- Katılım
- 15 Kasım 2005
- Mesajlar
- 6,014
- Tepkime puanı
- 3
- Puanları
- 0
- Yaş
- 60
Bir köy düşünün ki, ne adliyeye intikal eden bir suç işleniyor ne de alkollü içki içen birileri var. Cinayet, hırsızlık, gasp, kavga gibi yüz kızartıcı vakalar ise bu köyden çok uzak.
Hiçbir adlî olayın yaşanmadığı Konya’nın Akören ilçesine bağlı Çatören köyünden bahsediyoruz. Bu köyün sakinleri huzur içinde yaşıyor dersek yanlış olmaz. Eski adı ‘Eksile’ olan 65 haneli bu şirin köyde 315 kişi yaşıyor. Büyük şehirlerde asayiş olaylarının artış göstermesine inat, Çatören köyünde ne bir suç işleniyor ne de köye jandarma geliyor. Köyün sorunları muhtar, azalar ve köyün ihtiyar heyeti önderliğinde konuşularak çözülüyor.
Çatören köyü sakinleri tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Köyde hırsızlık gibi suçlar yaşanmadığı için köylüler çok rahat. Traktörlerini, araç-gereçlerini gönül rahatlığıyla dışarıda bırakabiliyorlar. Biliyorlar ki, kimse dokunmaz. Organik tarıma geçmek için etüt çalışmalarının sürdüğü köyde, ilginç bir ayrıntı ise koyunların sütünün sağılmaması. Kuzuların karnını iyi doyurması, büyüyüp gelişmesi için koyunlar sağılmıyor.
Köyün 35 yaşındaki muhtarı Mustafa Özatay, böyle bir köyde muhtarlık yaptığı için seviniyor. 3 Kasım seçimlerinde muhtar seçilen Özatay, köyde bütün tarım makinelerinin açıkta bırakıldığını, şimdiye kadar bir yumurta bile çalınmadığını belirtiyor. Köylerinden adliyeye intikal eden tek bir olay bile olmadığını ifade eden Özatay, “Bu yaşıma geldim, köyde alkol alan bir kişinin varlığını ne gördüm ne de duydum. Köyümüzde hiç kimse birbiriyle küs değil. Bir cenaze olduğunda bütün köy sakinleri şahsi işlerini bırakıp cenaze işlerine koşturur. Düğün olduğu zaman da herkes oradadır mutlaka.” diyor.
Köyün en yaşlı siması Ali Asil (90), köylerindeki huzur ortamının İslamî terbiyeden kaynaklandığını söylüyor. Köyde herkesin Kur’an-ı Kerim okumasını bildiğini belirten Asil, köyün bu sicilinin bozulmaması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini dile getiriyor. Asil, şunları kaydediyor: “90 yaşıma geldim, köyümüzden mahpus damına düşen biri olmadı. Babamdan öğrendiğim kadarıyla geçmişte de huzuru bozacak herhangi bir durum olmamış.” Köyün tarihini inceleyen araştırmacı-yazar Hanefi Aytekin, Çatören köyünün 900 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çekiyor. Çatören’de yaşayanların Kayı Türklerinin soyundan geldiğini savunan Aytekin, “Rivayete göre 1071’de Anadolu’nun Malazgirt Savaşı ile Türklerin eline geçmesi üzerine Türk boyları akın akın Anadolu’ya girmeye başlar. Kayı Türklerinden bir boy da bugünkü Çatören köyü yakınlarında akan çayın kenarındaki söğütlük alana çadırlarını kurar. Kayı Boyu Türkleri ibadetlerine düşkün, inançlı bir boy olup, yerleştikleri bu yeri çok severler ve kalırlar.” ifadelerini kullanıyor.
BOZKIRDA 4 SAHABE KABRİ
Çatören’de sahabe olduğu ifade edilen 4 zatın kabri de yer alıyor. Arap Dede namıyla bilinen bu zatın sahabe-i kiramdan Mahmud Bin Adiy olduğu rivayet ediliyor. Medine-i Münevvere’den İslâm’ı yaymak amacıyla Anadolu’ya gelen Mahmud Bin Adiy’in Peygamber Efendimiz’e sancaktarlık yaptığı da belirtiliyor. Ayrıca bu kabre 150 metre uzaklıkta bulunan ve ‘Üçler’ diye anılan mezarların da yine sahabe-i kiramdan üç kişiye ait olduğu kaydediliyor.
EKSİLE İSMİ NEREDEN GELİYOR? Efsaneye göre, Kayı Türkleri bölgeye yerleştiklerinde yakın bir yerde Bizans’ın Eksolos köyü bulunuyordu. Türklerin uzun süre bölgede kalması Eksolosluları rahatsız edince, Eksolos köyü çocukları Kayı Türklerini taşlamaya başlar. Kayı Türkleri de kendilerini taşlatan Eksolos halkına ‘eksilesiniz’ şeklinde beddua eder. Eksilip tükenen bu köy yerine yerleşen Kayı Türkleri, Eksile adıyla anılmaya başlayan bu alanda asırlarca yaşar.