Neler yeni

Welcome to SATBİL FORUM PAYLAŞIM

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Bir Satbil Forum Efsanesi

Satbil Reklam Alanı

Satbil Forum Reklam

Tüm partilerin oyu AKP'ye yetişemedi

kaptan393

New member
Local time
12:01
Katılım
4 Temmuz 2007
Mesajlar
131
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
44
asiy.jpg

42 milyon 537 bin 305 kayıtlı seçmenle gidilen ve yüzde 80'in üzerinde katılım olan dünkü genel seçimde AKP aldığı yüzde 46.6'lık oy oranıyla ezici zaferini ilan etti. Diğer partilerin aldığı oyların toplamı AKP'nin gerisinde kaldı


Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye'nin nefesini tutarak beklediği 22 Temmuz seçimi, iktidardaki AKP'nin oylarını artırması ve açık ara farkla birinci parti olmasıyla sonuçlandı.
42 milyon 537 bin 305 seçmenin kayıtlı olduğu seçimde "cumhuriyet mitingleri"nin morali ile seçime giren CHP'nin, tek başına iktidar iddiasını öne süren MHP'nin, baraj sorunu olmadığını iddia eden DP'nin ve bağımsızların toplam oy oranı AKP'ye yetişemedi.
Laiklik odaklı tartışmalar ve iktidar süresindeki yıpranma payı nedeniyle oylarının düşebileceği yorumları yapılan AKP, anketleri haklı çıkararak patlama yaptı ve kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 46'yı aşarak ikinci kez 5 yıllığına tek başına iktidar olma hakkı elde etti.
3 Kasım 2002'deki seçimde AKP ile birlikte TBMM'ye girebilen tek parti olan CHP, oylarını ciddi oranda artıramadı ve yine ana muhalefet partisi konumunda kaldı. MHP ise 5 yılın ardından TBMM'ye geri döndü.


AKP'nin zaferi

3 Kasım 2002'de yapılan seçimde oyların yüzde 34,43'ünü alan AKP, oy oranını yüzde 47'ye yaklaştırarak 5 yıllığına tek başına iktidar olma hakkı elde etti. 341 milletvekili ile TBMM'ye girmesi beklenen AKP, cumhurbaşkanını tek başına seçmek için gerekli olan 367 milletvekiline ulaşamamış olsa da neredeyse her iki seçmenden birinin oyunu alarak uzun yıllardır erişilemeyen bir oy oranına çıktı.
AKP, bu sonuçla, 28 Mart 2004'te yapılan genel yerel seçimdeki yüzde 41'lik oy oranının da geçici olmadığını ortaya koydu.


Miting morali yetmedi

Ankara Tandoğan, İstanbul Çağlayan ve İzmir Gündoğan'da katılım oranlarıyla tarihe geçen cumhuriyet mitinglerinde bulduğu moralle seçime giren CHP ise dün umduğunu bulamadı.
AKP'ye karşı CHP'nin etrafında kenetlenme çağrısı yapan ve cumhuriyet mitinglerinin etkisiyle konjonktürel olarak oylarını arttırması beklenen CHP istediği sıçramayı yapamadı ve 3 Kasım 2002'de aldığı oyları çok düşük bir oranla arttırabildi. 3 Kasım'da yüzde 19.41 oy alan CHP, kamuoyundan gelen çağrılar doğrultusunda DSP'nin de verdiği desteğe rağmen yüzde 20.8'de kaldı.
3 Kasım'da 177 milletvekili çıkartan CHP kesin olmayan sonuçlara göre TBMM'ye bu kez 112 milletvekili sokacak.


MHP: 8.3'ten 14.4'e

"Tek başına iktidar" sloganıyla yola çıkan MHP, bu amacına ulaşamasa da AKP'nin ardından oylarını en fazla arttıran parti oldu ve 2002'den AKP ile CHP'nin girdiği parlamentoya üçüncü parti olarak girdi.
MHP, baraj altında kaldığı 3 Kasım'da aldığı yüzde 8,35'lik oy oranını ciddi biçimde arttırarak yüzde 14,3 oranında oy aldı. Seçim sürecinde Başbakan Erdoğan'la özellikle terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'ın idamı konusunda sert polemiklere giren MHP lideri Devlet Bahçeli, kesin olmayan sonuçlara göre 5 yıldan sonra TBMM'ye 70 milletvekili ile girecek.


DP'de jet istifa

Seçim öncesinde ısrarla partisinin baraj sorunu olmadığını ve barajı aşamayacak olması halinde genel başkanlıktan ayrılacağını açıklayan DP lideri Mehmet Ağar sözünde durdu ve ilk sonuçların gelmesinin hemen ardından görevinden istifa etti.
ANAP'la birleşerek güç kazanmak isteyen Ağar, birleşmenin fiyaskoya dönüşmesinin de etkisiyle koltuğundan oldu. 2002'de TBMM'ye girmeyi kılpayı kaçıran DYP, DP olarak girdiği seçimde hezimet yaşayarak yüzde 5,4'te kaldı.

asiy1.jpg

Sloganlar yetmedi

3 Kasım 2002'deki seçimde yeni kurulmasına karşın yüzde 7,25 oy alan Genç Parti de seçimde hüsrana uğradı. Cem Uzan'ın vaatleriyle gündeme damgasını vuran Genç Parti yüzde 3 oranında oy alabildi. Necmettin Erbakan desteğiyle AKP'den oy çalmayı hedefleyen SP de umduğunu bulamadı ve AKP'ye kaptırdığı tabanını etkilemeyemediği seçimde yüzde 2,3 oranında destek bulabildi.


DTP de kaybetti

Seçime 61 bağımsız adayla giren DTP, TBMM'de grup kuracak sayıda bağımsız milletvekili çıkartmayı başardı. Ancak TBMM'ye 23 milletvekili sokması beklenen DTP'nin toplam oyları neredeyse yarı yarıya azaldı. 2002'de DEHAP adı altında yüzde 6,4 oy alan DTP'yi temsil eden bağımsızlar yaklaşık olarak yüzde 3 oranında oy aldı. DTP, Doğu ve Güneydoğu'daki seçmenlerinin büyük bölümünü AKP'ye kaptırdı.
CHP, MHP, GP, DP, SP ve bağımsızların toplam oyunu da aşan AKP, seçimin mutlak galibi oldu.


Erdoğan, 'Çekilirim' demişti

Başbakan Erdoğan, 22 Temmuz seçimleri öncesinde tek başına iktidar olamadıkları takdirde "siyasetten çekileceğini" açıklamıştı. Başbakan, CHP ve MHP'nin de tek başına iktidar olma iddiasında bulunduğunu hatırlatarak, aynı çağrıyı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de yapmıştı.


Bu kez yüzde 17 dışarıda

3 Kasım 2002'de yapılan seçimde, yüzde 10 barajının etkisiyle seçmenlerin yüzde 45'inin temsil edilmediği TBMM aritmetiği dünkü seçimle değişti. 22 Temmuz seçiminin kesin olmayan sonuçlarına göre, seçmenlerin tercihi bu kez daha fazla oranda parlamentoya yansıdı.
Oy kullanan seçmenlerin yaklaşık yüzde 83'ünün tercihi olan AKP, CHP, MHP ve DTP destekli bağımsız adaylar TBMM'ye girme hakkı kazandı.
Oy kullanan seçmenlerin yaklaşık yüzde 17'lik bölümünün tercihi, TBMM'de temsil edilme şansını bulamadı. DP, GP ve Saadet Partisi ile diğer 8 parti, yüzde 10'luk ülke barajını geçemeyerek TBMM'yı giremedi.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst