Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Şikayet ve dilekçe nasıl ve nereye verilir...

  • Konbuyu başlatan fiesta73
  • Başlangıç tarihi
F

fiesta73

Guest
ŞİKAYET VE DİLEKÇE HAKKI
MADDE 74:
Vatandaşlar karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye'de kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazı ile başvurma hakkına sahiptir.Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir.Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenmiştir. (Anayasa Hukuku'na göre sınırlama bir hak ve özgürlüğün kullanılmasını önlemek amacıyla, düzenleme ise bir hak ve özgürlükten yararlandırma amacıyla yapılır.)Türkiye Cumhuriyeti Anayasası.
Şikâyet ve dilekçe hakkı yurttaş olarak yasama organına başvurma hakkıdır; dilek veya şikâyet biçiminde gerçekleştirilir ve temsili hükümet sisteminin gerçekleştirilmesini sağlayan bir yoldur.

Anayasa Hukuku'na göre sınırlama bir hak ve özgürlüğün kullanılmasını önlemek amacıyla, düzenleme ise bir hak ve özgürlükten yararlandırma amacıyla yapılır.

Şikâyet niteliğindeki başvurular bir kişinin ya da kamunun çıkarlarını zedeleyen veya hukuk düzenindeki bir aksaklığı ortaya koyan bir durumla ilgili oldukları için, konulan da ister istemez sınırlı olmak durumundadır. [Savcılıklara hitaben Şikâyet Dilekçesi örneğine bakınız]

Dilek niteliğindeki başvurular bir ya da birden fazla kişinin kendilerini veya kamuyu ilgilendiren konularda alınması gereken önlem ya da istekleri dile getirmeleri ve siyasal içerikli olmaları nedeniyle sınırlı değildir; ancak düzenlenebilir niteliklidir.

Bu yasal haklarla ilgili işlemler 1984 tarihli ve 3071 sayılı "Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun'la düzenlenmiştir.

Dilekçe Nasıl Yazılır?

Postane, belediye, karakol, sular idaresi ve benzerlerinden hangisine başvurursak başvuralım, bizden bir dilekçe vermemiz istenir. Peki, dilekçe nasıl yazılır? Dilekçede nelerin yer alması gerekir?
Dilekçeye ilk önce hangi kuruma yazılacaksa, o kurumun tam adı, bulunduğu il ve ilçe başlık olarak yazılmalıdır. Biraz boşluk bıraktıktan sonra, dilekçenin konusu özet olarak ancak eksiksiz yer almalıdır. Bundan sonra da o kurumdan neyi talep ediyorsak, o talep açık ve net olarak belirtilmelidir. Dilekçeye mutlaka tarih konulmalı, ad-soyad belirtilmeli ve altı imzalanmalıdır. Adres yazmayı sakın unutmayın. Ayrıca dilekçeye eklenecek belgeler varsa, bu belgelerin de dilekçenin arkasına konulması, bunların neler olduğunun da dilekçenin altına konulacak ekler bölümünde belirtilmesi gerekir.

Örnekler:

...............TÜRK TELEKOM A.Ş. MÜDÜRLÜĞÜ'NE
.................................................. ...........................SAKARYA ,
Adıma kayıtlı olan 0264-450 50 65 No.lu telefonumun kurulu bulunduğu adres Hacıoğlu Mh. 78. Sk. No.12/2 Erenler' dir. Başka bir adrese taşınmam nedeniyle telefonumun yeni adresim olan Patates Hali 93 Sk. Karlı Apt.Kat:4 Da:8 Erenler adresine naklini talep ederim. .../.../.....
Saygılarımla
Adres
Ad

İmza
Ek: Nüfus cüzdanı fotokopisi Borcu yoktur yazısı.​

..............
.............
..........
...................


ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

ANKARA

………………………………………………verilmek üzere, sabıka kaydım olup, olmadığının tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim.
…/…/2006
Adı ve Soyadı

İmza

Açık Kimliği :
T.C Kimlik No :
Soyadı :
Adı :
Baba Adı :
Ana Adı :
Doğum Yeri :
Doğum Tarihi :
Nüfusa Kayıtlı
Olduğu Yer (İli-İlçesi) :

Önemli Not :

Dilekçe ile birlikte Nüfus Cüzdanı aslını ibraz etmek mecburidir.​


.............
.....................
........
.................

ehliyet almak için yazılacak olan dilekçe örneği;
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

ANKARA

T.C Kimlik No :
Soyadı :
Adı :
Baba Adı :
Ana Adı :
Doğum Yeri :
Doğum Tarihi :
Nüfusa Kayıtlı
Olduğu Yer (İli-İlçesi) :


Cilt No. :

Aile Sıra No.: Sıra No. :


………. Sınıfı Sürücü Belgesi almak için müracaat edeceğimden sabıkamın olup olmadığının bildirilmesini arz ederim.



…./…/2006
Adı ve Soyadı
İmza​

__________________
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst