kayıtlarından yararlanılabilir. Bunlar yalnızca olayın disiplin yönüyle ilgili kanıt olarak kullanılabilinir.
Tanıklar, tebligatı izleyen beş gün içinde yazılı beyanda bulunmak zorundadırlar.
İncelenen olaydaki sevk edilmeyen diğer sorumlular hakkında disiplin kurulları doğrudan soruşturma yapabilir.
Disiplin Kurullarının dış yazışmalarını Kurul Başkanı veya vekili yürütür.

KARAR :

Madde 66 – Disiplin Kurulları, soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren üç gün içinde karar verir. Futbol müsabaka mevsiminin bitiminden sonra oynanan özel müsabakalarda meydana gelen olaylar ve işlenen fiillerle ilgili kararlar için bu süre uygulanmayabilir. Kurul, soruşturmanın tamamlanması şartıyla, bu müsabakalar için kararını, o kategorideki müsabakaların başlama tarihine kadar verebilir. Kurulların bu konuda toplanması, soruşturma yapması ve karar vermesi yönünden, verilebilecek cezaların infazının yeni sezonun ilk müsabakasında yapılabilmesi hususu göz önünde bulundurulur.
Disiplin Kurulları, delilleri, soruşturma ve incelemeden edineceği kanaata göre takdir eder.
Kararlar; cezalandırmaya veya ceza tayinine yer olmadığına ve soruşturmanın ertelenmesine veya düşürülmesine dair olur.
Ceza kararlarında, cezaların gerekçesi, mahiyeti ve infaz usulleri gösterilir.
Ceza kararlarına 74. maddedeki usule göre itiraz edilebilir. Ancak itiraz infazı durdurmaz.

DÖRDÜNCÜ KISIM

SORUŞTURMANIN VE CEZANIN DÜŞMESİ

SORUŞTURMA ZAMANAŞIMI :

Madde 67 – a) Futbol faaliyetlerinden aralıksız bir yıl ayrılmış kişiler hakkında soruşturmaya başlanmaz.
b) İhtar cezasını gerektiren hallerde üç ayın, müsabakadan men ve süreli hak mahrumiyeti cezalarını gerektiren fiillerde bir yılın, sürekli hak mahrumiyeti cezasını gerektiren fiillerde üç yılın geçmesi ile soruşturma ortadan kalkar. Soruşturma zamanaşımının başlangıcı olay günüdür.

CEZA ZAMANAŞIMI :

Madde 68 – İhtar cezası altı ay, yarışmadan men ve süreli hak mahrumiyeti cezaları üç yıl infaz edilemezse, ortadan kalkar.
Ceza kararlarında zamanaşımı, kararın kesinleştiği veya ceza infazının herhangi bir suretle durduğu günden işlemeye başlar.

SORUŞTURMA VE CEZA ZAMANAŞIMININ KESİLMESİ :

Madde 69 – Disiplin Kurulunun soruşturma ile ilgili işlemleri ve ceza kararı verilmesi SORUŞTURMA ZAMANAŞIMINI, kararın infazına dair her işlem CEZA ZAMANAŞIMINI keser. Zamanaşımı kesilme gününden itibaren yeniden işlemeye başlar. Ancak kesilme sebepleri, zamanaşımı süresini 65 ve 66 ncı maddelerde ayrı ayrı belirtilen sürelerin bir mislinin katılması ile olacak süreden fazla uzatamaz.
Gerek soruşturma zamanaşımı, gerekse ceza zamanaşımı doğrudan uygulanır.

BEŞİNCİ KISIM

TEBLİGAT VE İNFAZ

KARARLARIN TEBLİĞ VE İNFAZI :

Madde 70 – Tebliğ ve infaza esas olmak üzere; Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarınca verilen kararların hüküm fıkrası ilgili kişi ve kuruluşlara yıldırım telgraf veya telefaxla, İl Disiplin Kurullarınca verilen kararların hüküm fıkrası İl Müdürlüklerindeki ilan tahtasına asılmak suretiyle tebliğ edilir. Gerekçeli kararlar iadeli taahhütlü olarak ayrıca gönderilir.
Tebligat, hüküm fıkrasının kişi veya kuruluşa telgraf veya telefaxla bildirildiği tarihte, İl Disiplin Kurulu kararları yönünden ise hüküm fıkrasının askıya çıkarıldığı gün yapılmış sayılır.

İNFAZIN ÖZEL HÜKÜMLERİ :

Madde 71 – a) Resmi müsabaka cezası, sadece o kategori resmi müsabakaları sayılarak men suretiyle infaz edilir.
Ancak, Profesyonel takım futbolcusu yönünden profesyonel lig ile Türkiye Kupası müsabakaları ve amatör futbolcular yönünden amatör lig ile genç takımlar ligi müsabakaları infaz hesabında aynı kategori sayılır.
İnfaz tamamlanıncaya kadar bütün kategorilerdeki müsabakalarda oynayamaz.
b) Futbol müsabaka mevsimi Federasyonca belirlenip ilan edilen dönemdir.
c) Futbol müsaabaka mevsiminde tamamlanmayan resmi müsabaka adedi ile men cezasının infazı sonraki müsabaka mevsimine intikal eder ve mevsimin ilk resmi müsabakasından başlanarak aralıksız uygulanır.
d) İki futbol müsabaka mevsimi arasında cezalı futbolcu özel müsabakalarda oynayabilir.
e) Tek müsabakadan men cezasının uygulanmasından önce futbolcu özel müsabakada oynayabilir.
f) Okullararası futbol müsabakası nedeniyle idari tedbiri veya cezası infaz edilmekte olan öğrenci futbolcu, lisanslı olduğu spor kulübünün müsabakasına katılabilir.
Federasyon tarafından izin verilen özel müsabakalarda, müsabakadan men cezası ile cezalandırılan futbolcular hakkında, bu ceza, resmi müsabakalarda verilen aynı nitelikteki ceza gibi infaz edilir.
Oyun kurallarını ihlal etmekten ötürü özel bir müsabakada oyundan çıkarılan futbolcular, aynı olayda ayrıca cezalandırılmamışsa, bir sonraki özel veya resmi müsabakada oynayabilirler.

CEZA KARARLARININ GENEL NİTELİĞİ VE MİLLİ MÜSABAKA İZNİ :

Madde 72 – Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurullarınca verilen kesinleşmiş cezalar bu talimatta öngörülen durumlar dışında hiç bir makam ve kişi tarafından af edilemez ve değiştirilemez. Cezalı süre aralıksız işler.
Milletlerarası teşekküller tarafından düzenlenen müsabakalar ile milli ve temsili müsabakalarda, cezalı veya idari tedbirli futbolcuların müsabakaya katılmalarına Federasyon Başkanı izin verebilir. İzinli süreyi müteakip ceza ve idari tedbir infazı derhal başlar.

İNFAZ EVRAKI :

Madde 73 – İnfazı müteakip, ilgililerce resmi müsabakaların tarihlerini, infazın başladığı ve sona erdiği günleri kapsayan bir tutanak düzenlenerek, hemen ceza kararını veren disiplin kuruluna gönderilir.

ALTINCI KISIM

DİSİPLİN KURULU KARARLARINA İTİRAZ İTİRAZ MERCİLERİ VE İTİRAZ USULÜ İLE İTİRAZIN İNCELENMESİ

İTİRAZ VE İTİRAZ MERCİLERİ :

Madde 74 – a) İl Disiplin Kurulu kararlarına itiraz :
İl Disiplin Kurullarının, görev alanlarına giren olay ve fiillerden dolayı verdikleri ihtar, dört veya daha az resmi müsabakadan men cezası ile bir aya kadar (bir ay dahil) hak mahrumiyeti cezası ve kuruluşlar hakkında verdikleri üç müsabaka için saha kapatma veya seyircisiz oynatma veya resmi müsabakadan men cezası altındaki cezalar kesin olup, bu cezalara itiraz olunamaz.
Yukarıdaki ceza miktarlarını aşan İl Disiplin Kurulu kararlarına, tebliğ tarihlerinden itibaren yedi gün içinde Amatör Futbol Disiplin Kuruluna itiraz edilebilir.
Sürekli hak mahrumiyeti cezaları, itiraz konusu yapılmasa dahi, doğrudan Amatör Futbol Disiplin Kurulunca incelenir.
b) Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu kararlarına itiraz:
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarınca verilen her türlü kararlara karşı, tebliğlerinden itibaren on gün içinde, Federasyon Tahkim Kurulu nezdinde itiraz edilebilir.
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunca verilen sürekli hak mahrumiyeti cezaları, itiraz konusu olmasa dahi, Tahkim Kurulunca doğrudan incelenir.

İTİRAZ USULÜ, İTİRAZIN İNCELENMESİ VE KARAR :

Madde 75 – A – İtiraz usulü :
İl Disilin Kurullarının itiraza tabi kararları ile Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarının kararlarına, cezalandırılan kişi veya bağlı olduğu kuruluş itiraz edebilir. Karar kuruluş hakkında verilmiş ise, itiraz, kuruluş başkanı veya görevlendireceği kuruluş yetkilisi tarafından yapılır.
İl Disiplin Kurulu kararlarına itiraz, Federasyon Başkanlığına verilecek dilekçe ile yapılır.
Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurullarının kararlarına yönelik itirazlarda Tahkim Kurulu Talimatında gösterilen usul uygulanır.
İl Disiplin Kurulu kararları ile Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu kararlarına itiraz cezanın infazını durdurmaz. Ancak, ilgililer itiraz merciinden uygulamanın (infazın) durdurulmasını isteyebilirler.
B – Amatör Futbol Disiplin Kurulunca itirazın incelenmesi :
İtiraz incelemesi evrak üzerinde yapılır. Amatör Futbol Disiplin Kurulu, önce, itirazın usulüne uygun ve süresinde olup olmadığı ile Türkiye Futbol Federasyonu hesabına itiraz bedelinin yatırılıp yatırılmadığını inceler. Usulüne uygun olmayan dilekçeler, üç gün içinde yeniden düzenlenip verilmek üzere, geri gönderilir. Dilekçenin süresinde, usulüne uygun şekilde yenilenmemesi halinde, itiraz yapılmamış sayılır. İtiraz süresinin geçirildiği veya itiraz için gerekli bedelin depo edilmediği tespit edildiğinde, itirazın esası incelenmez ve dilekçe bu gerekçe ile reddedilir.
Usulüne uygun ve süresi içinde yapıldığı anlaşılan itirazlar, varsa, öncelikle uygulamanın durdurulması isteği yönünden incelenip karara bağlanır. İvedi olarak verilecek bu konudaki kararlar 70. maddedeki usule göre ilgilelere tebliğ edilir.
İtirazın incelenmesinde taraf teşekkül ettirilmez. İtiraz dilekçesi ve ekleri ile itiraz konusu kararı veren disiplin kurulundan gelen veya getirtilen dosya esas alınarak, dosyanın tekemmülünden itibaren en geç üç gün içinde gerekli karar verilir. Amatör Futbol Disiplin Kurulu gerek görürse, soruşturmanın genişletilmesine karar verebilir.
İtiraz incelemesinde İl Disiplin Kurulu kararında konu edilmeyerek ceza verilmeyen başka bir disiplin suçunun varlığı tesbit edilirse; gereği yapılmak üzere dosya Türkiye Futbol Federasyonuna gönderilir.
C – Karar :
Amatör Futbol Disiplin Kurulu, itiraz konusu İl Disiplin Kurulu kararının aynen veya ceza indirilerek onanmasına yahut bozulmasına karar verebilir. Kararlar gerekçeli olarak yazılır ve 70. maddedeki usule göre taraflara tebliğ edilir.

YEDİNCİ KISIM

SORUŞTURMANIN İADESİ

SORUŞTURMANIN İADESİ VE USULÜ :

Madde 76 – Kesinleşen bir kararda dayanılan delillerin gerçeğe aykırı oldukları veya kararın verilmesinde esaslı bir hataya düşüldüğü veya kararı etkileyecek yeni bir delilin meydana çıktığı veya kararın yerine getirilmesi tamamlanmadan önce mevzuatta ilgililer lehine bir değişiklik yapıldığı takdirde; Federasyon Başkanı, kesinleşen kararı veren ilgili disiplin kurulundan bu işin yeniden incelenmesini veya karar ceza verilmesine ilişkin ise, cezanın yerine getirilmesinin inceleme sonuna kadar geri bırakılmasını isteyebilir. Bu istek üzerine ilgili disiplin kurulu, cezanın yerine getirilmesinin geri bırakılıp bırakılmayacağını takdir ettikten sonra ve inceleme sonucuna göre, önceki kararın değiştirilmesine yer olmadığına karar verebileceği gibi yeni bir karar da verebilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

DİSİPLİN TALİMATININ BÜTÜNLÜĞÜ :

Madde 77 – Diğer talimatlara, bu Talimattaki görev ve yetkileri kısıtlayan hükümler konulamaz. Bu kabil hükümler geçerli olmaz.
FARKLI HÜKÜM HALİNDE UYGULAMA :
Madde 78 – Fiilin işlendiği zamanın Talimatı ile sonradan yayınlanan Talimatın hükümleri birbirinden farklı ise, kuruluş ve kişinin lehine olan hüküm uygulanır.

MÜSABAKADAN MEN CEZASININ UYGULANMASI :

Madde 79 – Müsabakadan men cezası üçe ayrılır;
1. Tek müsabakadan men,
2. Süreli müsabakadan men,
3. Temsili, Milli ve Milletlerarası müsabakalardan men.
1. Tek Müsabakadan Men Cezası;
Kuruluşların ve futbolcuların bir resmi müsabakadan men edilmeleridir.
a) Resmi müsabakalarda, oyun disiplini veya cezai nitelikteki fiili nedeniyle, oyundan çıkarılan sporcu, o yarışmayı takip eden ilk resmi müsabakaya katılamaz.
b) Aynı sezonda, aynı kategorideki (Profesyonel Futbol Ligleri ile Türkiye Kupası ayrı kategoridir) Müsabakalarda üst üste veya aralıklı dahi olsa ihraca dönüşmeyen ihtarlık hareketleri nedeniyle toplam 4 sarı kart gören futbolcular aynı kategorideki ilk resmi müsabakada oynatılamaz. (Amatör Liglerde sarı kart uygulaması yapılmaz.)
2. Süreli Müsabakadan Men Cezası :
Kuruluşların ve sporcuların yirmi günden az, üç yıldan çok olmamak üzere müsabakadan men edilmeleridir.
Resmi Müsabaka Adedi ile Men Cezası :
Üç ay ve daha az süreli müsabakalardan men cezalarının, resmi yarışma adedi ile ifade edilmesinden ibarettir.
Onbeş güne kadar (1-14) yarışmadan men yerine (Bir) Yirmibir güne kadar (1-20) " " " (İki) Yirmisekiz güne kadar (1-27) " " " (Üç) Otuzbeş güne kadar (1-34) " " " (Dört) Kırkaltı güne kadar (1-45) " " " (Beş) Altmışbir güne kadar (1-60) " " " (Altı) Yetmişaltı güne kadar (1-75) " " " (Yedi) Doksanbir güne kadar (1-90) " " " (Sekiz)
resmi müsabakadan men cezası verilir. Verilen bu cezalar para cezasına çevrilemez.
3. Temsili ve Milli ve Milletlerarası Müsabakalardan Men;
Temsili, Milli ve Milletlerarası müsabakalardan çıkarılma halinde, milletlerarası teşekküllerin kendi kuralları uygulanır. Ayrıca gerek görülürse Türkiye Futbol Federasyonu çıkarma nedeni olan suçun mahiyetine göre evrakı yetkili disiplin kuruluna sevkedebilir.

HAK MAHRUMİYETİ CEZASININ ÇEŞİTLERİ :

Madde 80 – Hak mahrumiyeti cezası iki türlüdür:
a) Süreli hak mahrumiyeti:
Bir aydan az, beş yıldan fazla olamaz.
b) Sürekli hak mahrumiyeti:
Kişilerin, Bakanlık, Genel Müdürlük, Federasyon ve Spor Teşkilâtı faaliyetlerinden sürekli olarak çıkarılmasıdır.

CEZA SÜRELERİNE AİT ESASLAR :

Madde 81 – Süreli müsabakadan men ve süreli hak mahrumiyeti cezaları gün, ay ve yıl hesabı ile uygulanır. Bir gün 24 saat, bir ay 30 gündür. Yıl resmi takvime göre hesap edilir.


SEKİZİNCİ BÖLÜM

SON HÜKÜMLER

YÜRÜRLÜK :

Madde 82 – 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ve Ana Statü’ye göre Federasyon Yönetim Kurulunca hazırlanan bu Talimat Resmi Gazete'de ilanı tarihinde yürürlüğe girer.

YÜRÜTME :

Madde 83 – Bu Talimatı Türkiye Futbol Federasyonu yürütür.
GEÇİCİ MADDE 1 – Bu Talimatın Resmi Gazete’de ilanı ile 1 Kasım 1992 tarih ve 21392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Talimat ve eklerinin yürürlüğü sona erer.
Bu Talimat 04.08.2002 tarih ve 24836 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Talimatın 23ncü maddesi’ne bir fıkra eklenmiş olup 22.07.2003 tarih ve 25156 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Talimatın 16, 22, 23, 28, 33, 38 ve 39. maddeleri değiştirilmiş olup 06.08.2004 tarih ve 25545 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu talimatın 11. maddesi değiştirilmiş olup, 25.9.2004 tarih ve 25594 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu talimatın 23. maddesi değiştirilmiş olup, 30.11.204 tarih ve 25656 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
F

fiesta73

Guest
Futbol Müsabaka Talimatı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU

FUTBOL MÜSABAKA TALİMATI​


BÖLÜM I

AMAÇ :

MADDE 1 : Bu Talimat, futbol müsabakalarının uluslararası futbol kurallarına göre yapılmasını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.
KAPSAM :
MADDE 2 : Bu Talimat, futbol kulüpleri, futbolcuları, hakemleri, futbolda görevli bulunan diğer ilgilileri kapsar.
DAYANAK :
MADDE 3 : Bu Talimat, 3813 Sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve Ana Statü’nün verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır.

TANIMLAR :

MADDE 4 : Bu Talimattaki ;
a) Federasyon : Türkiye Futbol Federasyonu’nu,
b) Genel Müdürlük : Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nü,
c) İl Müdürlüğü : Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nü,
d) Bölge Müdürlüğü : Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerini,
e) Kulüp : Futbol dalında faaliyeti bulunan mevzuata uygun olarak kurulmuş ve Federasyonca tescil edilmiş, dernekleri ve şirketleri,
f) A.S.K.F. : İllerdeki Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’na bağlı Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nu,
ifade eder.

BÖLÜM II

FUTBOL MÜSABAKA SEZONU :

MADDE 5 : Futbol müsabaka sezonu her yıl Federasyon tarafından tespit ve ilan edilir.
Federasyondan izin alınmadan hiçbir müsabaka yapılamaz.

KULÜPLERİN UYGUNLUĞU :

MADDE 6 : Müsabakalara katılacak kulüplerin Federasyonca tescil edilmiş olması zorunludur.
Her kulübün yerel amatör kümelerinde yalnız bir takımı bulunur.

MÜSABAKA ÇEŞİTLERİ :

MADDE 7 :
Futbol müsabakaları resmi ve özel olmak üzere ikiye ayrılır.
a) Resmi Müsabakalar ;
1) Federasyon tarafından düzenlenen profesyonel lig, alt yapı ligleri, kupa ve amatör takımlar arasındaki müsabakalardır.
2) Uluslararası Müsabakalar ;
FIFA ve UEFA tarafından düzenlenen veya bu kuruluşların iznine bağlı olarak kulüplerin yapacağı müsabakalardır.
b) Özel Müsabakalar ;
Özel müsabakalar resmi müsabakaların dışında kalan müsabakalardır.
Federasyondan izin alınmadan yurt içinde veya yurt dışında hiçbir özel müsabaka yapılamaz.
Federasyonca tescilli futbolcular, Federasyonun izni olmaksızın, hiçbir nam altında, geçici de olsa yabancı takımda oynayamazlar.
Federasyonca izin verilen özel müsabakaların organizasyonu ve anlaşmazlıkların çözümü bunları düzenleyenlere aittir.

MÜSABAKALARIN DÜZENLENMESİ :

MADDE 8 :
Resmi müsabakalar yalnızca Federasyonca düzenlenir. Resmi müsabakalara ait ünvanlar ancak Federasyon tarafından verilir.
Federasyon tüm resmi müsabakalara katılacak takımların niteliklerini ve kriterlerini müsabakalar başlamadan önce belirler.

BÖLÜM III

MÜSABAKA USULLERİ

USULÜN BELİRLENMESİ :

MADDE 9 : Resmi müsabakaların puan veya eleme usullerinden hangisine göre yapılacağı Federasyon tarafından belirlenir.
Federasyon, müsabakaların bir veya daha fazla devreler halinde yapılmasına karar verebilir. Alınacak karar fikstürle birlikte ilan edilir.

PUAN USULÜ VE AVERAJ :

MADDE 10 : Takımların belirlenmiş bir fikstür gereğince birbirleriyle karşılaşarak kazandıkları puan durumlarına göre derecelendirmelerine “Puan Usulü “ ismi verilir.
Bu usul ile yapılan karşılaştırmalarda kazanan takıma (3) üç, berabere kalan takımlara (1) bir, kaybeden takımlara (0) sıfır puan verilir.
Ancak, Federasyon, müsabakaların başlamasından önce ilan etmek koşulu ile, galibiyet, beraberlik veya mağlubiyet halinde verilecek puan sisteminde değişiklik yapmaya yetkilidir.
Puan usulü ile yapılan müsabakalar sonunda en fazla puan kazanan takım birinci, ondan sonra gelen ikinci ve ... olarak sınırlanır. Puanların beraberliği halinde “gol averajı” uygulanır.
Gol averajı, bir takımın attığı gollerden yediği gollerin çıkarılmasından doğan farktır. Takımlar arasında gol averajı eşit ise, daha fazla gol atmış takım üstün sayılır.
Takımlar arasında atılan gol averajı eşitliği mevcut ise, ilgili takımların kendi aralarında yaptıkları karşılaşmaların gol averajına bakılır. Eşitlik yine devam ediyorsa, hükümle yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.
Yukarıdaki bütün olasılıklara karşın, ilgili takımlar arasında eşitlik devam ediyor ise, Federasyonun belirleyeceği yer, saha ve usule göre son müsabaka oynatılır. Bu müsabakanın sonucuna göre derecelendirme belirlenir.
Federasyon gerekli gördüğü hallerde gol averajının uygulanmamasına veya belirleyeceği bir şeklide uygulanmasına karar verebilir.

ELEME USULÜ :

MADDE 11 : Yenilenlerin çekilmesi ve yenenlerin birbirleriyle karşılaşması suretiyle en son galibi belirlenen sisteme eleme usulü denir.
Federasyon, müsabakaların tek veya çift maç eleme esası üzerinden oynanmasına karar vermeye veya başka bir sisteme göre eşleştirme yapmaya yetkilidir.

LİGLER VE FİKSTÜR :

MADDE 12 : Türkiye Profesyonel Ligleri ile Amatör Liglerinin adet ve hangi takımlardan oluşacağı Federasyonca belirlenir.
Fikstürlerin düzenlenmesi ile ilanı Federasyona aittir.
Federasyon gerek gördüğü hallerde, profesyonel ve amatör takımların güç dengeleri ile deplasman durumunu göz önünde bulundurarak, liglere ve gruplara ayırabilir
Federasyon gruplardaki takım adetlerinde arttırma ve eksiltme yapabilir.
Federasyon Ligler arasındaki yükselme ve düşme esaslarını düzenlemeye, düşecek ve yükselecek takım adetlerini belirlemeye yetkilidir.
Federasyonun alacağı kararlar müsabakaların başlamasından önce ilgili kulüplere duyurulur ve Resmi Gazete’de yayınlanır.

ŞİKE ARAŞTIRMA KURULU :

MADDE 13 : Futbol müsabakalarında anlaşma yapıldığı iddia edilen konu üzerinde araştırma yapmak üzere, Genel Sekreterin önerisi ve Federasyon Başkanının onayı ile bir Şike Araştırma Kurulu kurulur.
Federasyon Yönetim Kurulu, bu kurulun raporunu da dikkate alarak vicdani kanaatine göre karar verir. Bu durum müsabakanın tescilinden sonra meydana çıksa dahi tescil iptal edilir. Taraf ve taraflar hakkında bu Talimat’ın 28/g maddesi hükümleri uygulanır.
Bu kurulun çalışma usul ve esasları Yönetim Kurulu tarafından çıkarılacak iç talimatla belirlenir.
Federasyonun bu kararına yapılacak itirazlar Tahkim Kurulu tarafından kesin hükme bağlanır.

MÜSABAKA SONUÇLARININ TESCİLİ :

MADDE 14 : Federasyon tarafından izin verilen veya düzenlenen müsabakaların sonuçları, Federasyon tarafından tescil edilmeden geçerli sayılmaz.

BİRLEŞEN KULÜPLER :

MADDE 15 : Birleşen kulüplerin takımlarının tek takım halinde oynamaları, ancak her iki takım için resmi müsabakaların başlamamış olması koşuluna bağlıdır.
Birleşen kulüplerin aynı ilden olması şarttır.

MÜSABAKALARIN BELİRLENMESİ :

MADDE 16 :
a) Oynanacak her türlü müsabakaların sahalarını belirleme, gün ve saatlerini tespit ve ilan etmek,
b) Elverişsiz hava koşullarından dolayı müsabaka saatinden iki saat evveline kadar maçın ileri bir tarihe ertelenmesine karar vermek, ( Müsabakanın başlamasına iki saat ve daha az bir zaman kaldıktan sonra müsabakayı bir sonraki gün, maç saatine kadar ertelemek hakeme aittir.)
c) İleri bir tarihe ertelenen müsabakanın oynanacağı saha, gün ve saatini tespit etmek,
d) Elverişsiz hava koşullarından ve hakem kararlarından doğan ertelemeler dışında, gerek gördüğü takdirde müsabakayı erteleyerek, tarihini, yerini ve saatini yeniden belirlemek,
e) Resmi ve Özel Milli müsabakalar sebebi ile ertelenen diğer resmi müsabakaları, uygun görülecek tarih ve yerlerde oynatmak,
Federasyona aittir.

MÜSABAKALARA GİRİŞ :

MADDE 17 : Müsabakalara Federasyona bildirilmiş bilet veya kombine biletle girilir. Bunun dışında herhangi bir belge ile müsabakalara seyirci alınamaz. Bir müsabakada aynı kategorideki yerler için farklı bilet ücreti uygulaması yapılamaz. Aksi halde Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanmakla beraber, kulübün bu şekilde sağladığı gelirin beş misli tazminat olarak kulüp tarafından ödenir veya Federasyon nezdinde doğmuş ve doğacak alacaklarından tahsil edilir. Federasyon hesabına gelir kaydedilir.

MÜSABAKALARIN ERTELENMESİ VE MÜSABAKA YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ :

MADDE 18 :
a) Federasyon tedbir niteliğinde olmak üzere gerekli gördüğü takdirde, müsabakaları seyircisiz oynatabilir. Ayrıca bu Talimat’ın 30 uncu maddesinde öngörülen hallerde, olaylara ve fiillere sebebiyet veren kulüplerin kendi ili dahilinde yapacakları müsabakaların başka bir ilin sahasında oynatılmasına ve olayların meydana geldiği futbol sahalarının geçici bir süre müsabakalara kapatılmasına tedbiren karar vermek yetkisi Federasyon Yönetim Kurulu’na aittir.
b) Tedbir niteliğinde olmak üzere, mahalli idareler tarafından güvenliği sağlanamayan ve sağlanamayacağına ve yerel seyirciler tarafından güvenliğin bozulduğuna Federasyonca kanaat getirilen illerde müsabaka yaptırmamaya ve bu şekilde olan illerde oynanması gereken müsabakaların bir kısmını veya tamamını başka bir ilde oynatmaya ve bunun süresini belirlemeye Federasyon yetkilidir.
Misafir takımın seyircilerinin de gittikleri illerde güvenliği bozduklarına Federasyonca kanaat getirilir ise aynı hükümler misafir takımın bağlı olduğu ilde de uygulanır.
Tedbir niteliğinde verilen ve uygulanan bu kararlar Futbol Disiplin Kurulu’nca verilecek saha kapatma veya müsabakayı seyircisiz oynatma cezalarından mahsup edilemez.

MÜSABAKALARIN ERTELENMESİ :

MADDE 19 : Müsabakaların belirlenen sahalarda, ilan ve tebliğ olunan saatlerde başlaması şarttır. Müsabakalar elverişsiz hava koşulları dışında, ancak zorlayıcı sebeplerle başka bir güne bırakılabilir. Bu takdirde erteleme sebebinin Federasyon tarafından kabulü zorunludur. Ertelemeyi gerektiren zorunlu sebeplerin bulunup bulunmadığının takdiri müsabakanın hakemine aittir. Takımların anlaşması ile müsabakalar ertelenemez.

ERTELENEN MÜSABAKALAR :

MADDE 20 : Her ne sebeple olursa olsun ertelenen müsabakalar, ertelemenin yapıldığı devrenin içinde veya sonunda yapılır. Tek devre halinde yapılan müsabakalarda ertelemeler, Federasyonca en uygun zamanda yaptırılır.
Erteleme müsabakalarına, ancak erteleme tarihinde oynama hakkı olan futbolcular katılır. Erteleme tarihinde cezalı olupta, müsabakanın oynanacağı tarihte cezası sona eren futbolcular müsabakalara katılabilirler. Ancak, ertelenen müsabakaların, erteleme tarihindeki müsabakaya katılmaya hakkı olan futbolcu sonradan men cezası almış ise müsabakaya katılamaz.

MÜSABAKANIN YARIDA KALMASI :

MADDE 21 : Müsabaka, 28 nci maddesinin b fıkrasında yazılı hallerin dışında doğan zorlayıcı sebepler dolayısıyla tamamlanamadığı takdirde başka bir gün yarım kaldığı andaki şartlarla tamamlanmasına, yeniden yapılmasına veya yarıda kaldığı zamanki sonucu ile tescil olunmasına Federasyon karar verir.

TAKIM KADROLARI :

MADDE 22 : Amatör müsabakalarda yer alacak futbolcuların yaş ve statüsünü her sezon başında Federasyon tespit ve ilan eder.

FUTBOLCULARIN UYGUNLUĞU :

MADDE 23 : Müsabakaya girecek futbolunun ;
a) Temsil edeceği kulüp adına o sezon için tescilini yaptırmış ve lisansını almış bulunması,
b) Herhangi bir sebeple müsabakaya girmekten men edilmemiş olması, zorunludur.

OYUNCU DEĞİŞTİRİLMESİ VE ÇIKARILMASI :

MADDE : 24 : Hakem tarafından oyundan ihraç edilen futbolcular, tekrar müsabakaya dönemeyeceği gibi, yerine de başka bir futbolcu alınamaz. Resmi ve özel müsabakalarda uluslar arası oyun kurallarına uygun olarak oyuncu değiştirilmesine Federasyonca karar verilebilir.

MÜSABAKA KADROLARI :

MADDE : 25 : Bir takım dokuz futbolcudan az bir kadro ile müsabakaya başlayamaz. Takım yöneticisi, müsabaka başlamadan önce, müsabakada yer alacak bir kaleci olmak üzere onbir futbolcu ve en fazla 7 (Yedi) yedek futbolcunun isim listesini imzalayarak hakeme vermek zorundadır. Müsabakadan önce ibraz edilen futbolcu listeleri ve futbolcu lisansları rakip takımlar tarafından incelenerek uygunlukları, listeler imzalanarak kabul edilir, varsa itirazları liste üzerinde yazı ile belirtilir. Böyle bir durumda itiraz karşı tarafa okutularak imzalattırılır.
Yöneticiler, 11 (Onbir) kişilik kadro yazmalarına rağmen onbir futbolcudan az bir kadro ile oyuna başlarsa onbir kişilik listede ismi yazılı futbolculardan eksik olanlar geldiklerinde oyuna girebilirler veya listede yazılı onbir futbolcu içinde oynamayan futbolcunun yerine futbolcu değiştirme hakkı kullanmamış olmak şartı ile yedek futbolcusu ile kadrosunu tamamlayabilir.
Erkek ve bayan futbolcular yalnız kendi kategorilerindeki müsabakalara katılabilirler.
Diğer hususlarda Uluslar arası Oyun Kuralları geçerlidir.

SONUÇLARIN İLANI :

MADDE 26 : Uluslararası futbol kurallarına göre sona ermiş bulunan müsabakaların sonuçları, hakem raporları ile belirlenir. Hükümle yenmiş ve yenilmiş sayılmayı gerektiren müsabakaların sonuçları, hakem raporlarına ve gerektiğinde yapılacak araştırmaya dayanarak, Federasyon tarafından onaylandıktan sonra ilan edilir.

HÜKMEN YENİK SAYILMALAR :

MADDE 27 :
Hükmen yenik sayılmayı gerektiren durumlar aşağıda belirtilmiştir:
a) Müsabakanın ilan edildiği sahaya, belirlenen saatte 9 (dokuz) kişiden az bir kadro ile çıkmak veya müsabaka başlamadan önce sahayı terk etmek, ya da müsabaka esnasında herhangi bir sebeple kadronun 6 (altı) kişiye inmesi, (bu durumda müsabakaya devam edilmez.)
b) Kulübe tescilli olmayan veya o sezon için lisans vizesi yapılmamış futbolcu oynatılması,
c) Futbolcuların lisanslarının veya Federasyonun onaylı isim çizelgelerinin hakeme ibraz edilmemesi neticesinde maçın yapılmamış olması,
d) Lisans kontrolünden sonra hakemin futbolcuları tanımamasından yararlanarak değiştirmek,
e) Takımın cezalı bulunması,
f) Takımda sözleşmeli futbolcularla, yabancı uyruklu futbolcuların belirlenmiş sayıdan fazla olması,
g) Profesyonel lig ve kupa müsabakalarında amatör futbolcu oynatılması,
h) Futbolcunun cezalı veya tedbirli bulunması,
ı) Aynı sezonda, aynı kategorideki (Profesyonel Futbol Ligi ile Türkiye Kupası ayrı kategoridir) müsabakalarda üst üste veya aralıklı dahi olsa ihraca dönüşmeyen ihtarlık hareketleri nedeniyle toplam 4 sarı kart gören futbolcuların aynı kategorideki ilk resmi müsabakada oynatılması, (Amatör Liglerde sarı kart uygulaması yapılmaz.)
j) Futbolcunun kendisine ait olmayan lisansı kullanması, sahte lisans kullanılması ve/veya lisans üzerinde tahrifat yapılmış olması,
k) Federasyonun, müsabakalar için çıkardığı statü ve genelgelerdeki hükümleri, o sonuca etki edecek şekilde ihlal etmek,
l) Ertelenen müsabakalarda oynama hakkı bulunmayan futbolcunun oynatılması,
m) Silah altında bulunan futbolcu oynatmak, (Profesyonel futbolcular ile askeri güçlerde yer alan asker futbolcular, bu hükmün dışındadır.)
Yukarıda belirtilen hallerde hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber, (b, d, e, f, g, h, ı, j, k, l, m) bentlerindeki sebeplerden dolayı ilgililer hakkında Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanmak üzere işlem yapılır.
Ayrıca bu halleri bilmemek kulüpler ve ilgililer için mazeret sebebi olamaz.
Hükmen yenik sayılma halinde galip gelen takım lehine 3 gol verilir. Hükmen yenik sayılan takım gol atılmış olsa dahi, hiçbir gol geçerli kabul edilmez. Hükmen galip gelen takımın üçten fazla attığı goller geçerli olarak kabul edilir.

PUAN SİLİNMESİ, LİG DIŞI BIRAKMA VE ALT KÜMEYE İNDİRME :

MADDE 28 :
Aşağıdaki hallerde puan tenzili yapılır, takım lig dışı bırakılır ve bir alt kümeye indirilir :
a) Bir lig devresinde müsabaka kıyafeti ile belirlenen ve ilan olunan saatte sahaya gelmeyen veya müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber, ayrıca mevcut puanlarından galibiyet halinde verilen puan kadar, puan silinir. Böyle durumlarda ilgili kulüp, hakemlerin masrafları ile diğer masrafları ve karşı takımın zararlarını karşılamak üzere Federasyonca takdir edilecek tazminatı ödemek zorundadır.
Tazminatı ödemeyen kulübün takımı ligden çıkarılır ve bir alt lige düşürülür. Alt lig yoksa, tazminatı ödemediği sürece hiçbir müsabakaya alınmaz.
Aynı şekilde bir lig devresinde ikinci defa müsabakaya gelmeyen veya müsabakayı terk eden takım ligden çıkarılarak bir alt lige düşürülür ve bu takımla müsabakası olan diğer takımlar oynamaksızın hükmen galip gelmiş sayılır. Deplasmanlı olarak oynanacak profesyonel takımı bulunan kulüplerin genç takım müsabakalarında bu hüküm uygulanmaz, Federasyonca tespit edilecek esaslara göre işlem yapılır.
Bu durumda ligden çıkarılarak alt lige düşürülen takım sayısı, o ligden aldığı derece nedeni ile, düşecek takım sayısı kadar veya daha fazla ise ayrıca dereceye göre düşme uygulanmaz.
b) 30 uncu maddesinin a ve b bendlerinde belirlenen nedenlerden dolayı hakemin müsabakayı devam ettirme imkanını bulamaması halinde Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından, birinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına ve ayrıca olayın durumuna göre galibiyet halinde verilen puan kadar tenziline karar verilir.
Eğer müsabaka eleminasyon usulüne göre düzenlenmişse bu müsabakalardan ihraç edilir ve ertesi yıl aynı mahiyetteki müsabakalara sokulmaz.
c) Bir müsabakada hakem tarafından sahadan çıkarılmak istenen futbolcu sahayı terk etmemesi ve bu nedenle müsabakayı tatil etmesi halinde hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber ayrıca galibiyet halinde verilen puan kadar puanı tenzil edilir. (Hakem çıkarma kararını takım kaptanına bildirir. Takım kaptanı bu futbolcunun çıkarılmasını sağlayamadığı takdirde, takım kaptanına son bir ihtarda bulunur ve sonuç alınmazsa müsabakayı tatil eder.)
d) Federasyonu sahtecilik eylemi ile kandırmak suçundan dolayı, Futbol Disiplin Talimatı uyarınca ilgilileri cezalandırılan kulüplerin takımları içinde bulunan ve takip eden sezonda lig dışı bırakılır ve bir alt lige indirilir.
e) Ayrıca, 18 nci maddenin (b) fıkrasında belirtildiği şekilde kendi seyircileri tarafından herhangi bir bölgenin emniyet ve güvenliğini, hakemlerin, futbolcuların, idareci ve görevlilerin veya müsabakayı izleyen diğer kişilerin can güvenliğini zedeleyecek derecede, sahaların içinde veya dışında, ciddi olaylar çıkarıldığında ve Federasyonca kanaat getirilen takımların da (b) fıkrasındaki uygulama bahis konusu olan veya olmayan hallerde dahi, sezon sonuna kadar yapacakları müsabakaları iptal etmeye ve devam eden sezonda da bir alt lige indirilmelerine veya en alt ligde bulunanlar için de lig dışı bırakılmalarına Federasyonca karar verilebilir.
f) (b) bendinde belirtilen nedenlerden aynısını, bulunduğu sezonda ikinci kez tekrarlayan kulüplerin takımları, bulunduğu sezonda müsabakalardan çıkarılarak, bir alt lige düşürülür ve bu takımla müsabakası olan takımlar oynamaksızın hükmen galip sayılırlar. Bu durumda olan takımların takip eden sezonda müsabakalara alınıp, alınmaması konusunda Federasyon karar verir. Alt lig bulunmaması halinde bir yıl müsabakalara alınmazlar.
g) Tarafların bir müsabakayı sonucu üzerinden anlaşarak yaptıklarına Federasyonca kanaat getirilmesi halinde her iki takım bir alt lige indirilir. Alt lig bulunmaması halinde bir yıl müsabakalara alınmazlar.
Müsabaka sonucu üzerinde anlaşma iki takımın futbolcuları arasında olmuşsa, her iki takım hükmen yenik sayılmakla beraber, ayrıca galibiyet halinde verilen puanın iki katı kadar, anlaşma yalnız bir takım futbolcuları arasında olmuşsa, futbolcuların mensup olduğu takım hükmen yenik sayılmakla beraber, ayrıca galibiyet halinde verilen puanın iki katı kadar puanı silinir. İlgililer hakkında Futbol Disiplin Talimatı hükümleri de uygulanır.
Bu maddeye göre puanları tenzil edilen takımların oynadıkları müsabakalarda puanları bulunmuyorsa, sonradan yapacakları müsabakaların ilkinden başlamak üzere puanları mahsup edilir.

ÇİRKİN VE KÖTÜ TEZAHÜRAT:

MADDE 29 : Müsabakanın yapıldığı saha ve tesislerde toplu olarak ve devamlılık arz eden şekilde, rakip takım ile taraftarlarını, kulüp başkan ve yöneticilerini, teknik adamları ve sporcularını, hakemleri ve Federasyon ile yönetici ve mensuplarını, müsabakada görev yapan diğer kişileri, söz veya hareketlerle aşağılayıcı, tahrik ve taciz edici kötü söz niteliğinde slogan atılması ve çirkin tezahüratta bulunulması yasaktır.
Birinci fıkrada öngörülen yasağın ihlali halinde Hakem, Gözlemci, Temsilci ve diğer müsabaka görevlileri bu durumu raporlarında açıklar.
Bu yasağı ihlal eden seyircilerin taraftarı oldukları kulüp hakkında Futbol Disiplin Talimatı’nın ilgili hükümleri uygulanır.

TAMAMLANAMAYAN MÜSABAKALARIN SONUÇLARI :

MADDE 30 :
a) Kulübün futbolcusu, yöneticisi, teknik sorumluları ve antrenörleri ile görevlilerinin ayrı ayrı veya birlikte hakeme fiili eylemde bulunmaları, kavgaya sebebiyet vermeleri ve bu eylemleri dolayısıyla müsabakaya devam olunması olanağının kalmadığı durumlarda, hakem müsabakayı tatil ettiğini ilan eder.
b) Seyircilerin taşkın ve edebe aykırı hareketleri ile birlikte müsabakaya fiili eylemleri sonucu, müsabakanın devam ettirilmesine olanak kalmaması halinde, hakem müsabakayı tatil ettiğini ilan eder.
Maddenin (a) bendinde öngörülen halde, Federasyon Yönetim Kurulu olaya sebebiyet veren takımın/takımların hükmen mağlubiyetine karar verir, ayrıca olay ve fiillerin önemine göre Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.
Maddenin (b) bendinde öngörülen halde, Federasyon Yönetim Kurulu, takımların birinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına karar verir, ayrıca olayın ve fiillerin önemine göre Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.
Federasyon Yönetim Kurulu, maddede öngörülen tüm hallerde karar verirken, maçın hakemleri, gözlemcisi, Federasyon temsilcisi, Federasyon veya Merkez Hakem Kurulu Üyelerinin ve ilgililerin raporlarını göz önünde bulundurur. Yönetim Kurulu yaptığı değerlendirmede, maçın tatil kararlarını uygun görmediği takdirde, maçın yeniden oynanmasına veya yarıda kaldığı zamanki sonucu ile tescil olunmasına karar verebilir.
Maddede öngörülen olay veya fiillerden birine sebebiyet veren kişiler Disiplin Kurulu’na sevk edilir.

MÜSABAKA KIYAFETLERİ :

MADDE 31 : Kulüpler sezon öncesi Federasyona onaylattıkları tescilli renklerdeki formaları ile müsabakalara katılmak ve sezon sonuna kadar aynı tescilli formaları giymek zorundadırlar.
Aksine davranan kulüpler hakkında, yapılacak uyarıya rağmen bu tutumlarını değiştirmedikleri takdirde, Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanmakla beraber, kulübün müsabakalarının belirlenecek sürece başka sahalarda yaptırılmasına Federasyonca karar verilebilir.

MÜSABAKA HAKEMLERİ :

MADDE 32 : Her müsabaka için bir Hakem ve iki Yardımcı Hakem görevlendirilir. Merkez Hakem Kurulu’nun gerekli gördüğü bazı müsabakalara ayrıca 4. Hakem de görevlendirilebilir. Hakemlerin görevlendirilmesi Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri ile İlgili Talimat gereğince yapılır. Müsabakalar için Hakem, Yardımcı Hakem veya 4. Hakem olarak görevlendirilen kişiler Merkez Hakem Kurulu Talimatları’nın gerektirdiği saatte müsabaka yerinde bulunmak zorundadır.
Herhangi bir mazeret nedeniyle;
a) Hakem müsabaka saatinde gelmediği veya müsabaka esnasında sakatlanarak oyunu terk etmek zorunda kaldığı taktirde, Merkez Hakem Kurulu’nun o sezon için uygulama talimatı gereği, 4. Hakem veya Kıdemli Yardımcı Hakem, Hakemin yerine görev yapar.
Kıdemli Yardımcı Hakemin kim olduğunu belirlemek için klasmanına bakılır. Aynı klasmanda iseler o klasmandaki kıdemine, kıdemleri de aynı ise lisans numaralarına bakılarak küçük olan numaralı hakem kıdemli yardımcı hakem tayin edilir.
b) Müsabaka başlamadan önce hakem yerine geçen 4. Hakem veya Kıdemli Yardımcı Hakemin yerine Merkez Hakem Kurulu Talimatları gereği yeni bir 4. Hakem veya Yardımcı Hakem atanabilir. 4. Hakemin görevlendirilmiş olduğu müsabakalarda bu tür durumlarla karşılaşıldığında müsabaka 4. Hakemsiz oynatılabilir.
c) Müsabaka başladıktan sonra bir Yardımcı Hakemin herhangi bir nedenle müsabakaya devam edememesi halinde varsa 4. Hakem göreve devam eder. 4. Hakemin görevlendirilmediği müsabakalarda böyle bir durumla karşılaşılırsa ve o anda görevlendirilecek yeni bir yardımcı hakem bulunamaz ise müsabakaya bir Yardımcı Hakemle devam edilir.
d) Müsabaka başlamadan önce herhangi bir nedenden dolayı bir Hakem ve iki Yardımcı Hakemden oluşan Hakem triosu teşkil edilemediği taktirde müsabakaya başlanmaz.
e) Merkez Hakem Kurulu’nun önerisi Türkiye Futbol Federasyonu’nun onayı ile bazı tür müsabakalar tek hakem ile veya tek hakem ve yardımcı hakem görevi yapacak olan 2 tarafsız lisanslı futbolcu ile oynatılabilir

HAKEMLERİN YETKİLERİ :

MADDE 33 : Hakemler görevlerini Uluslar arası oyun kurallarına uyarak yaparlar. Ancak, bu kuralları ve IFAB Kararlarını uygularken doğabilecek sakatlık, zarar ve kayıplardan hukuken sorumlu tutulamazlar. Hakemlerin müsabakaların teknik sonuçları hakkındaki kararları kesindir. Ancak, uluslar arası kurallara aykırı hareket edildiği hakkındaki itirazlar, müsabaka İl’de düzenlenmişse birinci derece İl Hakem Komitesi, yoksa Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından (Uluslar arası Oyun Kurallarının ihlal edilip edilmediği yönünden) incelenerek bir karara bağlanır.

HAKEM RAPORLARI :

MADDE 34 : Hakemler müsabakaya ait raporlarını müsabakanın bitiminden itibaren 24 saat içerisinde faksla veya APS ile Federasyona, yerel amatör müsabakaların raporlarını ise İl temsilciliğine gönderirler.

İTİRAZLAR :

MADDE 35 : İtirazlar aşağıdaki hal ve şekilde yapılır :
Müsabaka başladıktan sonra itiraz yapılmaz, ancak ilk onbirde yer alan futbolcular açısından devre arasında eksik kadro ile sahaya çıkan,oyuncu değişikliği yapan takımlara sonradan girecek futbolcuları açısından karşı tarafın itirazı o anda hakem tarafından dinlenir ve belirlenir.
Ancak, 27 nci maddenin ( b, d, e, f, g, h, ı, j, k, l, m) fıkralarında yazılı nedenlerden dolayı müsabakayı takip eden beş gün içinde, belgeleri ile birlikte itiraz edilebilinir. Belgesi ibraz edilmeyen ve depozitosu yatırılmayan itirazlar incelenmez.
Yukarıdaki fıkraya göre yapılan itirazların yerinde görülmesi veya 27 nci maddenin (ı) ve (k) bentlerinde yazılı sebeplerin ilgili müsabakanın oynanmasını takip eden en geç 10 gün içinde; (f, j, l) bentlerinde yazılı nedenlerin o kademe veya kategorideki müsabakaların sonuçları tescil edilinceye kadar sabit olması halinde 27 nci madde hükümleri uygulanır.
Yapılmış olan itirazlar birinci derecede Federasyonca çözümlenir. Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararına, kararın kulüplere tebliğ edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde Tahkim Kurulu nezdinde itiraz edilebilinir. Tahkim Kurulu kararları kesindir.
Bir müsabakada Uluslar arası Futbol Kurallarına aykırı hareket edilmesinden doğan bir duruma karşı yapılacak itirazların yazılı olarak ve müsabakanın yapıldığı günün ertesinden başlayarak üçüncü gün saat 12.00’ye kadar Merkez Hakem Kurulu’na verilmesi zorunludur.
Amatör müsabakalarda, bu maddeye uygun olarak yapılan itirazlar birinci derecede Tertip Komitelerince çözümlenir.
Tertip Komitelerinin kararlarına, kararın kulübe tebliğ edildiği tarihten itibaren beş gün içerisinde, depozito makbuzu ile birlikte Amatör İşler Kurulu’na itiraz edilebilinir.
Amatör İşler Kurulu kararı ile Tertip Komitesi kararları aynı doğrultuda ise ilgili kulüplere tebliğ edilir. Kararın tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içerisinde ilgili kulüplerce itiraz edilmez ise karar kesinleşir.
Kulüpler Amatör İşler Kuruluna itirazda bulunarak dosyanın Federasyonca kesin karara bağlanmasını istemeleri için Amatör İşler Kurulu kararının tebliğ edildiği tarihten itibaren beş gün içerisinde depozito makbuzu ile birlikte Federasyonca karara bağlanması için itiraz edebilirler.
Tertip Komitesi kararı ile Amatör İşler Kurulu kararları aynı doğrultuda değil ise, Amatör İşler Kurulu kararı kulüplere tebliğ edilmez ve itiraz dosyasının Federasyona gönderilmesi gerekir.
Kulüpler, Federasyonun kararına, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde Tahkim Kurulu nezdinde itiraz edebilirler. Tahkim Kurulu kararları kesindir.

DEPOZİTO :

MADDE 36 : Müsabaka başlamadan önce yapılan itirazların incelenebilmesi için itirazın yapıldığı tarihten itibaren beş gün içinde, müsabakadan sonra yapılan itirazların, yapıldığı gün her yıl Federasyonca tespit edilecek depozitonun yatırılması ve belgesinin Federasyona verilmesi zorunludur.
Federasyon itirazı haklı bulduğu takdirde, depozitolar iade edilir. İtiraz reddedildiği takdirde Federasyonca gelir kaydedilir.

YABANCI UYRUKLU FUTBOLCU SAYISI :

MADDE 37 : Futbol müsabakalarında, takımlarda yabancı uyruklu futbolcu oynamasına Federasyonca izin verilebilir. Her müsabakada takımlarda yer alacak amatör veya profesyonel yabancı uyruklu futbolcu sayısı mevsim başında Federasyonca belirlenir ve ilan edilir.
RESMİ VE ÖZEL MİLLİ MÜSABAKALARA ÇAĞRILAN FUTBOLCULAR :
MADDE 38 :
a) Yabancılarla yapılacak özel veya uluslar arası müsabakalar için seçilen futbolcular yapılan çağrıya uymak zorundadırlar.
b) Yabancılarla yapılacak özel veya uluslar arası müsabakalara katılmak üzere seçilmiş olan futbolcuların, formlarının korunması için kulüpleri adına her türlü müsabakalara katılmalarına, Federasyon tarafından izin verilmeyebilir.

TEMSİLCİ VE GÖZLEMCİ :

MADDE 39 : Federasyon resmi ve özel müsabakalarda Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri ile ilgili Talimat hükümleri dışında temsilci ve gözlemci bulundurabilir. Bunların tespit ve tayin olunacak yolluk ve tazminatları Federasyonca ödenir.
Yurt dışına çıkacak takımlara Federasyon tarafından atanacak bir gözlemci eşlik edecek ve giderleri seyahat eden kulüpler tarafından ödenecektir. Kulüp gözlemcinin yol, barınma ve konaklama giderlerini kabul ettiğini taahhüt edecektir. Federasyon gerekli hallerde bu giderlerin belirlenmesine yetkilidir. Ancak, Federasyon kulübün ve seyahatin durumuna göre bu giderlerin tamamının veya bir kısmının Federasyon bütçesinden ödenmesine karar verebilir.

FUTBOL İL TEMSİLCİLİĞİ :

MADDE 40 : Futbol İl Temsilcisi illerdeki futbol faaliyetlerini yürütmek, Türkiye Birinciliğine varan müsabakalarında illerinde düzenlenen faaliyetleri organize etmek, illerindeki futbolla ilgili kurum ve kuruluşlarla uyumlu çalışmak üzere Futbol Federasyonuna karşı sorumlu olarak görev yapan kişidir.

FUTBOL İLTEMSİLCİLİĞİNE ADAY OLACAK KİŞİLERDE ARANCAK NİTELİKLER:

MADDE 41 :
1- En az lise ve dengi okul mezunu olmak.
2- Futbol Disiplin Talimatları hükümleri gereğince bir defada veya toplam 6 (altı) aydan fazla hak mahrumiyetleri cezaları almamış olmak .
3- Yüz kızartıcı hallerden hüküm giymemiş olmak.
4- Kulüp Yönetim Kurulu üyesi veya faal antrenör, hakem, gözlemci ve futbolcu olanlar Futbol İl Temsilcisi seçildikten sonra bu görevlerine son vermek zorundadırlar.

FUTBOL İL TEMSİLCİSİ SEÇİMİ :

Madde 42 :
Futbol İl Temsilciliği seçimleri 2 yılda bir Temmuz ayında o ilde tescilli futbol kulüplerinin birer temsilcisinin katılımı ile yapılır.
Kulüplerin seçime katılabilmeleri için seçimlerin yapılacağı tarihten bir önceki sezonda herhangi bir kategoride liglere katılmış olması şarttır.
Futbol İl Temsilcisi seçimine katılma hakkı bulunan kulüplerin listesini Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ASKF Başkanlığı ve görev süresi biten Futbol İl Temsilcisi birlikte tespit eder.
İl Temsilcisi seçimi bir önceki sezonda faal olan kulüplerin temsilcilerinin yarısından bir fazlasının katılımı ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.
İl Temsilcisi seçimi ikinci toplantıda da gerçekleşmediği takdirde, bu durum yapılamama nedenleri de belirtilmek suretiyle Futbol Federasyonuna bildirilir. Bu durumda atama Futbol Federasyonunca yapılır.
İl Temsilciliği çağrısını seçim tarihinden en az 7 gün önce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve ASKF Başkanlığı birlikte yaparlar. Çağrı duyurusunda toplantının gün, saat ve toplantı yeri belirlenir. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması halinde toplantı yapılmazsa ikinci toplantının hangi tarih, saat ve yerde yapılacağı belirtilir. İlk toplantı tarihi ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman 7 günden az olamaz.
Kulüpler, kendilerini temsil edecek kulüp üyesinin ismini imzalı ve mühürlü bir yetki belgesi ile belirtirler. Bu yazı toplantıya katılmadan önce verilir.
Toplantıyı Gençlik ve Spor İl Müdürü veya ASKF Başkanı açar ve kulüp temsilcileri arasından seçimle bir başkan, bir yardımcı ile bir sekreterden oluşan Divan Kurulunun oluşumunu sağlar.
Seçim sonucunu Divan Kurulu bir tutanakla tespit ederek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü veya ASKF Başkanlığına verir. Bu tutanak bir üst yazıyla Futbol Federasyonuna bildirilir. Futbol Federasyonunun onaylamasıyla İl Temsilcisi görevine başlar.
İl Temsilciliği seçimi gizli oy ve açık tasnifle yapılır. Seçilen il temsilcisinin görev süresi 2 (iki) yıldır.

FUTBOL İL TEMSİLCİSİNİN GÖREVLERİ:

MADDE 43:
1- Amatör Futbol Tertip Komitelerine Başkanlık etmek.
2- Futbol Federasyonunca çıkartılan talimat, genelge ve emirleri, futbolla ilgili yenilik veya değişiklikleri kulüplere ve kuruluşlara zamanında duyurmak, takip ve kontrolünü yapmak.
3- Futbol müsabakalarını tertip ve tanzim etmek üzere her sezon başında kulüpler tarafından tertip komitelerine seçilecek üyelerin tespiti için belirlenecek tarihte kulüp yöneticilerini veya temsilcilerini toplantıya çağırmak.
4- Haftanın belirli günlerinde komiteleri, gerektiğinde tertip komitelerini olağanüstü toplantıya çağırmak.
5- Müsabakalarda görev verilecek saha komiserlerinin atanmasını sağlamak.
6- Federasyonca düzenlenen kurs, seminer ve toplantılara çağrıldığında katılmak. İlinde teknik çalıştırıcı, masör ve hakem gereksinimi olduğunda Federasyonun ilgili birimlerine iletmek.
7- İlindeki futbol organizasyonunun tertip komiteleri ile birlikte başarıyla yürütülmesini sağlar. Futbol Kulüpleri arasında çıkacak anlaşmazlıkları çözüme bağlar ve yerel liglerle ilgili tüm kayıtları tutar.
8- Amatör futbol müsabakalarında görevli Hakem, personel ve saha komiserlerinin görev bordrolarını programa ve talimatlara uygun olup olmadığını inceleyerek talimatlara uygun olan bordroları imzalamak.
9- Amatör Futbol liglerinde müsabaka sonrası futbolcu, antrenör ve yöneticilerin birbirlerine, hakemlere ve teşkilat mensuplarına karşı işledikleri fiili tecavüz ve diğer olayların gerçekleşmesi halinde bu disiplin suçunu işleyenler hakkında İdari Tedbir koymak.

GÖREVDEN ALMA, İSTİFA

MADDE 44 :
1- Futbol İl Temsilciliği görevine seçildikten sonra Futbol Disiplin Talimatı hükümleri gereğince bir defada veya toplam 6 (altı) aydan fazla hak mahrumiyetleri cezası aldığı ve yüz kızartıcı hallerden hüküm giydiği tespit edilen temsilcinin görevine son verilir.
2- Tarafsızlığını yitiren ve bu tutumunda ısrar eden veya faaliyetlerini aksatarak, görevini yerine getirmeyen İl Temsilcilerinin görevlerine, gerekli görüldüğü takdirde Federasyonca son verilir.
3- Futbol İl Temsilcisi herhangi bir nedenle görevinden istifa ederse Federasyonca bu görevi yürütmek üzere bir İl Temsilcisi atanır. Yeni İl Temsilcisi görevini Temmuz ayına kadar yürütür. Temmuz ayında yeniden İl Temsilciliği seçimi yapılır.

İL TEMSİLCİ YARDIMCISI :

MADDE 45:
Kulüp sayısı 100’den fazla olan illerde 2, kulüp sayısı 100’den az olan illerde 1 olmak üzere Futbol İl Temsilcisinin talebi üzerine Federasyonca uygun görüldüğü takdirde Futbol İl Temsilci Yardımcısı ataması yapılır.
İl Temsilcisinin bulunmadığı zamanlarda onun görevleri yardımcısı tarafından yürütülür. İl Temsilcisi yardımcıları, İl Temsilcisinin görevlendirmesi halinde tertip komitelerine başkanlık edebilir.
İl Temsilcisi yardımcılarında da İl Temsilcisinde aranan nitelikler aranır. İl Temsilcisinin görevden alınması veya istifası halinde yeni İl Temsilcisi belirlenene kadar görevi yardımcıları yürütür.

AMATÖR FUTBOL TERTİP KOMİTELERİ

MADDE 46 :
İllerdeki amatör futbol müsabakalarını tertip ve tanzim etmek üzere her sezon başı Büyükler Birinci Amatör Küme, Büyükler İkinci Amatör Küme ve Alt Yapı Tertip Komitesi oluşturulur. Alt Yapı takımlarının fazlalığı halinde A Gençler, B Gençler, Yıldız ve Minikler tertip komiteleri izin almak kaydıyla oluşturulabilir.

TERTİP KOMİTELERİNİN KURULUŞU VE SEÇİMİ

MADDE 47 :
Amatör Futbol Tertip Komitelerinin seçimi Futbol İl Temsilcisinin başkanlığında yapılır.
Futbol İl Temsilcisi ile Tertip Komitesi seçimi birlikte yapılmaz. İl Temsilcisi seçimi yapıldıktan sonra ki bir tarihte Tertip Komitesi seçimi yapılır.
Tertip Komitesi seçiminin çağrısı seçim tarihinden en az 7 gün önce Futbol İl Temsilcisi tarafından yapılır. Tertip Komitesi seçimi duyurusunda toplantının gün, saat ve toplantı yeri belirlenir. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılmazsa ikinci toplantının hangi tarih, saat ve yerde yapılacağı belirtilir. İlk toplantı tarihi ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman 7 günden az olamaz.
Tertip Komitesi seçimi toplantısı ikinci toplantıda da gerçekleşmediği takdirde bu durum yapılamama nedenleri de belirtilmek suretiyle Futbol Federasyonuna bildirilir. Futbol Federasyonunca Tertip Komitesi üyeleri belirleninceye kadar Komitenin görevlerini İl Temsilcisi resen yürütür.
Tertip Komitesi seçimine kulüp üyesi olan bir yetkili, kulübün imzalı ve mühürlü bir yetki belgesi ile gelmek zorundadır.
Tertip Komitesine seçilecek üyelerin kamu haklarından yasaklayıcı ceza veya Futbol Disiplin Talimatı hükümleri gereğince bir defada ya da toplam 6 (altı) aydan fazla hak mahrumiyeti cezası almamış olmaları şarttır. Seçildikten sonra yukarıdaki cezaları aldıkları tespit edilenlerin üyeliği sona erer.
Tertip Komitelerinin seçiminde Divan Başkanlığını İl Temsilcisi yapar. Kulüp temsilcileri arasından da bir yardımcı ve bir sekreter seçilir.
3 asıl ve 3 yedek üyeden oluşan kulüp temsilcisi Tertip Komitesi üyeleri seçilir. Tertip Komitesi seçimi gizli oy ve açık tasnifle yapılır. Tertip Komitesi üyeliğine seçilebilmek için lise mezunu olmak zorunludur. Bu statüde aday bulunamaması halinde orta okul mezuniyet şartı aranır.
Seçim sonucunu Divan Kurulu bir tutanakla tespit eder.
Tertip Komitesi üyelerinin görev süresi bir sezondur.
1- Amatör Birinci Küme Tertip Komitesi:
Tertip Komitesi ilin o sezon büyükler birinci amatör kümesinde yer alacak takımların temsilcilerinin katılımı ile yapılır.
2- Amatör İkinci Küme Tertip Komitesi:
Birinci amatör küme dışında yer alacak takımların katılımı ile yapılır.
3- Altyapı Tertip Komitesi :
A- Genç, B-Genç, Yıldızlar ve Minikler kategorilerinde müsabakalara katılacağını bildiren kulüplerin temsilcilerinin katılımı ile yapılır.
İllerin bu kategorilere katılan takım sayılarının fazlalığı söz konusu olursa Futbol Federasyonu bu kategoriler için ayrı ayrı veya birleştirerek kurulmasına karar verebilir.
Futbol İl Temsilcisi tertip komitelerine seçilen 3 asıl ve 3 yedek üyelerle birlikte, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Şube Başkanlığı ve Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Şube Başkanlığınca atanan birer asıl birer yedek üyeden oluşan 7 asıl ve 7 yedek üyeyi Futbol Federasyonu Başkanlığına bildirir. Tertip Komiteleri üyeleri Futbol Federasyonunun onayından sonra göreve başlarlar.

TERTİP KOMİTESİNİN ÇALIŞMALARI :

MADDE 48 :
Amatör Futbol Tertip Komitesinin Başkanı bu komitenin tabii üyesi olan İl Temsilcisidir. Tertip Komiteleri faaliyetin devam ettiği lig devresinde İl Temsilcisi tarafından tespit edilen haftanın belirli günlerinde olağan toplantısını yaparlar. Toplantılar üye çoğunluğu ile yapılır. Üye çoğunluğunun sağlanamadığı hallerde İl Temsilcisi tarafından tespit edilecek diğer bir gün toplantı yapılır. İkinci toplantıda da çoğunluk sağlanamadığı takdirde İl Temsilcisi durumu Amatör İşler Kuruluna bildirerek gerekli işlemleri yapar.
Toplantılarda oyların eşitliği hallerde İl Temsilcisinin bulunduğu taraf üstün sayılır. Tertip Komitesi toplantılarına üst üste üç defa mazeretsiz katılmayan üyelerin üyelikleri sona erer. Bunların yerine yedekler sıra ile çağırılırlar. İl Temsilcisi gerektiğinde Tertip Komitesini olağanüstü toplantıya çağırır.
Tertip Komitesi çalışmalarındaki sorunlar Futbol Federasyonunca çözüme ulaştırılır.

TERTİP KOMİTESİNİN GÖREVLERİ :

MADDE 49 :
a) Müsabakalara katılacak takımları bölgesel esaslara göre kümelere ayırarak onay için Futbol Federasyonuna göndermek.
b) Müsabakaların statü ve programını yapmak ve tasdik için Federasyona göndermek.
c) Müsabakaların yapılacağı sahaları tayin, saatlerini tespit ve ilan etmek.
d) Müsabakalardan dolayı çıkacak her türlü anlaşmazlıkları ve itirazları birinci derecede karara bağlamak.
e) Programın herhangi bir nedenle uygulanmaması yüzünden geri kalan müsabakaların tarihlerini tayin etmek.
f) Hakem raporlarını günü gününe inceleyerek ceza ve yürütmeye yönelik bir hüküm ihtiva ediyorsa raporu derhal Hakem veya Disiplin Kuruluna sevk etmek.
g) Hava muhalefetinden dolayı müsabaka saatinden iki saat evveline kadar müsabakaları geri bırakmaya kararı vermek (bundan sonra müsabakaların yapılıp yapılmayacağına karar vermek o maçın hakemine bağlıdır)
Bunların dışında bir müsabakanın tescili ve yeniden yapılacağı tarihinin tespitine ve sahalar hakkındaki anlaşmazlıklar üzerinde karar almaya Futbol Federasyonu yetkilidir.
h) Müsabaka programı tamamlandıktan sonra hakem raporları ile saptanmış teknik sonuçları ve ilgili kurumları tarafından verilmiş karara göre müsabakalara katılan kulüplerin derecelerini tayin ve Futbol Federasyonunun tasdikinden sonra ilan etmek.
i) Tertip Komiteleri bu görevlerini Futbol Federasyonu adına yürütürler. Federasyon, komitelerin çalışmalarını her yönden denetleyerek gereği halinde Komite kararlarını iptal edebilir veya değiştirebilir ve gerek gördüğü takdirde müsabakaların Tarihini, Yerini, Saatini değiştirebilir, müsabakaları seyircisiz oynatabilir
j) Federasyonca yayınlanan Genelge ve Talimatlara aykırı hareket eden görevini aksatan Tertip Komitesi üyelerini Federasyon görevden almaya yetkilidir.
k) Federasyon gerekli gördüğü hallerde, İllerdeki amatör futbol faaliyetlerini resen yürütür.

TALİMATTA BULUNMAYAN HÜKÜMLER :

MADDE 50 : Bu Talimatta hükme bağlanmamış olan hususlar hakkında Futbol Federasyonu karar vermeye yetkilidir.
YÜRÜRLÜK :
MADDE 51 : Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bu Talimat Resmi Gazete’de ilan edilerek yürürlüğe girer.
YÜRÜTME :
MADDE 52 : Bu Talimatı Türkiye Futbol Federasyonu yürütür.
Bu Talimat 04.08.2002 tarih ve 24836 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Talimatın 17nci maddesi değiştirilmiş olup 22.07.2003 tarih ve 25176 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu talimatın 29ncu maddesi değiştirilmiş olup 06.08.2004 tarih ve 25545 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Son düzenleme:
F

fiesta73

Guest
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU

TEŞKİLATLANMA, ÇALIŞMA PRENSİPLERİ VE
GÖREVLERİ İLE İLGİLİ TALİMAT​


AMAÇ

Madde 1- Merkez Hakem Kurulu Talimatının amacı, 4563 sayılı kanunla değişik 3813 sayılı kanunla tanımlanan Merkez Hakem Kurulunun görevlerini, yetkilerini, teşkilat ve yapısını ve çalışma prensiplerini belirlemektir.

KAPSAM

Madde 2- Talimat; Merkez Hakem Kurulunu, Hakemleri, Gözlemcileri ve Eğitimcileri kapsar.

DAYANAK

Madde 3- Bu Talimat, 4563 sayılı kanunla değişik 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ve Türkiye Futbol Federasyonu Ana Statüsü hükümlerine göre düzenlenmiştir.

MERKEZ HAKEM KURULU’NUN (MHK) KURULUŞU:

Madde 4- Merkez Hakem Kurulu Genel Kurul tarafından yedisi faal olmayan hakemlerden, ikisi ise spor alanında en az on yıl mesleki deneyimi olan kişiler arasından olmak üzere dört yıl süre ile seçilecek toplam dokuz üyeden oluşur. Üyeler kendi aralarında bir Başkan Vekili, bir Raportör ile çalışmalarını yürütmek üzere, bir Hakem Atama Alt Komisyonu (HAAK) Başkanı, ve Eğitim Planlama Alt Komisyonu (EPAK) Başkanı seçer.

MERKEZ HAKEM KURULU’NUN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ:

Madde 5- Merkez Hakem Kurulu, ayda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır. Kararları ekseriyetle alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki sayılır. Merkez Hakem Kurulu’nun tüm sekreterya hizmetleri; Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Genel Sekreterliği’ne bağlı Hakem İşleri Müdürlüğü ve Amatör Maçlar Hakem İşleri Şefliği ile yürütülür.

MERKEZ HAKEM KURULU’NUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 6- Merkez Hakem Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır.
a) Hakem, Gözlemci ve Eğitimcilerin Ulusal Geliştirme Programını çağdaş düzeye getirmek ve uygulamak, 4 yıllık stratejik planı hazırlamak ve uygulamak.
b) Merkez Hakem Kurulunun yıllık planını hazırlamak ve bütçesi ile ilgili görüşlerini Türkiye Futbol Federasyonunun (Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu) onayına sunmak.
c) Merkez Hakem Kurulunun Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri ile ilgili Talimatta gerekecek değişiklikleri Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun onayına sunmak.
ç) Tayin yetkisi kendisine ait müsabakaların hakem, yardımcı hakemler ve gerektiğinde 4. Hakem atamalarını Alt Komisyonlar aracılığı ile yapmak
Aşağıda yazılı müsabakalara hakem atama yetkisi Merkez Hakem Kurulu’na aittir.
1- Profesyonel ve yarı profesyonel takımların kendi aralarında veya amatör takımlarla yapacakları her türlü futbol müsabakaları
2- Yurt içinde yabancı takımlarla yapılacak her türlü futbol müsabakaları
3- FIFA ve UEFA tarafından ismen hakem talep edilmeyip, tespiti Türkiye Futbol Federasyonuna bırakılan Futbol müsabakaları
4- İller arasında oynanacak amatör futbol müsabakaları (Deplasmanlı Amatör Lig v.b)
d) Hakemlerin, Gözlemcilerin ve Eğitimcilerin eğitilmesi, bunların klasman ve unvanlara ayrılması, yükselme ve indirme şartlarının belirlenmesi ile ilgili ve diğer gerekli İç Talimatları hazırlamak, değişiklikleri yapmak Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kuruluna onay için göndermek
e) Eğitim ile ilgili ana prensipleri saptamak ve bunlara uyulmasını sağlamak
f) FIFA Hakem ve Yardımcı Hakem adaylarını tespit etmek, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun onayına sunmak.
g) Uluslar arası müsabakalarda görevlendirilecek Hakem, Yardımcı Hakemler ve Dördüncü Hakemi tespit etmek ve isimlerini Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulunun onayına sunmak
h) Her yıl Hakem ve Yardımcı Hakemler ile Gözlemci ve Eğitimcilerin; klasman ve kadrolarını belirleyerek Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun onayına sunmak.
ı) Hakem, Gözlemci ve Eğitimcilere ödenecek tazminat, yolluk miktar ve yöntemlerini tespit etmek ve Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun onayına sunmak.
i) Müsabakalardaki teknik anlaşmazlıkları oyun kuralları açısından çözüme bağlamak.
j) Hukuki sonuçlar doğurabilecek kararlarını onay için Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kuruluna göndermek.
k) Cezayı gerektirecek durumlarda Hakem ve Eğitimcileri Disiplin Kuruluna gönderilmek üzere Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kuruluna sevk etmek.
l) İl ve İlçe Hakem Kurulları üyelerini atamak.
m) Profesyonel Bölgesel Eğitim sorumlularını Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kuruluna teklif etmek.
n) Madde 4’te belirtilen alt komisyonları ve gerekebilecek diğer komisyonları kurmak, alt komisyonlara teklif edilecek üyeleri değerlendirmek ve onaylamak
o) Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu ile ilişkileri Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun belirlediği üye ile koordine etmek ve koordinatörün istediği bilgi ve belgeleri vermek.
ö) 3813 Sayılı Kanunda tanımlanan Futbol Hakem ve Gözlemcileri Derneği ile Teknik ve sosyal işbirliği kurmak.
p) Hakem, gözlemci ve eğitimcilerin sosyal güvenlikleri amacıyla fon oluşturmak ve bu amaçla Yardımlaşma Sandığı işlemlerini yürütmek.

MERKEZ HAKEM KURULU BAŞKANI’NIN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 7- Merkez Hakem Kurulu Başkanının görev ve yetkileri şunlardır:
a) Merkez Hakem Kurulu toplantılarına başkanlık etmek.
b) Merkez Hakem Kurulu adına basına demeç vermek veya bu konuda bir üyeyi görevlendirmek.
c) Gerekli gördüğü durumlarda alt komisyonlara başkanlık yapmak.
ç) İç talimatlarda belirtilmiş hususlarda Merkez Hakem Kurulu üyelerine görev vermek.

MERKEZ HAKEM KURULU BAŞKAN VEKİLİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 8- Merkez Hakem Kurulu Başkan Vekilinin görev ve yetkileri şunlardır.
a) Merkez Hakem Kurulu Başkanının katılmadığı Merkez Hakem Kurulu Toplantılarına başkanlık yapmak.
b) Merkez Hakem Kurulu Başkanının olmadığı durumlarda 7. Maddede belirtilen görev ve yetkileri üstlenmek.

MERKEZ HAKEM KURULU RAPORTÖRÜNÜN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 9- Merkez Hakem Raportörünün görev ve yetkileri şunlardır:
a) Merkez Hakem Kurulu Başkanı ile koordineli toplantı gündemini hazırlamak
b) Toplantılarda alınan kararları tutanağa geçirmek.
c) Kararların; alt kurullar ile hakem, gözlemci, eğitimciler ve kamuoyuna duyurulmasını sağlamak.

ALT KOMİSYONLAR

Madde 10- Merkez Hakem Kurulu; 5175 sayılı kanunla değişik 3813 sayılı kanunun kendisine verdiği görevleri daha etkin bir şekilde yerine getirebilmek için madde 4’te belirtilen ve gerekli görüldüğü alt komisyonları kurar.
Alt Komisyon Başkanları, Merkez Hakem Kurulu üyeleri tarafından seçilir. Alt Komisyonların alacakları kararlarda Merkez Hakem Kurulunun onayı gerekir.
Alt Komisyon Üyeleri, Merkez Hakem Kurulu üyeleri arasından yada dışından Alt Komisyon Başkanları tarafından önerilir ve Merkez Hakem Kurulu tarafından atanır.
Madde 4’te belirtilen komisyonlar, bölgeler bazında teşkilatlanırlar.
Alt Komisyonların, teşkilatlanmaları, başkanların ve üyelerin görev ve sorumlulukları ve alt komisyonlar ile ilgili diğer hususlar İç Talimat ile belirlenir.

GÖZLEMCİ ATAMALARININ ANA PRENSİBİ

Madde 11- A-B-C Klasman Gözlemcilerinin atamaları ile klasman ve kadro belirlemelerinde aşağıdaki prensipler uygulanır.
A) Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tertiplenen müsabakalardan Merkez Hakem Kurulu tarafından hakemleri atanan müsabakaların gözlemcilerini atamaya Yönetim Kurulu yetkilidir. Yönetim Kurulu bu yetkisini Yan Kurul’a devredebilir. Futbol Federasyonu Başkanı gerekli gördüğü hallerde, gözlemci tayin etme yetkisini resen kullanır. Bu yetkisini kullanırken İç Talimatlarda ön görülecek şartlara bakmaksızın gözlemci ataması yapabilir.
B) Merkez Hakem Kurulu her yıl futbol sezonu başında Gözlemciliğe giriş, Unvanlara ayrılma, Vize yenileme, Kural, Prensip ve Yöntemleri İç Talimatına uygun olarak kadro ve klasman tespiti yapar ve bunları Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun onayına sunar.

İL VE İLÇE HAKEM KURULLARI

Madde 12- İl ve İlçe Hakem Kurulları madde 6 (ç)’de belirtilen maçların dışındaki ve Merkez Hakem Kurulunun yetki verdiği maçlara hakem ve gözlemci tayinlerini yapar.
a) Her İlde bir İl Hakem Kurulu oluşturulur. Gerekli olduğu taktirde Merkez Hakem Kurulu İlçelerde de İlçe Hakem Kurulu oluşmasına karar verebilir.
b) İl ve İlçe Hakem Kurulları; 3813 sayılı kanunda tanımlanan Futbol Taban Birliklerinden olan, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği, Amatör Spor Klüpleri Konfederasyonu ve Türkiye Futbol Antrenörler Derneği Üyeleri ile Merkez Hakem Kurulu tarafından atanan üyelerden oluşur.
c) İl Hakem Kurulu, 150’ye kadar lisanslı hakemi olan illerde 7; 150’den fazla, 300’den az lisanslı hakemi olan illerde 9; 300’den fazla lisanslı hakemi olan illerde 11 üyeden oluşur.
ç) İl Hakem Kurullarında 3813 sayılı kanunda tanımlanan Futbol Taban Birliklerinden olan Amatör Spor Klüpleri Konfederasyonundan 1 üye, 3813 sayılı kanunda tanımlanan Futbol Taban Birliklerinden olan Türkiye Futbol Antrenörler Derneği Kuruluşundan 1 üye, 3813 sayılı kanunda tanımlanan Futbol Taban Birliklerinden olan Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanlığından ise 7 üyeli İl Hakem Kurulları için 1 üye; 9 üyeli İl Hakem Kurulları için 2; 11 üyeli İl Hakem Kurulları için 3 üye görev alır. Adı geçen bu kuruluşlar Merkez Hakem Kuruluna atanacak sayının 2 katı kadar aday bildirirler. Merkez Hakem Kurulu bu adaylar içinden atamaları yapar. Diğer üyeler ise Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun onayından sonra Merkez Hakem Kurulunca atanır.
d) İlçe Hakem Kurulları’nda (ç) maddesi uygulanmaz, üye sayısını Merkez Hakem Kurulu belirler.
e) Hakem Kurulları kendi aralarında; bir Başkan, bir Hakem Atama Sorumlusu (HAS), bir Gözlemci Atama Sorumlusu (GAS) seçer.
f) Merkez Hakem Kurulu, her ile bir İl Eğitimcisi (İE) atar. İl Hakem Kurulları, İl Eğitimcileri ile koordineli çalışmak zorundadır.
g) İl ve İlçe Hakem Kurullarında görev alabilmek için faal; futbol hakemi, futbol antrenörü, spor kulübü yöneticisi veya futbolcu olmamak, (Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ve Türkiye Futbol Antrenörler Derneği temsilcileri hariç) Disiplin Talimatı uyarınca bir defada 3 ay, toplam 6 aydan fazla ceza almamış olmak zorunludur.
h) İl ve İlçe Hakem Kurullarının çalışma prensipleri, görev ve yetkileri ile üyelerin nitelikleri İç Talimat ile belirlenir.
i) İllerde yukarıda belirtilen şartlara haiz üye bulunamaması durumunda, kurulu oluşturma yetkisi Merkez Hakem Kuruluna aittir.
j) Merkez Hakem Kurulu; çalışma şekilleri ve tutumlarının kendi direktiflerine uymadığını tespit ettiği herhangi bir İl Hakem Kurulu’nu. Kısmen veya tamamen görevden alabilir. Kurulların istifaları halinde veya Merkez Hakem Kurulu’nun geçici atama yapmadığı durumlarda, yenisi seçilinceye kadar kurulların görevi devam eder.
k) ç maddesindeki üyelerden oluşan İl Hakem Kurulları 2 yıl süreli olarak görev alırlar. Merkez Hakem Kurulu tarafından oluşturulan İl Hakem Kurulları’nın Atamaları Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun onayına sunulur. Onayı müteakip göreve başlarlar. Daha sonra doğabilecek istifa yada görevden alma gibi durumlarda atamalar Merkez Hakem Kurulu tarafından yapılır. Yeni oluşturulacak İl Hakem Kurulları içinde Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun onayı gerekir.

HAKEM, GÖZLEMCİ VE EĞİTİMCİ UNVAN, KLASMAN VE KADROLARI.

Madde13- Hakem, Yardımcı Hakem, Gözlemci ve Eğitimcilerle ilgili unvan, klasman tespiti ile kadrolar arası geçişin kural, prensip ve yöntemleri Merkez Hakem Kurulu tarafından futbol sezonu başında belirlenir. İl ve İlçe Hakem Kurulları vasıtasıyla duyurularak ilgililere tebliğ edilir.
Futbol sezonu TFF Yönetim Kurulu’nca belirlenerek ilan edilen tarihlerdir.

HAKEM, GÖZLEMCİ VE EĞİTİMCİLERİN LİSANS VE VİZELERİ:

Madde 14- Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun düzenleyeceği tüm müsabakalarda lisanslı hakem, yardımcı hakem ve gözlemciler; seminer ve kurslarda da lisanslı eğitimciler görev yapar. (Futbol Müsabaka Talimatının ilgili hükümleri saklıdır.) Hakem, Gözlemci ve Eğitimci lisansları her yıl 1 Nisan – 30 Mayıs tarihleri arasında vizelenir. Merkez hakem Kurulu bu tarihlerde değişiklik yapabilir. Lisanslar yalnızca vize edildikleri sezon için geçerli olup vizesini yaptırmayanlar hakemlik, gözlemcilik ve eğitimcilik yapamazlar. Belgelendirilmiş mazeretler Merkez Hakem Kurulu’nca değerlendirilir.
Vize için aşağıdaki koşullar aranır:
A: Sağlık Raporu (Hakemler için)
B: Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun belirleyeceği vize bedelini yatırmak.

HAKEM, GÖZLEMCİ VE EĞİTİMCİLERİN UNVANLARA AYRILMASINDA ANA PRENSİPLER

Madde 15- Hakemler, Gözlemciler ve Eğitimciler; lisanslarını vize ettirdikten ve Bölgesel veya Merkezi Sınavlarda başarılı olduktan sonra; aşağıdaki kriterler göz önüne alınarak, Merkez Hakem Kurulu kararına göre bayan ve erkek olarak klasman veya unvanlara ayrılır.
A. Tertiplenecek kurs ve sınavlar ile hakemler için yapılacak atletik testlerde başarılı olması.
B. Hakemler için gözlemci raporlarının değerlendirilmesi
C. Gözlemci ve Hakem raporlarının yazılımında yapılan hatalar
D. Yaş (Hakem, Gözlemci ve Eğitimcilerin yaşlarında; Türkiye Futbol federasyonu Hakem İşleri Müdürlüğüne yapılan ilk başvurularındaki kayıtlar esas alınır. Sonradan yapılan yaş değişiklikleri kabul edilmez.)
E. Tahsil (Puanlamada Lise ve dengi okullarla, üniversite ve yüksek okul mezunları, master ve doktora yapanlar dikkate alınırlar )
F. Yabancı Dil Bilgisi(İngilizce bilmek, MHK’ nca düzenlenecek dil bilgi düzeyini belirlemek amacıyla yapılan sınavda başarılı olmak ).
G. Merkez Hakem Kurulu değerlendirmesi. (Kriterleri Merkez Hakem Kurulu tarafından belirlenecek değerlendirme puanı en az 1, en çok 5 puandır.)
H. Sınav puanları,maç sayısı,müsabaka ağırlık değeri,müsabaka zorluk derecesi hakemlerin değerlendirmelerinde baz olarak alınabilir.

MERKEZ HAKEM KURULU’NUN LİSANS İPTAL TALEBİ:

Madde 16- Merkez Hakem Kurulu;
A. Geçerli mazereti olmadan ısrarlı olarak görev kabul etmeyen,
B. Müsabaka sonuçlarını etkileyecek girişimlerde bulunan,
C. Sosyal yaşamı ve davranışları ile futbol camiasını küçük düşürecek tutum sergileyen,
D. Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu tarafından 6 ay veya daha fazla süre ile cezalandırılan,
Futbol Hakemi, Gözlemci ve Eğitimci lisanslarının iptalini; Türkiye Futbol Federasyonu’ndan talep edebilir. Bu husustaki kararı Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu verir.

MERKEZ HAKEM KURULU’NUN TEŞKİLATLANMASI:

Madde 17- Merkez Hakem Kurulu’nun teşkilatlanması ilişikteki şemaya uygun şekilde gerçekleştirilir.
Şemada belirtilen unvan ve görevler bu Talimatta veya İç Talimatlarda belirtilir.

İÇ TALİMATLAR:

Madde 18- Tüm İç Talimatlar Merkez Hakem Kurulu tarafından hazırlanır ve Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayı ile yürürlüğe girer. Talimat ve İç Talimat değişiklikleri; (zorunlu durumlar hariç ) futbol sezonu sonu ile yeni futbol sezonunun başlama tarihleri arasındaki dönemde düzenlenir.

TALİMATLARDA YER ALMAYAN HUSUSLAR:

Madde 19- Merkez Hakem Kurulu; Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri ile ilgili Talimat ile İç Talimatta yer almayan hususlar hakkında karar vermeye yetkilidir. Merkez Hakem Kurulu’nun aldığı kararlardan hukuki sonuç doğuracak olanlar, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayına sunulur

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER:

Madde 20- Bu Talimatın kabul ve ilanı ile 20 Şubat 1997 tarih ve 22911 sayılı yine aynı Talimatta değişiklik öngören 29 Temmuz 1999 tarih ve 23770 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri ile ilgili Talimat maddelerine ilişkin önceki hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.

YÜRÜRLÜK:

Madde 21- 4563 sayılı kanunla değişik 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile ve Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Ana Statüsü’ne göre hazırlanan bu talimat,Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayını takiben yürürlüğe girer.
27 Nisan 2001 tarih ve 24385 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

YÜRÜTME:

Madde 22- Bu Talimatı; Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu ile Merkez Hakem Kurulu yürütür.
Bu talimatın 4, 5, 6/ç, 6/k, 10/birinci fıkrası, 11/A, 12/birinci fıkrasının d bendi, değiştirilmiş olup 06.08.2004 tarih ve 25545 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
F

fiesta73

Guest
PROFESYONEL FUTBOL VE TRANSFER TALİMATI


BÖLÜM I

GENEL HÜKÜMLER​
AMAÇ :

MADDE 1 - Bu Talimat, Kulüplerin profesyonel takım kurabilmelerini, futbolun geliştirilmesini sağlamak ve profesyonelliğin esaslarını belirlemek amacı ile düzenlenmiştir.



KAPSAM :

MADDE 2 - Bu Talimat, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından, profesyonel takım kurmasına izin verilen ve profesyonel futbolcu bulunduran kulüpler, bu kulüplerin yöneticileri, futbolcuları ve futbolcu temsilcileri hakkında uygulanır.


DAYANAK :

MADDE 3 - Bu Talimat, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve Ana Statü hükümlerinin verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır.


TANIMLAR :

MADDE 4 - Bu Talimattaki;
a) FEDERASYON : Türkiye Futbol Federasyonu'nu,
b) BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ : Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerini,
c) AMATÖR FUTBOLCU : Futbol faaliyetine katılması ile ilgili zorunlu giderler (konaklama, malzeme, sigorta ve antrenman giderleri) dışında herhangi bir ücret almayan futbolcuları,
d) PROFESYONEL FUTBOLCU : Futbol faaliyetine katılması ile ilgili zorunlu giderler dışında, ayrıca kulübünden ücret alan ve kulübü ile bu hususta yazılı bir sözleşmesi bulunan futbolcuları,
e) PROFESYONEL FUTBOL TAKIMI : Profesyonel liglere tescil edilen kulüplerin, bu liglere katılan takımlarını,
f) TRANSFER : Futbolcunun ilk kez profesyonel sözleşme imzalaması, mevcut kulübünden başka bir kulüp ile sözleşme imzalaması veya geçici olarak kulüp değiştirmesini,
g) TRANSFER DÖNEMİ : Transferin yapılabileceği tarihleri kapsayan süreyi,
h) ÜCRET : Profesyonel futbolcunun sözleşmedeki edimleri karşılığı hak kazandığı para ve para ile ölçülebilir değerleri,
ı) KULÜP : Futbol dalında faaliyeti bulunan mevzuata uygun olarak kurulmuş ve Federasyonca tescil edilmiş dernek veya şirketleri,
j) SEZON : Birinci transfer ve tescil döneminin başlangıcı ile ligin son müsabakasının oynandığı tarih arasındaki süreyi,
k) VİZE : Sözleşmesi devam eden futbolcuların tescilli oldukları kulüp adına, her sezonda oynama uygunluğu ve lisansının verilmesini,
ifade eder.

MÜSABAKALARIN ORGANİZASYONU


MADDE 5 - Takımlar arasındaki her türlü müsabakalar, Uluslararası Oyun Kuralları, Futbol Müsabaka Talimatı; bu müsabakaları yönetecek hakemlerin atamaları, Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri ile ilgili Talimat; cezayı ilgilendiren hususlar, Futbol Disiplin Talimatı hükümlerine göre düzenlenir.


LİGLER VE FİKSTÜR :


MADDE 6- Türkiye Profesyonel Liglerinin adedi ve hangi takımlardan oluşacağı Federasyonca belirlenir.
Fikstürlerin düzenlenmesi ile sonuçlarının ilanı Federasyonca yapılır.


GRUPLAR :

MADDE 7 - Federasyon; gerekli gördüğü takdirde, profesyonel takımları, kuvvet ve deplasman yönünü göz önünde tutarak liglere ve gruplara ayırmaya, gruplarda takım adetlerinde artırma ve eksiltme yapmaya, liglerin arasındaki yükselme ve düşme esaslarını, düşecek ve yükselecek takım adedini belirlemeye yetkilidir.
Federasyonun bu hususta alacağı kararlar müsabakaların başlamasından önce ilgili kulüplere duyurulur ve Resmi Gazete'de yayımlanır.


ALT YAPI LİGLERİ


MADDE 8 - Kulüpler, Genç ve Ümit Milli takımların alt yapısını oluşturmak ve kendi alt yapılarını güçlendirmek amacıyla Federasyonca belirlenecek esaslar çerçevesinde oluşturulacak Alt Yapı Liglerine katılmak zorundadırlar.


RESMİ VE ÖZEL MİLLİ MÜSABAKALAR :


MADDE 9 - Uluslararası müsabakalarda Türkiye'yi temsil edecek takımları Federasyon belirler.
Resmi ve Özel Milli Müsabakalar ile Milli Takımların hazırlık çalışmalarına katılacak futbolcuların çağrıları Federasyon tarafından kulüplerine yıldırım telgraf veya faks ile yapılır. Kulüpler alınan bu çağrıyı futbolcuya derhal iletmek zorundadır. Kulübe yapılan çağrı futbolcuya yapılmış sayılır. Federasyonca gönderilen çağrıyı futbolcuya iletmeyen kulüpler hakkında ve Milli Takıma çağrılmasına rağmen Milli Takım kampına katılmayan futbolcular hakkında Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.
Resmi ve Özel Milli müsabakalar için seçilen futbolcuların;
a) Kampa ve maçlara katılmak için gerekli yol ve kamp giderleri,
b) Maç ve antrenman esnasında meydana gelecek hastalık ve sakatlıklar sebebi ile Federasyonun Sağlık Kurulu'nca gerekli ve zorunlu görülen tedavi giderleri ile sakatlık dönemine ait kulübünce ödenmeyen sözleşmesinde yazılı olan ücretleri,
c) Milli Takıma oyuncu veren kulüpler ile o kulüplerin futbolcularına gerekli görülmesi halinde özendirme amacıyla yapılacak yardımlar,
d) Milli takımların içte ve dışta yapacakları antrenman, maç ve seyahatlerde futbolcunun kısmi veya daimi maluliyet veya ölümüne neden olacak kazalara karşı yapılacak sigorta primleri,
Federasyon tarafından ödenir.


HASILATIN TAKSİMİ :


MADDE 10 - Federasyon tarafından düzenlenen bütün müsabakalarda elde edilecek hasılat, “Futbol Federasyonu Tarafından Tertip Edilen Müsabakalar Hasılatının Taksimine Dair Talimat” hükümlerine göre ilgililere ödenir.


FEDERASYONUN HİSSESİ :


MADDE 11 - Kulüplerin, yerli veya yabancı takımlarla yapacakları özel veya resmi profesyonel müsabakaların net hasılatları (bilet bedelleri) tutarının % 10'u Federasyon hissesi olarak; müsabakanın yapıldığı yerin bağlı bulunduğu İl Müdürlüğü tarafından kesilir ve müsabaka tarihini takip eden iki iş günü içinde Federasyon hesabına yatırılır. Sahanın kulüp tasarrufunda bulunması halinde bu yükümlülük ilgili kulübe aittir.


MALİ VE İDARİ ANLAŞMAZLIKLAR :


MADDE 12 - Profesyonellikten doğan her türlü mali ve idari anlaşmazlıklar ile kulüplerin futbolcularına verdikleri para cezaları, Federasyon Yönetim Kurulu'nca incelenir ve karara bağlanır. Bu kararlara karşı Tahkim Kurulu'na başvurulabilir.
Federasyon, FIFA ve UEFA'ya kulüp borcundan dolayı ödemek zorunda kaldığı tutarlar da dahil, alacakları hakkında takas hakkını kullanır.
Federasyon, kulüplerin birbirinden veya futbolcuların, teknik adamların ve futbolcu temsilcilerinin kulüplerden olan alacaklarını, alacaklının talebi üzerine borçlu kulübe ödenebilir tutardan mahsup ederek alacaklısına öder.


TEKNİK ANLAŞMAZLIKLAR :


MADDE 13 - Federasyonca düzenlenen müsabakalardaki her türlü teknik anlaşmazlık ile bu Talimat'da belirtilmemiş bulunan hususlar hakkında karar vermeye Federasyon Yönetim Kurulu yetkilidir.


ŞİRKETLEŞME :

MADDE 14 - Kulüpler, futbol faaliyetlerini, bir ticari şirket haline getirebilmek için, Türk Ticaret Kanununa göre şirket kurabilirler veya futbol şubelerini kurulmuş olan şirketlere devredebilirler. Böyle bir durum kulübün klasman derecesi ve hakkını ortadan kaldırmaz. Ancak, kulübün şirket kuruluşu ve devirden önce tescilli bulunduğu il dışında faaliyetine izin verilmez.
Dernekten şirkete veya şirketten şirkete devir koşullarını Futbol Federasyonu belirler.
Federasyon, profesyonel futbolu uluslararası düzeyde başarılı bir noktaya ulaştırmak amacı ile şirketlerin profesyonel futbol takımı kurmaları halinde, tescil şartlarına göre liglere alınmalarına karar verebilir.
Şirketin Federasyonca kabulü için, Statüsünde bu ve ilgili talimat hükümlerinin uygulanacağına dair bir hükmün bulunması ön şarttır.




BÖLÜM II



PROFESYONELLİK


PROFESYONEL TAKIM KRİTERLERİ


MADDE 15 - Türkiye profesyonel liglerine tescil edilecek kulüplerde aranacak kriterler Federasyonca belirlenir ve ilan edilir.
Federasyonca belirlenen kriterleri yerine getirmeyen, ekli taahhütname dahil, istenen belgeleri süresinde vermeyen veya Federasyonca belirlenecek tescil ücretini ödemeyen kulüplerin tescil işlemi yapılmaz.
Tescil edilen profesyonel takım, Federasyonca belirlenen kriterlerden herhangi birini sonradan kaybeder ise, Federasyon, o kulübün profesyonel futbol takımının tescilini iptal edebilir.


FUTBOLCU STATÜLERİ

MADDE 16 - Federasyonca tescil edilecek olan futbolcular amatör veya profesyonel olarak ikiye ayrılır. Amatör futbolcular profesyonel resmi lig ve kupa müsabakalarında oynayamaz.
a) Amatör Futbolcular : Federasyona bağlı herhangi bir faaliyete katılması ile ilgili zorunlu giderler dışında herhangi bir ücret almayan futbolcular amatör futbolcu olarak kabul edilir. Bir maç ile ilgili gerçekleşen konaklama, malzeme, sigorta ve antrenman giderlerinin karşılanması futbolcunun amatör statüsünü bozmaz.
b) Profesyonel Futbolcular : Bir kulüple sözleşme yapmış olan ve futbol faaliyetine katılması ile ilgili zorunlu giderlerden daha fazla miktarda ödeme yapılan futbolcudur ve bu Talimat’ın 21 nci maddesi hükümleri çerçevesinde amatör statüsüne geri dönmedikçe profesyonel futbolcu olarak adlandırılırlar.
Futbolcuların statülerini tespit yetkisi Federasyona aittir.
Uluslar arası transferi söz konusu bir futbolcunun statüsü hakkındaki bir anlaşmazlık FIFA Futbolcuların Statüleri Komitesi tarafından karara bağlanır.


PROFESYONEL FUTBOLCULAR :

MADDE 17 – Her profesyonel futbolcunun kulübü ile Federasyonca öngörülecek yazılı tip sözleşme imzalaması zorunludur.
Sözleşmelerin süresi en fazla beş yıl olarak belirlenebilir. Ancak 18 yaşın altındaki futbolcular ile imzalanacak olan sözleşmelerin süresi üç yıldan fazla olamaz. Her halükarda sözleşmelerin bitiş tarihinin 31 Mayıs olarak tespit edilmesi zorunludur.
İş bu Talimat’ın yürürlüğe girmesinden önce imzalanan sözleşmelerin bitiş tarihinin bir transfer dönemine denk gelmesi halinde sözleşme bu transfer döneminin başlangıç tarihi itibari ile sona ermiş olarak kabul edilir.
Bu sözleşmelerin uygulanmasında 3813 Sayılı Yasa, Ana Statü ve ilgili talimat hükümleri geçerlidir. Anlaşmazlıkların hallinde bu Talimat’ın 12/1 maddesi hükmüne uygun davranılması zorunludur.


FUTBOLCUNUN UYGUNLUĞU


MADDE 18 - Federasyon tarafından düzenlenen ya da Federasyon iznine tabi müsabakalara ancak, Federasyona bağlı kulüplerden biri adına tescili yapılmış futbolcular katılabilir.
Futbolcu;
A) Ulusal Transferlerde,
a) Daha önce herhangi bir ulusal Federasyon tarafından tescil edilmemişse veya,
b) Federasyona bağlı bir kulüpten başka bir kulübe transfer olmuş ise ve haklarında bir kısıtlama yok ise,
B) Uluslararası transfer söz konusu olduğunda, FIFA yetkili organlarınca geçici uygunluk belgesi verilmesi hali saklı olmak kaydı ile, ancak tescil sertifikasının bulunması, yetkili organlarca hakkında verilmiş bir kısıtlama bulunmaması şartı ile,
Federasyonca madde 26 hükümlerine uygun olmak kaydı ile tescil edilir.
Uluslararası transfere dayalı olarak tescili yapılan futbolcunun bir önceki kulübünde oynadığı döneme ilişkin, önceki kulübünün bağlı bulunduğu Federasyon tarafından yazılı olarak bildirilmiş bir disiplin cezası var ise tescili yapılmış futbolcunun bu cezaları yeni kulübünde oynayacağı dönemde öncelikli olarak çektirilir.
Ulusal transferlerde Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.


AMATÖR FUTBOLCUNUN PROFESYONEL OLUŞU :


MADDE 19 - Amatör futbolcular bu Talimat hükümlerine uygun olarak profesyonel sözleşme imzalayabilirler. Ancak, profesyonel statüyü kazanacak olan amatör futbolcu 18 yaşın altında ise profesyonellik sözleşmesi imzalayabilmesi için kaza-i rüşt veya anne ve baba muvafakatının alınmış olması şarttır.
Kulüpler, en az oniki ay süre ile kendisinde tescilli olan amatör futbolcuları ile tescil dönemleriyle sınırlı olmaksızın profesyonel sözleşme imzalayabilirler.


YETİŞTİRME TAZMİNATI


MADDE 20 :
A) Yetiştirme Tazminatına İlişkin Genel Hükümler :
Futbolcuların eğitimi ve yetiştirilmesi 12 – 23 yaşları arasında gerçekleşir. Eğitimin 12 yaştan sonra başlaması halinde fiili başlama tarihinden itibaren hesaplama yapılacaktır. Yetiştirme tazminatının hesaplanmasında aksi ispat edilmedikçe Federasyon kayıtları dikkate alınır.
Yetiştirme masraflarına ait tazminatı hesaplamak için, kulüpler futbolcuların yetiştirilmesindeki yatırımlarına göre dört ayrı kategoriye ayrılır. Federasyon her yıl birinci transfer döneminden önce kulüplerin dahil olduğu kategorileri ve bu kategorilerin sezonluk yetiştirme tazminatı miktarlarını tespit ve ilan eder. Esas olan söz konusu tazminatın ilgili tüm kulüpler arasında karşılıklı rızaya bağlı olarak belirlenmesi ve ödenmesi olup, bu hususta herhangi bir ihtilafın çıkması halinde 3813 Sayılı Yasa gereği ihtilafın çözüm mercii olan Yönetim Kurulu bu Talimatta yer alan ilke ve esaslar doğrultusunda karar verir. Bu karar aleyhine ilgililerin genel kurallar çerçevesinde Tahkim Kurulu’na müracaat hakları mevcuttur.

Tazminat ilke olarak 23 yaşını tamamlamasına kadar, futbolcunun profesyonel statüsünü muhafaza ederek yapacağı her kulüp değiştirmesinde ödenir. Geçici transferlerde ise talimattaki istisna hükümleri hariç yetiştirme tazminatı ödenmez. Hesaplamalarda kulüplerin fiili yetiştirme zamanındaki kategorileri değil, ilgili transferin yapıldığı tarihte bulundukları kategorileri için belirlenen katsayı, futbolcunun o kulüpteki tüm yetiştirme süresi için esas alınır.
Futbolcunun, 23 yaşını tamamlamadan önce profesyonel sözleşmesi devam etmekte iken kulüp değiştirmesi halinde de yetiştirme tazminatı ödenecektir. Bununla birlikte sözleşmelerin tek taraflı feshi halinde bu hüküm haksız fesih tazminatının uygulanmasına engel teşkil etmez. Sözleşmenin feshi kulübün haksız bir eylemine dayalı ise, söz konusu kulüp yetiştirme tazminatı talep edemez.
Yetiştirme tazminatının hesabında yaş tashihleri dikkate alınmaz.
Futbolcunun 23 yaşını tamamlaması halinde kulüp değiştirmelerinde yetiştirme tazminatı ödenmez.

B) Yetiştirme Tazminatının Hesaplanması ve Ödenmesi :
Yetiştirme tazminatı, amatör futbolcunun profesyonelliğe geçişinde ve daha sonra profesyonel statüsünü bozmadan yapacağı transferlerde ödenir.

1- Profesyonelliğe Geçişte Tazminatın Hesaplanması ve Ödenmesi :
Futbolcunun ilk profesyonelliğe geçişinde yetiştirme tazminatı futbolcuyu yetiştiren kulüplerin kategorileri ve bu kategoriler için Federasyonca belirlenmiş sezonluk yetiştirme tazminatı miktarları esas alınarak hesaplanır. Bununla birlikte genç futbolculara ait yetiştirme tazminatının yüksek seviyede saptanmaması için futbolcunun 12 nci yaşına girdiği ve 15 nci yaşını tamamladığı sezonun sonuna kadar olan dört sezonluk tescil döneminde, kulüplerin kategorilerine bakılmaksızın dördüncü kategorinin sezonluk yetiştirme tazminatı masraflarına dayanılarak yetiştirme tazminatı hesaplanır.
Bunun için evvela futbolcuyu 12 yaşından itibaren yetiştiren eski kulüplerin kategorilerindeki yetiştirme tazminatı miktarı o kulüpteki amatör olarak tescilli olduğu sezon sayısı ile çarpılır. (Futbolcunun 12 nci yaşına girdiği ve 15 nci yaşını tamamladığı sezonun sonuna kadar olan dört sezonluk süre için dördüncü kategori değeri esas alınır.) Bu şekilde ortaya çıkan yetiştirme tazminatı ilgili kulüp veya kulüplere, futbolcuyu profesyonel yapan yeni kulüp tarafından sözleşmenin tescilinden önce ödenir veya bu kulüplere ödenmek üzere Federasyon hesabına bloke edilir. Söz konusu ödemenin yapıldığını gösteren belgeler Federasyona ibraz edilmedikçe sözleşme tescil edilmez.
2- Futbolcunun profesyonel statüsünü bozmadan yapacağı müteakip transferlerde yetiştirme tazminatının hesaplanması ve ödenmesi :
a) Profesyonel futbolcunun alt kategoriden üst kategoride bir kulübe transfer olması halinde ;
aa) Eski kulübün söz konusu futbolcu için daha önce ödemiş olduğu yetiştirme tazminatı,
ab) Ayrıca, eski kulübündeki tescil süresi ile futbolcunun transfer olduğu kulübün kategorisi için Federasyonca belirlenmiş sezonluk yetiştirme tazminatının çarpımı ile ortaya çıkan, futbolcunun son kulübündeki yetiştirme masrafları yeni kulüp tarafından futbolcunun sözleşmesinin sona erdiği kulübe ödenir.
Ayrıca futbolcunun aynı sezon içerisinde daha üst kategorideki bir kulübe transfer olması halinde, futbolcunun son kulübünün yetiştirme tazminatı hakları saklı kalmak kaydı ile, önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı yeni kulüp tarafından ödenir.

Futbolcunun aynı sezon içerisinde daha üst kategorideki bir kulübe geçici transfer yapması halinde, önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı futbolcuyu geçici olarak transfer eden kulüp tarafından ödenir. Ancak, futbolcunun müteakip transferlerinde geçici kulübün yetiştirme tazminatı hakkı yoktur.
Futbolcunun son kulübüne tescil süresinin bir sezondan az olması halinde, yetiştirme tazminatı hesabında bir sezonluk tazminat tutarı esas alınır.
Söz konusu ödemelerin yapıldığı belgelendirilmeden veya tazminat tutarları ilgili kulübe ödenmek üzere Federasyon hesabına bloke edilmeden sözleşme tescil edilmez.
b) Profesyonel futbolcunun aynı kategorilerdeki kulüpler arasında transfer olması halinde ;
Futbolcunun en son kayıtlı olduğu kulüpteki tescil süresi dikkate alınarak, son kulüpteki tescilli olduğu sezon sayısı ile Federasyonca o kategori için belirlenmiş olan sezonluk yetiştirme tazminatının çarpımı ile hesaplanan yetiştirme tazminatı futbolcunun kayıtlı olduğu son kulübe, yeni kulüp tarafından ödenir. 3 ve 4 ncü kategorilerdeki bir futbolcunun aynı kategori içerisinde kulüp değiştirmesi halinde, kayıtlı olduğu son kulübün önceki transfer için ödemiş olduğu yetiştirme tazminatı yeni kulüp tarafından ayrıca ödenir.
Ayrıca, futbolcunun aynı sezon içerisinde üst kategorideki bir kulübe transfer olması halinde, futbolcunun son kulübünün yetiştirme tazminatı hakları saklı kalmak kaydı ile, önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı yeni kulüp tarafından ödenir.
Futbolcunun aynı sezon içerisinde üst kategorideki bir kulübe geçici transfer yapması halinde, önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı futbolcuyu geçici olarak transfer eden kulüp tarafından ödenir. Ancak, futbolcunun müteakip transferlerinde geçici kulübün yetiştirme tazminatı hakkı yoktur.
Futbolcunun son kulübüne tescil süresinin bir sezondan az olması halinde, yetiştirme tazminatı hesabında bir sezonluk tazminat tutarı esas alınır.
Söz konusu ödemelerin yapıldığı belgelendirilmeden veya tazminat tutarları ilgili kulübe ödenmek üzere Federasyon hesabına bloke edilmeden sözleşme tescil edilmez.
c) Profesyonel futbolcunun yüksek kategorideki bir kulüpten düşük kategorideki bir kulübe transfer olması halinde ;
Futbolcunun transfer olduğu kulübün kategorisine bakılarak yetiştirme tazminatı hesaplanır. Hesaplama en son kulüpteki tescilli olduğu sezon sayısı ile transfer olduğu kulüp için Federasyonca belirlenmiş sezonluk yetiştirme tazminatının tutarı ile çarpılarak yapılır. Ortaya çıkan yetiştirme tazminatı futbolcunun yeni kulübü tarafından en son tescilli olduğu kulübe ödenir.
Ayrıca, futbolcunun aynı sezon içerisinde üst kategorideki bir kulübe transfer olması halinde, futbolcunun son kulübünün yetiştirme tazminatı hakları saklı kalmak kaydı ile, önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı yeni kulüp tarafından ödenir.
Futbolcunun aynı sezon içerisinde üst kategorideki bir kulübe geçici transfer yapması halinde, önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı futbolcuyu geçici olarak transfer eden kulüp tarafından ödenir. Ancak, futbolcunun müteakip transferlerinde geçici kulübün yetiştirme tazminatı hakkı yoktur.
Futbolcunun son kulübüne tescil süresinin bir sezondan az olması halinde, yetiştirme tazminatı hesabında bir sezonluk tazminat tutarı esas alınır.
Söz konusu ödemelerin yapıldığı belgelendirilmeden veya tazminat tutarı ilgili kulübe ödenmek üzere Federasyon hesabına bloke edilmeden sözleşme tescil edilmez.

Birinci, İkinci ve Üçüncü kategorideki bir kulüpte profesyonel olarak kayıtlı olan futbolcunun, dördüncü kategorideki bir kulübe transfer olması halinde yetiştirme tazminatı ödenmez. Ancak, futbolcunun iki yıl içerisinde yeniden üst kategorideki bir kulübe transfer olması halinde, eski kulübün yetiştirme tazminatı hakları saklıdır.


AMATÖR STATÜSÜNÜN YENİDEN KAZANILMASI


MADDE 21 –
a- Profesyonel futbolcuların amatör statüsünü yeniden kazanabilmesi için; kulübü ile olan sözleşmesinin sona ermiş veya karşılıklı olarak fesih edilmiş olması ve profesyonel futbolcu olarak en son oynadığı resmi müsabaka tarihi üzerinden 30 günlük bir sürenin geçmiş olması zorunludur.
b- Profesyonel futbolcunun ayrıldığı kulübün, futbolcunun amatör statüsünü kazandığı kulüpten herhangi bir tazminat talep etme hakkı yoktur.
c- Amatörlüğe dönen futbolcuların yeniden profesyonel olması ancak, amatörlüğe döndüğü tarihten itibaren geçecek bir yılı takip eden ilk transfer döneminde mümkündür.
d- Sözleşmesi sona erip, amatörlüğe dönüş yapan futbolcu 30 ay içerisinde yeniden profesyonel olur ise; bu Talimat’ın 20 nci maddesinde belirtilen yetiştirme tazminatı hakları saklıdır.
e- Sözleşmesi sona erip, amatörlüğe dönüş yapan futbolcu 30 ay geçtikten sonra yeniden profesyonel olur ise; önceki kulüplerin herhangi bir tazminat hakkı yoktur.
f- Amatörlüğe dönüş yapan ve yukarıdaki d fıkrasında anılan şartlar dahilinde yeniden profesyonel olan futbolcunun amatörlüğe dönüş yaptığı kulüp, futbolcunun yeniden profesyonel statüsünü kazandığı kulüpten herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz.


FAAL FUTBOLCULUĞUN SONA ERMESİ


MADDE 22 –
a- Bir profesyonel futbolcu kulübü ile olan sözleşmesi sona erdikten sonra faal futbol oynamayı sona erdirir ve bunu yazılı olarak Federasyon'a bildirir ise en son kulübünün futbolcusu olarak 30 ay süre ile Federasyon'da kayıtlı olmaya devam edecektir.
b- Bu dönem, futbolcunun kayıtlı olduğu kulübün son resmi müsabakasında oynadığı tarihte başlar.
c- Profesyonel futbolcunun kulübü futbol oynamayı sona erdiren futbolcudan sözleşmesinin sona ermesi üzerine herhangi bir tazminat talep edemeyecektir.
d- Futbolcu bahsi geçen 30 aylık dönem içerisinde yeniden profesyonel futbolcu olarak sözleşme yapmak ister ise, önceki kulüplerin bu Talimat'ın 20 nci maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde yetiştirme tazminatı hakları saklıdır.
e- Futbolcu bahsi geçen 30 aylık dönem sona erdikten sonra, profesyonel futbolcu olarak sözleşme yapmak ister ise, önceki kulüplerin, futbolcunun profesyonel olarak sözleşme imzalayacağı yeni kulübünden tazminat isteme hakkı yoktur.





BÖLÜM III



TRANSFER

FUTBOLCULARIN TRANSFER VE TESCİLİ :


MADDE 23 – Futbolcular aynı sezon içerisinde en fazla iki kulübe tescil edilebilirler. (Sözleşme yenileme ve vize işlemleri dahil) İki kulübe tescil edilen futbolcunun kulüplerden birinin resmi müsabakalarında oynamamış olması halinde transfer ve tescil dönemleri içerisinde üçüncü bir kulübe transfer ve tesciline izin verilir.
Sezon içerisinde iki adet transfer ve tescil dönemi olacaktır. Transferlerin ve Federasyona tescil işlemlerinin yapılacağı tarihler birinci transfer döneminden önce her yıl Federasyonca tespit ve ilan edilir.
Sözleşmesi devam eden futbolcuların vize işlemlerinin yapılması belirli bir süre ile sınırlı değildir.
Sözleşmenin tek taraflı feshi durumunda feshin sonuçları ile ilgili inceleme neticesinde futbolcunun fesihte haklılığının tespit edilmesi halinde, yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde transfer ve tescil dönemleri içinde olmak kaydı ile transferine izin verilir.
Tek taraflı fesih işleminde futbolcunun haksız olduğunun tespiti halinde ;
a) Fesih edilen sözleşme aynı sezon içerisinde imzalanmış ise o sezon sonuna kadar;
b) Fesih edilen sözleşme önceki sezonlarda imzalanmış ise, feshin gerçekleştiği tarihten itibaren takip eden ilk transfer ve tescil döneminde yeni bir kulüple sözleşme imzalamasına,
izin verilmez.



GEÇİCİ TRANSFER


MADDE 24 – Kural olarak geçici transfer de aşağıdaki hususlar saklı kalmak kaydı ile idari anlamda bir transferdir. Futbolcuların geçici transferleri Madde 23’te belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır.
Geçici transfer sözleşmesi süresince futbolcunun asıl kulübü ile olan sözleşmesinin de devam ediyor olması gerekir.
Geçici transfer sözleşmesinin asgari süresi iki tescil dönemi arasındaki süredir.
Futbolcunun geçici transfer sözleşmesinin sona ermesi veya karşılıklı olarak fesih edilerek, asıl kulübüne geri dönmesi halinde, geçici olarak yapılan tescil ile asıl kulübüne dönüşünde yapılacak olan tescil tek tescil olarak kabul edilir.


SÖZLEŞME :


MADDE 25 – Profesyonel futbolcu sözleşmesi Federasyonca belirlenen tip sözleşme formunun noter huzurunda eksiksiz olarak dört nüsha halinde düzenlenmesi ve onaylanması suretiyle hazırlanır.
Forma uygun olmayan ya da aykırı hüküm taşıyan sözleşmeler Federasyonca tescil edilmez.
Tarafların birbirlerine yapacakları her türlü tebligat, sözleşmede gösterilen adreslerine iadeli – taahhütlü mektupla yapılır. Taraflar adreslerinde olabilecek değişiklikleri, taahhütlü bir mektupla birbirlerine ve Federasyona bildirmek zorundadırlar. Aksi takdirde sözleşmede yer alan adreslere yapılacak tebligatlar geçerli sayılır.
Sözleşmelerin tescil dönemi içerisinde olmak kaydı ile tanzim tarihini takip eden üç iş günü içerisinde ilgili kulüp tarafından Federasyona ibraz edilmesi zorunludur. Süre tatil gününde sona ererse takip eden ilk iş günü mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır. Futbolcu da aynı sürede sözleşmeyi Federasyona ibraz hakkına sahiptir. Federasyon tescilli sözleşmeyi değiştiren veya buna ek yapan her türlü sözleşmeyi inceler.
Ancak, futbolcu ile mevcut kulübü tescil dönemi ile bağlı kalmaksızın sözleşme imzalayabilir. Bu sözleşmeler mevcut sözleşmenin bitimini takip eden tescil döneminin başında Federasyonca tescil edilir. Bu sözleşmelerin de imzayı müteakip üç iş günü içerisinde Federasyona ibrazı zorunludur. Bu tür sözleşmelerin süresinde ibrazından sonra futbolcunun üçüncü bir kulüp ile imzalayacağı sözleşmeler geçersiz olup, çift sözleşme hali doğurmaz. Bu sözleşmelerin tescili esnasında, imzalandıklarında mevcut sözleşmenin süresi ile bu sözleşmenin süresi birlikte dikkate alınarak beş yılı aşar ise yeni sözleşme, ancak toplamda beş yılı aşmayan kısım için tescil edilir.
Aynı tescil dönemi içinde birden fazla kulüp ile sözleşme yapan futbolcular açısından, sözleşmelerden biri tescil dönemi içerisinde tarafların rızası ile feshedilmedikçe her iki sözleşme de geçersiz sayılır ve hiçbiri tescil edilmez. Bu durumda futbolcu tescil dönemini takip eden sezon sonuna kadar hiçbir kulüpte oynayamaz. Bunların yasaklı olduğu sezonu takip eden tescil döneminde sözleşme yapabilmeleri için evvelce sözleşme imzaladıkları kulüplerin bu sözleşme için futbolcuya ödemiş oldukları para ve vermiş oldukları para ile ölçülebilen değerlerin tamamının anılan kulüplere iade edilmiş olması ve buna dair belgelerin Federasyona ibrazı zorunludur.
Futbolcuya yapılacak olan ödemeler sözleşmede gösterilir.
Futbolcuya yapılacak olan ödemeler ikiye ayrılır :
a) Aylık Ücret : Futbolcuya sözleşme süresince geçerli aylık ücretin mesleki faaliyetine karşılık olmak üzere sözleşmede belirlenmesi zorunludur. Aylık ücret ilgili dönem için belirlenmiş asgari ücret tutarından az olamaz ve her ayın son günü ödenir.
b) Transfer Ödemeleri : Taraflar, tip sözleşmede belirlenmesi zorunlu olan aylık ücret dışında, para veya değeri para ile ölçülebilen (aylık ödemeler, maç başı ödemeler, ev, araba, v.s.) transfer ödemelerini sözleşmede belirleyebilirler. Transfer ödemelerinin ödeme zaman ve şekilleri sözleşmede belirtilir. Transfer ödemelerinin ödeme zamanı sözleşmede belirtilmemiş ise, her ayın son günü tüm ayı kapsayacak şekilde ödenir.


SÖZLEŞMELERİN TESCİLİ VE LİSANSIN VERİLMESİ


MADDE 26 - Federasyon tarafından düzenlenen ya da Federasyon iznine tabi müsabakalara katılacak olan tüm amatör ve profesyonel futbolcuların Federasyona tescili zorunludur.
Federasyon birinci tescil döneminden önce Türkiye Liglerine dahil kulüplerde sözleşmeli kaç profesyonel futbolcunun lisansının tescil edileceğini ilan eder. Bu adetten fazla yapılan sözleşmeler tescil edilmez. Ancak, sözleşmeleri iki taraflı olarak veya Federasyonca feshedilen, askerlik nedeniyle müsabakalara katılmasına imkan olmadığı belgelendirilen veya tam teşekküllü hastane sağlık kurulunca en az altı ay süre ile futbol oynamasına imkan bulunmadığı belirtilen ya da vefat eden veya geçici transfer yoluyla başka kulüplere verdiği futbolcuların yerine, Federasyonca tespit edilen adedi aşmamak kaydı ile tescil edilmemiş sözleşmelerden kulübün istedikleri tescil edilir veya aynı miktarda geçici transfer veya transfer yapabilir.
Profesyonel takımı bulunan kulüplerde hangi şartlarla ve ne miktarda yabancı uyruklu futbolcu oynatılabileceği Federasyonca tespit ve birinci tescil döneminden önce ilan edilir.
Profesyonel futbolcu sözleşmelerinin tescil edilebilmesi ve lisans işleminin yapılabilmesi için :
a) Noterde imzalanan 3 nüsha sözleşmenin,
b) Futbolcunun futbol oynamasında sakınca olmadığını belirten sağlık kurulu raporunun,
c) Futbolcunun; ölüm, daimi maluliyet, kaza ve sakatlıklara karşı yaptırılan özel sigorta poliçesinin ve bu poliçeye ilişkin sezon sonuna kadar sigorta primlerinin ödendiğine dair makbuzun,
d) Her yıl birinci transfer döneminden önce Federasyonca belirlenecek, yaşam sigortası niteliğinde futbolcuların birikimi olarak, transfer ve vize işlemleri sırasında futbolcular adına kulüplerinden tahsil edilip, Türkiye Futbol Federasyonu Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı hesabına intikal ettirilecek meblağa dair makbuzun,
e) Sözleşmelerin tescilinde alınacak ve her yıl birinci transfer döneminden önce Federasyonca belirlenecek işlem gideri ve vize ücretlerinin Federasyon hesabına ödendiğini gösteren makbuzun,
f) Federasyonca istenecek diğer belgelerin,
Türkiye Futbol Federasyonu'na verilmesi zorunludur.








BÖLÜM IV



YÜKÜMLÜLÜKLER


KULÜBÜN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


MADDE 27 : Profesyonel futbolcu ile sözleşme imzalamış kulüpler ;
a) Sözleşmede yazılı ücreti (aylık ücret ve transfer ödemeleri) iş bu Talimat’ın 25 nci maddesi hükümleri çerçevesinde futbolculara ödemek,
b) Hastalık ve sakatlığa dair maddelerdeki esaslar dahilinde futbolcunun sağlığı ile ilgilenmek, maç, antrenman, kamp ve seyahatlerde gerekli tedbirleri almak,
c) Futbolcuların teknik bilgi alanında gelişimini sağlamak için dersler, konferanslar, kurslar tertip etmek, dergi, kitap v.s. temin etmek,
d) Federasyonun her türlü talimatlarını ve genelgelerini uygulamak,
e) Futbolcuların eğitimi ve sağlığı için belge almış teknik direktör, antrenör, masör ve doktor temin etmek,
f) Futbol ile ilgili lüzumlu spor malzemelerini temin etmek,
g) Hazırlayacakları İç Yönetmeliklerini ve Disiplin Talimatlarını 1 Ağustos - 31 Ağustos tarihleri arasında Federasyona göndermek,
(Süresinde Disiplin Talimatlarını Federasyona göndermeyen kulüplerin futbolculara sezon içerisinde verecekleri para cezaları dikkate alınmaz. Kulüpler tarafından sezon içerisinde Disiplin Talimatlarının değiştirilmesi halinde, yapılan değişiklikler bir sonraki sezondan itibaren geçerli olur.)
h) Futbolcularına verdikleri para cezalarına ait kararlarını, nedenleri, miktarları ve Noterden onanmış karar örnekleri ile birlikte, karar tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde futbolcuya ve Futbol Federasyonu'na göndermek,
(Bu sürede gönderilmeyen kararlar dikkate alınmaz.)
ı) Kadro dışı bıraktıkları futbolcuların antrenman yapabilmeleri için en az bir antrenör nezaretinde, antrenman yapabileceği bir saha göstermek,
i) Profesyonel futbolcularını 506 sayılı Kanun hükümlerine göre Sosyal Sigortalar Kurumu'na kaydettirmek, sözleşme süresince doğacak sigorta primlerini yatırmak,
(Emekli Sandığına veya Bağ-Kur'a bağlı olan futbolcuların Sosyal Sigortalar Kurumu'na kayıt ettirilmesi gerekmez.
Profesyonel futbolculara Sosyal Sigortalar Kurumunca iş göremezlik ödeneği ödendiği sürece kulübü tarafından ücret tediyesi yapılması mecburi değildir. Ancak, kurumca karşılanmayan kısım kulübü tarafından ödenir. Bu süre altı ayı geçemez.)
j) Federasyonca her yıl birinci transfer döneminden önce belirlenecek esas ve limitler dahilinde, futbolcularını yurt içinde ve dışında yapacakları maçlarda, antrenmanlarda ve taşıt araçlarında meydana gelmesi muhtemel kazalar için kısmi veya daimi maluliyet ve ölüm hallerine karşı özel sigorta şirketlerine sigorta ettirmek ve sigorta poliçeleri ile sezon sonuna kadar sigorta primlerinin ödendiğine dair makbuzu tescil için süresinde Federasyona ibraz etmek,
(Özel sigorta primlerinin tamamı kulüp tarafından ödenir. Bu hususta doğacak her nevi aksaklık ve eksiklikten kulüp sorumludur.)
k) Profesyonel futbolcunun, sözleşme süresi içinde, mesleki faaliyetinden doğan maluliyeti ve bu sebeple 506 Sayılı Kanun hükümlerine göre maluliyet aylığı bağlanması halinde, futbolcuya ücretinden bakiye alacağını bir ay içinde ödemek,
l) Futbolcunun mesleki faaliyetlerinden doğan hastalık ve sakatlıklarında aşağıda belirtilen hükümleri yerine getirmek ;
1- Futbolcu Sağlık Bakanlığı’na Bağlı Devlet Hastanesinde tedavi edildiği ve bu belgelendirildiği takdirde her türlü tedavi ameliyat giderleri kulübü tarafından karşılanır.
2- Kulüp, tedavi ve ameliyatı özel hastanelerde yaptırdığı takdirde tüm giderleri öder, kulübün onayı dışında futbolcu tarafından tedavi ve ameliyat özel hastanede yaptırıldığı takdirde, kulüp sadece Sağlık Bakanlığı’na Bağlı Devlet Hastanesinde belirlenen “Sağlık Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatında” yer alan miktarları ödemekle yükümlüdür.
3- Kulüp, tedavi ve ameliyat süresince, futbolcu futbol oynayıncaya kadar (işgörmezlik ve maluliyet hallerindeki hakları saklı kalmak kaydı ile) futbolcunun hak edişlerini ödemeye devam eder.
m) Profesyonel bir futbolcunun ölümü halinde, kanuni mirasçılarına futbolcunun tahakkuk etmiş ve henüz kulübü tarafından ödenmemiş ücreti ve sair alacaklarını ödemek,
n) Ücretin (aylık ücret veya transfer ödemesi) doğrudan futbolcuya ödenmesi sırasında vergi kesintisi yapıp vergi dairesine yatırmak, (Federasyona herhangi bir nedenle yatırılan ücret veya diğer hak edişler net olarak yatırılır. Vergi kesintisi kulüpçe yapılır.)
o) Futbolcu ile sözleşme imzalayan kulüp bu sözleşmenin geçerliliğini, sağlık muayenesinin olumlu sonuçlanması koşuluna bağlayamaz. Bu tür hususların sözleşme imzasından önce kulüp tarafından tetkiki, kulübün sorumluluğundadır. Aksi takdirde yeni kulüp eski kulüplerin ve futbolcunun sözleşmeden doğan tüm haklarını Federasyonca sözleşme tescil edilmese dahi ödemek,
zorundadır.


FUTBOLCULARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


MADDE 28 - Profesyonel futbolcular ;
a) Gerek Federasyonun, gerekse kulübün emir, talimat ve kurallarını bilmek ve bunlara uymak,
b) Federasyonun, hakemlerin, kulübün, idarecilerin ve diğer sporcuların manevi şahsiyetini rencide edecek her türlü yazılı ve sözlü beyan ve davranışlardan kaçınmak,
c) Kulübün yurt içinde ve yurt dışında yapacağı resmi ve özel her türlü futbol müsabakalarına iştirak etmek,
d) Antrenman ve çalışmalara düzenli olarak katılmak,
e) Kulübün onayı olmadan herhangi bir sportif faaliyete katılmamak,
f) Kulübün yapacağı maçlarda oynayabilmek ve kendisinden beklenen verimi ortaya koyabilmek için, özel hayatına ve sağlığına gerekli dikkat ve özeni göstermek,
g) Müsabakalara katılmak için kendisi tarafından yapılması gereken işlemleri takip etmek ve tamamlamak, gerekli belgeleri temin etmek,
h) Federasyonun ve kulübün düzenlediği kurs, ders ve konferanslara katılmak,
ı) Müsabaka içinde ve dışında gerek kulüp arkadaşları ve gerekse diğer takım oyuncularına ve hakemlere karşı şikayet ve cezayı gerektirecek her türlü hareketlerden sakınmak,
j) Milli Takımlar için verilen malzemeleri iyi kullanmak, (Aksine davrananlara yaptıkları zararlar tazmin ettirilir) yurt içi ve yurt dışı kamp, antrenman ve müsabakalarda sporculukla bağdaşmayan davranışlardan kaçınmak,
k) Geçici transfer yapması durumunda, yeni kulübüne karşı edimlerini yerine getirmek,
l) Hastalık ve sakatlık nedeni ile alınacak istirahat raporlarını beş gün içerisinde kulübüne ve Futbol Federasyonu'na bildirmek, (Bildirmediği takdirde futbolcu bir hak talebinde bulunamaz.)
zorundadır.


SÖZLEŞMEYE BAĞLILIK :


MADDE 29 –
1- a) Futbolcunun 28 yaşından önce imzaladığı sözleşmelerde:
Sözleşme haklı sebebe ya da sportif haklı sebebe dayanmadan ilk üç yılında tek taraflı olarak feshedilirse, haksız tarafa sportif cezalar uygulanır ve tazminatla sorumlu tutulur.
b) 28 yaşından sonra imzalanan sözleşmelerde yukarıda anılan müeyyideler haksız fesih ilk iki yıl içinde gerçekleşirse uygulanır.
2- Yukarıda anılan çerçevede duruma uygun olarak ilk üç yıl veya ilk iki yıldan sonra sözleşmenin haklı sebebe dayanmayan tek taraflı feshi halinde taraflar için sportif ceza uygulanmaz. Ancak, feshi teşvik eden kulüp ve/veya futbolcu temsilcisi söz konusu ise bunlar hakkında bu cezalar uygulanabilir. Diğer tarafın tazminat hakkı saklıdır.


KARŞILIKLI FESİH


MADDE 30 - Sözleşmelerin karşılıklı olarak feshinin geçerli sayılabilmesi için Noterde düzenlenen fesihnamenin bir örneğinin Federasyona ibrazı zorunludur. Bu halde futbolcunun transferi açısından Madde 23 de öngörülen kurallar uygulanır.


KULÜBÜN FESİH HAKKI


MADDE 31 - Aşağıdaki hallerde kulüp :
a) Futbolcunun futbol faaliyeti dışında vaki hastalık ve istirahat halinin altı ayı aşması ve futbolcunun ne sebeple olursa olsun sürekli beş gün veya aralıklı on gün veya daha fazla bir müddetle kulübü ile fiilen irtibatını kesmiş olması,
b) Futbolcuya Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunca en az altı ay müddetle hak mahrumiyeti veya müsabakadan men cezası verilmiş olması,
c) Futbolcunun 28 nci madde de sayılan yükümlülüklerini ağır surette ihlali,
d) Futbolcunun daimi hak mahrumiyeti cezası alması, (Ancak, cezanın tamamen veya kısmen kaldırılması ve kulübün sözleşmeyi yürütmeyi arzu etmesi halinde, kulüp keyfiyeti, cezanın kaldırılmasının kesinleştiği tarihi takip eden onbeş gün zarfında futbolcuya noter aracılığı ile tebliğ etmek mecburiyetindedir. Bu tebligat yapılmadığı takdirde futbolcu ifa etmediği müddete ait transfer ücretini iade etmek şartı ile serbest kalır.)
e) Futbolcunun yasalarda öngörülen ceza süresi üst limiti altı ayı aşan yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymiş olması,
Hallerinde fesih ihbarında bulunabilir.
Kulüp, fesih hakkını ıttıla tarihinden itibaren onbeş gün içinde kullanmak zorundadır. Fesih hakkını süresinde kullanmadığı takdirde sözleşme gereğince futbolcunun doğacak haklarını ödemek ve vecibelerini yerine getirmek zorundadır.


FUTBOLCUNUN FESİH HAKKI


MADDE 32 - Bu talimat ve sözleşmesi gereğince hak edişleri kulüp tarafından ödeme tarihini takip eden yedi gün içerisinde ödenmemiş olması halinde futbolcu onbeş gün içerisinde sözleşmesinin fesih ihbarında bulunabilir.
Futbolcu bir sezonun sonunda, kulübün oynadığı resmi müsabakaların % 10’undan daha azında görevlendirildiğini kanıtladığı takdirde sözleşmesini sportif haklı sebeple feshetme hakkına haiz olur. Sportif haklı sebeple fesih, söz konusu olayın özelliklerine göre değerlendirilir. Futbolcunun özel durumları (sakatlık, uzaklaştırma, saha konumu, takım içindeki görevi (örneğin yedek kaleci), yaşı ve geçmiş kariyerine dayanarak makul beklentileri dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) göz önüne alınarak değerlendirilir.


FESİH BİLDİRİMİ


MADDE 33 –
a) KULÜBÜN FESİH BİLDİRİMİ : Talimat’da belirtilen hükümler doğrultusunda fesih hakkını kullanmak isteyen kulüp, Noterden futbolcuyu muhatap gösteren bir ihbarname keşide ederek, bu ihbarnamenin bilgi için bir suretini Federasyona göndermek zorundadır.
b) FUTBOLCUNUN FESİH BİLDİRİMİ : Talimat’da belirtilen hükümler doğrultusunda fesih hakkını kullanmak isteyen futbolcu, Noterden kulübü muhatap gösteren bir ihbarname keşide ederek, bu ihbarnamenin bilgi için bir suretini Federasyona göndermek zorundadır.
Sportif sebeple haklı fesih bildirimi, ancak ilgili sezonun son müsabakasından onbeş gün içinde yapılmak zorundadır. Süresinde ihbarda bulunmayan hakkında oransal sportif ceza uygulanır.
c) FEDERASYONCA FESHİN KAYITLARA İŞLENMESİ :
İşbu Talimatın 32 nci maddesi ve bu talimat hükümlerine uygun keşide edilmeyen tek taraflı fesih ihbarnameleri Federasyonca kabul edilmez ve kayıtlara işlenmez.
Usulüne uygun ihbar edilen tek taraflı fesihlerde feshin kayıtlara işlendiği bir yazı ile taraflara bildirilir. Feshe muhatap olan tarafın bu tebligatı aldığı tarih feshin kayıtlara işlendiği tarih olarak kabul edilir.
Feshin kayıtlara işlendiği tarihten itibaren yedi gün içinde bildirilmeyen haksız fesih tazminatı ile ilgili talepler incelenmez.


HAKSIZ FESİH TAZMİNATI :


MADDE 34 – Tek taraflı fesih ihbarı üzerine Federasyon Yönetim Kurulu konuyu inceleyerek kusurlu tarafı belirler.

Haksız fesih halinde diğer tarafın lehine talebine bağlı olarak ilgili sözleşmeye ilişkin ücretler ve diğer haklar, sözleşmenin kalan süresi, yapılmış ödemelerin kulübe futbolcunun edimi olarak geri dönme oranı, ihlalin 29 ncu madde de öngörülen sürelerde olup olmaması gibi tüm objektif kriterler nazara alınarak Federasyonca haksız fesih tazminatına karar verilir.
İhtilaf süreci devam eden futbolcunun yeni kulübü haksız fesih tazminatından müştereken ve müteselsilen sorumlu olur.
Tazminat alma hakkı devredilemez.
Sözleşmede açıkça öngörülmüş bir tazminat hükmü var ise bu tutar esas alınır. Madde 20’de öngörülen yetiştirme tazminatı, fesih tazminatının söz konusu olduğu durumlarda da bu tazminattan bağımsız olarak aynen geçerlidir.
Ayrıca şartları var ise 35 nci maddede yer alan sportif cezalara Yönetim Kurulu re’sen karar verir.


SPORTİF CEZALAR :


MADDE 35 - İstisnai durumlar haricinde haklı veya sportif haklı sebebe dayanmayan tek taraflı fesihlere uygulanacak sportif yaptırımlar aşağıda belirtilmiştir :
1- Futbolcular için :
a) Eğer fesih sözleşmenin ilk veya ikinci yılının sonunda meydana gelirse yeni kulübün ulusal şampiyonasının başlangıcından itibaren dört ay süreyle tescilinin askıya alınması yolu ile herhangi bir resmi müsabakada yer almasının engellenmesi,
b) Sözleşmenin üçüncü yılının sonunda (veya 28 yaşından sonra imzalanan sözleşme için eğer söz konusu durum sözleşme ikinci yılı sonunda) gerçekleşen fesihlerde sportif yaptırım uygulanmaz. Ancak sezonun son maçından sonra uygun ihbar yapılmamış ise oransal sportif ceza uygulanır.
c) İhbar gönderilmemesi veya tekerrür eden ihlal gibi ağırlaştırıcı şartların varlığı halinde sportif ceza altı aylık bir süreye kadar arttırılabilir. Ancak bu süreyi geçemez.

2- Kulüp için;
a) İhlalin sözleşmenin birinci veya ikinci yılının sonunda gerçekleşmesi halinde takip eden ikinci transfer aralığının sona ermesine kadar gerek ulusal, gerek uluslararası transferi yapılmış herhangi bir yeni oyuncunun kayıt edilmesini yasaklama. Bütün durumlarda sözleşmenin feshi için kısıtlama ihlalin teşviki veya ihlali takip eden 12 aylık süreyi (süreden fazla olamaz) geçemez.
b) Sözleşmenin üçüncü yılının sonunda (veya 28 yaşından sonra imzalanan sözleşme için eğer söz konusu durum sözleşme ikinci yılı sonunda) gerçekleşen fesihlerde sportif yaptırım uygulanmaz. Ancak sezonun son maçından sonra uygun ihbar yapılmamış ise oransal bir sportif ceza uygulanır.
c) Madde 29’da tarif edilen koruma süresinde sözleşmeyi tek taraflı fesih eden futbolcuyu transfer etmek isteyen kulüp sözleşmenin ihlalini teşvik eden olarak kabul edilir. Her halükarda yukarıdaki süre kayıtlarına bağlı olmaksızın haksız feshi teşvik eden kulübe "a" fıkrasında öngörülen ceza kısmen veya tamamen uygulanabilir.
d) Federasyon Yönetim Kurulu genel kurallarına göre söz konusu kulüplere aşağıdakilerle sınırlı olmaksızın sportif cezalar dışında diğer cezaları da verebilir.
- Para cezaları,
- Puanların silinmesi,
- Müsabakadan men,
Bu cezalara karşı itiraz Tahkim Kurulu’na yapılır.
3- Futbolcu temsilcilerinin ihlale karışması :
Sözleşmenin ihlalinde futbolcunun temsilcisi de etkili olmuş ise Federasyon Yönetim Kurulu temsilci aleyhine cezalar uygulayabilir. Bu cezalara karşı itiraz Tahkim Kurulu’na yapılır.

ARABULUCULUK

MADDE 36 - Kulüpler ile kulüpler ve kulüpler ile futbolcular arasında çıkacak ihtilaflarda taraflar Federasyondan ihtilafın çözümü için arabuluculuk etmesini talep edebilirler.
Bu durumda, Hukuk Kurulu diğer taraf ya da tarafları da dinleyerek ihtilafın halli için çaba gösterir.


SON HÜKÜMLER

MADDE 37- Bu talimatta anılan tazminatlara ancak kulüpler ve futbolcular hak kazanabilir.


TALİMATTA BULUNMAYAN HÜKÜMLER


MADDE 38 – Bu Talimatta hükme bağlanmamış olan hususlar hakkında Futbol Federasyonu karar vermeye yetkilidir.

YÜRÜRLÜK

MADDE 39 - Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nca hazırlanan bu Talimat Resmi Gazete'de ilan edilerek yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

MADDE 39 - Bu Talimat'ı Türkiye Futbol Federasyonu yürütür.
Bu Talimat, 14.05.2002 tarih ve 24755 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu talimatın 19ncu maddesine bu bir fıkra ilave edilmiş ve 03.10.2002 tarih ve 24895 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu talimatın 4 ncü maddesine J ve k fıkraları ilave edilmiş, 11, 14, 16/b, 17, 19, 20, 21/d-e, 22/b, 23, 24, 25, 27/a-d-m-o-ö, 28/a-k, 33, 34 ncü maddeleri değiştirilmiş, 26 ncı maddenin ikinci fıkrası, 27/c fıkrası ile Geçici Maddesi talimattan çıkarılmış ve talimata 38 nci madde ilave edilmiş ve 27.05.2005 tarih ve 25827 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.











TAAHHÜTNAME



Kulübümüzün Profesyonel Futbol dalında faaliyet göstermek üzere tescil edilmesi halinde; Türkiye Futbol Federasyonunun Kanun, Ana Statü, çalışma usul ve esasları ile karar ve tebliğlerine ve düzenlenecek tescil esaslarına aynen uyacağımızı, Futbol Federasyonunca düzenlenecek Profesyonellik kriterleri ile Lig Statülerini kabul ettiğimizi, Federasyonla, diğer kulüp veya futbolcularla çıkacak ihtilafların 3813 Sayılı Kanuna, FIFA kurallarına ve Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanununa göre kurulup çalışacak Tahkim Kurulu tarafından çözümlenmesini ve bu kurulun kararlarına uyacağımızı, bu kararlara karşı hiçbir idari ve adli Yargıya, Temyiz, Tashihikarar, yargılamanın iadesi gibi Kanun yollarına başvurmayacağımızı ve bütün bunlara aykırı hareket ettiğimiz takdirde tescilimizin iptalini ve müsabakalara iştirak ettirilmemeyi, kabul, taahhüt ve beyan ederiz.
NOT : Bu taahhütname, Noterde ve Yönetim Kurulu Kararı eklenerek kulüp yetkililerince imzalanacaktır.
 
F

fiesta73

Guest
Türkiye Futbol Federasyonu
Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun

MAYIS 2005

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU
KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA
KANUN​
Kanun No. 3813 Kabul Tarihi : 17.6.1992



AMAÇ :

MADDE 1 – (Değişik 10.06.2004-5175/1) (Değişik 05.05.2005-5340-4) Bu Kanunun amacı; her türlü futbol faaliyetlerini millî ve milletlerarası kurallara göre yürütmek, teşkilâtlandırmak, geliştirmek ve Türkiye'yi futbol konusunda yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek üzere özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzel kişiliğe sahip, özerk Türkiye Futbol Federasyonunun kurulması, teşkilât, görev ve yetkilerine ait esas ve usulleri düzenlemektir.
Türkiye Futbol Federasyonunun merkezi Ankara'dadır. İdari birimlerin görev yerleri Yönetim Kurulunca belirlenir.

FEDERASYONUN GÖREVLERİ :

MADDE 2 – Türkiye Futbol Federasyonunun görevleri şunlardır:
a) Futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamak,
b) Milli ve milletlerarası kuralların ve her türlü talimatın uygulanmasını sağlamak ve Türkiye'yi futbol ile ilgili konularda yurt dışında temsil etmek,
c) Yurt içi ve yurt dışı futbol faaliyetleri ile milli müsabakalar için plan, program ve benzeri her türlü düzenlemeyi yapmak ve başarılı sonuç sağlanması için gerekli tedbirleri almak.

TEŞKİLAT :

MADDE 3 – Türkiye Futbol Federasyonu, Merkez, Yurtiçi ve Yurt dışı Teşkilatından meydana gelir.

FEDERASYONUN MERKEZ TEŞKİLATI :

MADDE 4 – Federasyonun Merkez Teşkilatı,
a) Genel Kurul,
b) Başkanlık,
c) Yönetim Kurulu,
d) Denetleme Kurulu,
e) Tahkim Kurulu,
f) Merkez Hakem Kurulu,
g) Yan Kurullar,
h) İdari Birimlerden,
meydana gelir.

GENEL KURUL :

MADDE 5 – (Değişik 20.04.2000-4563/1) (10.06.2004-5175/2) (Değişik 05.05.2005-5340-5)
Genel Kurul, çağrı tarihinde, aşağıdaki üyelerden oluşur:
a) Türkiye profesyonel futbol en üst ligindeki kulüplerin başkanları ile yönetim kurullarınca belirlenecek dörder temsilci.
b) Türkiye Profesyonel İkinci Ligi (A) kategorisindeki kulüplerin başkanları ile ilk on sırada yer alan kulüplerden birer temsilci.
c) Türkiye Profesyonel İkinci Ligi (A) kategorisi dışında kalan diğer gruplardaki ilk altı sırada yer alan kulüplerin başkanları.
d) Türkiye Profesyonel Üçüncü Liginde her gruptan ilk üç sırada olan kulüplerin başkanları.
e) Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığını asaleten altı aydan fazla yapmış olanlar.
f) Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ile Yönetim Kurulunca belirlenecek üç temsilci.
g) FIFA ve UEFA'nın icra kurullarında fiilen görev yapanlar ile komisyonlarında en az beş yıl görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve büyükler kategorisinde olimpiyat, dünya, kıta futbol federasyonları şampiyonaları finalleri ile Avrupa şampiyonalarının en az yarı finallerinde maç yönetmiş faal olmayan hakemler.
h) Bünyesinde futbol dalı bulunan federasyonların başkanları.
ı) (A) Milli Takım teknik direktörlüğünü en az altı ay yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
i) En az yetmişbeş defa (A) Milli olmuş ve Genel Kurul tarihinden en az altı ay önce faal sporculuğu bırakmış olanlar.
j) Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı ile Yönetim Kurulunca belirlenecek bir temsilci.
k) Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı ile Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek dört temsilci.
l) Türkiye Futbol Adamları Derneği Başkanı ile Yönetim Kurulunca belirlenecek bir temsilci.
m) Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Başkanı ile Yönetim Kurulunca belirlenecek bir temsilci.
n) Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanı ile Yönetim Kurulunca belirlenecek iki temsilci.
o) Türkiye profesyonel futbol en üst liginde şampiyon olan kulüplerden her biri için ilave iki temsilci.
ö) Türkiye Futbol Vakfı Genel Başkanı
Birinci fıkranın (b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen profesyonel liglerdeki kulüplerin puan ve averajlarının eşitliği halinde; grup sırasının tespitinde, UEFA kriterleri de dikkate alınarak, kulüpler, Genel Kurul temsilcilerini Federasyon gözetiminde ve kendi aralarında çekecekleri kur'a ile belirler. Takımların maç sayılarında eşitsizlik bulunması halinde ise o ligdeki puan sıralaması dikkate alınarak hangi kulübün Genel Kurulda temsil edileceğini belirlemeye Federasyon yetkilidir.
Türkiye liglerinde statü değişiklikleri yapılması veya liglerdeki takım sayılarında azalma veya artış olması nedeniyle yeniden oluşturulacak lige dahil takımların temsilci sayısını, Genel Kurulda temsil edilen liglerin üye sayısının yüzde onunu geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere, artırmaya veya azaltmaya Federasyon yetkilidir.
Genel Kurul dört yılda bir futbol liglerinin tescili tarihinden itibaren en geç kırkbeş gün içinde, Mali Genel Kurul ise her yıl haziran ayında, Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarihte olağan olarak toplanır. Toplantının gündemi ve tarihi en az onbeş gün önceden günlük ulusal iki gazetede ilan edilir ve Federasyonca, Genel Kurul üyelerine yazılı olarak bildirilir. Genel Kurul gerektiğinde, toplam üye sayısının yüzde kırkının noter kanalıyla yazılı müracaatı, Federasyon Yönetim Kurulunun kararı veya Spordan Sorumlu Bakan’ın çağrısı üzerine olağanüstü toplanır. Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağrılması halinde, çağrıda bulunanlar gündeme esas olacak toplantı sebebini de bildirmek zorundadırlar.
Olağan ve olağanüstü toplantının yapılabilmesi için üye tam sayısının yarısından fazlasının katılımı gerekir. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantı ertesi gün üye tam sayısının üçte biri ile yapılır. İkinci toplantıda da çoğunluk sağlanamadığı takdirde üçüncü toplantı bir hafta sonra çoğunluk aranmaksızın yapılır. Kararlar toplantıda hazır bulunan üyelerin yarısından fazlasının oyu ile alınır.
Olağan veya olağanüstü toplantıda Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve diğer kurulların seçimi yenilenebilir.
Genel Kurulda birden fazla oy hakkı bulunan üyeler ancak bir oy kullanabilirler. Vekaleten oy kullanılamaz.
Federasyonda ücretli veya sözleşmeli statü ile görev yapanlar, Genel Kurul üyesi olamazlar.

GENEL KURULUN GÖREVLERİ :

MADDE 6 – (Değişik 20.04.2000-4563/2) (Değişik 10.06.2004-5175/3) (Değişik 05.05.2005-5340-6)
Genel Kurulun görevleri şunlardır:
a) Türkiye Futbol Federasyonu faaliyet programını ve bütçesini onaylamak, gerektiğinde bütçe tadilleri yapmak için Yönetim Kuruluna yetki vermek, Yönetim Kurulunu ve Başkanı ibra etmek,
b) Başkanı, Yönetim Kurulunun ondört üyesini, Tahkim ve Denetleme kurullarını seçmek,
c) Ana statüyü yapmak ve değiştirmek,
d) Yönetim Kuruluna taşınmaz alımı ve satımı için yetki vermek,
e) Denetleme Kurulunca her yıl hazırlanan denetleme raporunu kabul etmek,
f) Kanunla verilen diğer görevleri yapmak.
Genel Kurul delegeleri tarafından, toplantıda alınan kararlara karşı Genel Kurul tarihinden itibaren otuz gün içinde Ankara Asliye Hukuk mahkemelerinde iptal davası açılabilir. Davalar basit yargılama usulüne tabidir.

BAŞKAN VE BAŞKANVEKİLLERİ :

MADDE 7 – (Değişik 20.04.2000-4563/3) (Değişik 10.06.2004-5175/4) (Değişik 05.05.2005-5340-7)
Başkanın görev süresi dört yıldır. Başkanın seçimi, Genel Kurulda Yönetim Kurulunun ondört üyesinin seçiminden önce yapılır. Genel Kurulda Başkan adayı olabilmek için Genel Kurul üyelerinin beşte birinin yazılı teklifi gerekir. Başkanın yokluğunda görevlerini, Başkanın belirleyeceği Başkanvekili yürütür. Başkan Genel Kurula katılan üyelerin oyçokluğu ile seçilir. Başkan üst üste yada aralıklarla en fazla üç dönem seçilebilir.
Gençlik ve Spor Teşkilatının yönetim kademelerinde görev alanlar, bu görevlerinden asgari bir ay önce ayrılmış olmadıkları sürece, Başkanlığa aday olamaz ve seçilemezler.
Başkanın ölümü veya istifası halinde, üç ay içinde tekrar seçim yapılması şartı ile birinci Başkanvekili, yoksa ikinci Başkanvekili, Başkanvekillerinin olmaması halinde de Yönetim Kurulunun kendi üyeleri arasından belirleyeceği kişi Başkanlığa vekalet eder. Genel Kurula altı aydan az bir süre var ise yönetimdeki boşalmalar sebebi ile olağanüstü Genel Kurula gidilemez.

BAŞKANIN GÖREVLERİ :

MADDE 8 – (Değişik 20.04.2000-4563/4) (Değişik 10.06.2004-5175/17) (Değişik 05.05.2005-5340-8)
Başkanın görevleri şunlardır:
a) Federasyonu temsil etmek,
b) Federasyonun faaliyetlerini bu Kanun, ana statü ve diğer mevzuata göre yürütmek,
c) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek,
d) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,
e) Yan kurulların kurulmasını ve adaylarını Yönetim Kuruluna teklif etmek,
f) Gerekli gördüğünde yan kurullara başkanlık etmek,
g) Harcamaları yapmak, gerektiğinde bu yetkisini Başkanvekillerine veya Genel Sekreterine devretmek,
i) Merkez Hakem Kurulunun Başkanı ile asıl ve yedek üyelerini Yönetim Kuruluna teklif etmek.

YÖNETİM KURULU :

MADDE 9 – (Değişik 20.04.2000-4563/5) (10.06.2004-5175/5)
Yönetim Kurulu; Federasyon Başkanı ile Genel Kurulun seçeceği ondört üye olmak üzere onbeş üyeden teşekkül eder.
Genel Kurulda aynı sayıda yedek üye seçilir. Yönetim Kurulunun görev süresi dört yıldır.
Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen kulüp temsilcileri, kulüplerinin başkanı veya yönetim kurulu üyesi iseler, seçilmekle bu sıfatları sona erer.


YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ :

MADDE 10 – (Değişik 20.04.2000-4563/6) (Değişik 10.06.2004-5175/6) (Değişik 05.05.2005-5340-9)
Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Futbol takımlarını kayıt ve tescil etmek, bunları liglere ve gruplara ayırmak, liglerin isimlerini belirlemek, ligleri düzenlemek, uygulanacak terfi ve tenzil statüsünü belirlemek,
b) Müsabaka sonuçlarını tescil etmek, müsabakaları ertelemek, ileriye kaydırmak, yarım kalan müsabakalar ile olaylı ve anlaşmalı müsabakalar hakkında karar vermek,
c) Futbol ile ilgili idareci, yetiştirici, teknik eleman, hakem, futbolcu, masör ve benzeri elemanları eğitmek, bu elemanların gelişmesi için her türlü tedbiri almak, sosyal güvenlik haklarını sağlamak, bunların kulüp değiştirmeleri ve çalışmaları ile ilgili usul ve esasları tespit etmek,
d) Kulüplerin futbol dalı kurmak için yapacakları başvuruları karara bağlamak, bununla ilgili faaliyet ve taahhütleri denetlemek,
e) Futbol takımlarını, futbolcularını ve çalıştırıcılarını ödüllendirmek,
f) Federasyonun merkez, taşra ve yurt dışı görevlerinde çalışan personelin ücretleri ile sosyal haklarını ve gerekli görülen federasyon kurullarının huzur haklarını, tazminatlarını, yolculuk ve ikamet giderlerini ve yolluklarını tespit etmek,
g) Genel Kurul'dan alınan yetki doğrultusunda müsabaka, eğitim ve sağlık ile ilgili tesisler yapmak, yaptırmak,
h) Federasyon faaliyetleri ile ilgili olarak tesis kiralamak, işletmek, işlettirmek ve futbol faaliyetlerinin her türlü araç, gereç, malzeme ve benzeri ihtiyaçlarını sağlamak,
ı) Federasyonun Yurtiçi ve Yurtdışı teşkilatlarını kurmak,
i) Görev alanına giren konularda düzenleme yapmak, uygulamak ve futbol ile ilgili her türlü faaliyetleri yürütmek,
j) Futbol ile ilgili televizyon, radyo, basılı eser yayınları ile her türlü reklam konusunda ticari ve mali hakları düzenlemek ve denetlemek,
k) Başkan tarafından teklif edilen yan kurulları onaylamak,
l) Kulüpler, futbolcular, teknik yönetici ve öğreticiler, hakemler, müsabaka görevlileri ile futbol alanında görevli diğer ilgililerin başvurularını karara bağlamak,
m) Genel Kurul toplantılarını hazırlamak,
n) Bütçeyi hazırlamak,
o) Genel Kurulun verdiği yetkileri kullanmak,
ö) Birinci ve İkinci başkanvekilini belirlemek,
p) Ulusal ve uluslararası kuralların ve her türlü talimatın uygulanmasını sağlamak,
r) Ülkemizde mevcut ise; akredite belgesine sahip olan Doping Kontrol Merkezinde, sporcuların anti doping kontrollerini yaptırmak, dopingli çıkan futbolcularla ilgili ulusal ve uluslararası kurulların kararlarını uygulamak,
s) Yönetim Kurulunca her yıl belirlenecek limiti aşan harcamalar için, Başkan ile birlikte bir Yönetim Kurulu üyesine yetki vermek,
t) Sporda şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirleri almak ve aldırmak,
u) Bu Kanun, ana statü ve diğer mevzuatla verilen görevleri yapmak,
ü) Başkan tarafından teklif edilen Merkez Hakem Kurulunun Başkanı ile asıl ve yedek üyelerini atamak.

DENETLEME KURULU :

MADDE 11 – Denetleme Kurulu, dört yıl için, Genel Kurulca seçilecek mali konularda ihtisas sahibi olan beş asıl, mali konularda ihtisas sahibi olan beş yedek üyeden teşekkül eder. Üyeler kendi aralarından bir başkan seçerler.

DENETLEME KURULUNUN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI:

MADDE 12 – (Değişik 10.06.2004-5175/7) (Değişik 05.05.2005-5340-10)
Denetleme Kurulu, Yönetim Kurulunca hazırlanan ve Genel Kurulca kabul edilen talimata uygun olarak Federasyonun mali işlemlerini Genel Kurul adına denetler. Her yıl hazırlayacağı yıllık denetleme raporunu Genel Kurulun onayına sunar.
Denetleme raporunda; gelir-gider tabloları, bilançolar ve yıllık faaliyetleri esas alan mali tablolar yer alır. Ayrıca kaynakların etkin, ekonomik ve verimli kullanılıp kullanılmadığı, harcamaların sportif faaliyetler için yapılıp yapılmadığı ve mali işlemlere ilişkin karar ve tasarrufların amaç ve programlarına uygun olup olmadığı hususlarına da yer verilir. Denetleme Kurulu, raporunu Genel Kurul üyesi tüzel kişilere ve gerçek kişilere Genel Kurulun toplantı tarihinden bir ay önce gönderir. Genel kurul üyeliği bulunan tüzel kişilerin temsilcilerine ayrıca rapor gönderilmez. Raporun postaya veriliş tarihi gönderme tarihi olarak kabul edilir.

TAHKİM KURULU :

MADDE 13 – (Değişik 10.06.2004-5175/8) Tahkim Kurulu; iki asıl ve iki yedek üyesi üniversitelerin hukuk fakülteleri veya spor yüksekokullarında görev yapan öğretim üyelerinden olmak üzere beş asıl, beş yedek hukukçu üyeden oluşur. Tahkim Kurulu üyeleri dört yıl görev yapmak üzere Federasyon Genel Kurulunca seçilirler.
Üyeler kendi aralarından bir Başkan seçerler.
Kurul, görevinde bağımsızdır. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça yerlerine yenisi görevlendirilemez.
Kurul beş üyenin katılımı ile toplanır, kararlar oy çokluğu ile alınır. Asıl üyenin katılmadığı toplantıya yedek üye iştirak eder. Tahkim Kurulunun kararları kesindir.

TAHKİM KURULUNUN GÖREVLERİ :

Madde 14. — (Değişik 05.05.2005-5340-11)
Tahkim Kurulu, Federasyon ile kulüpler; Federasyon ile hakemler, Federasyon ile futbolcular, teknik direktörler ve antrenörler; kulüpler ile teknik direktör, antrenör, oyuncu temsilcisi ve masörler; kulüpler ile oyuncular; kulüpler ile kulüpler arasında çıkacak ihtilaflar hakkında Yönetim Kurulunca verilecek kararlar ile disiplin kurulu kararlarını, ilgililerin itirazı üzerine inceleyerek kesin karara bağlar.

MERKEZ HAKEM KURULU :

MADDE 15 – (Değişik 20.04.2000-4563/7) (Değişik 10.06.2004-5175/9) (Değişik 05.05.2005-5340-12)
Merkez Hakem Kurulu, Başkanın teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile biri Başkan olmak üzere dokuz üyeden oluşur. Aynı sayıda ve aynı usulle yedek üye seçilir.
Üyelerin yedisi faal olmayan hakemlerden, ikisi ise spor alanında en az on yıl mesleki deneyimi olan kişiler arasından belirlenir.
Kurul görevinde bağımsızdır. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça yerlerine yenisi atanamaz.

MERKEZ HAKEM KURULUNUN GÖREVLERİ :

MADDE 16 – (Değişik 05.05.2005-5340-13)
Futbol takımı bulunan kulüplerin yapacakları resmi ve özel futbol müsabakalarının yönetimini ve bu müsabakalarla ilgili futbol oyun kuralları açısından teknik anlaşmazlıklarının çözümlenmesini, il ve ilçe hakem kurullarının kurulmasını, hakemlerin eğitilmesini, bunların klasmanlara ayrılmasını, yükselme ve düşme şartları ile statü ve talimatlarda belirtilen diğer görevleri yapar.

YAN KURULLAR :

MADDE 17 – (Değişik 05.05.2005-5340-14)
Federasyonun faaliyet ve işlemlerinin yürütülmesi için gerekli olan yan kurulların başkan ve üyeleri, Yönetim Kurulunun onayını almak suretiyle Federasyon Başkanı tarafından belirlenir.
Yan kurullar şunlardır:
a) Disiplin Kurulu,
b) Tahkik Kurulu,
c) Teftiş Kurulu,
d) Sağlık Kurulu,
e) Araştırma ve Geliştirme Kurulu,
f) Mali danışma Kurulu,
g) Hukuk Kurulu,
h) Dış İlişkiler Kurulu,
ı) Profesyonel İşler Kurulu,
i) Amatör İşler Kurulu,
j) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu,
k) Diğer Yan Kurullar.

İDARİ BİRİMLER

MADDE 18 – (Değişik 20.04.2000-4563/8) İdari birimler, Federasyonun bütün işlemlerinin yürütülmesini sağlamak, Yönetim Kurulunca alınacak kararları uygulamak ve Başkan tarafından verilecek görevleri yerine getirmek üzere bir Genel Sekreter ve yeteri kadar Genel Sekreter Yardımcısı, danışmanlar, teknik yönetici ve öğreticiler ile diğer idari ve teknik personelden oluşur.
Bu Kanunla verilen görevleri yürütmek ve düzenlemek amacıyla, Federasyonun, merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı bünyesinde yer alacak birimlerde yeni görevlendirilecek idari ve teknik personelin sayısının mevcut personelin toplam sayısının yüzde beşini geçmesi halinde; bu sayının artırılması, azaltılması ve sözleşme ücretleri limitlerinin belirlenmesi Başkanın teklifi ve Genel Kurulun onayına tabidir. Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonunun organize ettiği futbol müsabakalarında görevlendirilen hakemler, müşahit ve temsilciler görevli oldukları müsabakalarda herhangi bir saldırıya maruz kaldıklarında; ceza kanunlarının uygulanması bakımından, bunların işledikleri suçlarla, bunlara karşı işlenen suçlarda Devlet memurlarına ilişkin hükümler uygulanır.

FEDERASYONUN YURT İÇİ TEŞKİLATI :

MADDE 19 – Federasyonun yurt içi bağlantısını sağlamak maksadıyla, tüm illerde fahri futbol temsilcisi ve Yönetim Kurulunca gerekli görülen illerde yeteri kadar personelden oluşan Federasyon temsilcilikleri kurulur.

FEDERASYONUN YURT DIŞI TEŞKİLATI :

MADDE 20 – (Değişik 20.04.2000-4563/9) Yönetim Kurulunca gerekli görülen ülkelerde yeteri kadar personelden oluşan Federasyon temsilciliklerinin açılması veya bunların kapatılması, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak, Spordan Sorumlu Bakan’ın kararına tabidir.

FEDERASYONUN BÜTÇESİ :

MADDE 21 – (Değişik 10.06.2004-5175/10) (Değişik 05.05.2005-5340-15)
Federasyonun bütçesi, Yönetim Kurulunca düzenlenerek Genel Kurulun onayından sonra uygulanır.
Başkan, tahsilat ve harcamaları bütçede belirtilen esaslar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.
Başkan, yetkisini sınırlarını belirtmek kaydıyla Başkanvekillerine ve Genel Sekretere devredebilir.
Federasyonun bütçesinden en az yüzde iki oranında pay, eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere Merkez Hakem Kuruluna verilir.

FEDERASYONUN GELİRLERİ :

MADDE 22 – (Değişik 10.06.2004-5175/11) (Değişik 05.05.2005-5340-16)
Federasyonun gelirleri şunlardır:
a) Futbol müşterek bahis oyunlarından kulüplere verilen isim hakkının % 15'i,
b) Kulüplerin profesyonel (Jübile maçları hariç) müsabaka hasılatlarının % 10'u,
c) Başvuru harçları ve para cezaları,
d) Kulüplerin televizyon ve radyodan yapılacak müsabaka yayınlarından elde ettikleri gelirlerin % 10'u ile milli ve temsili müsabakaların televizyon ve radyo yayınlarından elde edilecek gelirler,
e) Sponsorluk gelirleri,
f) Milli ve temsili müsabaka gelirlerinden kesintilerden sonra kalan net meblağ,
g) Tescil, vize, aktarma, aidat ve benzeri gelirler,
h) Mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışından elde edilen gelirler,
ı) Faiz gelirleri,
i) Bağış ve yardımlar,
j) Diğer gelirler.


FEDERASYONUN GİDERLERİ :

MADDE 23 – (Değişik 20.04.2000-4563/10) (Değişik 10.06.2004-5175/12) (Değişik 05.05.2005-5340-17)
Federasyon bu Kanunla kendisine verilen görevleri yerine getirebilmek için ilgili mevzuat ve bütçe esasları çerçevesinde gerekli bütün harcamaları yapar.
Federasyonun yıllık toplam gelirinin en az % 15'i, her bütçe döneminde 31 Aralık tarihine kadar Federasyona sunulan ve Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen projelerde kullanılmak üzere ikinci ve üçüncü liglerde takımı bulunan kulüplere; en az % 15'i ise futbolla ilgili olmak kayıt ve şartı ile her bütçe döneminde 31 Aralık tarihine kadar Federasyona sunulan ve Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen alt yapı, eğitim veya tesis projelerinde kullanılmak üzere ilgili kurum, kuruluş ile spor kulüplerine, Genel Kurul kararı ile federasyonun kaynak kullandırılmasına ilişkin düzenlemesine uygun şekilde, katılım payı karşılığı olarak kullandırılır.
Federasyonun bütçe dışı yapacağı harcamalara (primler dahil) ve yatırımlara ilişkin usul ve esaslar, Genel Kurul onayı ile belirlenir.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından spor kulüplerine veya kamu kurumu veya kuruluşlarına protokol karşılığında devredilen, kiralanan veya süreli intifa hakkı tesis edilen spor tesislerine ait protokol tribünlerinin kullanılmasında kişi sayılarının tespiti ve protokol yönlendirmesi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü talimatları dahilinde İl ve İlçe Müdürlüklerince yapılır.
Türkiye futbol liglerinin isim haklarından elde edilen gelirlerin yüzde otuzbeşi üçüncü lig, yüzde yirmibeşi ikinci lig kulüplerine eşit olarak dağıtılır. Kalan yüzde kırklık kısım ise Federasyon payı kesildikten sonra en üst lige katılan kulüplere yine eşit olarak dağıtılır.

VERGİ MUAFİYETİ :

MADDE 24 – Bu Kanuna göre yapılacak müsabakalardan elde edilecek gelirler ile federasyonun diğer gelirleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
CEZALAR :
MADDE 25 – (Değişik 10.06.2004-5175/13) Futbol müsabaka ve çalışmalarında kulüpler ve kişilerce disiplin ve sportmenliğe aykırı fiiller ve bunlara uygulanacak müeyyideler, milli ve milletlerarası teamüllere uygun olarak Federasyon Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak esaslarla tespit edilir.
Belirlenecek fiillere uygulanacak cezalar, ihtar, yarışmadan men, hak mahrumiyeti, yarışmayı seyircisiz oynatma, saha kapatma, para cezası, tescil iptali, puan indirme ve küme düşürmedir.
Uygulanacak para cezası, beşyüzmilyar lirayı geçemez, bu miktar her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılır.

KULÜPLER :

MADDE 26 – Futbol kulüpleri ile diğer spor kulüplerinin futbol şubeleri Federasyona bağlıdır. Bunlar hakkında bu Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılacak esaslar uygulanır.
Federasyon, kulüpleri Yönetim Kurulunca tespit edilecek esaslar çerçevesinde kayıt ve tescil eder. Kaydı yapılmayan veya herhangi bir vecibesini yerine getirmeyen kulübün kayıt ve tescili iptal edilir. Bu kulüpler müsabakalara iştirak ettirilmez.

FUTBOL KULÜPLERİNİN DEVRİ :

MADDE 27 – Futbol dalında faaliyet gösteren kulüpler, futbol şubelerini kanunlarda belirtilen şekil ve esaslarda, kuracakları veya kurulmuş anonim şirketlere devredebilirler.

TESİS VE PERSONELDEN YARARLANMA :

MADDE 28 – (Değişik 10.06.2004-5175/14) Federasyon, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün tesis ve personelinden, bu Genel Müdürlük ile yapacağı sözleşme ve protokol esasları çerçevesinde yararlanabilir ve kulüpleri yararlandırabilir.
Milli müsabakalarda protokol tribünü Federasyon tarafından düzenlenir.

YAYINLARIN DÜZENLENMESİ :

MADDE 29 – (Değişik 20.04.2000-4563/11) (Değişik 10.06.2004-5175/15)
Futbol müsabakalarının televizyon, radyo ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanmasına, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına münhasıran Federasyon Yönetim Kurulu yetkilidir. Milli müsabakalar şifreli yayınlanamaz.

ANA STATÜ, STATÜ VE TALİMATLAR :

MADDE 30 – Bu Kanunda belirtilen teşkilatın çalışma usul ve esasları ile Kanunun uygulanmasına dair diğer hususlar, Genel Kurulun yapacağı Ana Statü ile Yönetim Kurulunun yapacağı statü ve talimatlarla belirlenir.

BAKANLIĞIN GÖZETİM VE DENETİMİ :

MADDE 31 – (Değişik 20.04.2000-4563/12) Federasyonun başta milli ve milletlerarası müsabakalar olmak üzere bütün faaliyet ve işlemleri, spordan sorumlu Devlet Bakanlığının gözetim ve denetimine tabidir.
Başbakanlık Teftiş Kurulunca yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda, görevi başında kalmasında sakınca görülen Federasyon Başkanı veya Federasyon Yönetim Kurulu hakkında karar alınmak üzere, Spordan Sorumlu Bakan, Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır.


EK MADDE 1 – (Değişik 10.06.2004- 5175/16) (Değişik 05.05.2005-5340-18)
Genel Kurul tarafından seçilen organların, başkan ve üyelerinin seçilme şartları şunlardır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) Yüksek okul mezunu olmak.
c) Seçim tarihinden önceki beş yıl içerisinde, bir defada bir yıl ve toplam iki yıl hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılmamış olmak.
ç) Temerrüt halinde, kesinleşmiş vergi ve sigorta borcu bulunmamak.
d) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ve organize suçlardan, zimmet, nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, emniyeti suiistimal, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı kesin hüküm giymemiş olmak.
Federasyon kurullarında görev alan üyelerden yüksek okul mezunu olma şartı aranmaz.
EK MADDE 2 — (Değişik 05.05.2005-5340-19)Türkiye Futbol Federasyonunun kullanacağı logo ile Federasyon tarafından gerçekleştirilecek tüm faaliyetlerle ilgili logoların kullanım hakkı Federasyona aittir.

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER :

MADDE 32 – 3461 sayılı Türkiye Futbol Federasyonunun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1 – Bu Kanunda öngörülen Ana Statü, Statü ve Talimatlar yürürlüğe girinceye kadar bu husustaki mevcut düzenlemelerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
GEÇİCİ MADDE 2 – Spordan Sorumlu Devlet Bakanı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde Genel Kurulu toplantıya çağırır. Toplantı ile ilgili her türlü işlem mevcut Federasyon tarafından yapılır.
Bu toplantının Başkanı, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı'dır.
GEÇİCİ MADDE 3 – 3461 ve 3524 sayılı kanunlara göre görev yapan Başkan, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Tahkim Kurulu ile yan kurullar, bu Kanuna göre oluşacak Federasyon teşkiline kadar görevlerine devam ederler.
GEÇİCİ MADDE 4 – Bu Kanunun yürürlüğe girişinden sonra yapılacak ilk Futbol Federasyonu Genel Kurulu toplantısına; Kulüp ve Dernek Genel Kurulları içinden, Yönetim Kurullarınca Futbol Federasyonu Genel Kuruluna katılacak üyeler belirlenir. Bu üyeler, Kulüp ve Derneklerin yapılacak ilk genel kurullarında onaylandırılır. Bir sonraki Futbol Federasyonu Genel Kurulu için üyeler yeniden belirlenebilir.
GEÇİCİ MADDE 5 – (Değişik 10.06.2004 - 5175/18) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce en az kırk defa (A) Milli olmuş ve faal futbolculuğu bırakmış olanlar Türkiye Futbol Federasyonunun Genel Kurul üyesi olurlar.
GEÇİCİ MADDE 6 – (Değişik 10.06.2004 - 5175/18) Bu Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen bir aylık süre ilk Genel Kurul toplantısı için uygulanmaz.
GEÇİCİ MADDE 7 – (Değişik 10.06.2004 - 5175/18) Bu Kanunun yürürlük tarihine kadar hakkında mahkemelerce kapatma kararı verilen ya da davaları sürmekte olan amatör spor kulüpleri, üç ay içinde genel kurullarını toplamak şartıyla faaliyetlerini sürdürürler.
GEÇİCİ MADDE 8. — (Değişik 05.05.2005-5340-20) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Merkez Hakem Kurulu üyeleri istifa etmiş sayılırlar. Bu tarihten itibaren yedi gün içinde yeni Merkez Hakem Kurulu atanır.
MADDE 33 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 34 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Bu Kanun 3.7.1992 gün ve 21273 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
Bu Kanun Değişiklik Maddeleri 20.04.2000 tarih ve 24026 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Kanun Değişiklik Maddeleri 10.06.2004 tarih ve 25488 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Kanun Değişiklik Maddeleri 05.05.2005 tarih ve 25806 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
F

fiesta73

Guest
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU

GÖZLEMCİLER VE TEMSİLCİLER KURULU

TEŞKİLATLANMA, ÇALIŞMA PRENSİPLERİ VE

GÖREVLERİ İLE İLGİLİ TALİMAT​

AMAÇ

Madde 1- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Talimatı’nın amacı, 4563 ve 5175 sayılı kanunla değişik 3813 sayılı kanunla tanımlanan Türkiye Futbol Federasyonu Yan Kurul oluşumu kapsamında kurulmuş olanGözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun görevlerini, yetkilerini, teşkilat yapısını ve çalışma prensiplerini belirlemektir.

KAPSAM

Madde 2- Talimat; Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nu, İl Gözlemci Kurullarını ve her kategori ve klasmandaki gözlemciler ile temsilcileri kapsar.

DAYANAK

Madde 3- Bu Talimat, 4563 ve 5175-5340 sayılı kanunla değişik 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ve Türkiye Futbol Federasyonu Ana Statüsü hükümlerine göre düzenlenmiştir.

GÖZLEMCİ VE TEMSİLCİLER KURULU’NUN ( GTK ) KURULUŞU

Madde 4- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı tarafından bilgi ve tecrübesine güvenilir kişiler arasından tavsiye edilmiş ve Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayladığı bir başkan ve sekiz üyeden oluşur. Üyeler kendi aralarında bir Başkan Vekili, bir Raportör seçer, gerekli alt komisyonları oluşturur.

GÖZLEMCİLER VE TEMSİLCİLER KURULU’NUN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Madde 5- Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı gerekli gördüğünde Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun toplantılarına katılır ve başkanlık eder. Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu, ayda en az iki kez salt çoğunlukla toplanır. Kararlar katılanların ekseriyeti ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki sayılır. Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun Çalışma Esas ve Usulleri Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak Talimat ve İç Talimat ile belirlenir. Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun tüm hizmetleri; Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Genel Sekreterliği’ne bağlı Gözlemci ve Temsilci İşleri ile yürütülür.

GÖZLEMCİLER VE TEMSİLCİLER KURULU’NUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 6- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır.
a) Futbolumuzun çağdaş düzeye ulaştırılmasına yönelik olarak, Gözlemcilik ve Temsilcilik kurumlarının UEFA ve FIFA standart ve kriterlerine göre yapılanmasını gerçekleştirerek Ulusal Geliştirme Programına katkı sağlamak, 4 yıllık stratejik planı hazırlamak ve uygulamak,
b) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun yıllık planını hazırlamak ve bütçesi ile ilgili görüşlerini Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayına sunmak.
c) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri ile ilgili Talimat’ta gerekecek değişiklik önerilerini Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayına sunmak.
d) Tayin yetkisi kendisine ait müsabakaların ( Süper Lig, 2 A, 2 B, 3.Lig, PAF Ligi ve Türkiye Kupası ile Türkiye Futbol Federasyonu’nca izin verilen özel müsabaka ve / veya turnuva organizasyonlarının)gözlemci ve temsilci atamalarını Alt Komisyonlar, Türkiye 3. ligine yükselme müsabakaları ve İl Amatör Lig müsabakalarının gözlemci atamalarını ise İl Gözlemci Kurulları aracılığı ile yapmak.

e) İl Gözlemci Kurulları’nı oluşturmak, İl Gözlemci Kurulları İç Talimatı doğrultusunda kurulların çalışmalarını koordine etmek,
f) Merkez Hakem Kurulu ile koordineli olarak gözlemcilerin eğitimlerini planlamak,
g) Temsilcilerin eğitimlerini planlamak ve gerçekleştirmek,
h) Gözlemci ve Temsilcilerin raporlarını ve performanslarını denetlemek,
i) Her futbol sezonu öncesinde Gözlemcilerin ve Temsilcilerin klasmanlarını belirlemek ve Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayına sunmak.
k) Hukuki sonuçlar doğurabilecek kararlarını onay için Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’na sunmak .
l) Cezayı gerektirecek durumlarda Gözlemci ve Temsilcileri Disiplin Kurulu’na sevk edilmek üzere Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’na bildirmek
m) Madde 4’te belirtilen alt komisyonları ve gerekebilecek diğer komisyonları kurmak,
n) 3813 Sayılı Kanunda tanımlanan Futbol Hakem ve Gözlemcileri Derneği ile Teknik ve sosyal işbirliği kurmak.
o) Gözlemci ve Temsilcilerin sosyal güvenlikleri amacıyla fon oluşturmak ve bu amaçla Yardımlaşma Sandığı kurulması işlemlerini yürütmek.

GÖZLEMCİLER VE TEMSİLCİLER KURULU BAŞKANI’NIN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 7- Gözlemci ve Temsilciler Kurulu Başkanı’nın görev ve yetkileri şunlardır:

a) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu toplantılarına başkanlık etmek.

b) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu adına basına demeç vermek veya bu konuda bir üyeyi görevlendirmek.

c) Gerekli gördüğü durumlarda alt komisyonlara başkanlık yapmak.

d) İç talimatlarda belirtilmiş hususlarda Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu üyelerine görev vermek.

GÖZLEMCİLER VE TEMSİLCİLER KURULU BAŞKAN VEKİLİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 8- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Başkan Vekilinin görev ve yetkileri şunlardır.

a) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Başkanı’nın katılmadığı toplantılara başkanlık yapmak.
b) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Başkanı’nın olmadığı durumlarda 7. Maddede belirtilen görev ve yetkileri üstlenmek.

GÖZLEMCİLER VE TEMSİLCİLER KURULU RAPORTÖRÜ’NÜN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 9- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Raportörü’nün görev ve yetkileri şunlardır:

a) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Başkanı ile koordineli toplantı gündemini hazırlamak,
b) Toplantılarda alınan kararları tutanağa geçirmek.
c) Kararların; alt kurullar ile gözlemciler ve temsilciler ile kamuoyuna duyurulmasını sağlamak.
d) Gözlemci ve Temsilci raporlarını ilgili iç talimat hükümlerine göre alt komisyon üyesi bölge sorumluları ile koordineli şekilde denetlemek,
e) Kurul kararlarının uygulanmasını takip etmek ve sonuçlarını kurula raporlamak,

ALT KOMİSYONLAR

Madde 10- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu; 5175 sayılı kanunla değişik 3813 sayılı kanunun kendisine verdiği görevleri daha etkin bir şekilde yerine getirebilmek için bir Gözlemci Alt Komisyonu (GAK) ile bir Temsilci Alt komisyonu (TAK) ve gerekli gördüğü diğer alt komisyonları kurar.
Alt Komisyonların başkan ve üyeleri, Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu üyeleri arasından seçilir.
Alt Komisyonların alacakları kararlarda Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun onayı gerekir.
Madde 4’te belirtilen komisyonlar, gerektiğinde bölgeler bazında da teşkilatlanabilirler.
Alt Komisyonların teşkilatlanmaları, başkanların ve üyelerin görev ve sorumlulukları ve alt komisyonlar ile ilgili diğer hususlar İç Talimat ile belirlenir.

GÖZLEMCİ VE TEMSİLCİ ATAMALARININ ANA PRENSİBİ

Madde 11- Gözlemci ve Temsilci atamalarında aşağıdaki prensipler uygulanır.

a) Türkiye Futbol Federasyonu’nca tertiplenen müsabakalardan Merkez Hakem Kurulu tarafından hakem, yardımcı hakemler ve 4. hakemi atanan müsabakaların gözlemci ve temsilcilerini atamaya Yönetim Kurulu yetkilidir. Yönetim Kurulu bu yetkisini Yan Kurul’a devredebilir. Futbol Federasyonu Başkanı gerekli gördüğü hallerde, gözlemci ve temsilci tayin etme yetkisini resen kullanır. İç Talimatlarda ön görülecek şartlar aranmaksızın gözlemci ve temsilci ataması yapabilir.
b) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu üyeleri, kurul üyelikleri süresince yaş ve tahsiline bakılmaksızın her klasman grubu için vizeli gözlemci ve temsilci gibi görev yapabilirler .(Sezon içerisinde görevleri sona erdiğinde vize işlemlerini tamamladıktan sonra görev alabilirler.)


c) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nca yapılacak gözlemci ve temsilci atamaları ; Gözlemciliğe Giriş, Unvanlara Ayrılma, Vize Yenileme Kural, Prensip ve Yöntemleri İç Talimatı ile Temsilciliğe Giriş, Unvanlara Ayrılma, Vize Yenileme Kural, Prensip ve Yöntemleri İç Talimatı’na uygun olarak gerçekleştirilir.

GÖZLEMCİ VE TEMSİLCİ UNVAN, KLASMAN VE KADROLARI

Madde12- Gözlemci ve Temsilcilerle ilgili unvan, klasman tespiti ile kadrolar arası geçişin kural, prensip ve yöntemleri her futbol sezonu başında ilgili İç Talimat hükümlerine göre Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu tarafından belirlenir, ilgililere ilan ve tebliğ edilir.
Futbol sezonu Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nca belirlenerek ilan edilen tarihlerdir.

GÖZLEMCİ VE TEMSİLCİLERİN LİSANS VE VİZELERİ

Madde 13- Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun düzenleyeceği ve gerekli gördüğü profesyonel lig karşılaşmaları için gözlemci ve temsilci atamalarına izin verilen müsabakalarda gözlemciler ve temsilciler görev yapar. Futbol Müsabaka Talimatı’nın ilgili hükümleri saklıdır . Gözlemci lisansları, her yıl 1 Nisan – 31 Temmuz, Temsilci lisansları 1 – 31 Temmuztarihleri arasında vize ettirilmelidir. Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Türkiye Futbol Federasyonu talimatlarına uyum kaydıyla bu tarihlerde değişiklik yapabilir. Lisanslar yalnızca vize edildikleri sezon için geçerli olup vizesini yaptırmayanlar gözlemcilik ve temsilcilik yapamazlar. Belgelendirilmiş geçerli mazeretler Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nca değerlendirilir.
Futbol sezonunda görev yapabilmek için, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği vize bedelini süresi içinde yatırmak zorunludur.


GÖZLEMCİ VE TEMSİLCİLERİN UNVANLARA AYRILMASINDA ANA PRENSİPLER

Madde 14- Gözlemciler ve Temsilcilerin unvan ve klasmanlara ayrılması, ilgili İç Talimatlarda belirtilen kurallara göre yapılır.

GÖZLEMCİLER VE TEMSİLCİLER KURULU’NUN LİSANS İPTAL TALEBİ

Madde 15- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu;
a) Geçerli mazereti olmadan ısrarlı olarak görev kabul etmeyenlerin (Sağlık sorunlarına istinaden tam teşekküllü devlet hastanesinden rapor alanlar, belgeli yurt içi-yurt dışı görev yapanlar ve silah altına alınanlar hariç)
b) Müsabaka sonuçlarını etkileyecek girişimlerde bulunanların,
c) Sosyal yaşamı ve davranışları ile futbol camiasını küçük düşürecek tutum sergileyen,
d) Futbol Federasyonu Disiplin Kurulları tarafından 1 defa da 3 ay toplam 6 ay veya daha fazla süre ile cezalandırılanların,
e) Yüz kızartıcı suçlardan kesin hüküm giyenlerin,
f) Üst üste 4 sezon vize yaptırmayanların,
Gözlemci ve Temsilci lisanslarının iptalini; Türkiye Futbol Federasyonu’ndan talep edebilir. Bu husustaki kararı Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu verir.

DİSİPLİN KURULUNA SEVK NEDENLERİ

Madde 16- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu aşağıdaki durumlarda gözlemci ve temsilcileri Disiplin Kurulu’na sevk eder;
a) Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu toplantılarında karar altına alınmış ve ilgililere duyurulan yazılı talimatlarına uymayanlar.
b) Görevli oldukları müsabaka ile ilgili raporlarını vermeyenler veya gerçeğe aykırı rapor dolduranlar.
c) Kendine menfaat sağlama amacıyla Hakem, Gözlemci, Temsilci, Kulüp idarecileri ve bu gibi şahıslardan para alanlar.
d) Herhangi bir konuda yazılı savunması veya görüşü istendiği halde süresinde yazılı beyanda bulunmayanlar.
e) Görsel, işitsel, sanal ve yazılı basında Futbol Federasyonu, Gözlemciler Temsilciler Kurulu, Gözlemcilik ve Temsilcilik müesseseleri hakkında izin almadan görüş beyan edenler.
f) Sosyal yaşantısına dikkat etmeyen ve umuma açık yerlerde olay çıkaranlar.


GÖZLEMCİLER VE TEMSİLCİLER KURULU’NUN TEŞKİLATLANMASI

Madde 17- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun teşkilatlanması ilişikteki şemaya uygun şekilde gerçekleştirilir.
Şemada belirtilen unvan ve görevler bu Talimatta veya İç Talimatlarda belirtilir.

TALİMATLARDA YER ALMAYAN HUSUSLAR

Madde 18- Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu; Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri ile ilgili Talimat ile İç Talimatlarda yer almayan hususlar hakkında karar vermeye yetkilidir. Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun aldığı kararlardan hukuki sonuç doğuracak olanlar, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayına tabidir.

YÜRÜRLÜK

Madde 19- Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Ana Statüsü’ne göre hazırlanan bu talimat, Resmi Gazete’de yayımını tarihinde yürürlüğe girer.


YÜRÜTME

Madde 20- Bu Talimatı; Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu yürütür.
Geçici Madde 1- Bu Talimat yürürlüğe girdiği tarihte Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu başkan ve üyeleri istifa etmiş sayılırlar. Bu tarihten itibaren yedi gün içinde Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nca yeni Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu başkan ve üyeleri atanır.
 
F

fiesta73

Guest
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU

STADYUM ve GÜVENLİK KOMİTESİ

TALİMATI​
BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ

Madde 1- Bu talimat, Stadyum ve Güvenlik Komitesinin, görev, yetki ve sorumluluğunu, çalışma esas ve usullerini, denetleme faaliyetlerini ve sonuçlarını düzenlemektedir.

KAPSAM

Madde 2- Talimat; Türkiye liglerinde yer alan tüm futbol stadyumlarını ve bu stadyumları kullanan kulüpleri kapsar.

DAYANAK

Madde 3- Bu Talimat, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ve Türkiye Futbol Federasyonu Ana Statüsü hükümlerine göre düzenlenmiştir.

TANIMLAR:

Madde 4- Bu talimattaki;

a)Federasyon: Türkiye Futbol Federasyonu’nu

b)Yönetim Kurulu: Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nu,

c)Stadyum ve Güvenlik Sınıflandırma Kriterleri: Bu talimatın ekinde yer alan ve ayrılmaz bir parçası olan, Türkiye’deki tüm stadyumlarda yapılması zorunlu, güvenli ve rahat bir ortamda müsabaka izlenmesinin amaçlandığı kurallar tablosunu,

d)Denetçi: Stadyum ve Güvenlik Komitesinin her sezon başında konularında uzmanlar arasından belirlediği, stadyumların S&G Sınıflandırma Kriterlerine uygunluğunu denetleyen uzmanları,

ifade eder.






STADYUM ve GÜVENLİK KOMİTESİ’NİN KURULUŞU

Madde 5- Stadyum ve Güvenlik (S&G) Komitesi, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı tarafından bilgi ve tecrübesine güvenilir Yönetim Kurulu Üyeleri arasından atanan biri başkan olmak üzere ve konularında uzman 7(yedi) üyeden oluşur. Üyeler kendi aralarında bir raportör seçerler.

STADYUM ve GÜVENLİK KOMİTESİ’NİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Madde 6- Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı gerekli gördüğünde Stadyum ve Güvenlik Komitesi'nin toplantılarına katılır ve başkanlık eder. Stadyum ve Güvenlik Komitesi, ayda en az iki kez salt çoğunlukla toplanır. Kararlar katılanların ekseriyeti ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki sayılır. Stadyum ve Güvenlik Komitesi’nin Çalışma Esas ve Usulleri iş bu Talimat ile belirlenir.




İKİNCİ BÖLÜM


STADYUM ve GÜVENLİK KOMİTESİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 7- Stadyum ve Güvenlik Komitesi'nin görev ve yetkileri şunlardır.

a)Stadyumların mevcut fiziki yapılarının, burada oluşturulacak konfor ve güvenliğin çağdaş düzeye ulaştırılmasını sağlamak, stadyumların UEFA ve FIFA standart ve kriterlerine göre yapılanmasını gerçekleştirmek,

b)Türkiye’de bulunan tüm Profesyonel kulüplerin oynadığı stadyumların Stadyum ve Güvenlik Sınıflandırma Kriterlerine uygunluk denetimini Komite Üyeleri başta olmak üzere Denetçiler ve/veya Alt Komisyonlar aracılığı ile yapmak,

c)Stadyumları önceden belirlenmiş standart kriterlerine göre tasnif ederek(Yıldızlayarak), yayın ve tespit edilmiş kriterlere göre müsabakaların uygun stadyumlarda yapılmasını sağlamak,

d)Stadyumlara yapısal eksikliklerini giderebilmesi içim yapılacak yardımlara kaynak olması amacıyla fonlar oluşturmak,

e)Kulüp Lisans Departmanı ile koordineli olarak stadyumlardaki güvenlik ve konfor için gerekli kriter tespitlerini yapmak, kriterlerin uygulama sürecini planlamak ve belirlenmiş bu kriterlere göre stadyumları denetlemek,

f)Müsabakalarına katıldığı ligin kriterlerine uygun stadyuma sahip olmayan kulüplerin, sahip olduğu kriterlere uygun lig müsabakalarına katılması hususunda (bir alt lige düşürme) Federasyon Yönetim Kurulunca karar alınmak üzere bildirimde bulunmak,

g)Stadyumları denetlemek için denetçiler görevlendirmek, denetçilerin görev alacağı stadyum ve bölgeleri belirlemek, gerekli gördüğü durumlarda denetçilerin görevine son vermek,
h)Denetçilerin denetim konuları ile ilgili raporlarını incelemek ve raporlarla belirlenen eksikliklerin giderilmesi konusunda kulüpleri uyarmak,

i)Denetçilerin eğitimlerini planlamak ve gerçekleştirmek,

j)Kulüp Görevlilerinin eğitimlerini planlamak, stadyumlarda gerekli güvenlik ve konfor ile ilgili kurslar açmak ve bu kurslar sonucunda başarılı olanlara sertifika vermek,

k)Alt komisyonları ve gerekebilecek diğer ihtisas komisyonlarını kurmak,

l)Türkiye Futbol Federasyonu Temsilcileri için Standart Güvenlik Kontrol Listeleri hazırlamak,

m)Stadyum ve Güvenlik Komitesi'nin yıllık faaliyet planını hazırlamak ve bütçesi ile ilgili görüşlerini Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun onayına sunmak, Yönetim Kurulu onayından geçmiş bütçe faslına uygun her türlü harcama konusunda karar vermek ve Yönetim Kurulu/İcra Kurulu onayından sonra Türkiye Futbol Federasyonu Satınalma İç Talimatı Hükümlerince harcamaları yapmak,

n)Bütçe dâhilinde, denetçilerin, alt komisyon üyelerinin görev ücretlerini ve/veya huzur haklarını belirlemek ve bunu Federasyon Yönetim Kurulu’nun onayına sunmak,

o)Bu birimde çalışacak personelin sayısını, nitelik ve ücretlerini, departmanın donanım ve malzeme ihtiyaçlarını tespit etmek ve bunları Yönetim Kurulu’nun onayına sunmak, onaylananların bütçe dâhilinde teminini sağlamak,

p)İş bu Talimat ve Eki ile Akreditasyon Talimatı ve Eki'nde gerekecek değişiklikleri yaparak Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun onayına sunmak,

r)Hukuki sonuçlar doğurabilecek kararlarını onay için Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'na sunmak,

s)Bu Talimata ve Eki hükümlerine aykırılık sebebiyle disiplin cezası gerektirecek durumlarda Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilecek kulüpleri Federasyon Başkanı’nın onayına sunmak,

t)Stadyum ve Güvenlik Sınıflandırma Kriterlerine uymayan kulüplere verilecek cezaları belirlemek ve bu cezaları Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun onayına sunmak,

u)Stadyumlarda, S&G Sınıflandırma Kriterlerine uymaması sebebiyle seyirci alınmayacak bölümleri belirlemek, bu bölümlere eksiklikler giderilene kadar seyirci alınmaması hususunu Yönetim Kurulu’nun onayına sunmak,

STADYUM VE GÜVENLİK KOMİTESİ BAŞKANI'NIN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 8- Stadyum ve Güvenlik Komitesi Başkanı'nın görev ve yetkileri şunlardır:

a)Stadyum ve Güvenlik Komitesi toplantılarına başkanlık etmek,

b)Stadyum ve Güvenlik Komitesi adına basına demeç vermek veya bu konuda bir üyeyi görevlendirmek,

c)Gerekli gördüğü durumlarda alt komisyonlara başkanlık yapmak,

d)Talimatlarda belirtilmiş hususlarda Stadyum ve Güvenlik Komitesi üyelerine görev vermek,

e)Stadyum ve Güvenlik Komitesi adına yapılacak harcamaları belirleyerek Federasyon Başkanı’nın onayına sunmak,

ALT KOMİSYONLAR

Madde 9- Stadyum ve Güvenlik Komitesi; 3813 sayılı kanununa dayanarak hazırlanmış iş bu talimatın kendisine verdiği görevleri daha etkin bir şekilde yerine getirebilmek için alt komisyonlar kurar.

Alt Komisyon Başkanları ve yeterli sayıda üye, Stadyum ve Güvenlik Komitesi üyeleri tarafından seçilir. Alt Komisyonların alacakları kararlarda Stadyum ve Güvenlik Komitesi'nin onayı gerekir.

Alt komisyonlar, gerektiğinde bölgeler bazında da teşkilatlanabilirler.

Alt Komisyonların teşkilatlanmaları, başkanların ve üyelerin görev ve sorumlulukları ve alt komisyonlar ile ilgili diğer hususlar Stadyum ve Güvenlik Komitesince hazırlanarak Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacak İç Talimat ile belirlenir.

DENETÇİLERİN NİTELİKLERİ

Madde 10- Stadyum ve Güvenlik Komitesi denetçisi olabilmek için;

a)En az Üniversitelerin 4 yıllık konuyla ilgili bölümlerinden birinden mezun ve spor alanında mesleki deneyime sahip olmak,

b)Futbol Disiplin Talimatı uyarınca bir defada 3 aydan, toplam 6 aydan fazla ceza almamış olmak,

c)Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak,

gerekmektedir.

DENETÇİLERİN GÖREV ve SORUMLULUKLARI

Madde 11- Stadyum ve Güvenlik Komitesi Denetçilerinin görev ve sorumluluklar şunlardır;

a)Stadyum ve Güvenlik Komitesi’nin belirlemiş olduğu kriterlere göre komite adına stadyumları denetlemek, raporlar hazırlamak ve bunları komiteye sunmak,


b)Komite tarafından belirlenmiş stadyum ve güvenlik sınıflandırma kriterlerinin, görevli oldukları stadyumlarda takibini yapmak, eksikliklerin giderilmesi hususunda yetkililere talimat vermek, eksikliklerin giderilmesini takip etmek, görevli oldukları stadyumlarda yapılacak her türlü inşaat konularında onay vermek,

c)Stadyum ve Güvenlik Komitesi’nin belirlemiş olduğu bölgelerde görev yapmak,

d)Stadyum ve Güvenlik Komitesi’nin belirli zamanlarda düzenleyeceği eğitim seminerlerine katılmak, yapılacak sınavlarda başarılı olmak.








ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


STADYUM VE GÜVENLİK UYGUNLUK BELGESİ

Madde 12- Stadyum ve Güvenlik Komitesi, Stadyum ve Güvenlik Sınıflandırma Kriterlerine uyan kulüplere S&G Uygunluk Belgesi verir. Her yıl, sezon müsabakaları başlamadan evvel kulüplerin bulundukları lig kriterlerini içeren, müsabakalarını oynayacakları stadyum için, S&G Uygunluk Belgesi alması gerekmektedir.

Stadyum ve Güvenlik Komitesi, vermiş olduğu S&G Uygunluk Belgesi’ni, sınıflandırma kriterlerine uygunluğun yitirilmesi gerekçesiyle, aksaklığın giderilmesi için verdiği süre bitiminde geri alabilir.

Yer aldığı sınıflandırma kriterlerine uyması konusundaki aksaklıklar giderilene kadar kulübe S&G Uygunluk Belgesi verilmez.

S&G Uygunluk Belgesi olmayan stadyumda müsabaka oynanmaz.

Kulüp yarıştığı kategorinin sezon müsabakaları başlamadan önce Federasyona, yer aldığı ligin S&G Uygunluk Belgesi bulunan ve müsabakalarını oynayacağı bir stadyum göstermek zorundadır. Uygun stadyumu bildirmeyen ya da mevcut şartlara göre Federasyonun belirlediği stadyumda oynamak istemeyen kulüp müsabakalara katılamaz. Yapılan uyarılara, verilen süreye rağmen stadyum ve güvenlik ile ilgili stadyumdaki eksiklikler giderilmez veya gösterilen stadyumda müsabakalar oynanmaz ise Federasyon kulübün tescilini silebilir.

DENETLEME:

Madde 13- Stadyum ve Güvenlik Komitesi, sezon başlamadan önce kulüplere yazılı olarak denetçiler aracılığı ile denetleme yapacağı tarihleri bildirir. Denetleme günü stadyumun denetlenememesi ve bunda kulübün kusurunun olması halinde, stadyumun S&G Uygunluk Belgesi’nin olmadığı kabul edilerek buna göre işlemler yapılır.

Sezon öncesi denetlemeler haricinde, Stadyum ve Güvenlik Komitesi Üyeleri, denetçileri ve alt komisyon üyeleri, gerekli gördüğü tarihlerde, kulüplere önceden haber vermeksizin denetlemeler yapar, bu denetlemeler neticesinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için kulüplere süre verir. Bu süre bitiminde eksiklikler giderilmemiş ise stadyumun S&G Uygunluk Belgesi geri alınır, eksiklik giderilinceye kadar geri verilmez.

Müsabaka günü federasyon temsilcilerinin belirlediği ve raporlarına yazdıkları uygulamaya yönelik yapısal eksiklikler, denetçi raporlarıyla aynı şekilde komite tarafından incelenir, eksikliğin giderilmesi için kulübe süre verilir. Bu süre sonunda giderilmeyen eksiklikler sebebiyle kulübe bu talimata yer alan cezalar verilir.


Denetimin yapıldığı stadyumu kullanan kulüp; Stadyum ve Güvenlik Komitesi tarafından imzalanmış görev yetki belgesinin ibrazı üzerine, stadyumun tüm bölümlerinde yapılacak denetime izin vermek zorundadır. Yapılacak denetime engel olanlar, denetim elemanlarının çalışmasına engel çıkaranlar ile mensubu bulundukları kulüp hakkında Profesyonel Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.

Engellenen denetim gerçekleşene kadar denetimin yapılacağı stadyumun “S&G Uygunluk Belgesi” askıya alınır bu stadyumda müsabakanın oynanmasına Federasyon Yönetim Kurulun kararı ile izin verilmez.

SINIFLANDIRMA

Madde 14- Kulüpler, müsabakalarını oynadıkları stadyumları, güvenlik ve konfor gözetilerek hazırlanmış ve ekte yer alan sınıflandırma kriterlerine göre, yer aldıkları liglere uygun hale getirmek zorundadır.

CEZALAR

Madde 15- Bu talimata, eki ve ayrılmaz bir parçası olan Stadyum ve Güvenlik Sınıflandırma Kriterlerine aykırı hareket eden kulüpler hakkında, Stadyum ve Güvenlik Komitesinin talebi ile Futbol Müsabaka Talimatı 18.maddesindeki hükümlere dayanarak Yönetim Kurulu karar verir.

TALİMATTA BULUNMAYAN HÜKÜMLER

Madde 16- Bu Talimatta hükme bağlanmamış olan hususlar hakkında Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu karar vermeye yetkilidir.

YÜRÜRLÜK

Madde 17- Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bu Talimat Resmi Gazete’de ilan edilerek yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

Madde 18- Bu Talimatı Türkiye Futbol Federasyonu yürütür.

Geçici Madde 1- Kulüpler, iş butalimatın eki ve ayrılmaz bir parçası olanStadyum ve Güvenlik Sınıflandırma Kriterleri listesindeki, yer aldığı lige göre tamamlaması gerekli olan (b) kriterlerini, 1 Ocak 2006 tarihine kadar yerine getirmek zorundadır.

1 Ocak 2006 tarihinde yer aldığı lige göre (b) kriterlerini yerine getirmeyen kulüplere verilecek cezayı Futbol Müsabaka Talimatı madde 18 hükümlerine göre Yönetim Kurulu belirler.
 
F

fiesta73

Guest
Kuralları bilelim
ona göre konuşalım
öyle değilmi arkadaşlar.​
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst