- Katılım
- 15 Kasım 2005
- Mesajlar
- 6,014
- Tepkime puanı
- 3
- Puanları
- 0
- Yaş
- 59
Toprak, katı ,sıvı ve gaz halindeki madelerden oluşmuş üç fazlı bir sistem olarak kabul edilir. İyi bir bitkinin gelişimi için bu üç faz arasında belirli bir denge bulunması gerekir. Toprağın katı fazı inorganik ve organik maddelerden oluşur. İnorganik maddeler çeşitli büyüklükteki parçacıklardan meydana gelir. Toprakta asıl işleve sahip olan iki mm.den küçük parçacıklar olan kum, silt ve kildir. Topraktaki organik maddeler canlı ve cansız organizmalardan oluşur. Canlı organizmalar içerisinde toprak florası(mikroorganizmalar) ve toprak faunası(toprakta yaşayan hayvanlar) girmektedir. Cansız organik maddeler ise ayrışma ve parçalanma sonucu oluşan humustur. Humus, su ve bitki besin elementlerinin tutulmasında rol oynar.
Süs Bitkilerinde Kullanılan Toprak Çeşitleri
1. Kumlu Toprak
Süs bitkileri yetiştiriciliğinde tatlı sulardan elde edilen çok ince taneli olmayan ve toprak
içermeyen dere kumlarıdır. Kumun seçiminde dikkat edilecek nokta karbonhidratlardan
arınmış olmasıdır. Eğer kum karbonatlı ise harcın ph'sında yükselme sağlayarak organik
azotun faydasını azaltacaktır. Kumun kullanılması harcın gevşek ve geçirgen olmasını
sağlar.
2. Çürümüş Yaprak Toprağı
Yaprak çürüntüsü ormanlık alanlarda yüzeydeki yaprak döküntü tabakasının hemen
altında doğal olarak bulunduğu gibi yaprakların bir sandık veya tel kafes içerisine
konulup ezilmesiyle elde edilir. Meşe ve kayın ağaçlarının yapraklarının çürüntüleri en
iyileridir.
3. Çayır Toprağı
Çayır sahalardan elde edilen değerli bir toprak olmakla beraber elde edilmesi güç
olduğundan pratikte pek kullanılmaz. Çayır toprağı genelde kirli olduğundan çiftlik
gübresi ve kum ile karıştırmak suretiyle kullanılmalıdır.
4. Torf
Saksılı süs bitkileri yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Torf nemli ve çok yağış
alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde
yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.
Asit reaksiyonludur. Ph'sı 3.5-4.5 tur. Azot dışında besin maddelerince fakirdir. Su
tutma kapasitesi çok yüksektir. Nispeten sterildir.
Süs Bitkilerinde Kullanılan Toprak Çeşitleri
1. Kumlu Toprak
Süs bitkileri yetiştiriciliğinde tatlı sulardan elde edilen çok ince taneli olmayan ve toprak
içermeyen dere kumlarıdır. Kumun seçiminde dikkat edilecek nokta karbonhidratlardan
arınmış olmasıdır. Eğer kum karbonatlı ise harcın ph'sında yükselme sağlayarak organik
azotun faydasını azaltacaktır. Kumun kullanılması harcın gevşek ve geçirgen olmasını
sağlar.
2. Çürümüş Yaprak Toprağı
Yaprak çürüntüsü ormanlık alanlarda yüzeydeki yaprak döküntü tabakasının hemen
altında doğal olarak bulunduğu gibi yaprakların bir sandık veya tel kafes içerisine
konulup ezilmesiyle elde edilir. Meşe ve kayın ağaçlarının yapraklarının çürüntüleri en
iyileridir.
3. Çayır Toprağı
Çayır sahalardan elde edilen değerli bir toprak olmakla beraber elde edilmesi güç
olduğundan pratikte pek kullanılmaz. Çayır toprağı genelde kirli olduğundan çiftlik
gübresi ve kum ile karıştırmak suretiyle kullanılmalıdır.
4. Torf
Saksılı süs bitkileri yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Torf nemli ve çok yağış
alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde
yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.
Asit reaksiyonludur. Ph'sı 3.5-4.5 tur. Azot dışında besin maddelerince fakirdir. Su
tutma kapasitesi çok yüksektir. Nispeten sterildir.