Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

SiGaRaYı BıRaKıYoRuZ

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Sizce yaşam bu kadar değersiz mi ?

Sigaranın neden olduğu en önemli hastalık grubu kanserlerdir. Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere soluk borusu, gırtlak, ağız, dil, dudak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, böbrek ve kadınlarda rahim ağzı kanserlerine neden olmaktadır. Tüm kanser ölümlerinin % 30 unun, akciğer kanserinden ölümlerin ise % 90 ının nedeni sigaradır. Günde 1 paket sigara içen birinde akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyen birine oranla 20 kat fazladır.

İçtiğiniz her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırmaktadır !

Solunum sistemi hastalıklarından kronik bronşit ve amfizemin em önemli nedeni sigaradır. Kronik bronşitten ölüm oranı hiç sigara içmeyenlerde 100 000 'de 3 iken, günde 1 paketten fazla sigara içenlerde 100 000 ' de 114 'e çıkmaktadır. Sigara akciğerin doğal savunma sistemini de bozduğu için her türlü her türlü enfeksiyon riskini arttırmaktadır. ( Zatürree, bronşit vb. )

Yaşamınızı soluk darlığı içinde oksijene bağımlı, yatağa bağlı halde tamamlamak ister misiniz ?

Sigara içenlerde koroner kalp hastalıkları ve hipertansiyon daha sık görülür. Sigara içmekle kalp krizi riskiniz 3 kat artmaktadır.
Sigara içenlerde seks hormonlarının azaldığı ve buna bağlı olarak kısırlık ve iktidarsızlığın arttığı saptanmıştır.
Gebelerde sigara içilmesi ise düşük riskinin artmasına, erken doğuma, doğum tartısının azalmasına yol açar.
Çocuğunuza bunu yapmaya hakkınız var mı ?

Sigara yalnız içene değil, çevresindekilere de zarar vermektedir. Pasif sigara içimi de yukarıda sayılan hastalıkların riskini artırmaktadır.
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Sİgarayı Bırakmakla Neler Kazanacaksınız?

Daha Uzun Ve Sağlıklı Yaşam
Amerika ' da tüm kanser ölümlerinin % 30'u, kalp hastalıklarından ölümleri % 20'si, doğumsal hastalıklardan ölümlerin % 15'i, yanıklardan ölümlerin % 50'si, solunum hastalıklarından ölümlerin % 51'i sigaraya bağlanmıştır. Her yıl ülkemizde 120 000 kişi sigaraya bağlı nedenlerden ölmektedir. Bu sayı, trafik kazalarında 1 yılda yaşamını yitiren kişilerden yaklaşık 12 - 13 misli daha fazladır.

Sigarayı bırakmakla sigaraya devam edenlere oranla ölüm riskinizi 15 yılda % 50 oranında düşürmeniz mümkündür.

Sigarayı Bırakmakla Riskleri Yok Edebilirsiniz.

Sigaranın bırakılması ile onun istenmiyen etkileri yavaş yavaş ortadan kalkar. Nikotin ve karbonmonoksidin etkisi 12 - 24 saat gibi kısa bir zamanda kaybolur. Balgam miktarı 2 haftada % 50 azalır, bağışıklığı baskılayıcı etkisi ise 6 haftada ortadan kaybolur. Sigaranın solunum yollarını döşeyen ve koruyucu fonksiyon gösteren titrek tüyleri felç edici etkisinden kurtulmak için sigarayı bıraktıktan sonra 3 ay gibi bir zamana ihtiyaç vardır.

Sigarayı bırakmakla tad ve koku alma duygunuzda bir gelişme olduğunu hemen farkedeceksiniz. Öksürüğünüz ortadan kaybolacaktır. Sigarayı bırakmakla akciğer kanseri, diğer organ kanserleri, kalp hastalıkları, felç, müzmin bronşit, amfizem gibi risklerden kurtulacaksınız. Sigarayı bırakanların, halen içmekte olanlara nisbetle sağlık durumları çok daha iyidir.

Kalp krizi riski, sigarayı bıraktıktan sonra 24 saat içerisinde % 50 oranında azalmaktadır. Sigaranın içerisindeki nikotin kanın pıhtılaşmasına yol açan hücrelerin damarlarda birikmesine ve koroner damarların tıkanmasına dolayısıyla kalp krizi geçirilmesine neden olur. Sigarayı bıraktıktan sonra kalp damar hastalığı riski hiç sigara içmeyenler düzeyine düşer.

Aynı şekilde beyin kanaması riski veya damar tıkanıklığına bağlı olarak ayakların kesilme tehlikesi de sigaranın bırakılmasından sonra % 30 - 50 oranında geriler. Sigara öksürüğü bir çok insanda sigarayı bıraktıktan 3 ay sonra ortadan kalkar. Solunum fonksiyonları sigara içenlerde içmeyenlere oranla her yıl hızlı bir düşme göstermektedir. Sigara bırakmakla bu riskten kurtulmuş olursunuz.
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Daha Sağlıklı Çocuklar

Sigara, sadece içenleri değil diğer aile üyeleri, çalışma arkadaşları gibi aynı ortamda bulunan kişileri de olumsuz olarak etkilemektedir. İçilen her 5 sigara, etrafta bulunan kişilerin 1 sigara içmesine neden olmaktadır. Buna pasif sigara içiciliği denmektedir.

Bebeklikten 18 yaşına kadar olan dönemde pasif içicilik her yıl 300 000 broşit ve pnömoni vakasına neden olmaktadır.

Anne veya babası sigara içen çocuklarda orta kulak problemleri, bademcik iltihabı, sinüzit, öksürük ve hırıltı sıklıkla olmakta, astım şikayetleri artmaktadır. Eğer ebeveynler sigara içiyorsa, çocuğun gençlik çağına geldiği zaman sigara içme riski, ebeveynleri sigara içmeyenlere oranla 2 misli fazladır. Sigara içmekle çocuğunuzu pasif olarak zehirlemenin yanı sıra onun gelecekte sizi örnek alarak, sigaraya bağlı risklerle yüz yüze kalma olasuılığını da ileri derecede artırmış oluyorsunuz.

Gebeliği süresince sigara içen kadınların bebekleri düşük ağırlıklı, gelişimi bozuk olarak dünyaya gelmekte, bu çocuklarda ileride allerjik şikayetler ve astım gelişme riski çok artmaktadır.


Daha Kaliteli Yaşam
Sigarayı bırakmakla daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olursunuz. Bir kaç gün içerisinde koku ve tat alma hisleriniz yerine gelir, iş kapsitenizde artma olur, başkalarına zarar veren biri olma hissinden kurtulursunuz, ekonomik açıdan sigaradan artıracağınız parayı başka bir yerde harcayabilirsiniz. Sigara bırakmakla etrafta pis kokan ve çirkin bir görüntü veren kül tablalarından; arabanızda, evinizde, elbiselerinizde, saçlarınızdaki kokusundan tamamen kurtulacaksınız. Dişlerinizde ve parmaklarınızdaki nikotin lekeleri bir süre sonra kaybolacak, cildinizdeki kırışıklıklar azalacaktır. Merdivenleri nefesiniz daralmadan rahatça çıkabilecek, kendinizi adeta hafiflemiş hissedeceksiniz.
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Sİgarayı Bırakma YÖntemlerİ

SİGARA NASIL BIRAKILIR ?

Kendi kendine bırakma : Sigarayı bırakanların çoğu kendilerini ikna etmeyi başarmışlardır.
Klinikler : Beş altı hafta sürecek programlar, insanların niçin sigara içtiği, sigara isteminin tedavi edilmesi, stres tedavisinin pratikleri ve kişisel olarak sigaradan sakınmaya yardım etmek amacındadır.
Tıbbi tedavi : Sigara alışkanlığından kurtulmak ve sigara aramanın üstesinden gelmek için bazı ilaçlar kullanılır.
Davranış yöntemleri : Sigaradan nefret etme veya kendini yönetme programlarını içerir.
Doktor önerileri : Sigaranın getirdiği tehlikeler anlatılır, uygun tedaviler düzenlenir.
Hipnoz : Psikoterapist yönetiminde uygulanır.
Akupunktur : Bu yöntem kişide tütüne karşı tiksinti yaratabilir.
Medya : Radyo, televizyon, gazete gibi kurumların eğitim programları kişiyi aydınlatır.

DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ

Bu; vakıfların, büyük şirketlerin, dispanser veya hastanelerin bünyesinde gerçekleştirilecek grup psikoterapisi seanslarından oluşur. Hekimler bu tip sigara bırakma seanslarına sadece hafif derecede sigaraya bağımlı olan hastalarını göndermelidirler. Amerika Birleşik Devletlerinde " Mayo Nikotin Bağımlılık Merkezi " sigara ile mücadele için dört yöntem geliştirmiştir.

Davranış Tedavisi : Davranış değerlendirmesi yapmak ve tedavi becerileri edinmeye dayanır.
Alışkanlıkların tedavisi : Sigara içenler için nikotinin bağımlılık yapıcı bir ilaç olduğunun kabul edilmesi önemlidir. Neden bulma, inkar, dalgınlık, kontrol kaybı ve yarattığı ciddi problemlere karşı sürekli kullanım alışmanın belirtisidir. Bu nikotin isteğinin tedavisi gerekir.
İlaç Tedavisi : Nikotin cikleti, cilde yapıştırma, burun spreyi veya solunum yolu ile nikotin verilebilir.
Sigaraya Yeniden Başlamanın Önlenmesi : Bağımlılığın ciddiyeti, nikotinin hasta yaşamındaki tüm etkileri ve sonuçlarına karşı koyabilmenin önemi belirtilmelidir. İlk müdahaleden sonra danışmanlar düzenli telefon ve mektupla destek sağlamaktadır. Eğer bu tip görüşmeler işe yaramazsa o zaman nikotin yerine geçebilecek tedavi düşünülmelidir.
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Sİgaranın Bırakılmasında İlaÇ Tedavİsİ

Nikotin tedavisi :
Sigarayı bırakmaya kesinlikle karar vermiş olan kişilerde yardımcı bir yöntem nikotin tedavisidir. Böylece nikotin eksikliğine bağlı bazı eksiklik bulguları ortadan kaldırılmış olur.

Nikotin tedavisi mucize değildir ( başarı oranı % 40 - 50 )
Nikotin tedavisi sırasında kesinlikle sigara içilmez
Nikotin tedavisi kesinlikle hekim kontrolünde yürütülür
Nikotin bir ilaç olarak değişik şekillerde hazırlanmıştır. Cilde yapıştırılan bantlar ( plaster ), ciklet, burun spreyi gibi uygulama biçimleri vardır. Halen ülkemizde cilde yapıştırılan bant şekli bulunmaktadır.
Nikotin plasteri tedavisinde doz ayarlanması :

Nikotin plasteri tedavisine başlama dozu, kişinin içmekte olduğu günlük sigara miktarına göre ayarlanır. Başlanan doz, bir kaç haftalık sürelerle basamak tarzında azaltılarak sürdürülür. Toplam uygulama 10 - 12 haftadır. Ülkemizde de mevcut nikotin plasteri uygulamasında, ilaç 24 saatte bir kullanılır. Gövde veya üst kolun ön yüzüne, tüysüz bir bölgeye yapıştırılır.

NİKOTİN TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANAMAZ
Hamileler, süt emziren anneler, çocuklar ve bazı sağlık sorunlarına sahip kişilere nikotin tedavisi uygulanmaz. Bu sağlık sorunlarından başlıcaları ; myokard enfarktüsü, Buerger hastalığı, diyabet, hipertroidi, duedonum ülseri ve kontakt dermatittir.

Nikotin tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek yan etkiler :

Yan etkilerin sıklığı, yapılan klinik çalışmalarda % 1 - 2 oranında bulunmuştur. Bunlar; baş ağrısı, gribe benzeyen bulgular, hanımlarda sancılı adet, bulantı, kusma, halsizlik, uykusuzluk, göğüs ağrısı, sıcaklık hissi, kramplar, kaşıntı, bandın yapıştırıldığı yerde alerjik reaksiyon gibi bulgulardır. Nikotin tedavisi sırasında başka ilaçlar kullanılıyorsa hekime bildirilmelidir. Nikotinin bunlarla etkileşimi olabilir.

Nikotin dışındaki ilaçlar ve antinikotin maddeler :

Nikotin gibi etkinliği olan clonidin veya antinikotin etkisi olan anabasinum, cystisinum gibi bazı maddelerle halen klinik çalışmalar yapılmaktadır. Henüz nikotin tedavisi kadar deneyim yoktur.
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Sigarayı bıraktıktan;

Sigarayı bıraktıktan;

20 dakika sonra
Tansiyon ve nabız normale iniyor.

8 saat sonra
Kandaki oksijen normal düzeye çıkıyor.

24 saat sonra
Kalp krizi tehlikesi azalıyor.

48 saat sonra
Sinir uçları yenilenmeye başlıyor.

2 hafta – 3 ay sonra
Kan dolaşımı dengeye giriyor. Akciğerlerin fonksiyonu %30 oranında iyileşiyor.

1 – 9 ay sonra
Öksürük krizleri, bitkinlik, kısa kısa nefes almalar azalıyor. Akciğerler temizleniyor ve enfeksiyon tehlikesi azalıyor.

1 yıl sonra
Koroner yetmezliği tehlikesi sigara içenlere oranla yarı yarıya azalıyor.

5 yıl sonra
Akciğer kanserinden ölme tehlikesi yarı yarıya azalıyor.

10 yıl sonra
Akciğer kanseri tehlikesi, içmeyenlerin düzeyine geliyor.

15 yıl sonra
Koroner yetmezliği tehlikesi sigara içmeyenlerin seviyesine iniyor
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Sİgarayi Birakmanin Yİrmİ Kolay Yolu

1.Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğiniz düşünün.

2.Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.

3.Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın:
Örnek: daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak. Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.

4.Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.

5.Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.

6.Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerileriniz alabilirisiniz.

7.Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapın.

8.Hergün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizini yaparken, her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.

9.Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmıyorum diyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır.

10.Sigarayı tamamen bırakacağınız güne yaklaştıkça, sigara miktarını azaltın. Her gün kaç adet sigara içeceğinizi planlayın, bu rakamı her gün bir tane azaltın. Her gün başka bir marka sigara alın, bir önceki günden kalan paketi çöpe atın. Sigara paketinizi bir başkasına verin, böylece her sigara içmek istediğinizden ondan istemek zorunda kalacaksınız.

11.Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş bırakamayacağını ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna karar verin.

12.Sigarayı bırakmayan isteyen bir arkadaşınız daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktır. Birbirinizi teşvik edici konuşmalar yapın.

13.Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.

14.Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize bir ödül verin.

15.Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Ne yazık ki, pek çok kişi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır.

16.Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün, canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince, içki içerken vb. Sigara içmek yerine hoşunuza giden başka bir şey yapın.

17.Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun, örneğin: su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin vb.

18.Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın. Bunu her gün okuyun.

19.Yanınızda sizin için çok önemli birisinin resmini taşıyın, bir kağıda sigarayı bırakacağıma söz veriyorum diye yazın, canınız her sigara istediğinde bu resme ve nota bakın.

20.Canınız sigara istediğinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüğe yazın. Bu günlüğü her zaman yanınızda taşıyın.
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
sigara size su maddeleri de getirir

Bağımlılık - Nikotin maddesinin bağımlılık yapıcı özelliği eroine çok benzer.

Sırt ve Bel Ağrısı -Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen faktörlerden biridir. Bunun yanında normal insanlarda da zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bunun nedeni, sigara içen kişilerde vücudun, omurilikteki disklere çok zayıf miktarda oksijen göndermesidir.

İlaca Karşı Bağışıklık- Sigara içenler belli bir ilacın etkili olması için çok daha büyük dozlarda o ilacı kullanmak zorunda kalır.

Kısırlık - Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat artrır.

Menopoz - Sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.

Erken Yaşlanma- Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır.

İyileşme Zorluğu - Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. Bunun yanında ameliyat sonrası yaralarının iyileşmeme olasılıkları vardır. Diş Kaybı - Sigara içmek diş kayıplarında önemli bir faktördür.

Prostat Kanseri - Sigara içmek prostat kanserinin %40'ından sorumludur.

Göğüs Kanseri - Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre %75 daha fazla göğüs kanserine yakalanma riski taşır.

Rahim Kanseri - Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşır.

Boğaz Kanseri - Boğaz kanseri vakalarının %80'ine sigara yol açar.

Mide Kanseri - Sigara içenlerin mide veya bağırsak kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.

Karaciğer Kanseri - Karaciğer kanseri vakalarının % 80'i sigara yüzünden olur.

Gırtlak Kanseri - Günde 25 tane sigara içiyorsanız 30 kat daha fazla gırtlak kanserine yakalanma riski taşırsınız. Bu da ilk başlarda konuşma zorluğu ilerleyen safhalarda tamamen konuşamamaya sebebiyet verir.

Amfizrem - Bu hastalığın yol açtığı ölümlerin %85'i sigara yüzünden olur. (Akciğerlerdeki alveoller zamanla esnekliğini kaybeder. İlerleyen safhalarda, yoğun bir biçimde solunum zorluğu olur ve hasta solunum makinasına bağlanmak zorunda kalır.)

Ağız Kanseri - Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açar.

Yemek Borusu Kanseri - Bu kanserden ölenlerin hemen hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.

Çocukluk Solunum Problemleri - Annesi ya da babası sigara içen çocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riski taşır. (Soğuk algınlığı, kulak iltihapları, bronşit, bademcik problemleri, astım ve de zatüre ki bazen ölüme bile yol açar)

Kulak Enfeksiyonları -Sigara içenlerin çocuklarının orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riskleri vardır.

Erken Doğum ve Bebeğin Hafif Doğması - Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski inanılmaz boyutlardadır.

Şeker Hastalığı - Sigara içmek, vücudun insülün salgılama yeteneğini zamanla yok eder. Bu da şeker hastalığına yol açar.
Kalp Hastalıkları - Sigara içenlerin kalp krizine yakalanma riski içmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.

Gangren - Akciğerler verimsizleştiği için, vücuda çok az oksijen yayılır. İnsan vücudu, bu çok az miktardaki oksijeni iç organlara dağıtmak zorunda kalır. Bundan dolayı, kalbe en uzak kısımlar olan parmak uçlarından itibaren hücreler süratle zincirleme olarak ölür. Çoğu zaman kollar ya da bacaklar kesilebilir.
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
4pgqekiz6fs.jpg




tomyikjc3nv.jpg
 

fatih_019

New member
Local time
23:58
Katılım
22 Şubat 2006
Mesajlar
49
Tepkime puanı
1
Puanları
0
gazete'de okuduğum bir haber vardı sigara parasına tatil yapılıyor diye.Parasıda önemli değil ama olmuyor ben 1 hafata önce denedim ama bir türlü başaramadım.
 
F

fiesta73

Guest
Çağrı seni kutlarım çok iyi bir çalışma olmuş. Ben sigarayı 29 mayıs2005 de bıraktım. Ne kazandıklarımı sen yazmışsın en iyi kazanç onlar ama onların yanı sıra birde işin maddi boyutu var. günde 1,5 paket uzun mallboro light içiyordum. 4.50ytl x 1,5 = 6.75 ytl günlük kazancım.
Ben sigarayı bırakalı 13 ay 15 gün olmuş yani 405 gün yapar. Buda
405 x 6.75 ytl = 2.733 ytl cebimde kalmış. Ek bilgi olrak sunulur...
 

seyfi

Administrator
Local time
23:58
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
Sigaraya servet ödüyoruz!

[FONT=verdana, arial]Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazmi Bilir, günde bir paket sigara içen kişinin, 20 yıl boyunca 22 bin YTL, yani 15 bin dolar para harcadığını söyledi.

Bilir, sigara kullanımıyla çeşitli sağlık sorunları arasında önemli ilişkilerin bulunduğunu belirterek, "Araştırmalar, sigara içen 3 kişiden 2'sinin, sigaraya bağlı nedenlerden dolayı erken öldüğünü ortaya koymaktadır. Sigara içenler, sigara içmeyen kişilere göre ortalama 12 yıl daha erken hayatını kaybetmektedir." dedi.

Sigara kullanımının zararları arasında, sağlık sakıncalarına ek olarak ekonomik kayıpların da eklenmesi gerektiğini anlatan Bilir, şunları kaydetti:
[/FONT]

[FONT=verdana, arial]"Sigara içenler, sigara satın almak için her gün azar azar olmak üzere, zaman içinde oldukça büyük miktarda para harcamaktadır. 1 paket sigara fiyatının ortalama 3 YTL (2 dolar) olduğu düşünüldüğünde, günde bir paket sigara için bir kişi ayda 90 YTL (60 dolar), yılda bin 100 YTL (720 dolar) para harcamaktadır. 20 yıl boyunca sigara için 1 kişi, toplam olarak 22 bin YTL (15 bin dolar) para harcamış olmaktadır."

Prof. Dr. Bilir, toplumsal düzeyde yapılacak çalışmalar arasında, eğitimin en önemli konular arasında yer aldığını belirterek, her yaştaki kişilere ve özellikle gençlere yönelik olarak, sigaranın sağlık üzerindeki zararlı etkileri ve sigara kullanımının yol açtığı ekonomik kayıplar konusunda eğitimlerin yapılması gerektiğini savundu. Bu eğitimlerin okulların eğitim programları içinde yer alabileceğini, bu amaçla eğitici konferanslar ve bilimsel toplantılar düzenlenebileceğini, medya kuruluşları aracılığıyla toplum eğitimi yapılabileceğini bildirdi.
[/FONT]
 

SaTBiL™

Administrator
Local time
23:58
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
6,990
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.cekingen.net
Sigarayı bırakma yöntemleri...

Yapılan araştırmalar, sigara tiryakilerinin yüzde 75-80'inin sigarayı bırakmak istediğini, hatta tiryakilerin üçte birinin en az 3 kez ciddi anlamda bırakma çabası gösterdiğini ortaya koyuyor.

Buna karşılık, sigara alışkanlığından 60 yaşından önce kurtulma oranı yüzde 50'nin üzerine hiç çıkamadı. Sigara alışkanlığından kurtulamayan tiryakiler artık yarı yarıya sigaraya bağlı nedenlerle ölüyor. Türk Sağlık Vakfı'ndan alınan bilgilere göre, sigaranın olumsuz etkileri nedeniyle 25-69 yaş grubunda ölen insanlar, yaşamlarının 20-25 yılını bu alışkanlık nedeniyle yitiriyorlar. Başka bir ifade ile bu insanlar, 20-25 yıl erken ölüyor. Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kansere, kalp-damar hastalıklarına, erken yaşlanmaya ve erken ölüme yol açıyor. Bu gerçekler, büyük bilimsel araştırmalarla ortaya konarak kanıtlandı ve sigara şirketleri bile artık bu verileri inkar etmiyor. Bu durum, güçlü bir bağımlılık yapıcı etken olan sigaranın etkisinden kurtulabilmek için tiryakilerin daha çok çaba göstermesine gerek olduğunu anlatıyor.

Sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin çoğu, bu alışkanlıktan kendi kendilerine kurtulma şansına sahip. Bunun için kararlı olmak ve bir hazırlık dönemi yaşamak gerekli. Gerektiğinde sağlık ocaklarında çalışan hekim ve sağlık personelinden destek istenmeli. Sigarayı bırakmaya yönelik kimi basit önlem ve öneriler şöyle özetlenebilir:

"- Bırakma tarihini belirleyin.
- Bırakmaya hazırlık için, çevrenizdeki insanlara sigarayı bırakacağınızı söyleyin.
- Sigara içmemeyi özendiren bir ortam hazırlayın. Örneğin, kül tablalarını ortadan kaldırın. Değişik yerlere "Sigara içilmez" uyarıları asın.
- Geçmişteki başarısız denemelerinizi gözden geçirin.
- Sigara içmenizin nedenlerini ve niçin bırakmanız gerektiğini düşünerek bunları not edin.
- Sigarayı bırakmanın ilk günlerinin güç olacağını bilin ama zor günlerin gelip geçeceğini, sigarasız yaşamın çok daha güzel ve sağlıklı olacağını düşünün.

SİGARAYI BIRAKTIĞINIZ GÜN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
- Derin soluklar alın.
- Zorlandığınız durumlardan uzaklaşın.
- Sıcak bitkisel çay için.
- Su için.
- Şekersiz çiklet çiğneyin.
- Çiğ sebze ve meyve yiyin.
- Yürüyüş ya da egzersiz yapın.
- Sigarayı niçin bıraktığınızı düşünün.
- Su ve meyve suyu içebilirsiniz.
- Yürüyüşe çıkabilirsiniz.
- Bırakma nedenlerinizi yeniden yeniden okuyabilirsiniz.
- Alışverişe çıkabilirsiniz.
- Sigara içmeyen bir dostu ziyaret edebilirsiniz.
- Banyo ya da duş yapabilirsiniz.
- Sigaranın zararlarını anlatan yayınları okuyabilirsiniz.
- Kendinizi ödüllendirebilirsiniz.
Sigara bıraktıktan sonraki 14 gün kritik günlerdir. Bu nedenle, ilk 14 günün her biri ilk gün gibi değerlendirilmelidir. Sigarayı bırakan kişi ilk gün ve izleyen 13 gün şu belirtilere hazır olmalıdır:
- Yoksunluk belirtileri
- İyileşme işaretleri
- Dayanılmaz sigara içme isteği
- Sigara içme dürtüsü
- Gerginlik, acıkma, baş dönmesi, dikkati yoğunlaştırma güçlüğü, fazla uyuma, uykusuzluk
- 8 saat sonra vücudunuzda oksijen artışı olur.
- 2 gün sonra tüm nikotin ürünleri vücudunuzdan atılmıştır.
- Tat ve koku alma duyularınızda düzelme başlamıştır.
- Akciğerleriniz düzelmektedir. (Birkaç hafta öksürük sürebilir, çünkü akciğerleriniz temizlenmektedir.)
- 1 yıl sonra kalp krizinden ani ölüm riskiniz, sigara içen bir kişiye göre yarı yarıya azalmıştır".
 

seyfi

Administrator
Local time
23:58
Katılım
15 Kasım 2005
Mesajlar
6,014
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Yaş
59
:) :) Ben kesin bırakırım artık
 

Yaban Ali

New member
Local time
23:58
Katılım
15 Mart 2006
Mesajlar
6
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Çok uzun sıralamışlar. Kafadan silmedikçe mümkün değil. Kişinin kendi istemesi lazım öncelikle. Diğer nasihatlar ters etkiden başka bir şey değildir.
 

lececafe

Co Admin
Local time
23:58
Katılım
23 Aralık 2005
Mesajlar
5,461
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Yaş
48
arkadaşlar ben bırakıyorum tam 10 dakika oldu.
çok sevdiğim bir abim sayesinde herkezede tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:

can ugur

New member
Local time
23:58
Katılım
14 Temmuz 2007
Mesajlar
15
Tepkime puanı
0
Puanları
0
benim için bırakmak çok kolay. günde bir kaç defa bırakabiliyorum.
 

y@sin

New member
Local time
23:58
Katılım
25 Kasım 2007
Mesajlar
89
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Web sitesi
www.konukevi.net
aslında bu konu devamlı guncel kalmalı :)
insanın boyle dostu varken dusmana ne gerek ınsan ıradesıne sahıpse bırakamamak dıye bırsey yoktur.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst