Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Türkiye'nin İncisi, Karadenizin birincisi Turizm cenneti TRABZONUMUZ

seyfi

Administrator
Local time
09:03
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
[FONT=times new roman, times, serif]
trabzon21.jpg
[/FONT]



[FONT=times new roman, times, serif]Trabzon Genel Bilgi [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Trabzon, tarihi, kültürel ve turistik yönden zengin bir yapıya sahiptir. Trabzon'da turistlerin en büyük ilgi odağı Kale Surları, Ortahisar (Fatih Camii), Atatürk Köşkü (Müzesi), Ayasofya Müzesi, Gülbaharhatun Camii, Yenicuma Camii, Küçük Ayvasıl Kilisesi, Maçka İlçesinde bir tarih ve doğa anıtı olan Sumela (Meryemana) Manastırıdır. Ayrıca Bakırcılar ve Kuyumcular Çarşısı ile Çaykara-Uzungöl, Akçaabat-Sera Gölü, Sürmene-Çamburnu, Düzköy-Çal Mağarası ve yayla şenlikleri turistlerin ilgisini çeken yerlerdir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]SUMELA MANASTIRI

Maçka İlçesi Altındere Köyü sınırları içinde sarp bir tepenin orta kesimindeki mağara etrafında kurulmuştur.

İlk oluşumu 4.yüzyıla kadar indirilirse de, bugün ayakta olan kalıntılar en erken 13-14.yüzyıllara aittir. Vadiden görülen dıştaki balkonlu kısım ise Osmanlı Döneminde, 19.yüzyıl ortalarında özellikle iç mekanlarda Türk mimarisi esas alınarak yapılmıştır. Manastır topluluğunu; ana kaya kilisesi (mağara), iki şapel, ayazma, hizmet birimleri, keşiş ve öğrenci odaları ile misafirhane oluşturur. Ayrıca manastıra vadideki dereden su getiren kemerler dışta görülebilir. Kaya kilisesi ve ona bağlı şapelin iç ve dış duvarları İncil’den alınan konuların işlendiği fresklerle kaplıdır.

Doğal konumu ve kültürel zenginliği ile dünyaca ünlü olan manastır, 1923 yılında boşaltılmıştır. Daha sonra geçirdiği yangın, doğa koşulları ve çeşitli yağmalar sonucu kısa sürede harabe halini almıştır.

1972 yılında ören yeri olarak ziyarete açılan yapıda Kültür Bakanlığınca başlatılan geniş programlı restorasyon çalışması devam etmektedir.
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]U Z U N G Ö L

Trabzon’a 99 Km. ve Çaykara ilçesine 19 Km. uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m. Yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır.

Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki “şerah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evler, doğanın güzelliğini tamamlar.

Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlarındaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, Kafkas dağ horozu gibi hayvan türleri barınmaktadır.
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]GÜLBAHARHATUN CAMİİ

Kendi adıyla anılan mahallede Atapark’ın güneyinde yer alan bu cami Yavuz Sultan Selim zamanında annesi Gülbahar hatun adına 1514 tarihinde yaptırılmıştır. Zamanla, etrafındaki medrese, imaret, mektep, Darü’l-Kurra ve türbe ile bir külliye oluşturmaktaydı. Bugn diğerleri yıkılarak sadece doğsundaki türbe ayakta kalmıştır.
Cami, kare harim üzerine tek kubbe, yanlarda camiye dahil olmuş bulunan birer kubbeli tabhane, 5 kubbeli son cemaat yeri ile kuzey-batı köşesindeki minareden oluşmaktadır. Kesme taşlardan yapılan camiye kuzey cephesindeki ana giriş kapısından girilmektedir. Ayrıca, yanlardaki zaviyelere de düz altlıklı sivri sağır kemerli birer kapı açılmaktadır.

Son cemaat yeri altı mermer sütun üzerinde beş kubbeli olup, orta kubbe köşelikleri mukarnaslıdır. Başlıklar baklavalıdır. Son cemaat duvarına harimden iki alt ve bir üst pencere açılmaktadır. Cümle kapısı sivri kemerli bir niş içinde basık kemerlidir. Bu kapının üzerinde 1883-1884 yıllarında yapılan onarıma dair bir ayet kitabe yer almaktadır. Bugün son cemaat yeri üç taraftan bir saçakla çevrilidir.

Harimi örten kubbenin köşelikleri pandaniftir. Dışardan on iki (12) kenarlı bir kasnağa oturur. Rumi taçlı mermer bir mihrap ve mermerden sade bir minberi vardır. Caminin minaresi, bir kenarı ile yan duvara yapışık sekiz kenarlı bir kaide, sade pabuç, iki sıra ve bir sıra beyaz taşlarla örülen gövdeye sahiptir. Minarenin şerefesi üç sıra ve iri bademli ve sarkmalı, korkuluk altı köşe kabartmalı ve sağırdır.

GÜLBAHARHATUN TÜRBESİ
[/FONT]

[FONT=times new roman, times, serif]Atapark’ın güneyinde Gülbaharhatun Camii’nin doğusunda yer alan bu türbe Yavuz Sultan Selim tarafından annesi Gülbahar Hatun (Ayşe Hatun) için 1505 tarihinde yaptırılmıştır.

Sekizgen bir plan üzerine, düzgün kesme taşlarla örülen türbe, sivri kubbeyle örtülüdür. Türbenin örtüsü iki kademeli olup, sekizgen bir kasnağa oturtmaktadır. Kubbe kurşunla kaplıdır.

Türbenin kapısı kuzey cephesinde olup, diğer cephelerde üzerinde yalancı sivri kemerler bulunan birer pencere yer alır. Ayrıca, saçak altlarında bazı cephelerde şemse ve dikdörtgen şekillerinde geometri motiflerle bezeli kabartma süslemeler bulunmaktadır.

Türbenin kuzey cephesindeki giriş kapısı üzerinde 145x70 cm. boyutlarında alt ortası kemeriyle şekillenen güzel bir sülüsle mermer üzerine yazılı kitabesi yer almaktadır. Kitabe üç beyitten oluşan manzum Farsça bir kıtadır.

AYASOFYA MÜZESİ

İstanbul’un Latinler tarafından işgal edilmesinden sonra kaçan ve Trabzon’da 1204 yılında yeni bir devlet kuran Kommenos ailesinden Kral I.Manuel (1238-1263) tarafından 1250-1260 yılları arasında yaptırılan ve bir manastır kilisesi olan Ayasofya adı “Kutsal Bilgelik” anlamına gelir.

Geç Bizans Kiliselerinin en güzel örneklerinden biri olan yapı, kare-haç planlı olup, yüksek bir kubbeye sahiptir. Kuzey, batı ve güneyinde revaklı üç kirişi bulunmaktadır. Yapı ana kubbenin üzerine değişik tonozlarla örtülmüş ve çatıya farklı yükseltiler verilerek kiremitle örtülmüştür.

Bölgenin 1461 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesine kadar geçen dönemde önemli bir kilise olan Ayasofya, bu tarihten sonra da önemini koruyarak faaliyetlerine devam etmiştir. Ancak 1670 yılında görülen ihtiyaç üzerine camiye çevrilmiş ve 1864 yılında da restore edilmiştir.

I.Dünya Savaşı yıllarında Ruslar tarafından işgal edilen Ayasofya, askeri karargah, hastane, depo ve savaştan sonra yine cami olarak kullanılmıştır. 1958-1962 yılları arasında Edinburg Üniversitesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliği ile restore edilerek, 1964 yılında müzeye çevrilmiştir.

ATATÜRK KÖŞKÜ

Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alıp 20.yüzyılın hemen başında yaptırılmış, Atatürk 1934 ve 1937 yıllarında Trabzon’u ziyaretlerinde bu köşkte konuk edilmiştir.

Onun ölümünden sonra Trabzon Belediyesi tarafından, dönemde kullanılan eşyalarla dekore edilerek, Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.Avrupa mimari tarzında inşa edilen köşk üç + yarım karataş bir yapıdır. Dıştaki taşkın saçaklarda ahşap, içte tavanlarda alçı süslemelere yer verilmiştir.

Ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK 1937 yılında vasiyetnamesinin bir bölümünü bu konakta yazmıştır.

SPOR

Halen İl Merkezinde 32.000 kapasiteli (Hüseyin Avni AKER) stadyum mevcut olup, İl genelinde 3 adet stat, 3 adet çim, 12 adet toprak yüzeyli futbol sahası, 11 adet spor salonu, 1 adet kapalı yüzme havuzu, 1 adet atış poligonu, 5 adet kapalı spor salonu ve 131 spor kulübü vardır. Sporun çeşitli branşlarında 7.733 sporcu, 415 hakem ve 15 antrenör görev almaktadır.

Trabzon'da spor denince şüphesiz ilk akla gelen futboldur. İlimizin tanıtımında çok önemli yer tutan futbol takımımız TRABZONSPOR gerek ülkemizde ve gerekse Avrupa'da elde ettiği büyük başarılardan dolayı İlimizin ve Ülkemizin tanıtımında önemli rol oynamaktadır. 2 Ağustos 1967 tarihinde Bordo-Mavi renklerle kurulan Trabzonspor 1973-1974 sezonunda Türkiye Birinci Ligine çıkmış ve bugüne kadar 6 kez 1. Lig Şampiyonluğu, 7 kez Federasyon Kupası, 7 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 5 kez de Başbakanlık Kupasını müzesine götürmüştür.

Ayrıca, İlimizin ilçe takımı olan Akçaabat Sebat Spor 2002-2003 sezonunda Birinci Süper Lige çıkmış ve halen bu lige mücadele etmektedir.

Avcılık, atıcılık, atletizm, basketbol, boks, güreş, judo, voleybol, hentbol, futbol ve su sporları dallarında spor faaliyetleri yapılmaktadır. Her dalda ülke çapında dereceler alan Trabzonlu sporcular futbolda da birçok başarılar kazanmışlar ve isimlerini yurt dışına taşırmışlardır.

KÜLTÜRÜN TARİHİ GELİŞİMİ

Bilinen tarihi geçmişi en az 4000 yıl öncesine dayanan Trabzon, konumu itibarıyla tarihin bütün evrelerinde tüm dünyanın ilgisini çekmiş ender kentlerden biridir. Coğrafi önemi, tam bir geçiş noktasında bulunması, değişik medeniyetlere ev sahipliği yapması Trabzon'u önemli kılan etkenlerin başında gelmektedir. Böylesine köklü geçmişe sahip bir kentin kültürel hayatı da renkli olmak zorundadır. Bir kere Trabzon bildiğimiz "kent kültürü"nü yüzyıllardan bu yana bünyesinde yaşatmaktadır. Ticari ve idari merkez olarak Trabzon'da yüzyılların ötesinden bu yana kurulu bulunan eğitim-kültür-ticaret merkezlerinin varlığı ketin etrafıyla birlikte canlı ve süregelen bir kültürel birikime sahip olduğunun göstergesidir.

Büyük Türk Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u 1461'de fethinden sonra daha da gelişen Trabzon'da kültür kurumlarının varlıklarına bir çok tarihi belgede rastlamamız mümkündür. Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal ATATÜRK'ün "Halkı zeki, üretken, girişimci ve çalışkan" olarak nitelendirdiği Trabzon'da çok gayretli çalışmalar yapılmış, eğitim ve kültür hareketlerine büyük önem verilmiştir.

Dünyaca ünlü gezginlerin ziyaret ettiği Trabzon, yüzyıllar boyunca, bütün dünyanın ilgisini çekmiştir. Ksenophon'dan, Evliya Çelebi'ye, Fallmerayer'den, Frunze'ye kadar yüzlerce seyyahın ziyaret edip düşüncelerini tarihe birer belge olarak aktardıkları "seyahatnamelerde"ki ana buluşma noktası "gizemli doğası, coğrafi konumu, Orta Asya, Kafkasya, Uzakdoğu, Ortadoğu'nun İstanbul ve Avrupa ile ilişkisinde önemli bir ticaret ve kültür merkezi" oluşundan kaynaklanan kentin vazgeçilmezliğidir.


TARİHİ ZENGİNLİKLERİMİZ

İlimizde Kültür Bakanlığı tarafından tescillenmiş ve koruma altına alınmış 550 tarihi tescilli kültür varlığı bulunmaktadır. Bunun yanısıra "tabiat varlığı" olarak belirlenmiş ve koruma altına alınmış bölgelerimiz de bulunmaktadır.
İl merkezi ve ilçelerde sayısız tarihi esere rastlamak mümkündür. Bunların başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz :

"Trabzon Kalesi, Kalepark, Yenicuma Camii, Cephanelik, Su Kemerleri, Akçakale, Ayasofya, Küçük Ayvasıl, Ortahisar Camii, Molla Nakip Camii, Kudrettin Camii, Hüsnü Göktuğ Camii, Kızlar Manastırı, Kaymaklı Manastırı, Kuştul Manastırı, Sumela Manastırı, Santa Maria Kilisesi, Gülbaharhatun Camii, İskenderpaşa Camii, Tophane Hamamı, Sekiz Direkli Hamam, Meydan Hamamı, Çeşmeler, Köprüler, Atatürk Köşkü, Memişağa Konağı, Erdoğdu Bey Camii, Musa Paşa Camii, Saraçzade Medresesi, Ortahisar Muvakkithanesi, Emir Mehmet Türbesi, Hamzapaşa Türbesi, Bedesten"

Karadeniz kıyısında kurulmuş en eski kentlerden biri olan Trabzon’da yukarıda kısaca isimlerini sunduğumuz eserlerin dışında her bir köyde ve mahallede sevimli çeşmeler, evler, köprüler bize tarihin geçmiş sevimli yüzünü yansıtmaktadır. Akçaabat Orta Mahalle, Sürmene evleri, Ortahisar mahallesindeki eski Türk evleri, konaklar bugün bile işlevlerini yürüten diğer irili ufaklı tarihi eserlerin hepsi ilimizin birer kültür ve tabiat varlığıdır.


TRABZON KÜLTÜR KURUMLARI
Tüm yerleşim birimlerine kadar inmiş okullarımızın yanısıra Trabzon’un kültür hayatına renk veren, yeşermesini sağlayan kütüphane ve kültür merkezleri açısından da oldukça zengin Trabzon’da, İlköğretim çağından - yüksek eğitime kadar aranılan bütün eğitim kurumları bulunmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 17 vilayetinden biri olan Trabzon fetihten sonra yoğun bir kültürel gelişmeye sahne olmuştur. Bu gelişme içinde kütüphanelerin rolü büyüktür. Tarih seyri içinde kütüphanelerimizden söz etmek istiyoruz :


& Saraçzade Kütüphanesi : Saraçzade Mustafa Efendi tarafından 1762 tarihinde kurulmuştur. Ortahisar Camii’nin karşısında bulunan mescidin üst katında bulunmaktadır.


& Fetvahane Kütüphanesi : Trabzon Valisi Hazinaderzade Osmanpaşa tarafından 1845 tarihinde hizmete açılmıştır. Ortahisar Camii’ne batı yönünde bitişik yer alan bu kütüphanede önemli eserler bulunmaktaydı. Trabzon’un işgali sırasında Rus asar-ı atika müzesi müdürü prof. İnavovitch Ouspenski tarafından 497 kitap seçilerek Rusya’ya nakledilmiştir.


& Ortahisar Kütüphanesi : Ortahisar Camii doğu tarafında yer alan bir odasında 1842 yılında valiliğinin son yılında Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından açılmıştır.


& Hatuniye Kütüphanesi : 1844 yılında Gülbahar Hatun Camii külliyesi içinde Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından açılması tasarlanmasına rağmen, onun ölümü üzerine kardeşi Abdullah Paşa tarafından açılmıştır.


& Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Kütüphanesi : Milli Mücadele yıllarında Trabzon’da kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kütüphanesi olarak hizmet vermiştir. Trabzon halkını milli mücadele fikri etrafında birleştirmek için kurulan bu kütüphaneye çeşitli yollardan kitaplar hediye edilerek zenginleştirilmiştir.

& Trabzon Muallimler Cemiyeti Kütüphanesi : Mustafa Reşit Tarakçıoğlu tarafından Trabzon’da kurulan Muallimler Cemiyeti olarak faaliyet gösteren kuruluşun kütüphanesi idi. “Gelecek kuşakların modern irfan ve milli düşüncelerle cihazlanmaları, milli duygularla hürmetli vatanperver, çalışkan eleman olarak yetiştirilmelerini temin için kurulan Muallimler Cemiyeti”nin kitaplarının daha sonra kurulan Trabzon Halkevi Kütüphanesi’ne devredilmiştir.


& Trabzon Türkocağı Kütüphanesi : Gençlerin kahve köşelerinden kurtulmasını temin etmek maksadıyla Trabzon’da Türkocağı tarafından ilk kez 1925 yılında Çocuk Kütüphanesi kurulmuştur. Milli şuurun güçlenmesini amaçlayan Türkocağı’nın kütüphanecilik faaliyetleri de bu amaç doğrultusunda sürmüştür.


& Trabzon Halkevi Kütüphanesi : Trabzon Halkevi 24 Haziran 1932 yılında kurup, kütüphanesini hizmete açtı. Kütüphane 1943 yılında 3000 ciltlik kitaba ulaştı. Çıkardığı “İNAN” isimli dergi ile kentin kültürel hayatına katkıda bulundu. 47.000’e ulaşan kitap sayısı ile okuyucu hizmetlerini geniş halk kitlelerine yaydı.


& Trabzon İl Halk Kütüphanesi : Trabzon İl Halk Kütüphanesi 1 Ekim 1927 yılında hizmete açıldı. Açıldığı sırada adı Milli Kütüphane idi. Daha sonra Trabzon Genel Kütüphanesi olarak adı değişti. 1960 yılından itibaren de İl Halk Kütüphanesi olarak tüm Türkiye’de birliktelik sağlanmış şekilde bugünkü ismini almıştır. 19 Mayıs 1966 tarihinde Kütüphaneler Genel Müdürlüğü tarafından 400.000 liraya yaptırılarak bugünkü Atapark’daki yerine taşınmıştır. Daha önceleri bugün Gazeteciler Cemiyeti olarak hizmet veren meydandaki tarihi binada faaliyetini sürdürmekteydi.

İl Halk Kütüphanesi bugün 50.000’i aşkın kitabı, yıllık 100.000’i aşan okuyucusu ile bilgisayarlı sisteme geçmiş vaziyette hizmet vermektedir. Ayrıca nadide el yazmaları ve “şeriye sicilleri” ile de araştırmacılara ve tarihe ışık tutacak kaynak eserlere sahip önemli bir kültür merkezidir.


Bugün Trabzon’da kütüphanecilik hizmetleri kırsal alana kadar yayılmış ilçelerimizin yanısıra beldelerimizde de halk kütüphaneleri hizmet vermektedir.

Ayrıca Trabzon Belediyesi’nin Semt Kütüphaneleri ile İsmail Hakkı Berkmen Tarih Kütüphanesi kent merkezinde önemli hizmet vermektedir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin bünyesinde hizmet veren kütüphanesi daha çok akademik personel, öğrenci ve araştırmacılara hizmet vermektedir.


HORONLARIMIZ

Horon bir tutkudur Trabzon’da Kemençenin kıvrak sesi bir yerden yankılanmaya görsün, ya da davulun zurnanın nağmeleri işitilmeye... Başlar önce ayaklar oynamaya. Sonra eller havaya kalkar... Sonra bir sihirli alemin içinde genişler de genişler horonun halkası...

Horon gibi canlı, hızlı bir halk oyunu yoktur. Vücudun tümünün iştirak ettiği yegane oyundur denilebilir horona. Genelde erkek ve kadın diye horonları ayırmamakla birlikte erkek horonlarının daha sert, kadın horonu ise daha yumuşak figürlerle oynanmaktadır.

Horon dizisi iki kişiden oluşsa bile içlerinden biri mutlaka horonbaşıdır. Horonu ya çalgıcı ya da içlerinden usta olan bir horoncu yönetir. Horoncuların coşkularını canlı tutmak, horon kurmak, aşağı almak, değişik horon düzenine geçmek için horoncubaşı farklı komutlar verir. Horoncular “yürüyürü, dik oyna, kim ula, dikkat dikkat, ha uşak ha, alaşağı, ula ula, aloğlu, kim kim kim, şaşma, horonu bozma, taktum,...” gibi horoncubaşı tarafından verilen komutların ne anlama geldiğini bilirler ve horon düzenini buna göre sürdürürler.

=Düz Horon : Genellikle kadınlar tarafından davul zurna, kemençe eşliğinde oynanır.

=Akçaabat Sallaması : Genellikle davul, zurna eşliğinde Akçaabat yöresinde oynanır, erkek oyunudur. Sıksara’ya geçiş öncesi bir oyundur. Ağır bir yapıya sahiptir, giderek hızlanır.

=Sıksara : Trabzon halkının karakteristik yapısını simgeleyen en önemli horon türlerimizdendir. Atak, canlı vücudun bütün bölümlerinin harekete geçtiği kıvrak ve sanat gücü yüksek bir oyundur. Kemençe ile ve davul, zurna ile de oynanabilir.

=Kız Horonu : Düz horondur. Hareketleri basittir. Türkü eşliğinde de oynanır. Atma türküleri meşhurdur. Oyun esnasında söylenen türküler bu oyunu ilginç kılar. Kemençe ile oynanır.

=Sürmene Sallaması : Özgün ve hareketli bir oyundur. Kemençe ile oynanır. Davul ve zurna ile de oynanır. Özellikle Sürmene’de oynanan bu oyunun özel figürleri zevkle izlenir.

=Bıçak Oyunu : İki kişi tarafından bıçakla oynanır. Müzik ve ritm sıksaraya çok benzer. Karşılıklı bir savaşı, mücadeleyi andıran figürleri vardır. Oyuncuların ellerindeki bıçakları çok iyi kullanmaları gerekir, yoksa oyunun heyecanı içinde birbirlerini yaralayabilirler.

=Vaybeni : Genellikle Çaykara ve çevresindeki köylerde oynanır. Türküye dayalı oyundur. Atışmalı türkülerin söylendiği horonda bir tarafın söyleyecek sözü kalmayana dek devam eder.
[/FONT]

[FONT=times new roman, times, serif]YÜKSEK ÖĞRETİM

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ülkemizin dördüncü eski üniversitesi olup, İstanbul ve Ankara dışında Anadolu’da kurulan ilk üniversitedir. 20 Mayıs 1955 yılında kurulmuştur.

2 Aralık 1963 tarihinde öğretime açılan Karadeniz Teknik Üniversitesi 1966 yılında bugünkü kampusuna taşınmıştır. KTÜ' nün 9'u (Orman Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Fatih Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi) İlimiz sınırları içinde, toplam 19 Fakültesi mevcuttur. (Diğerleri Ordu Ziraat Fakültesi, Giresun Eğitim Fakültesi, Rize Su Ürünleri Fakültesi, Gümüşhane Mühendislik Fakültesi, Rize İlahiyat Fakültesi, Giresun Fen-Edebiyat Fakültesi, Rize Fen-Edebiyat Fakültesi, Rize Eğitim Fakültesi, Giresun İktisadi ve İdari Bilimler ve Artvin Eğitim Fakültesi)
Ayrıca 1 adet KTÜ Devlet Konservatuarı ile 7'si İlimiz sınırları içinde olmak üzere toplam 15 tane Yüksek Okul Üniversiteye bağlı olarak eğitim vermektedir. Üniversite bünyesinde Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüleri bulunmaktadır. Bütün bu birimlerde toplam 35.312 (22.862'si İlimizde) öğrenci, 1.723 öğretim elemanı (1.350'si İlimizde) bulunmaktadır.

İlimizde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait 3 yurttan birincisi Trabzon Yurdu olarak KTÜ Kampusu içerisinde olup, 6.600 kapasiteli, ikincisi Akçaabat ilçesinin Söğütlü Beldesindeki Akçaabar Yurdunun kapasitesi 1.582'dir. Üçüncüsü Sürmene ilçesinde bulunan yurdun kapasitesi ise 200 öğrenciliktir.
[/FONT]

[FONT=times new roman, times, serif]Turizm Danışma Bürosu
Tourism Information
İskenderpaşa Mh.Ali Naki Efendi Sk. No 1 / A
Tel.: 0 462 326 47 60

[FONT=times new roman, times, serif]TÜRSAB
(Türkiye Seyahat Acentaları Birliği)
Turkish Travel Agencies Association
İskenderpaşa Mah.Gazipaşa Cd.
Derya Apt. No: 34 Kat: 2 Daire: 1
Tel.: 0 462 326 51 77

[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Karadeniz Turizm Belgeli İşletmeler
Derneği (KATBİD)
Black Sea Tourism Licencied Administration Association
İskenderpaşa Mah. Bayraktarlar İş Hanı
Kat: 3 No : 59
Tel: 0 462 323 22 44

[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Karadeniz Profesyonel Turist Rehberler Derneği
Black Sea Professional Tour Guides Association
İskele Mahallesi Taksim İşhanı Sk.
Keleşoğulları İşhanı No: 11/1
Tel.: 0 462 326 63 37

[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Turizm Polisi
Tourism Police
Atatürk Alanı Belediye Binası
Tel.: 0 462 326 30 77

[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Polis İmdat
Emergency Call
155

[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Jandarma Acil
Gendarme
156

[/FONT]
[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Alo Trafik
Traffic
154
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]İlk Yardım[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]112[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ambulans[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]230 23 00[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Turizm Polisi - Atatürk Alanı[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]326 30 77 - 155 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]
[/FONT]
 

seyfi

Administrator
Local time
09:03
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
[FONT=times new roman, times, serif]KONSOLOSLUKLAR
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Iranİslam Cumhuriyet Başkonsolosluğu[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Taksim Caddesi Kızıltoprak Sokak No 3 Tel.: 0 462 326 76 50-53[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ortahisar Mh. Refik Cesur Cad. No: 6 Merkez Tel.: 0 462 326 26 00[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Gürcistan Başkonsolosluğu[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Gazipaşa Caddesi Kudunoğlu Apartmanı Kat 3 Tel.: 0462 326 22 26[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Panama Fahri Konsolosluğu[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskenderpaşa Mahallesi İskele Caddesi No 52 Tel.: 0 462 321 73 26[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Almanya Federal Cumhuriyeti Fahri Konsolusluğu[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Gazipaşa Cad. Saruhan İşhanı Kat: 1 D: 1 Tel.: 0462 321 74 44[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Avusturya Fahri Konsolosluğu[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Gazipaşa Cad. Saruhan İşhanı Kat: 1 D: 1 Tel:0462 326 28 36[/FONT]


[FONT=times new roman, times, serif]Seyahat Acentaları
1618 sayılı yasaya göre kurulmuş acentalar :
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]A GRUBU[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Alan Kodu : 0 462[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Afacan Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Maraş Cd. İpekyolu İş Mrk. No: 39
Tel. : 0 462 321 58 04 Fax : 321 70 01[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Gürgen Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskenderpaşa Mah.İskele Cd. No: 61
Tel.: 0 462 321 44 39 Fax : 326 20 93[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Karden Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Atatürk Alanı Merdivenli Sk. Kat :1 No:1
Tel.: 0 462 321 34 79 Fax : 322 11 67[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Kıyı Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskenderpaşa Mah. Atatürk Alanı 10/A
Tel.: 0 462 326 64 33 Fax : 326 26 69[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Papillon Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Uzun Sk. No: 3 Kat : 1
Tel.: 0 462 322 41 64 Fax : 321 41 64[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Sarp Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]K. Maraş Caddesi No: 35/1
Tel.: 0 462 322 39 95 Fax : 322 21 19[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Ulu Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Gazipaşa Caddesi Ulusoy Apt. No: 2
Tel.: 0 462 321 88 05 Fax : 321 38 06[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Usta Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskele Cad. Telgrafhane Sokak
Tel.: 0 462 326 18 70 Fax : 326 28 72[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Ey-Ce Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskenderpaşa Mah.Taksim İşhanı Sokak
Keleşoğulları İşhanı No: 11 Kat : 1
Tel.: 0 462 326 63 37 Fax : 326 74 23[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]A ŞUBE[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Alan Kodu : 0 462[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Fettahoğlu Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Uzun Sk. Kızılay Çıkm. Meydan İşhanı Kat: 2
Tel. : 0 462 326 60 21 Fax : 0 462 326 06 24[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Kıyı Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskenderpaşa Mh. İskele Cd. No: 50
Tel.: 0 462 321 55 96 Fax : 326 26 96[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Miranda Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]K. Maraş Cd. İpekyolu İş Mrk. No: 51
Tel.: 0 462 326 48 63 Fax : 0 462 322 33 00[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Burcum Tur[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]M. Sinan Cd. Ortahisar Mh. Kunkoğlu İşh.
Kat: 1-22/28
Tel. : 0 462 321 95 88 Fax : 0 462 326 88 17[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]B GRUBU[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Norge Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ortahisar Mh. Islahane Sk. No: 10/4
Tel.: 0 462 326 44 16 Fax : 0 462 326 44 16[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Trabzon Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Yalı Cad. Tünel Çıkışı No: 2/B
Tel.: 0 462 321 60 87 Fax : 0 462 321 60 56[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]C GRUBU[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Çakmaklar Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Uzun Sokak No: 3 Kat: 1
Tel.: 0 462 322 41 64 Fax : 0 462 322 41 64[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Ceyhun Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Atatürk Alanı Merdivenli Sk. Sümer Apt. Kat: 1
Tel.: 0 462 321 94 24 Fax : 0 462 321 75 07[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Mısırlıoğlu Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tisan Otomotiv İş San. Mah. Nak. İmalatı Tic. Ltd. Şti. Binası Kat: 2 ARSİN
Tel.: 0 462 326 64 81 Fax : 0 462 325 64 81[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Gündönümü Tur [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Maraş Cd. Ticaret Mektep Sk. No: 6/3
Tel.: 0 462 323 19 24 Fax : 0 462 323 10 64[/FONT]












[FONT=times new roman, times, serif]İlimizde Bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan İşletme Belgeli Konaklama Tesisleri[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]*****[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Zorlu Grand Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Kahraman Maraş Caddesi No: 90 TRABZON Tel.: 0 462 326 84 00 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]****[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Maçka Büyük Sumela Otel [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Maçka-TRABZON Tel.: 0 462 512 35 40 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]***[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Usta Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskele Cad. Telgrafhane Sk. TRABZON Tel.: 0 462 326 57 00 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]***[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Horon Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Sıramağazalan No: 25 TRABZON Tel.: 0 462 326 64 55 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]***[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Aksular Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Toklu Mah. Uzunkum Mevkii No: 33 TRABZON Tel.: 0 462 230 11 30 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]***[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Omesa Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Kemerkaya Mh. Cumhuriyet Cd. No: 22 TRABZON Tel.: 0 462 323 01 54[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]***[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Uzunkum Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Uzunkum Mevkii TRABZON Tel.: 0 462 221 20 20 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Beşikdüzü Sahil Turistik Tesisleri[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Sahil Caddesi Beşikdüzü TRABZON Tel.: 0 462 871 39 44[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Vazelon Otel [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Maçka - Trabzon Tel.: 0 462 512 20 40[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Grand Bedaliza[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Çömlekçi Mah. Yalı Cad. No: 124 TRABZON Tel.: 0 462 328 00 14 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Yeni Hora Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Çömlekçi Mah. Yalı Cad. No: 46 TRABZON Tel.: 0 462 328 04 90 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Büyük Manastır Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Yaylacık Mah. Adnan Menderes Cad. No: 115 Akçaabat TRABZON Tel: 0462 228 01 15[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Spring Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Sanayi Mahallesi Çarşıiçi sokak Çömlekçi TRABZON Tel: 0462 3254616[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Yeni Martı Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Çömlekçi Mah. Çömlekçi Cad. No 58 TRABZON Tel: 0462 323 28 16[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Trapeza Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskenderpaşa Mh. Atatürk Alanı Belediye Binası Karş. No: 10 TRABZON Tel.: 0 462 323 23 54 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]**[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Sağıroğlu Otel[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Taksim İşhanı Sokak No: 1 TRABZON Tel.: 0 462 323 28 99[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]
aprorule.gif
[/FONT]​









[FONT=times new roman, times, serif]İlimizde Bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan İşletme Belgeli Restaurantlar[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İbrahim Liman Restaurant[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskele Caddesi No: 50 TRABZON Tel.: 0 462 321 28 75[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Efulim Restaurant[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Kunduracılar Cad. Ofluoğlu İş Mrk. TRABZON Tel.: 0 462 326 92 88[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Roksalana Restaurant[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İskenderpaşa Mah. Sıramağazalar No: 50 TRABZON Tel.: 0 462 322 40 08[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]T-Nargile [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Uzun Sokak Kasımoğlu Çıkmazı TRABZON Tel: 0462 323 19 10[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]İlimizde Bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli bar[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Cıngıl Bar[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Gazipaşa Mah. Saray Çarşısı Kat 1 TRABZON Tel.: 0 462 321 46 95
Kapasite(Capasity) : 50 Kişi [/FONT]






[FONT=times new roman, times, serif]İlimizde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli hamam[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Sekiz Direkli Hamam[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Pazarkapı Mah. Sekiz Direkli Sokak TRABZON Tel. : 0 462 322 10 12[/FONT]





[FONT=times new roman, times, serif]MÜZELER
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Sumela Manastırı[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Altındere Vadisi Maçka / TRABZON Tel: 0 462 531 10 64[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ayasofya Müzesi / St. Sophia Museum[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ayasofya Mahallesi Tel: 0 462 223 30 43[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Trabzon Müzesi / The Museum of Trabzon[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Zeytinlik Cad. Eski Kız Meslek Lisesi Tel: 0 462 322 38 22[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Atatürk Köşkü / Atatürk’s Pavillion[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Soğuksu Semti Tel: 0 462 231 00 28[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Karadeniz Geleneksel Yaşam Sergisi / Black Sea Traditional Life Style Exhibition[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ortahisar Mah. Eski Hükümet Konağı Tel: 0 462 326 51 57[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Cevdet Sunay Müzesi / The Museum of Cevdet Sunay[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ataköy Beldesi-Çaykara-Trabzon Tel: 0 535 339 46 84[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Trabzonspor Müzesi / The Museum of Trabzonspor F.C.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Maraş Caddesi Halkevi Sokak Tel: 0 462 326 67 96[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]TİYATRO - SİNEMA VE KÜLTÜR MERKEZLERİ[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Tiyatro[/FONT]​









[FONT=times new roman, times, serif]Haluk Ongan Sahnesi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 326 14 79[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Sİnemalar[/FONT]​


















[FONT=times new roman, times, serif]Saray Sineması [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 321 00 06[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Royal Sineması [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 323 33 77[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Kültür Merkezlerİ[/FONT]​









[FONT=times new roman, times, serif]AKM (Atatürk Kültür Merkezi-KTÜ) [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 377 30 00[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Hamamizade İhsan Kültür Merkezi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 326 66 83[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 321 47 03[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]SAĞLIK KURUMLARI[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]K.T.Ü (Farabi) Tıp Fakültesi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 377 50 00 [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Numune Hastanesi[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 230 23 00[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]S.S.K. Bölge Hastanesi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 230 22 85 - 86[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Özel Karadeniz Hastanesi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 229 70 70 - 71 - 72[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi[/FONT][FONT=times new roman, times, serif] Tel: 0 462 321 32 62[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İlk Yardım [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]112[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Yavuz Selim Kemik Hastalıkları Hastanesi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 326 14 56[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Özel Yaşam Polikliniği [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 230 41 07[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 230 09 60[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Göğüs Hastanesi [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel: 0 462 231 04 67[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]TAKSİ DURAKLARI[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Havaalanı Taksi Durağı [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 325 67 29[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Park (Sumela) Taksi Durağı [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 321 13 28[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Terminal Taksi Durağı[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 325 47 81[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]DÖVİZ BÜROLARI[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Ensar Döviz[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 321 81 41[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]İlkarlar Döviz [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.:0 462 326 55 55[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Esas Döviz[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 321 10 30[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Sürmenler Döviz [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 322 45 79[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Pazar Döviz [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462. 321 14 40[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Avcı Döviz [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462.322 40 99[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Rıfat Döviz[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462.326 41 56[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Önder Döviz [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462.326 48 91[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ayka Döviz[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 322 47 04[/FONT][FONT=times new roman, times, serif] İLİMİZDEN BDT ( Bağımsız Devletler Topluluğu ) ÜLKELERİNE SEFER DÜZENLEYEN OTOBÜS FİRMALARI
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Göktaş Ardahan Turizm[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 325 04 11 Tiflis-Batum-Kutaysi-Bakü-Erivan[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Nuhoğlu[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 325 07 22 - 325 48 12 Tiflis-Gence-Bakü[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Mahmutoğlu Turizm[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0 462 325 40 57 Tiflis-Erivan[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Aybaki Turizm [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Tel.: 0462 325 93 14 Batum-Kutaysi-Tiflis-Erivan[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Karayolu Uzaklıkları: [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Trabzon [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Samsun[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]346 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Ordu[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]181 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Giresun[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]137 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Rize [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]76 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Artvin [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]235 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- İstanbul[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]1079 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Ankara [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]763 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- İzmir [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]1349 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Erzurum [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]302 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Gümüşhane[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]100 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Antalya[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]1290 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Bursa[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]1093 Km.[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]- Şanlıurfa[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]803 Km.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Otobüs Firmaları : (Alan Kodu: 0 462 )
[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Ulusoy [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]325 21 60 - 2321 12 81[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Kanberoğlu [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]325 22 83 - 325 20 77[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Süzer Turizm [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]325 23 33 - 325 21 19[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]As Turizm [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]325 21 33 - 321 41 64[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Metro Turizm [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]325 72 86 (3 Hat)[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Hidayet [/FONT][FONT=times new roman, times, serif]325 04 05 - 06[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]Turay[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]325 29 41 - 325 06 06[/FONT]


[FONT=times new roman, times, serif]Hava Yolu :
THY : 0 462 325 99 52 - 321 16 80

Fly Air
Atatürk Alanı Caddesi No: 30 / 2
Tel/ Merkez : 0 462 323 37 27
Havalimanı : 0.462.328 05 61

Onur Air
Gazipaşa Caddesi No 18
Tel / Merkez Acenta:
Tel : 0 462 326 95 45
Havalimanı : 0 462 325 62 92

Trabzon-Bakü
Bilet Satış (Sarp Tur)
Tel. : 0 462 322 39 95

Trabzon-Krasnodar
Trabzon-Krasnodar Bilet
Satış (Gürgen Tur)
Tel. : 0 462 321 44 39

Azerbaycan Hava Yolları Bilet Satış
Trabzon-Tiflis Bilet Satış (Sarp Tur)
Tel. : 0 462 322 39 95

[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Deniz Yolları: (Alan Kodu: 0 462 )
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Türkiye Denizcilik İşletmeleri
(Liman Sahası)
Tel.: 0 462 321 70 96

Karden Turizm
Trabzon-Sochi
Tel.: 0 462 321 34 79

Kıyı Tur
Trabzon-Sochi
Tel.: 0 462 326 24 90 - 322 39 95

Gürgen Tur
Trabzon-Sochi
Tel.: 0 462 321 44 39
[/FONT]

[FONT=times new roman, times, serif]DOĞA SPORLARI

1. Dağcılık Parkurları :
-Uzungöl-Demirkapı-Karakaya (Çaykara)

2.Jeep Safari :
-Akçaabat-Düzköy- Kayabaşı Yaylası- Lişer Yaylası- Şolma Turizm Merkezi Maçka.
-Trabzon- Araklı- Dağbaşı- Aydıntepe yer altı şehri- Demirkapı Gölleri-Uzungöl- Çaykara- Of- Trabzon

3.Yamaç Paraşütü :
-Uzungöl- Karastel Tepesi / Uzungöl-Karaçımah Tepesi / Akçaabat Karadağ Hıdırnebi (Yaylakent) Önünden / Düzköy ilçesi Çalköy Beldesi Doğankaya Çayırbağı

4.Trekking:
-Maçka-Ocaklı-Kulindağı Yaylası - Figanoy Yaylası - Lişer Yaylası
-Lişer Yaylası- Kayabaşı Yaylası - Haçka Yaylası - Düzköy İlçesi
-Çaykara Uzungöl Beldesi-Karastel Yaylası - Şekersu Yaylası
-Maçka İlçesi Altındere Vadisi - Sumela Cami Boğazı - Çakırgöl
-Çakırgöl Zigana Geçidi – Hamsiköy (Eski Tarihi Yol) Maçka İlçesi

5.Kano Sporu :
Araklı Karadere
-Başlangıç , Tilki Beli
-Bitiş, Araklı
-Güzergah:
Çatak-Kayaiçi-Taşgeçit-Çonkaya-Kestanelik-Erenler-Kestanelik- Pervane-Değirmencik-Araklı




Denizden Yararlanma İmkanları
Kerem Kumsal Çarşıbaşı Çarşıbaşı-TRABZON 0 462 821 43 73
Çarşıbaşı Halk Plajı Çarşıbaşı-TRABZON 0 462 821 25 59
Çamburnu Halk Plajı Sürmene-TRABZON 0 462 752 26 50
Remzi Tatil Köyü Akçaabat -Trabzon 0 462 256 28 28
Kaşüstü Aile Plajı Kaşüstü-Yomra/Trabzon 0 462 341 51 70
Kalecik Plajı Araklı-Trabzon 0 532 374 85 34
Kolotoğlu Plajı Trabzon-Giresun karayolu 2km Mersin Çıkışında
Akasyalar Plajı Trabzon-Rize karayolu 35km Araklı çıkışı
Salacık Plajı Trabzon-Giresun karayolu 22km Salacık Mevkii

[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]TRABZON KALESİ :[/FONT][FONT=times new roman, times, serif] Büyük bir bölümü ayakta kalan surlar şehrin eski yapılarını oluştururlar. Bugünkü surların en eski bölümü Roma devrine MS 5. yüzyıla tarihlenmektedir. Surların daha eski safhaları hakkında tarihi kaynaklar bilgi verirler. MÖ. 5. yüzyılda şehri gören Kesenefon surların varlığından sözetmektedir.
Trabzon surları Yukarı Hisar, İçkale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır. Yukarı Hisar ile Orta Hisar, Kuzgun Dere ile İmaret (İskeleboz ) deresi arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulmuştur. Bu bölüm kalenin en eski bölümünü meydana getirmekte ve kaba olarak bir yamuğa benzemektedir. Şehrin adı bu Trapez-Trabezus yamuk şeklinden gelmektedir.

AKÇAKALE:
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Trabzon'un 18 km batısında bulunan Akçakale de denize hakim bir terasta ilçeye ismini veren kale yer almaktadır. Kalenin 1297-1330 yılaları arasında İmparator .Aleksios II tarafından Selçuklulara korunmak amacıyla yaptırıldığı sanılmaktadır. Trabzonun fethinden sonra Kale yedi yıl daha savunulmuş ve sonra Fatih Sultan Mehmed'in komutanlarından Mahmut Paşa tarafından ele geçirilmiştir.Kuşatma sonunda şehit düşen Mahmut Paşa da kaleye gömülmüştür.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif] Osmanlı döneminde onarım geçiren ve bazı yeni ilavelerle genişletilen kale önemli bir askeri üs olma özelliğini yüzyılımızın başlarına kadar korumuştur. Kalenin bir çok bölümü yıkılmış olmasına rağmen orjinal bölümü ayakta olup ahşap bölümleri günümüze ulaşmıştır.[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Sürmene ilçesinin 4 km doğusunda Balıklı mevkiinde yer alır. İki katlı kademeli cepheli büyük bölümü taştan inşa edilmiş geniş saçaklı bir yapıdır. Bölgemizde taş ve özellikle ahşap işçiliği ile ünlüdür. Kapı kanatları ve tavanlar ahşap işçiliğinin en mükemmel örneklerini sergiler. 18 yy.da yapıldığı sanılan binanın üst katındaki batı odasının ortasında bir mil etrafında dönebilen bir parça vardır ki: bu vantilatör ve rüzgar gülü vasifesini görmektedir. Tavanın bu özelliğinden dolayı konağa halk arasında ''Döner tavanlı konak ''ismi verilmiştir.

Nemlizade Konağı:

Gazipaşa mahallesinde yer alan eser geniş bir alana yerleştirilmiş dört katlı kargir bir yapıdır.Konak haremlik ve selamlık bölümlerinden oluşmakta idi. Zemin kat ve odalarında Kütahya çinilerinin en güzel örnekleri panolar şeklinde sergilenmiştir.

1945-1963 yılları arası bina tekel bürosu olmuşi 1963-1979 yılları arasında Fatih Eğitim Enstütüsü yapılmış,17 Eylül 1979 tarihinden itibaren Trabzon İktisadi ve Ticari İlimler Akedemisi olarak kullanılmış halen eski Kız Meslek Lisesinin Kültür Bakanlığına devrinden sonra Olgunlaşma Enstitüsü ve Kız Meslek Lisesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Yarımbıyıkoğlu Evi
Pazarkapı Mahallesinde Kundupoğlu sokaktadır. 2 katlı dış sofalı planlı bir evdir. Kötü onarımlarla süsleme özelliklerini yitirmiştir. 1706 yılında yapıldığını kitabesinden öğreniyoruz. Kundupoğlu Evi: Yarımbıyıkoğlu evinin güneyinde yer alır. Sadece bir kısmı ayakta kalmıştır. Zamanında dış sofalı planlıydı. Bugün onarılan fevkani, üst oda alçı, ahşap oyma ve kalem işi süslemelere sahiptir. 18. yüzyıla tarihlenmektedir.

Çakırağa Konağı
Trabzon’un Hayrat ilçesi’nin Sarıağaç köyünde bulunan konak İsmailağa tarafından h.1237 (1821) yılında yaptırılmıştır.Konağın zemin katı kesme taş olup, kış odası, kiler ve ambar burada yeralmaktadır. Ahşap Bağdadi kaplamalı ikinci kattaki oda sayısı tam olarak bilinmemektedir. Çakırağa Konağı, 1979 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır

Ortahisar Evleri
Eski Türk evlerini ön plana çıkartan en önemli unsur geleneksel mimari tarzındaki fonksiyonellik ve estetiktir. Bu evler bir yandan kentsel konumlarıyla diğer yandan mimarileriyle dikkate değerdirler. Eski Türk evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır.

Orta Mahalle
Anadolunun kimi bölgeleri "Örnek Evler" niteliğini taşıyan yerleşme örnekleri açısından günümüze kadar önemli değişiklikler geçirmeden gelebilmiştir. Bu yerleşmeler arasında Akçaabat-Orta Mahalle Evleri Karadeniz Bölgesinde en önde gelenlerden birisi olarak sayılabilir.
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Türk Devri Yapıları - Camiler-

Ortahisar Fatih Camii (Panaghia Chrysocephalos):

Yapı altınbaşlı Meryem Kilisesi Chrysokephalos olarak adlandırılmıştır. Kuruluşu 914 yılına kadar inmektedir. Bu yapının manastır içerisinde bazilikalı planlı olarak yapıldığı sanılmaktadır.
Bugünkü planın esası 12. yüzyılda gerçekleştirilmiş olmalıdır. Araştırmacılar yapının 6 esas onarım devri geçirdiğini belirtmişlerdir. Ana plan Yunan haçı şeklindedir. Üç nefli olan yapının apsisi içten yuvarlak dıştan çokgendir. Bir iç ve bir dış narteksi vardır.

Kuzey girişi 14. Yüzyılda inşa edilmiştir. Merkezi kubbe pandantiflere oturur ve 12 köşeli yüksek bir kasnağa sahiptir. Zamanında şehrin baş kilisesi, katedrali olduğu için yapının süslemesine önem verilmiştir. Freskler bugün sıvanmıştır. Bema duvarlarında ve zeminde opus sectile tarzında mozayik süsleme yer almaktadır.

Fetihten sonra camiye çevrilmiş ve belki de Fatih, ilk Cuma namazını burada kılmıştır. Fatih Medresesi de yapıya bitişik olarak kurulmuştur. Türk devrinde caminin esas girişi kuzeye alınmış, güney duvarının ortasına bir mihrap yerleştirilmiş, minber konulmuş ve minare yapılmıştır.

Mihrap taştan yapılmış olup, süsleme bakımından zengindir. Mihrabı çevreleyen geometrik geçmeli bordürler, mukarnaslı niş ve alındığındaki rozetler Selçuklu örneklerini hatırlatmaktadır. Ceviz ağacından yapılmış minber değerli bir sanat eseridir.

Orta Hisar Camii’ne değişik zamanlarda nakışlı süslemeler yapılmış ve kitabeler konulmuştur. Mihrabın doğusundaki oda 1842 yılında kütüphane haline getirilmiş ve kapısı üzerine bir kitabe yerleştirilmiştir.

Yeni Cuma Camii (St. Eugenios):

Trabzon’un kurtarıcı ve koruyucu azizi Eugenios’a ithaf edilmiştir. İlk kilisenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Araştırmacılar ilk yapının bazilika olduğunu belirtmektedir. Ayrıca 1291 yılına ait bir kitabe bulunmuştur. Bugünkü yapının 14. Yüzyılda haç planlı olarak inşa edildiği muhtemeldir.

Yapının bugün narteksi yoktur. Üç nefli ve üç apsislidir. Orta apsis içten yuvarlık dıştan beş köşelidir. Diğerleri içten at nalı, dıştan yuvarlaktır. Merkezi kubbe doğuda haç biçimli iki ayağa, batıda yuvarlak iki dorik sütuna pandantifler yardımıyla oturur. Yan neflerin üzeri tonozlarla örtülmüştür.

Bu yapıda da fresk izleri ve zemin mozayiklerinin kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca orta apsisin dışında kartal ve güvercin kabartmalarına yer verilmiştir.

Trabzon’un fethinden sonra camiye çevrilen yapıya kuzey giriş kısmı ile minare ilave edilmiştir. Büyük apsisten bir giriş daha açılmıştır. Taştan yapılan mihrap barok karakterlidir. Minberi ahşaptan yapılmış olup sade bırakılmıştır. Mahfilde iyi bir ahşap işçilik görülür.

Bu ilavelerden başka caminin içinde çok değerli kalem işi süslemeler vardır. Pandantiflerin yazıları ünlü hattat Hafız Hasan Rıfat’ın eseridir. Kullanılan diğer kısımlardaki yazı ve nakışlar yenilenmiştir.

Gülbahar Hatun Camii :

Yavuz Sultan Selinmin annesi Gülbahar Hatun’un hatırası için Orta Hisar’ın batısında,Zağnos Köprüsü’nün yakınında bir külliye içeersinde yapılmıştır.
Külliyeden cami ile türbe günümüze gelebilmiş; imaret, medrese, hamam ve mektep yıkılmıştır.
Mektebin yerine 1899 tarihinde bugünkü Gülbahar Hatun İlkokulu yapılmıştır Kaynaklar Gülbahar Hatun’un ölümünden sonra 1514 yılında yaptırıldığını göstermektedir.
Caminin inşa kitabesi yoktur. Cami erken devir Osmanlı mimarisinde ayrı bir plan tipi oluşturan Zaviyeli Camiler grubuna girmektedir. Duvar işçiliği özenlidir. Pencereler, son cemaat mahali, kemerleri ve minarede koyu gri ve sarımsı beyaz taş kullanılmıştır. Caminin örtüsü kurşun kaplıdır.

Mihrap mermerden yapılmıştır. Kenar bordürleri sade, tepeliği bitkisel süslemelidir. Beşgen niş mukarnaslı bir kavsara ile son bulur. Köşeliklerinde ikişer kabara (gülbezek) motifi yer alır. Minberde mermer olup sade bırakılmıştır.

Caminin klasik dönem süslemeleri bozulmuştur. Bugünkü süslemeler son onarımlarda yapılmıştır. Avlusundaki şadırvan eskiden kubbe ile örtülüydü. Bu örtü son onarımlarla konik külaha dönüştürülmüştür

İskender Paşa Camii:

Atatürk Alanında Belediye Binasının bitişiğinde yeralmaktadır. Cami’nin avlusunda yer alan medresesi yıkılmış, batı tarafındaki mezarlık kaldırılmıştır. Burada sadece İskender Paşa’nın mezarı bırakılmıştır. Camiye değişik zamanlarda ilaveler yapılmış ve onarımlarla orijinalitesi bozulmuştur. Çok iyi bir taş işçiliğine sahiptir. Minare , tuğla ve renkli taşlarla almaşık tarzda yapılmıştır.

Yapının esas planı İznik’teki Yeşil Camiye benzemektedir. Muhtemelen öndeki üç bölümlü olan son onarımlarla değiştirilmiş ve kırma çatı ile örtülmüştür. Son cemaat mahallinden ara bölüme girilir. Burası, yan duvarlarla ve güneyden iki sütuna oturan ortada bir kubbe, doğu ve batısındaki tonoz parçaları ile örtülmüştür. Harim kısmı pandantiflere oturan bir kubbeye sahiptir.

Mihrab ve mimber mermerden yapılmıştır. 19. Yüzyıl barok süslemelerine sahiptir. Üzerlerinde iri yapraklı kıvrım dallı bordürler, kartuşlar bulunmaktadır. Caminin içerisinde kalem işi süslemeler de bulunmaktadır.

Cami’nin H. 936, M.1529 tarihli inşa kitabesi cephedeki giriş kapısı üzerindedir. Ayrıca burada yapının bugünkü haline kavuştuğu 1882 yılı onarımına ait kitabe de bulunmaktadır.

Ahi Evren Dede Camii :

Trabzona hakim Boztepe semtinde yapılmış olan caminin tarihi bilinmemektedir. Bununla beraber Şemsettin Sami’nin belirttiğine göre Sultan Orhan döneminde Ahi Evren’in bir derviş dergahı inşa ettirdiği bunun da bugünkü cami ve türbenin yerinde olduğundan bahsetmektedir. Komplekse ait kesin bir bilgimiz yoktur. Burada aynı isimli bir cami inşa edildi. Ahi Evren Dede camisi Hacı Hakkı Baba nın Abdulaziz döneminde H.1305 (1888) katkılarıyla tamir ettirilerek günümüze ulaştırılmıştır.

Hızırbey Camii :

Bu eser Hızırbey mahallesinde yer almaktadır. Yapının ve mahallenin bu isimle anılması Trabzon'da valilik yapan Hızır Bey'den ötürüdür. Kare planlı olan yapı H.1213(1789/99) yılında yaptırılmıştır. Mimar Çetintaş'ın raporuna göre; camiinin hicri 1298(1880) senesinde halk tarafından yaptırıldığı söylenir ise de bu tarih tamir kitabesidir. Eser, 1970 yılında tamir ettirilmiş, Hızır Bey Camiini onarma ve ğüzelleştirme derneği'nin öncülüğünde Camii avlusu düzenlenmiş, son cemaat yeri genişlettirilerek asıl bölüme uyumlu olarak yeni ek yapı kuzey tarafına 20.YY.ın sonunda (1998:1999) yapılarak daha fazla cemaate hizmet verecek hale getirilmiştir.

Çarşı Camii :

Trabzon’un Çarşı mahallesi Kemeraltı mevkiinde yer alır.Cami, uzun yıllar Trabzon’da valilik yapmış Hazinedarzade Osman Paşa tarafından H.1225, M.1839 yılında yaptırılmıştır.

Caminin kurulduğu saha eğimli olduğu için kuzey cephesinde son cemaat mahallinin altına dükkanlar yerleştirilmiştir. Şehrin en büyük camisidir. Yapıda muntazam bir taş işçiliği göze çarpar. Örtüsü bütünüyle kurşunla kaplanmıştır. Kapı ve pencere silmelerinde barok süslemeli bordürler görülür.

Cami, son cemaat mahalli ve harim kısmından meydana gelmekte ve altı istinatlı olarak planlanmış bulunmaktadır. Son cemaat mahalli üç bölümlü, kubbeli dört sütunun arasına yerleştirilen ince perde duvarlı ampir bir revaktan meydana gelmektedir.


Erdoğdu Bey Camii:

H.985 M.1577 yılında Trabzon Valisi Erdoğdu Bey tarafından, kendi ismi ile anılan Erdoğdu Mahallesi’nde yaptırılmıştır. Cami birçok onarım geçirmiş ve geniş ölçüde özelliklerini yitirmiştir. Son cemaat mahalli ile harimin girişindeki ahşap mahfiller üstten irtibatlıdır. Mihrap nişinin mukarnaslı bir kavsarası vardır. Köşeliklerde birer gülbezek ile üst kısımda yazı kuşağı yer alır. Burada bulunan H.1317, M.1899 tarihi caminin son onarımına aittir. Minber ahşap olup sade bırakılmıştır.

Tavanlı Camii:

Trabzon’un tipik çatılı camilerinden birisidir. 1874 yılında Nemlizadeler tarafından yapılmıştır. Geniş bir haziresi vardır. Dikdörtgen planlı olan yapı son cemaat mahalli ve harim kısmından meydana gelmektedir.

Kalın taş duvarlar özenli bir işçilik gösterir. Harimin giriş kısmı üzerinde ahşap mahfil yer almaktadır. Caminin aydınlatılması bütün cephelerdeki pencerelerle sağlanır. Taş mihrap bordürleri vazodan çıkan ağaçlar ve kıvrım dallarla kabartma olarak süslenmiştir. Minber sade tutulmuştur. Harimin ahşap tavanı da ortada göbeklidir.
[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Türk Devri Yapıları - Hanlar ve Hamamlar
Hanlar

Taşhan
Osmanlı dönemi avlulu, iki şehir hanlarının güzel bir örneğidir. Kaynaklara göre 1531-1533 yılları arasında Trabzon Valisi İskenderpaşa tarafından yaptırılmıştır. Muhtelif zamanda yapılan onarımlarla günümüze gelmiştir.
Kuzey çephesine geç devir dükkanları eklenmiştir. Duvarlar düzgün yontu taştan yapılmıştır. Revak kemerleri ve tonoz örtü tuğladır. Önceleri alaturka kiremit kaplı çatısı 1980 yılındaki onarımda beton mozaik olarak değiştirilmiştir.

Vakıf Han (Gön Han, Attar Han)
Osmanlı dönemi avlulu, iki şehir hanlarının güzel bir örneğidir. Kaynaklara göre 1531-1533 yılları arasında Trabzon Valisi İskenderpaşa tarafından yaptırılmıştır. Muhtelif zamanda yapılan onarımlarla günümüze gelmiştir.
Bedestenin kuzey batısında yer alır. Üç katlı avlulu bir handır. Birlikte inşa edildiği güneydoğu kısmındaki caminin şadırvanı üzerindeki kitabeye göre Hicri 1196 Miladi 1781 yılında Hacı Yahya adında bir hayır sever tarafından yaptırılmıştır.
Zemin katın esas girişi doğudandır. Açık avluyu revak ve arkasındaki odalar çevirir. Birinci katın girişi güneydedir. Bu katta cephede dört dükkan, şadırvan ve caminin giriş kapısı bulunmaktadır. Avlu etrafında sıralanan odalar farklı büyüklüktedir.
Kuzeyde orta kısımda bir eyvan yer alır. İkinci katta revaklı avlu odaları ve cami bulunmaktadır. Bu caminin güneydoğu köşesindeki minaresi yıkılmıştır.

Alaca Han
Bakırcılar Semtinde avlulu üç katlı bir handır. Kesin yapılış tarihi bilinmemektedir.
Yakınındaki Alaca Hamam ile birlikte 18. yüzyıla tarihlenmektedir. Bütünüyle dikdörtgen planlı han iyi bir taş işçiliği gösterir. Örtüsü alaturka kiremittir.
Bütün cepheleri yapılarla kapatılmıştır. Ana giriş kapısı batı tarafta cephenin ortasındadır. Revak’ lı avlunun çevresinde odalar sıralanmıştır.
Zemin katta depolar, 1 ve 2. katlarda odalar yer almaktadır.

Alaca Han
Bakırcılar Semtinde avlulu üç katlı bir handır. Kesin yapılış tarihi bilinmemektedir.
Yakınındaki Alaca Hamam ile birlikte 18. yüzyıla tarihlenmektedir. Bütünüyle dikdörtgen planlı han iyi bir taş işçiliği gösterir. Örtüsü alaturka kiremittir.
Bütün cepheleri yapılarla kapatılmıştır. Ana giriş kapısı batı tarafta cephenin ortasındadır. Revak’ lı avlunun çevresinde odalar sıralanmıştır.
Zemin katta depolar, 1 ve 2. katlarda odalar yer almaktadır.


Hamamlar

Sekiz Direkli Hamam:
Pazarkapı mahallesinde yer alır. Trabzon Belediyesince onarılmış kuzeyindeki soyunmalı kısmı yeniden yapılmıştır.
Soyunmalığınn güney köşesinden soğukluğa girilir. Sıcaklık bölümü kare planlıdır. Köşelere yerleştirilmiş duvar yükseklikleri 2.5 m olan dört halveti vardır.
Ortada sekizgen göbek taşı ve etrafında yuvarlak kemerlerle birbirine bağlanan sekiz sütün sekizgen planlı kubbemsi bir tonozu taşır.
Bu tonozla yan duvarlar arasındaki boşluk çepeçevre beşik tonozla örtülmüştür. Hamamın tarihlendirilmesi tartışmalıdır.
Bazı kaynaklarca Selçuklu Hamamı olarak adlandırılır. Yapının mimari özelliklerinden dolayı 18. yüzyıla tarihlendirilmesi gerekir düşüncesindeyiz.

Paşa Hamamı:
Çarşı Camisinin güneyinde yer alan bir çifte hamamdır. İskenderpaşa’ nın vakıfları arasında adı geçmektedir.
1521-1533 yılları arasında yapılmış olmalıdır. Erkekler kısmı batı tarafındadır. Bu kısım soyunmalık, soğukluk ve dikdörtgen
planlı sıcaklıktan meydana gelir. Kadınlar kısmı da soyunmalık, soğukluk ve iki hücreden ibaret sıcaklıktan oluşmaktadır.

Meydan Hamamı:
19. yüzyılın sonlarında kazazadeler tarafından yaptırılmış bir çifte hamamdır. Erkekler bölümü doğudadır.
Soyunmalık kısmı orijinalliğini korur. Soğukluktan sonra ılıklığa girilir. Sıcaklık kısmında dört eyvanlı köşe hücreli plan uygulanmıştır.
Yalnız doğudaki halvetlerin duvarları yapılmamıştır. Kadınlar bölümü kuzey-güney doğrultusunda uzanır. Soyunmalık soğukluk ve sıcaklık kısımlarından meydana gelir. Sıcaklık haçvari dört eyvanlı köşe hücreli plana sahiptir.

[/FONT][FONT=times new roman, times, serif]MANASTIRLAR

Birer öğretim-eğitim yerleri idiler.Buralarda genellikle İncil ve ondan kaynaklanan öteki din kitapları, özellikle kiliseler tarihi okutulurdu. Dilbilgisi, mantık, tanrıbilim, kiliseler tarihi, söylev başlıca derslerdi Manastırlar; erkekler, kızlar-kadınlar (dullar)için olmak üzere ikiye ayrılırdı. [/FONT]

[FONT=times new roman, times, serif]Manastırlar, din bilgisi dışında sanata özellikle resme büyük önem veren kurumlardı. İç süslemeleri İncil'den,Hz.İsa'nın yaşamından, daha önceki peygamberlerle ilgili söylenenlerden esinlenen resimlerle (fresk) süslenirdi. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Trabzon ilinde halen ayakta kalabilen bir tarih ve doğa anıtı olan Sumela (halk dilinde Meryemana)manastırı'dır.Turizme açık olup her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.Sumela manastırı dışında halen mevcut olan manastırlar ise:Vazelon(Yahya) manastırı, Gregorius peristera kuştul-hızır ilyas manastırı, kaymaklı manastırı, kızlar manastırı (Panagıa Theoskepastos), kızlar manastırı (panagıa keramesta) dır. Ancak bu manastırların onarım ve tadilatlarına henüz başlanılmadığından turizme açık olmamasına rağmen ulaşımın sağlanılması yapıldığından turistlerce merakla ve hayranlıkla gezilmektedir. [/FONT]​

[FONT=times new roman, times, serif]Sumela(Meryemana Manastırı) :[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Trabzon'un Maçka ilçesinin güneyinde Karadağın bir tepesinin yamacına yapılmış olan bu manastıra halk tarafından Meryemana manastırı söylenir. Meryem(panaghia) adına kurulan bu manastırın, gerekçe "SUMELA" adının esasını, kara-siyah karanlık anlamına gelen Melas kelimesinden aldığı söylenir. Semavi Eyice'ye göre;"evvelce burada saygı gören siyah Meryem tasvirinden Sumela adını aldığı ve bu dağın adıda manastırdan dolayı Oros Mela-karadağ olduğu"kabul edilir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Sumela Manastırının kuruluşu efsaneye göre: iki Atina'lı Barbabas ile yeğeni Sophronios rüyalarında Hz.Meryem'i görmüşler, rüyada Meryem onlara bir manastır yaptırmalarını ve yerini, nasıl gideceklerini tarif etmiştir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Bunlar St.Luka!nın yaptığı rivayet olunan tabloyu da beraberlerinde alarak yola çıkıyorlar, deniz yoluyla Trabzon'a gelip, karadağın sarp yamacında kiliseyi kurmak için karar kılıyorlar ve Theodosios devrinde (375-395)ilk kaya kilisesini kurarlar. Bu tarih, tesisn kesin kuruluş tarihi değilse de bahsedilen tarihler arasında yapıldığı sanılıyor. Bazı araştırmacılara görede burası M.S.385 yılında bazılarına göre ise 472 yılında yapıldığı belirtilmektedir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Bu tarihler ve efsaneler bir tarafa bırakılacak olursa, manastırın tarihini Trabzon komnenosları devrinden sonra incelemek mümkündür. Trabzon komnenoslarından III.Alexios burasını yeni bir tesis halinde 1360 yılında inşa ettirerek 17 metre yüksekliğinde, 40 metre uzunluğunda, 14 metre ğenişliğinde 72 odalı bir tesis yaptırmıştır. Trabzon kralları bu manastıra vermiş oldukları hediye ve haklarla, halkın desteğini sağlamışlardır. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Trabzon, Türkler tarafından alındıktan sonra, Osmanlı sultanlarıbu manastırın haklarına dokunmamışlardır. Manastıra Yavuz I.Selim (1512-1520) iki şamdan armağan etmiştir. Ayrıca Trabzon fatihi II.Mehmed'in de manastırın haklarını tanıdığını bildiren bir fermanı muhafaza ediliyordu.Yine Sultan I.Beyazıt, I.Selim, II.Selim, III.Murat, İbrahim, IV.Mehmet, II.Süleyman, Mustafa ve III.Ahmet tarafından verilmiş fermanların bulunduğu bildirilmektedir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]1962 yılında merdivenleri ile kapısı tamir ettirilerek turistlerin ziyaretine elverişli bir duruma getirilmiş olan görkemli yapı görenlerin hayranlığını uyandırmaktadır.1972 yılında ise örenyeri olarak ziyarete açılan yapı'ya orman içersinden 25-30 dakikalık bir patıka yolla ulaşılabilindiği gibi manastırın 200 metrelik yakınına küçük vasıtalarla da ulaşılabilir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Manastırın bulunduğu alan Orman Bakanlığınca Milli Parklar statüsüne alınmış olup Kültür Bakanlığınca da aslına uygun olarak onarımı devam etmektedir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Trabzon'un turizminde önemli bir yer tutan Sumela Manastırını kente gelen her bireyin mutlaka gezmesi gereklidir. [/FONT]​

[FONT=times new roman, times, serif]Vazelon(Yahya)Manastırı :[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Bu manastıra Maçka ilçesini 14 km. geçtikten sonra sağa 3 km.lik stabilize bir yolla ulaşılır. Köprü yanı köyü sınırları içersinde bulunan bu manastırın vadisinde özel sektör eli ile işletilen alabalık çiftliği ve restorantı vardır. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Yapının, Vazelon ismini, kurulmuş olduğu "Zabulon Dağ'ından" aldığı görüşü kuvvetli ihtimaldir. Manastırın ıssız sakin yerde seçilmesi, o'na daha kutsal bir hava verilmek istenmesindendir. Çoğu araştırmacı, yapının tarihini kesin olarak vermemekle birlikte: bazıları ilk inşa tarihini M.S.270, bazıları ise M.S.317 olarak belirtir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Manastır; Yahya peygambere adanmıştır. İlk kuruluşu ile bugüne kadar çeşitli değişiklikler geçirdiği kesindir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]527-565 yılları arasında Jüstinyen tarafından tamir ettirilmiştir. 644 yılının şubat ayında hücreler tamamen tamir edilip kütüphanesi zenginleştirilmiştir. 702 yılı ile onu izleyen yıllar içinde esaslı şekilde yenilenmiştir. Vazelon manastırı 13.yy.dan 20.yy.a kadar Maçka'nın ekenomik, sosyal ve kültürel hayatında etkinliğini sürdürmüştür.14.yy.da sahip olduğu arazi, ve geliri 1890 yılına kadar yirmi köyde devam etmiştir. Vazelon manastırı vaktiyle bölgede bulunan manastırların en yetkilisi ve en zengini durumunda imiş. Bir rivayete göre Vazelon geliri ile bir Sumela manastırı daha yapılabilirmiş. Manastır 19.yy.da etraflıca onarılmıştır. Binaya batı kısmındaki merdivenle girilmektedir. Merdiven basamakları kırık oldugundan ,yukarı çıkarken dikkatli olunmalıdır.Bina 1923 yılında terk edilmiştir. Günümüzde Sumela'dan sonra onarılıp Turizme kazandırılması düşünülmektedir. [/FONT]​

[FONT=times new roman, times, serif]Gregorius Peristera(Kuştul-Hızır İlyas manastırı): [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Bu manastır, Trabzon'un Esiroğlu beldesinin galyan diye adlandırılan bölgede kuştul (şimşirli) köyündedir.Ulaşım Esiroğlu beldesine giderken soldaki galyan vadisini takiben ulaşılır.Vadinin tabanından dirsek şeklindeki kaya üzerine oturtulan yapı, kale gibi, vadiye hakim bir tepede kurulmuştur. Maçka yolu üzerinde ve bağımsız bir amir gücüne sahip olan, üçüncü manastırdır. M.S.752 yılında kurulduğu söylenen bu manastır 1203 senesinde yağma edilip, terk edildi. Ama 1393 senesinde tekrar kurulup 15.yüzyılın başında yine görkemli eski önemini kazandı. 1904 yılında çıkan büyük bir yangınla harap olduktan sonra bir daha inşa edilmiştir. [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Bu manastır da Trabzon bölgesindeki diğer manastırlar gibi kutsal bir mağara ve ayazmanın etrafında kurulmuştur. [/FONT]​

[FONT=times new roman, times, serif]Kaymaklı Manastırı: [/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Kaymaklı Köyü'nde bulunan bu manastır, Trabzon'a 3 km. uzaklıktadır. Manastıra Boztepe arkasındaki Mısırlı mezarlığının solundaki patika ile gidilmektedir. Manastır binası kesme taştan yapılmış ve 2450 m2 üzerine kurulmuştur. Eser; Hz.İsa'nın namına yapılmış, fakat yapıldığı vakit tepeden aşağıya düşen bir adam sapasağlam kaldığı için Çarhapan yani "fenalığı engelleyen" olarak adlandırılmıştır. Manastır1914-1918 yıllarında bir yangın geçirmiş ve bu tarihten sonra terk edilmiştir.Günümüzde şahıs malı olarak kullanılan bu mabet, burada oturan ailece az bir değişikliğe uğratılmasına rağmen korunmaktadır. [/FONT]​

[FONT=times new roman, times, serif]Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos) :[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Geniş bir alana kurulu olan manastır, Boztepe'nin güney yamacında ve Trabzon'un doğu cephesine bakmaktadır.Theoskepastos sözcüğünün manası "Tanrı tarafından örtülmüş ve korunmuştur." Bu manastırda birçok Trabzon manastırında olduğu gibi bir kaya şapelinin etrafında inşa edilmiştir. Eser:III.alexios(1349-1390) zamanında kurulmuştur. Günümüzde geniş kütlesi ile ayakta kalabilmiş ve turistler tarafından ilgi ile gezilmektedir. [/FONT]​

[FONT=times new roman, times, serif]Kızlar Manastırı(Panagıa Keramesta):[/FONT]
[FONT=times new roman, times, serif]Bu manastır, Trabzon-Hamsiköyü yolu üzerinde kiremitli köyü vadisi üzerinde yer almaktadır. Yerin isminin manası şimdiye kadar anlaşılamamıştır.Buraya ilk kez kimlerin geldiğini belirten bir kitabe yoktur. Sumela veya Vazelon manastırlarının bir minyatürü olan bu yapıda, kutsal bir mağara ile tamamlanır.Günümüze kadar gelen taş bölümler, bu manastırın Orta çağ'da yapılmış olduğu hissini uyandırıyorsa da, yapı 1858 yılında inşa edilmiştir.[/FONT]​
 
Son düzenleme:

seyfi

Administrator
Local time
09:03
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Kızlar Manastırı(Panagıa Keramesta):
366mh.jpg

Bu manastır, Trabzon-Hamsiköyü yolu üzerinde kiremitli köyü vadisi üzerinde yer almaktadır. Yerin isminin manası şimdiye kadar anlaşılamamıştır.Buraya ilk kez kimlerin geldiğini belirten bir kitabe yoktur. Sumela veya Vazelon manastırlarının bir minyatürü olan bu yapıda, kutsal bir mağara ile tamamlanır.Günümüze kadar gelen taş bölümler, bu manastırın Orta çağ'da yapılmış olduğu hissini uyandırıyorsa da, yapı 1858 yılında inşa edilmişt

caykarayaylaevleri8td.jpg


TRABZON'DA YAYLA TURİZMİ

Trabzon kentinin tarihsel süreç içersinde önemli bir potansiyeli olan Kültür Turizminin yanısıra "4 mevsim 12 ay turizm" düşüncesi ile turizme yeni aktiviteler kazandırılma çalışmalarına başlanılmış, kentin %30 unun dağlık oluşu nedeni ile yöreye uygun Turizm çeşidi olan "YAYLA TURİZMİ" ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu bağlamda olmak üzere Turizm Bakanlığınca Trabzon ilinde 6 (altı) yayla Bakanlar kurulu kararınca Turizm Merkezi olarak ilan ettirilmiştir. Turizm merkezi ilan edilen bu yaylalarda Kamu kurum ve kuruluşlarınca alt ve üst yapı çalışmalarına başlanılmış, öncelikle ulaşım ele alınarak yolların standart hale getirilmesi ,Elektrik, su, telekominaskon, wc, çeşme, gibi sosyal ihtiyaçları içeren yatırımlara ağırlık verilmiştir.

Yaz aylarının sıcak ve nemli havasına karşılık; Trabzon yaylaları çok çeşitli flora ve faunaları, zengin ormanları, krater gölleri, ırmakları, coşkun dereleri, peyzaj görüntüleri, dağ ve doğa yürüyüşleri, rafting, kano ve kış sporları, av ve olta balıkcılığı, çim kayağı, şifalı suları, yöresel yemekleri, halkın kültürel yaşantısı gibi değerleri ile önemli bir potansiyel oluşturur.

Yaylacılık ; doğal ve ekonomik nitelikleri yanında sosyal bir olgu olarakta önem taşımaktadır.Yaylaya çıkmak (Yayla göcü) çok eskilerden beri gerçekleşmektedir.Yöre kültüründe bu geleneğin en belirgin ifadesi "YAYLA ŞENLİKLERİ" dir. Bu şenliklerin kalabalık ve Uluslararası nitelelikte olanları Kadırga yaylası otçu haftası şenliği, Şalpazarı geyikli beldesi sis dağı şenlikleri, Akçaabat ilçesi hıdırnebi yaylası şenliği, Maçka lişer yaylası soğuksu şenliği, Vakfıkebir karadağ yaylası şenlikleri dir. Bu şenliklerde binlerce insan kadınlı-erkekli, yaşlısı-genci, elele birlik ve beraberlik içersinde horon halkaları oluşturup kemence,davul-zurna eşliğinde saatlerce horon oynarlar.

388dc.jpg

Yaylalarda turisti büyüleyecek güzellikte yayla evleri vardır. Nemi seven çiçek ve bitkilerle süslüdür.Yaz aylarında aşağı köylerin halkı yaylalara göçer. Etraftaki kahvehane, fırın, kasap ve camii gibi sosyal imkanlar çevreye canlılık verir. Kışın karla kaplı oluşu yazın sıcağında sis ve çise içinde oluşu yaylalarımızın en önemli özelliğidir. Dağlardan çıkan akarsular denize kavuşmak için adeta çoşar gider. Böylesine görülmeye ve yaşanmaya değer olan yaylalarımıza son yıllarda artan ilgi nedeniyle her yıl gelen binlerce insanın konaklama ihtiyacının karşılanması amacı ile özel sektörün yanı sıra Trabzon Valiliği olarakta öncü-örnek olması amacıyla Akçaabat Hıdırnebi yaylasında ahşap yaylakent oluşturulmuştur. Doğaya uyumlu doğayı bozmayan evler olan bu yayla kente ulaşım asfalt yolla yapılmaktadır.Yaz kış her mevsim ulaşıma açık olan bu yaylanın denizden yüksekliği 1650 metredir.Yine yayla turizmi kapsamında Çaykara ilçemizin Uzungöl bucağı bungolov tipi konaklama tesisleri ve ünlü alabalığı ile binlerce yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir. Trabzona 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunan Uzungöl dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır.

Alternatif olarak Zigana dağında sütlacı ile meşhur Hamsiköy sınırları içinde özel sektörce yapılan Zigana Tatil Köyü de konuklarına dört mevsim yörenin kültürel, folklorik özelliklerini sunmaktadır.

Her ne kadar Turizm Bakanlığınca altı yayla turizm merkezi ilan edilmişsede bu yaylalarımızın dışındaki diğer yaylalarda aynı değer ve özelliktedirler.

Yeşil ve mavinin böylesine harkulade göz kamaştırıcılığı tabiatın anlatılması zor güzeliliğini dinlenme, gezi, spor imkanları kentimizin turizm gerçeğine uygun turizm şekli olan yayla turizm i olarak normal değişimini tamamlamaktadır.

Trabzon köylerine ve yaylalarına motorlu araçlarla gidilebilir. Her yerleşim birimi ile haberleşme yapma imkanı vardır. Ahalinin yaşayışı, geleneksel kültür unsurlarının (halk mimarisi, etnografik malzeme vs..) bazı yörelerimizde günümüze kadar korunarak gelebilmiş halkın yaşayışı, adetleri, mimarisi, tarımsal faaliyetleri, sanat faaaliyetleri, yöresel el sanatları (kestane ve fındık dalınadn örme sepetler, şal, kaytan, keşan, peştamal, kemençe müziği ve yöresel yemekleri) kentin cazibesini arttırmaktadır.

Bütün bu sayılanların yanısıra kentin turizmini cazip kılan unsurlar içinde kente hakim tepe üzerinde önemli bir peyzaj unsuru ve mesire yeri olan Boztepe, Soğuksu, Maçka Hamsiköy, Düzköy Haçka, Kayabaşı, Çamburnu, Yıldızlı Seragölü, Yüzüncü yıl parkı ile birlikte sağlık turimine imkan sağlayan şifalı suları (tablo 4) mağara turizmi kapsamında Düzköy ilçesi Çalköyü beldesi ve mağarası önemli bir potansiyeldir.

Trabzon ilinin turizmde hak ettiği payı alabilmesi için kongre turizmi, spor turizmi, gençlik turizmi, sağlık turizmi, doğa turizmi, yat turizmi, kültür turizmi gibi turizm çeşitlenmesi çalışmaları devam etmektedir.

Trabzon ilinin turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek turizm çeşitliliği sağlayan yaygın bir turizm arz dokusu yaratmak amacı ile kısa, orta ve uzun dönemli planlama çalışmaları ve plan zamanlaması belirlenmiştir. Bu belirlenen çalışmalar ışığında ortaya çıkan turizm potansiyeli cazibeli kılınarak turizm hizmetine sunulması ile kente ziyaretler artmıştır.Turist sayısına oranla konaklama, yeme- içme tesislerininde sayısı artmış, kaliteli ve vasıflı personel ile turizme hizmet vermektedirler.

Kenti ziyaret edenlerin başında bilhassa 1989 yılının Ağustos ayında Sarp sınır kapısının açılması ile yoğunlaşan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) vatandaşları ilk sırayı almış onları takiben Almanlar, İngilizler, Fransızlar, Hollandalılar, Belçikalılar, Japonlar, ABD'liler, İtalyanlar gelmektedirler.

Trabzon'da turizm potansiyelinin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi turizm kaynaklarından etkin şekilde yararlanması ekonomisinede büyük canlılık getirdiği gibi ülke ekonomisinede katkı sağlamaktadır.

Trabzon kentine gelen yabancı misafirler Türk konuk severlilğinin en güzel örneği ile karşılaşmaktadırlar. Ülkelerine dönerken memnun, mutlu olarak ve de bir dahaki seneye gelmenin planlarını yapmaktadırlar.

Yeşil-mavi ve Türk konukseverliği için bulunmaz bir kent TRABZON.

Trabzon'da Yayla Kültürü ve Yayla Evleri

401lk.jpg
Çaykara'da yayla evleri

Dağlarla çevrili bölge, dört mevsim ılıman ve çok yağışlı bir iklime sahiptir. Yaylalar bu yüksek dağ dizilerinin eteklerinde kurulmuşlardır. Dağlar üzerinde, değişik çiçekler, ağaçlarla süslü ormanlar arasında obalar, yaylalar mevecuttur. Bu yaylalar arasında Erikbeli, Derinoba, Karadağ, Sultan Murat yaylaları ünlüdür.

Bölgedeki köyler, dağlardan denize doğru inen akarsuların vadileri üzerinde kurulmuşlardır. Köylerde bulundukları coğrafi mevkiye göre çay, fındık, mısır tarımı ve hayvancılık yapılır. Kış ayları, köylerde dinlenilerek mevsimlik işler ve el sanatlarıyaparak geçirilir. İlkbahar gelince mart ve nisan aylarında tarlalar bellenir, Mayısta ekinler ekilir. Mezrası olan aileler buradaki evlerine göç ederek bir ay kadar otururlar. Özellikle sürüler mezraya göçürülür. Haziran başından Eylül sonlarına kadar yaylaya göç edilir. Yayla dönüşü 1-2 ay yine mezrada (güzlekte) oturulur. Kar yağıp havalar iyice soğuyınca köye inilir.

Yaylalar kışın tamamen ıssızdır. İlkbaharda karlar erimeye başlayınca erkekler yaylaya gidip evlerini kontrol ederler. Evierin kardan, rüzğardan bozulan, kırılan yerlerini, tamir ederler, çayırların çapalarını (çitlerini) düzeltirler. Köylerde de yayla hazırlıklarına başlanır. Yaylaya götürülecek eşyalar satın alınır. İneklerin çırnakları (çanları) elden geçirilir, puruncaları (ineklere takılan püsküllü boncuklu başlık) dikilip boyatılır. Göç günü, köylülerce ortaklaşa belirlenir. Çünkü yaylanın taze otları birlikte otlatılacaktır. Genellikle ekinler ekilmişse ve havalar uygunsa, haziranın ilk haftasında yaylaya göç edilir.

Evden önce besmele ile evin büyüğü veya ananın ilki olan erkek çocuk çıkar. Yükler katır ve eşeklere yüklenir, büyükler de sırtlarına denkler ve sepetlerle bazı eşyaları alırlar. Bütün göçler köyün çıkışında birleşerek yola girilir.

Yaylaya gideceğim
Yollara kona kona
Gelir bulursun beni
Evimi sora sora

Göç sırasında çalgıcılar yaylacılara eşlik eder. Dinlenmeler sırasında kemençe, davul, zurna, eşliğinde horon tepilir, türküler söylenir; yaylası uzak köyler belirli obalarda veya mezralarda konaklar. Bu sırada geceleri yine eğlenceler düzenlenir. Trabzon Şalpazarı'nda hala birçok köy, yaylalara böyle topluca, büyük şenliklerle göçmektedir.

Yaylalar yemyeşil, türlü çiçeklerle bezeli, kelebekierin uçuştuğu çayırlara, cana cankatan soğuk sulara, türlü ağaçlar, meşeler, çamlarla donanmış ormanlara sahiptir. Ormanlarda otlaklarda kuş sesleri, çan sesleri, köyun kuzu meleyişleri insanı gerçcekten etkiler. Günün her saati yayla bir başka tarif edilmez güzelliktedir. Bölge halkı yüzlerce türkü ile bu güzellikleri ifadeye çalışmiştir.

Yayla; ormanı, otlağı ve yerleşim alanı (obayı) içine alan bir bütündür. Yayla hayatı belli işleri yapmayı gerektirir. Kadınlar ev işlerini, hayvanlara ot temini ve ineklerin bakımını yaparlar. Erkekler, kışlık odun ve orman işlerinde çalışırlar. çocuklar yaşlarına göre çoğunlukla otlayan inekleri beklerler. Yaylada arpa, çavdar ekimi, patates dikimi, bazı sebzelerin (lahana, soğan) tarımı da yapılır. İneklerden sağılan sütlerden peynir, yağ, çökelek elde edilir. Bazı aileler arı kovanlarını, tavuklarını da yaylaya getirirler. Fide edilen ürünlerin bir kısmı satılır, bir kısmı tüketilir, bir kısmı da kışa saklanır. Bu tür ekonomik faaliyetlerin yanı sıra kış için ot ve yakacak odun da hazırlanır.

Bölgenin engebeli yüzey şekilleri, yağışlı iklimi yayla hayatını olumsuz yönde etkiler. 1905 tarihli Trabzon Vilayeti Salnamesi'nin yayla bölümünde bu husus şöyle anlatılıyor:
"Yaz mevsiminde sahil ahalisinin göçtükleri yaylalar birbiri ardına sıralanır.. İnsan herhangi bir tarafa gözunu gezdirmiş olsa böyle arızalı yerler görür ve bu yerde yaşayan halkın ne kadar çevik ve atik adamlar olmak lazım geleceğini anlar... Bazı defa kesif duman yığınlarından bir dakika önce gözümüzün önünde bulunan tabiat güzellikierinden bir şey göremez olursunuz..."

Coğrafyanın bu şartlarına rağmen yayla; serin havası, soğuk suları, yeşil çimenleri ile her zaman sevilmiştir.
375kf.jpg

 
Son düzenleme:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst